PDA

View Full Version : Od septembra kompletna nastava na bosanskom


iSelektor
25-02-2013, 11:46
Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević izjavio je danas da će bošnjačka deca od iduće školske godine moći da pohađaju kompletnu nastavu na bosanskom jeziku.

Džudžević je agenciji Beta rekao da je izdavačka kuća "Klet" jedina u svoj plan i program uvrstila izdavanje udžbenika za bošnjački jezik, istoriju i kulturu, dok će po zakonskoj obavezi Zavod za udžbenike do 1. septembra ove godine štampati udžbenike opšteobrazovnih predmeta na bosanskom.

"Počeli smo oglednu nastavu, pa će 40 vaspitača i nastavnika u 16 odeljenja u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju dodatnim sugestijama otkloniti eventualne nedostatke u odvijanju nastave", rekao je Džudžević.

Po njegovim rečima, u sledeća četiri meseca biće sprovedene ankete među roditeljima da bi se sa jasnim i primenljivim modelom krenulo u novu školsku godinu.

"Izabrani model, osim same nastave na bosanskom jeziku, predviđa i dodatak od 20 odsto gradiva u udžbenicima istorije, trećine novog gradiva u udžbenicima za likovnu kulturu i 60 procenata dodatka za muzičku kulturu", rekao je Džudžević i dodao će udžbenici za opšteobrazovne predmete za nastavu na bosanskom biti prevod postojećih udžbenika na srpskom jeziku.

On je ocenio da odvajanje nastave po jezičkoj i nacionalnoj pripadnosti ne vodi u podele među decom i roditeljima.

"Sagledali smo sve dimenzije, i kad su manjine u pitanju postoji problem getoizacije kojoj su zbog jezičke barijere izložene mađarska i rumunska manjina, ili asimilacije kojoj su izloženi Hrvati i Bošnjaci", kazao je predsednik BNV-a.

Džudžević je dodao da će, s obzirom da između srpskog, hrvatskog i bosanskog ne postoji ta jezička barijera, deca iz manjinskih zajednica koja završe školu na svom jeziku više poštovati većinski narod i jezik u Srbiji.

On je negirao i mogućnost da se u budućnosti pojavi pravni problem sa nastavkom školovanja na srpskom jeziku, ukoliko je učenik prethodno obrazovanje stekao na bosanskom jeziku.

Predsednik BNV je objasnio da je tu više reč o kulturološkom, a ne lingvističkom aspektu koji "prepuštamo stručnjacima za tu oblast".

"Mi čvrsto verujemo da će taj model nastave samo obogatiti postojeći državni školski sistem, da će učvrstiti samopoštovanje Bošnjaka prema svojoj kulturi, tradiciji i istoriji. Naš cilj je i da pojačamo poštovanje prema sistemu vrednosti kod većinskog srpskog naroda", rekao je Džudžević.