PDA

View Full Version : Tursko - bosanski Sarajevo koledz dostupan ucenicima iz Sandzaka


iSelektor
19-03-2013, 14:34
Direktori novopazarskih, sjeničkih i tutinskih osnovnih škola boravili su u Sarajevu u poseti tursko-bosanskom Sarajevo koledžu.

http://rtvnp.rs/images/stories/drustvo/tursko%20-%20bosanski%20sarajevo%20koledz%20dostupan%20uenic ima%20iz%20sandaka.jpg

Sa rukovodstvom te obrazovne institucije razgovarali su o uslovima i mogućnostima koje pruža koledž, kao i o organizovanju prijemnih ispita za besplatno školovovanje, ukoliko kandidati daju zadovoljavajuće rezultate na testiranju.

Metin Isik direktor tursko bosanskog Sarajevo koledža direktore škola iz Sandžaka upoznao je sa sistemom rada ove odgojno obrazovne ustanove.

”Tursko-bosanski Sarajevo koledž je privatna obrazovna ustanova koja postoji i djeluje u okviru Bosna Sema obrazovnih institucija, a osnovana je 1996. godine s ciljem da pruži pomoć i potpore odgojno-obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini.

Sarajevo koledž je potpisao protokol o saradnji s federalnim i kantonalnim ministarstvom obrazovanja. Ova ustanova je osnovana 1996. godine i ona se klasifikuje u veliku svjetsku grupu koja broji više od 700 takvih i sličnih institucija širom svijeta. Kod nas uče I djaci iz Sandžaka, imamo dobre I uspešne momke iz Novog Pazara, a tamo, kao I u ostalim mestima u Sandžaku u dogovoru sa direktorima škola organizovaćemo prijemni ispit. Ove godine daćemo I dve stipendije za talentovane učenike iz oblasti muzike I sporta”, kazao je direktor Sarajevo koledža, Metin Isik.

Pedagog Sarajevo koledža Mihrija Suljević navodi da će u aprilu biti organizovan prijemni ispit i za učenike iz Sandžaka.

“ Nakon održanog sastanka I radne posete, a u dogovoru sa direktorima osnovnih škola odredićemo centralnu školu u svakoj opštini Sandžaka gde će biti izvršeno testiranje zainteresovanih kandidata. Ispit će se održati trinaestog aprila I u Bosni I Hercegovini I u Sandžaku, tako da su šanse jednake za sve, na taj način kandidate iz Sandžaka nećemo izlagati troškovima, oni neće morati da dolaze u Sarajevo. Nakon testiranja kandidat može dobiti značajan popust na školarinu, ali I potpuno oslobadjanje od plaćanja školarine, odnosno dobiće stipendiju”, kazala je pedagog Sarajevskog koledža, Mihrija Suljević.

Najsavremenije kabinete i bogato opremljene laboratorije obišli su direktori i pedagozi škola iz Sandžaka.

Za sticanje znanja na Sarajevo koledžu opredelio se i odredjen broj učenika iz Novog Pazara, oni su stipendisti ove obrazovne ustanove i veoma su uspešni. Vekas Murselović I Denis Perunčić osvajači su zlatne I srebrne medalje na takmičenjima održanim u Hjustonu I Njujorku.

Ukoliko uspešno polože testove iz biologije, hemije, matematike, fizike, opšte kulture i test inteligencije đaci iz Sandžaka mogu u potpunosti dobiti besplatno školovanje na visokom nivou na tursko-bosanskom Sarajevo koledžu.

Tursko-bosanski Sarajevo koledz - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=1z_A2IsHAMo)

Aleksandar Nićiforović

Tahirovce
19-03-2013, 15:05
Moja cerka se interesuje za ovu skolu pa ako saznam vise datalja napisacu ..