PDA

View Full Version : Trazi se nova skupstinska vecina u Novom Pazaru


iSelektor
25-02-2013, 11:44
Nastavlja se kriza vlasti u Novom Pazaru, gradonačelnik Mahmutović zakazao sednicu Skupštine grada

Novi Pazar - Od kako je pre dvadesetak dana zvanično objavljeno da su vladajući koalicioni partneri u ovom gradu, Sandžačka demokratska partija i Stranka demokratske akcije, ušli u još dublje nesuglasice, usledile su nove međusobne optužbe za nefunkcionisanje vlasti, a gradonačelnik Meho Mahmutović (SDP) je za četvrtak, 21.februar, zakazao sednicu Skupštine grada, koja treba da pokaže da li postoji i koja skupštinska većina vlada ovim gradom, Prethodno je gradonačelnik Mahmutović predsedniku gradskog parlamenta Fuadu Baćićaninu (SDA) uputio zahtev da zakaže sednicu.

U članu 43. Statuta grada Novog Pazara piše da je predsednik Skupštine grada dužan da sednicu zakaže na zahtev gradonačelnika ili jedne trećine odbornika u roku sedam dana od podnošenja zahteva, a dan održavanja zasedanja treba da bude najkasnije za 15 dana od dana podnošenja zahteva. Rok za zakazivanje istekao je pre tri dana i sednicu je, umesto Baćićanina, na osnovu statutarnih odredbi, zakazao gradonačelnik Mahmutović, Pre no što je Mahmutović zakazao sednicu, predsednik Skupštine grada, koji je i generalni sekretar SDA, Fuad Baćićanin potvrdio je da je primio zahtev gradonačelnika za sazivanje sednice, ali nije mogao da kaže kada će sednica biti zakazana. On je, na konferenciji za novinare, rekao da će to biti „kada se u gradu budu smirile političke strasti“, ali i da je njegov cilj da sačuva dostojanstvo Skupštine i svakog odbornika pojedinačno.

- Sednica će biti zakazana u skladu sa zakonskim odredbama i sa tačkama dnevnog reda koje su prethodno prošle zakonsku proceduru. Uz zahtev koji sam dobio od gradonačelnika Mahmutovića dobio sam i predlog dnevnog reda, na kojem su i tačke koje nisu prošle neophodnu proceduru. Nema onih koje su vezane rokom, ističe Baćićanin i kao sporne tačke navodi osnivanje dve nove javne ustanove - Sportsko-sajamska ustanova Pendik i Kancelarija za mlade.

- Pored dve sportske ustanove, hoće i treću, a pored Centra za decu i omladinu Duga i Kulturnog centra, hoće i Kancelariju za mlade. To bi dodatno opteretilo gradski budžet sa makar po pet-šest miliona dinara mesečno za plate. Ove dve tačke nisu prošle potrebnu proceduru da bi došle na Skupštinu jer nemaju predlagača, elaborate i mišljenje stručnih službi, kategoričan je predsednik gradskog parlamenta u Novom Pazaru.

Gradski odbor SDA je pozvao sve stranke koje imaju svoje odbornike u lokalnoj skupštini da formiraju „punu koaliciju“ i u skladu sa izbornim rezultatima da podele odgovornost u rešavanju nagomilanih problema u gradu. Almir Dazdarević, portparol ove partije, na konferenciji za novinare je rekao da nastavljaju da traže skupštinsku većinu u gradskom parlamentu i da će „u rešavanju problema razgovarati sa svim strankama u skladu sa izbornom voljom građana“. Dazdarević je naglasio da očekuje da predsednik Skupštine grada zakaže sednicu „nakon što dobiju podršku od ostalih stranaka za formiranje široke koalicije“ i da su predstavnicima parlamentarnih stranaka u ovom gradu obrazložili cilj formiranja te koalicije, koja treba da „obuzda i spreči samovolju gradonačelnika i da se izvrši podela nadležnosti i odgovornosti na sve stranke koje predstavljaju građane u Skupštini grada“. Portparol SDA za Novi Pazar je optužio SDP da „po svaku cenu traži podršku pojedinaca i ne bira sredstva da zadrži postojeće neodrživo stanje“.

Inicijativu o formiranju široke koalicije Rešad Hodžić, predsednik SDP, nije hteo da komentariše „jer je besmislena“, a za Seada Šaćirovića, predsednika Izvršnog odbora Bošnjačke demokratske zajednice (IO BDZ), poziv je neozbiljan. Potpredsednik BDZ Admir Muratović je za Televiziju Sandžak rekao da je pre bilo kakve participacije u vlasti važnije rešavanje nacionalnih pitanja i kao prioritet izdvojio rešavanje pitanja Islamske zajednice u Srbiji. „Uslov naše partije, koji se odnosi na sve potencijalne političke sagovornike, je da se javno distanciraju od paraverske tvorevine, kao i od grupe pojedinaca koji rade na urušavanju ustavom garantovane autonomnosti Islamske zajednice“, rekao je Muratović. Lider Sandžačke narodne partije (SNP) Mirsad Đerlek ocenio je da se od formiranja aktulene vlasti „radi o dvovlašću, jer SDP i SDA nadmeću više partijski nego po onome zašta ih je narod birao“. Đerlek smatra da ove dve partije treba da pokažu „mnogo veću odgovornost i tu energiju koju gube u međusobnom optuživanju treba da usmere ka poboljšanju standarda građana“.

- Novi Pazar nema vremena da čeka i najveći krivci za ovakvu situaciju su ljudi koji vode grad. Oni moraju da pokažu mnogo više htenja, energije i znanja kako bi ovaj grad bio kao nekada, naglasio je predsednik SNP i dodao da neće da licitira o skupštinskoj većini „pre nego što se objavi da ona ne postoji“. Nezvanično može da se čuje da je u toku pravljenje novog koalicionog sporazuma i da, posebno, zapinje oko mesta generalnog direktora JP „Vodovod i kanalizacija“.

Baćićanin pokrenuo disciplinski postupak
Predsednik Skupštine Novog Pazara Fuad Baćićanin (SDA) podneo je zahtev za pokretanje disciplinskog postupka protiv članova Gradskog veća, za koje smatra da su na nezakonitoj sednici usvojili nezakonite odluke. Baćićanin je članove Veća i službe uprave grada optužio da su u materijalima za tu sednicu lažno naveli njegovo ime, kao predlagača odluka, iako je on izričito protiv. Sednica Gradskog veća je održana 11.februara, a članovi SDA joj nisu prisustvovali. „Gradsko veće je bez kvoruma, jer u Statutu piše da taj organ ima 12 članova, a sednici je prisustvovalo njih šest i donelo nezakonite odluke“, rekao je Baćićanin, koji je ponovio da je zakonski rok za zakazivanje sednice Skupštine grada 28. mart 2013. godine, i rekao da će do tada sednica biti zakazana.

SDA bojkotovala sednicu Gradskog veća
Nesuglasice između SDP i SDA krenule su, opet, od sednice Gradskog veća. Na prvo ovogodišnje zasedanje gradske vlade nisu došli predstavnici SDA. Sednica je prvo odložena za nedelju dana, a onda je održana. Između dva zasedanja Gradskog veća i nakon toga, nastavljena su nagađanja i licitiranja šta je ponovo posvađalo koalicione partnere u lokalnoj vlasti. Koalicija okupljena oko SDP ima 17 odbornika, 14 ima SDA, 10 BDZ, četiri odbornika ima koalicija SNP-URS i dva odbornika su iz koalicije okupljene oko SNS. Od kraja decembra prošle godine u lokalnoj izvršnoj vlasti učestvuju i srpski predstavnici.

AUTOR: SLAĐANA NOVOSEL