PDA

View Full Version : Srebrenica, 18 godina posle!


STRANAC
11-07-2013, 20:01
Sahranjeno još 409 srebreničkih žrtava


U Potočarima su danas pokopani ostaci još 409 identifikovanih žrtava zločina u Srebrenici, koji se dogodio pre 18 godina.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, koji je predvodio verski obred tokom sahrane, u svojoj propovedi je naglasio da se zločin počinjen pre 18 godina "ne sme zaboraviti".
"Stoga je pred svima u BiH samo jedan put: onaj kajanja, praštanja, susretanja i suživota koji može nastati upravo iz tragedije Srebrenice", poručio je reis Kavazović.

Nakon današnje sahrane, uz prethodno pokopanih 5.657 žrtava, Memorijalni centar u Potočarima biće "večna kuća" za ukupno 6.066 identifikovanih srebreničkih žrtava, podsećaju bosansko-hercegovački mediji.

Sahrani je prethodila komemoracija kojom je obeleženo 18. godina od tog zločina. Prisustvovali su joj predsedavajući i član Predsedništva BiH Željko Komsić i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik međunarodne zajendice u BiH Valentina Incka, američki ambasador u BiH Patrik Mun, brojni bosansko-hercegovački zvaničnici, gosti iz inostranstva i građani.

Pre 18 godina snage Vojske Republike Srpske ušle su u Srebrenicu. U ovoj bošnjačkoj enklavi, koja je tada formalno bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, potom je izvršen masakr nad lokalnim stanovništvom.

Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije, ulaskom vojske pod komandom Ratka Mladića u grad.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula 1995. organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka, izvršivši genocid. Oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana.

Tahirovce
11-07-2013, 20:25
:( ....