PDA

View Full Version : AHEAD-ov NERO 8


Tahirovce
07-01-2008, 18:19
Ne tako davno, nemacka softverska kompanija Ahead je sa svojom aplikacijom Nero Burning ROM postavila standarde kad su u pitanju programi za snimanje CD/DVD medija.Od legendarne verzije 4 s kraja prošlog veka, pa preko dugovecnce pcetice i šestice, Ahead je konstantno unapredivao svoje mezimce, pažljivo osluškujuci šta tržište traži. Ovo su i zlatne godine za Ahcad, pošto su u direktnom „sukobu" sa svojom konkurencijom odneli ubedljivu pobedu, te su u jednom trenutku skoro svi proizvodaci CD/DVD snimaca uz svoje uredaje isporudvali Nero.
Vec u verziji 5, Nero je dobio nekoliko pratecih aplikacija koje su koliko-toliko imale veze sa snimanjem diskova, kao što su programi za kreiranje omota i nalepnica, kreiranje menija za VCD ili program za doradu zvuka. U verziji 6 nije bilo znacajnih novina, pošto su i korisnici bili uglavnom zadovoljni šta sve omogucava Aheadov paket. Ali onda se dešava nešto totalno neobjašnjivo i dan danas.
Krajem 2005. godine, Ahcad predstavlja Nero verziju 7, koji je po prvi put proizvoedacu naneo više štete nego koristi. Za ovo je' bilo zaslužno nekoliko stvari. Prva i osnovna je neverovatna kolicina novih aplikacija koje su dolazile u paketu, a koje mnogim korisnicima nisu bile potrebne. Nero je cak postao i sinonim za bloatware, softver koji zauzima mnogo više resursa u odnosu na prethodne verzije, a bez neke koristi što se tice krajnjeg korisnika.
Instalacioni paket je narastao na preko 100 MB, a vecina aplikacija iz paketa uopšte nije bila spremna da se pojavi kao finalni proizvod. Neverovatna kolicina bagova koju je sa sobom doneo paket Nero 7 je dugo vremena bila stvar koja se prepricavala po raznim forumima. Ahead-u je trebalo dosta vremena da vecinu bagova ocisti. ali je do tada pricinjena Šteta ugledu Nero aplikacije vec bila nemerljiva. Što je najtragicnije, cak je i maticna aplikacija Nero Burning ROM ni kriva, ni dužna, došla na loš glas zbog ostatka paketa.

PO OSMI PUT
Sticajem okolnosti, a pre svega srece, Ahead u poslednje dve godine nije imao pravu konkurenciju, osim možda Roxio-a. Zahvaljujuci ovome, loš start „sedmice" nije mnogo uzdrmao Ahcad, ali im je pokazao gde prave nedopustive greške. U samoj kompaniji je napravljena reorganizacija i što je najvažnije, produžen je period za razvoj svake nove verzije softvera, što bi automatski znacilo drasticno smanjenje bagova.
Nažalost, jedna nepažnja je ponovo mogla skupo da košta Ahead. Na neobjašnjiv nacin, više od mesec dana pre zvanicnog predstavljanja, na Internetu se pojavila prerelease verzija Nero 8 (v8.0.3.0), koja je bila teška skoro 1 GB! U sveopštoj zabuni da li se radi o prerelease ili finalnoj verziji, pojavili su se kriticari koji su tvrdili da je smešno da „aplikacija za snimanje diskova teži citav gigabajt". Kad se ovome doda i solidan broj bagova koje je imala prerelease verzija, izgledalo je da ni „osmica" nece imati svetlu buducnost. Na svu srecu, Ahead je brzo reagovao i predstavio finalnu verziju 8.1.1.0 na svom sajtu, a nedugo zatim i verziju 8.1.1.0b (za koju nije receno koje je ispravke donela).
Sa težinom od 178 MB, Nero je i dalje glomazan paket. Pri instalaciji ce po starom dobrom obicaju hteti da preuzme na sebe sve multimedijalne fajlove, te je na vama da odlucite da li želite da zadržite svoje stare audio/video plejere ili želite da se Nero brine o svemu. Svc pratece aplikacije su manje-više poznate iz verzije 7, ali su neke doživele drasticne promene. Svakako, najvažniju promenu je doživeo Nero StartSmart. Radi se o aplikaciji koja je u verziji 7 postala srce celog paketa. Nažalosi konfuzan dizajn i poprilicne nelogicnosti u rasporedu funkcija su ovu aplikaciju dovele na loš glas. Sada, u verziji 8, StartSmart izgleda neuporedivo bolje,logicnije i mocnije. Cak i napredni korisnici ce verovatno poceti da koriste ovu aplikaciju umesto maticnog N'ero Burning ROM-a.Iz StartSmart-a je moguce uraditi gotovo sve što je potrebno, a programeri su u dizajniranju upotrebili Microsoftovu filozofiju iz Office-a 2007 - do svake funkcije se dolazi uz najviše dva klika. Pored ovako dobrog StartSmart-a, posravija se pitanje što je Ahead u „osmici" uopšte zadržao Nero Express aplikaciju, koja jc u pocetku služila da pojednostavi napredniji i komplikovaniji Nero Burning ROM?
Posle StanSmart-a, jedina aplikacija koja je svetlosnim godinama napredovala je, na radost mnogih korisnika, Nero Vision u svojoj petoj verziji. Pored konacno boljeg interfejsa, Nero Vision je doneo i pregršt 2D i 3D sablona koje možete koristiti pri izradi licnih DVD prezenracija. Meniji u 3D izgledaju veoma atraktivno, i provešcete mnogo vremena isprobavajuci svaki template posebno. Svoj video možete pogledati ili kao storyboard ili kao timeline. Svaki pogled ima svoje prednosti, pa je na vama da izaberete koji vam odgovara vise u odredjenoj situaciji. Zanimljivo da Nero Vision omogucuje i direktno uploadovanje video fajlova na YouTube, MvSpace ili My Nero (Aheadov portal).
Nisu sve aplikacije Nero paketa ovako napredovale, pošto je nedoreceni NeroHome je i dalje ostao nedorecen.Zamišljen kao pandan Windows Media Center-u, ova aplikacija nije dobila nista na brzini u odnoesu na poprilicnu bagovitu „sedmicu". Isiina, nova verzija je dosta stabilnija, ali je sporost ono što ubija bilo kakvo ozbiljnije korišcenje ovog programa.
Iako je nekad bio kicma celog paketa, Nero Burning ROM je završio na kraju naše price. Neslavno propativši kroz verziju 7, novi Burning ROM se za nijansu brže podiže od svog prethodnika. To ipak ne znaci da je aplikacija brza poput recimo verzije 6, ali je napredak definirivno postignut. Osim novih ikona, i nekoliko novih opcija što se tice snimanja BD diskova, Burning ROM jc ostao identican.

A VISOKA REZOLUCUJA ?

Ovo je i najzanimljivija stvar zbog koje je Nero ocekivan. Konacno puna podrška za Blu-Ray i HD DVD... Nema je? Pa pisalo je u najavi. pa piše i na sajtu... Da, tacno je da piše i na sajtu, ali takode na sajtu i sitnim slovima na dnu strane piše i: „Blu-ray format suppotted is BD-AV' (BD-RE2.0/ BD-R 1.0). Authoring and editing support is available for BD-AV only." U prevodu, za sada zaboravite na gledanje i pravljenje full BD-MV diskova, vec na raspolaganju imate samo inferiorniji BD-AV. Kako je cela stvar oko Blu-ray podrške dosta konfuzna, stvar smo proverili i u praksi. Sve što je receno stoji - na raspolaganju vam je playback i kreiranjc samo BD-AV disko-va, tj. Blu-ray diskova sa MPEG-2 materijalom i najosnovnijim playlistima. Nista od naprednih menija ili interaktivnih mogucnosti. Sto se tice podrške za HD DVD, nažalost nismo pri ruci imali nijedan HD DVD snimac, te nismo mogli u praksi da proverimo saradnju Nera sa ovim standardom.
Ipak, kako Blu-ray i HD DVD snimace poseduje manje od 0.01% populacije kod nas ovo i ne predstavlja neki narocit minus. S druge strane, veliki plus prcdstavlja podrška Nera za „HD za siromasne" (AVCHD). Zahvaljujuci AVCHD-u, možete praviti HD sadržaje koristcci H.264 kompresiju cak i u rezoluciji 1080p i sve to lepo smestiti na obican DVD.

BIG B(L)0AT

Sa 22 razlicite aplikacije koje dolazc u paketu, Nero deflnitivno nije samo aplikacija za snimanje diskova. Pravu vrednost ovog paketa mogu da ocene samo korisnici koji sav svoj softver kupuju, pa im je od velike važnosti da jedan kupljeni paket obavlja što veci broj funkcija, kako se ne bi izlagali dodatnom trošku. Sa te strane, Nero 8 ispunjava sve preduslove da postane apsolutni bestseler. Imajuci u vidu i limitiranu podršku za HD standarde, koju konkurencija uopšte i ne poseduje, Nero ima svetlu skoriju buducnost.
Ipak, korisnici koji su Nero skoro iskljucivo koristili za snimanje diskova ce se osetiti ponovo prevarenim, kao kad se pojavila „sedmica". Zašto davati 60 ˆ za 22 aplika-cije, ako cete korisiiti samo dve-tri? Svojevremeno su se pojavile „rucno" pravljene Nero 7 Micro i Lite instalacije koje su imale samo osnovne aplikacije u paketu težine od 10 do 70 MB. Siicno se vec pojavilo i kad je v8 u pitanju. Ipak, i kod ove instalacije vam je potreban validan serijski broj, koji ponovo košta 60 ˆ.
Morate se sami prepoznati kojoj od ove dve grupe korisnika pripadate, kako biste znali da ii vam je novi Nero 8 nepotreban ili neophodan. U njemu dobijate nekoliko odlicnih aplikacija, nekoliko dobrih, i odredeni broj poprilicno „nedorecenih", koje na srecu uvek možete zaobici pri instaliranju.

Crni Gruja
03-02-2008, 18:22
Evo malo domaceg za Zlaju. E ovako. Skinuo sam ovaj NERO 8 sa Key generatorom, i instaliro ga. Onda sam krenuo da mu instaliram svedksi. Kad sam sve to zavrsio, trazilo mi je da resteartujem komp. Kad se restartovo, bio se Nero skroz izbriso. Sad nema teorije opet da ga instaliram. Sta treba da uradim?

iSelektor
03-02-2008, 19:07
Isto ono sto sam Eku neka dan pisao za nortona...
A probaj da vidis jel ga ima uopste instaliranog...

ado
03-02-2008, 23:01
Neznam sta ce ti swe kad si mogo rahat na eng da przis ;)

Crni Gruja
04-02-2008, 01:41
Napravio sam. Moro sam da skinem drugi torrent pa njega da instaliram, onaj sto sam jednom instaliro nije viswe mogo. A ne, Ado, ja samo na svedski (patriota) :)

iSelektor
04-02-2008, 02:02
A brate to odes skines demo verziju koja radi full, sa dodacima pa onda koristis keygen!

Pozzz 8)

iSelektor
04-02-2008, 02:02
Mislim direct na nerovom sajtu www.nero.com

ado
04-02-2008, 02:25
Jest al posle treba trazit keygen..... ja pola njih sto skinem s neta javlja mi kao trojan

Crni Gruja
04-02-2008, 02:33
Naso sam ja full verziju sa keygenom. Narem pise da je full :)

iSelektor
04-02-2008, 05:01
ado u tome i jeste problem
dosta keygena, programa i toolbara na primer koriste slicne datoteke (dll fajlove) prilikom programiranja...
Razlike su veoma male u tim datotekama i onda ih antivirus program prepozna kao trojanca... ali ako uzmes i googlas malo o tome znaces...
Na kraju krajeva, diskonektujes se, startujes keygen, krekujes program, startujes antivirus program, izbrises i ocistis sve, izbrises keygen i gotova stvar...
To samo radis ako te je bas strah da ces nesto sjebati...
Mada ja nikad nemam vazne podatke na kompu da sutra ne dodje dan da formatiram ili sl.
Imam jedan externi hdd za te stvari a i dao bog pa narezem sve...
Tako da sto se tice keygena, ne trebas imati strah od njih... Ipak su to stvari sto sluze narodu...
I vojska ili policija imaju oruzje sto moze da unisti nesto, ali ipak (u vecini slucajeva) sluzi narodu...

Hehehe sorry o uporedjenju...

Pozdrav Tahirovic 8)

iSelektor
04-02-2008, 18:54
Evo danas citam vest ado, da je program REAL PLAYER (program koji i ti koristis) unesen u spisak programa koji ne treba koristiti jer navodno ima isto toga o cemu sam ja pisao... kao i nekih reklama suvisnih itd...
Vise o tome mozes procitati na www.StopBadware.org (http://www.StopBadware.org)

Pozzzz Tahirovic 8)