PDA

View Full Version : Najveci Broj Povratnika U Odnosu Na Broj Stanovnika Je U Sjenici


Tahirovce
19-12-2007, 20:33
INTEGRACIJA DECE POVRATNIKA U OBRAZOVNI SISTEM U SRBIJI


NAJVECI BROJ POVRATNIKA U ODNOSU NA BROJ STANOVNIKA JE U SJENICI




Podrška deci iz povratničke populacije u njihovoj što uspešnijoj integraciji u obrazovni sistem u Srbiji, deo je projekta podrške reintegracije povratnika, koji sprovodi Služba za ljudska i manjinska prava Republike Srbije uz podršku Razvojnog programa ujedinjenih nacija (UNDP).
Osnovna škola ''12 decembar'' u Sjenici, jedna je od petnaest škola u Srbiji, u kojoj se realizuje pilot projekat za podršku deci iz povratničke populacije. Školu su ovih dana posetili predstavnici Službe za ljudska i manjinska prava u Srbiji, Đurđica Ergić i Branko Krnjajić, i koordinator projekta za Sjenicu Kadrija Mehmedović. Tom prilikom, u okviru programa koji finansira Vlada Holandije, deci su uručene đačke torbe sa školskim priborom a sa pedagozima, uključenim u rad sa decom povratnika, direktorom škole i predstavnikom lokalne vlasti, razgovaralo se o toku, i daljoj realizaciji projekta u Sjenici.
Projekat podrazumeva rad sa decom na učenju srpskog jezika, odnosno jezika na kome se odvija nastava u školi, kao i pomoć pri nostrifikaciji i prevođenju diploma za decu koja su započela školovanje u zapadno-evropskim zemljama. Program se sprovodi u opštinama u kojima je najveća koncentracija povratničke populacije, a Sjenica je jedna od takvih. Prema informacijama koje smo dobili od koordinatora projekta za Sjenicu Kadrije Mehmedovića, sjenička opština ima najveci broj povratnika iz svih zapadno-evropskih zemalja, u odnosu na broj stanovnika, a procenjuje se da je 60 odsto dece do 12 godina starosti, rođeno u inostranstvu.
Inače, Služba za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, u skladu sa ''Priručnikom za postupanje u okviru integracije povratnika''- izrađenim u saradnji sa resornim ministarstvima, nadležnim državnim telima, međunarodnim i nevladinim organizacijama- sprovodi niz aktivnosti s ciljem prevazilaženja problema sa kojima se susreću povratnici, nudeći održiva rešenja za reintegraciju. Potrba za ovakvim programima je evidentna, jer se u toku 2008.godine u Srbiji očekuje još veći broj povratnika.