PDA

View Full Version : Osnivac Ikee posle 40 godina seli se u Svedsku


Skorpija
28-06-2013, 12:21
Najbogatiji Evropljanin, osnivač kompanije Ikea, Šveđanin Ingvar Kamprad se, posle četiri decenije dobrovoljnog egzila, seli nazad u domovinu.
http://m.mondo.rs/img/Y3N8aHR0cDovL3N0YXRpYy5tb25kby5ycy9QaWN0dXJlLzI5Nz AzOS9qcGVnL0luZ3Zhci1LYW1wcmFkLUlLRUEuanBnfDQ0MXwx fDF8anBn.jpg?ts=1372410915144

On je Švedsku napustio da bi izbegao visoke poreze.

Vrednost Kampradove imovine se procenjuje na 51,7 milijardi dolara (39,7 milijardi evra). Na listi koju sastavlja agencija Blumberg (Bloomberg Billionaires Index), pripada mu četvrto mesto.

Sada već 87-godišnji milijarder, koji kontroliše giganta za proizvodnju nameštaja kroz čitav spektar kartela i fondacija, odselio se 1973. godine iz Švedske u Švajcarsku. Razlog je bilo nastojanje da zadrži kontrolu nad Ikeom, što mu tadašnji poreski režim u Švedskoj nije dozvoljavao, tvrdi portparol fondacije Ikea, Per Hegenes.

"Preseljenjem u Švedsku biću bliži porodici i starim prijateljima", izjavio je Kamprad i dodao da ga, posle smrti supruge Margarete, koja je preminula pre 18 meseci, ništa više ne zadržava u Švajcarskoj.

Kamprad je 80-ih godina prošlog veka stvorio komplikovanu strukturu fondacija i različitih pravnih subjekata kako bi sačuvao i obezbedio marku Ikea. Zbog toga što Kamprad u suštini kontroliše sve firme i fondacije Ikee, pri obračunu njegovie imovine Blumberg to uzima u obzir, iako Kamprad tvrdi da mu imovina Ikee ne pripada.

Ikea je prošle godine ostvarila promet od 36 milijardi dolara, a neto profit četiri milijarde dolara.

Formalno njeni vlasnici su fondacija Stićting Ingka, sa sedištem u Holandiji, i Interogo fondacija, čije je sedište u Lihtenštajnu. Stićting Ingka je vlasnik svih akcija Ikea grupe, kojoj pripada 90 odsto udela u istoimenim robnim kućana širom sveta. Interogo fondacija posredstvom svojih zavisnih preduzeća je vlasnik koncepta i trgovinske marke Ikea. Kamprad upravlja Interogom preko nadzornog odbora.

Pored toga, Kampradovoj porodici pripada Ikano grupa, investiciona kompanija koja se bavi ulaganjem u nekretnine i pruža finansijske i usluge osiguranja i maloprodaje za Ikea.

Gigant za proizvodnju nameštaja, prema podacima na svom sajtu, ima 338 robnih kuća u 41 zemlji sveta i zapošljava 154.000 ljudi. Prošle godine je odštampao i distribuirao 212 miliona kataloga i zabeležio rekordnih 1,1 milijardu poseta na kompanijskoj veb strani.

Kamprad planira da se već na jesen preseli na farmu blizu Almhulta.

Plaćaće porez na prihod kao i ostali Šveđani, rekao je Hegenes.

Tahirovce
28-06-2013, 22:39
Zamiriso na halvu pa hoce da umre kod kuce ...

tidza
29-06-2013, 19:03
Aman Resko :pucaodsmijeha: