PDA

View Full Version : Okrece se: Iz Nemacke beze u Tursku


STRANAC
12-04-2013, 17:15
Istanbul -- Deca i unučad turskih gastarbajtera sve češće, nakon obuke ili karijere u Nemačkoj, odlaze u Tursku.



http://www.b92.net/news/pics/2013/04/12/37698513651680f0e55044008585272_640x426.jpg
Foto: (sxc.hu)

Oni tamo, naime, vide bolje izglede za poslovanje. A i turska vlada nastoji da priveče dobro obrazovanu radnu snagu.

Mnoge nemačke Turke privlači domovina njihovih roditelja, dedova i baka. Prema podacima nemačkog Zavoda za statistiku, u 2011. godini je iz Turske u Nemačku došlo nešto manje od 31.000 ljudi, dok je u istom periodu 33.000 ljudi iz Nemačke otišlo u Tursku. Taj trend traje od 2006. i ne prekida se.

Jedan od glavnih razloga je privredni napredak Turske i samim tim i veća mogućnost zapošljavanja. Turski ministar industrije Nihat Ergun prilikom nedavne posete Berlinu hvalio je uslove poslovanja u Turskoj i pozivao dobro obrazovane stručnjake.

"Nemačka bi trebalo u Tursku da pošalje stručnu radnu snagu, a ne obrnuto." Turski ministar je naglasio da su dobrodošli ne samo oni turskog porekla, nego i Nemci.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan planira da od svoje zemlje napravi jednu od najvećih svetskih ekonomija, a to bi trebalo da bude ostvareno, prema prognozama, najkasnije do 2023. godine.

Turska je 2011. imala privredni rast od 8,5 odsto. Posebno brzo raste turski građevinski i energetski sektor. Ali, zbog lošeg privrednog stanja u Evropskoj uniji "2013. će biti kritična godina za Tursku", kaže Sinan Ulgen, predsednik Centra za ekonomske i spoljnopolitičke studije u Istanbulu.

Upravo u ekonomski teškim vremenima turska radna snaga iz Nemačke igra važnu ulogu, naglašava Ulgen.

"Turska se nada know-howu stručnjaka turskog porekla, koji su obuku stekli u Nemačkoj. Zbog svog boljeg finansijskog stanja oni su pre u mogućnosti da osnuju preduzeće u Turskoj i stvore radna mesta."

Zbog vrlo raznolike privrede Turska nudi bolje izglede nego Nemačka za osnivanje preduzeća, smatra Ulgen.

Međutim, privredni bum u Turskoj ima svoje negativne strane, upozorava turski ekonomista Mustafa Sonmez.

"Strane investicije u građevinarstvu stvaraju opasan mehur od sapunice", kaže on. Smatra da bi Turska morala da smanji taj sektor i da poveća industrijski sektor koji je jako zapostavljen.

Ako se izgledi u Turskoj ponovo pogoršaju ili razlike u mentalitetu bude teško premostiti, nemački Turci još uvek imaju veliku prednost.

"Ja uvek mogu nazad u Nemačku", kaže jedan preduzetnik. Imati dve domovine za njega je "Božji dar".