PDA

View Full Version : Telefon Zove Kameru


Tahirovce
07-01-2008, 22:32
TELEFON ZOVE KAMERU mf58 ZTE

I ako smo isprobali video pozive, retko ih koristimo. šta ako bismo preko mobilnog telefona mogli da pozovemo 3G kameru? Umesto da preusmeravamo portove na kucnim ruterima ka IP kamerama kako bismo nadzirali firmu ili stan, zašto je jednostavno ne bismo pozvali telefonom? Pred nama se našla 3G kamera mf58 kineske telekomunikacione kompanije ZTE. Iako se prvenstveno bavi mrežnim rešenjima za mobilne i fiksne operatere, ova firma pravi i terminale. Jedan od najneobicnijih „telefona" koje smo imali prilike da sretnemo je, u stvari, kamera. I to kamera sa mogucnošcu pomeranja u cetiri pravca i korišcenjem zoom funkcije - sve putem mobilnog telefona.
U kucište neobicnog dizajna smeštena je CMOS kamera sa 300.000 piksela koja omogucava gledanje i snimanje do 7 metara po dnevnoj svetlosti ili do 5 metara nocu. Nakon inicijalnog punjenja baterije i ubacivanja SIM kartice, za koju je aktivirana usluga GPRS-a (samim tim i 3G), potrebna je inicijalizacija uredaja i prijavljivanje administratora. Nakon promene PIN koda,administrator postaje onaj korisnik sa cijeg je telefonskog broja postavljen kod. Kameru nije moguce resetovati na bilo koji nacin osim porukom samog administratora, što je neophodno s obzirom na to da kameru može da pozove bilo ko - ona ima svoj GSM broj.

Korisnici koji unesu ispravan PIN kod mogu da kontrolišu kameru i dodaju se na belu listu. U praksi kamera funkcioniše odlicno, a tasteri 2, 8 i 4, 6 su zaduženi za pomeranje gore-dole, tj. levo-desno. Tasterima 7 i 9 se menja osvetljenje, tasterom 5 je moguce rotirati kameru za 180 stepeni (u siucaju da je fiksirana za plafon), a 1 i 3 su zaduženi za zoom funkciju. Moguce je povecati ali smanjiti jacinu zvuka korišcenjem tastera # i *. Kamera radi i kao mobilni telefon, ima mikrofon i zvucnik, tako da je moguc i razgovor sa onim koga kamera snima. Ukoliko se u ležište ubaci microSD kartica, putem mobilnog telefona, nakon ulaza u meni tasterom 0, moguce je snimiti željeni broj minuta video materijala. Baterija od2200mAh je internog tipa, a dovoljna je za preko 300 sati u standby režimu ili preko tri sata snimanja. Kada se koriste infracrvene diode za nocno snimanje, ovo vreme se smanjuje na dva sata.

Uz kameru se dobija i punjac, pa ona može da radi i na struju.
Kvalitet snimka je zadovoljavajuci, a svake sekunde se u video materijalu smeni 12 slicica, pa je on veoma upotrebljiv. Ugao koji kamera pokriva je 60 stepeni i predvidena je za upotrebu na zatvorenom prostoru. ZTE mf58 je pravo osveženje medu mobilnim uredajima, pa se nadamo da ce se ova 3G kamera ubrzo naci u ponudi domacih distributera.

supergirl
08-01-2008, 02:10
Interesantno,
moze mnogo lijepo da se (zlo) upotrebi!
Ko ce ga znat' dje mu je sakrivena neka kamera,koju usput mogu sa sto kilometara daljine ukljuciti!?