PDA

View Full Version : Spremni smo za nove izbore


iSelektor
25-02-2013, 11:42
Novi Pazar - Politička situacija u Novom Pazaru je jako nestabilna i ni malo nije dobra, a ekonomska situacija je zabrinjavajuća i alarmantna, ocenjuje za Sandžak Danas Sead Šaćirović, predsednik Izvršnog odbora Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) i šef odborničke grupe te partije u Skupštini grada Novog Pazara.

Šta zamerate vladajućoj koaliciji u Novom Pazaru?

- Zameram im mnogo, od neodgovornog i neozbiljnog rukovođenja gradom, do toga što su svojim međusobnim trvenjima i antagonizmom doveli građane na rub siromaštva. Ostavili su građane bez posla, bez fabrika i novih radnih mesta, učinili im život još težim bez grejanja, vode i ostalih elementarnih uslova za život. Umesto da rade, grade i dovode strane investicije, međusobnim svađama i neslaganjem učinili su ovaj grad nestabilnim prostorom u kojem, baš zbog takve situacije, neće biti stranih ulagača i podizanja ekonomije. A Novi Pazar već godinama pati od teške ekonomske krize. Njihov nerad doveo je ovaj grad u teže stanje nego devedesetih godina. Danas je svaki treći Novopazarac siromašan, a svaki treći od siromašnih se hrani u humanitarnim kuhinjama. Nezaposlenost je visoko iznad republičkog proseka. Skoro 21.000 ljudi čeka posao. To je alarmantno. SDP i SDA umesto da rešavaju sve ove probleme, posebno borbu protiv mita i korupcije, svađaju se i građani trpe.

Po vašem mišljenju na kojim pitanjima se mimoilaze vladajući koalicioni partneri - Sandžačka demokratska partija (SDP) i Stranka demokratske akcije (SDA)?

-Ne želim da analiziram pitanja njihovog mimoilaženja, ali je to prirodan sled događaja u neprirodno stvorenoj koaliciji. Mi smo govorili, još u predizbornoj kampanji, da je koalicija SDP - SDA neprirodna i da ne može da funkcioniše. Njihov odnos se temelji na interesnim osnovama a ne na želji da rešavaju suštinske probleme građana. Oni su veštački stvoreni, željom političkih beogradskih moćnika pa i nekih inostranih, koji se poslednjih godina mešaju u političke i verske odnose u Sandžaku. U takvim okolnostima najviše trpe građani.

Posle najnovije krize lokalne vlasti, SDA je pozvala sve parlamentarne partije u ovom gradu da naprave potpunu koaliciju i ravnopravno podele odgovornost za situaciju u gradu. Kakav je vaš stav o tom pozivu?

-Takav poziv je politički neozbiljan, a posebno u situaciji kada su SDA i SDP ekonomski uništile naš grad, a sada SDA traži da svi uđemo u vlast i podelimo odgovornost za štetu koju su svojom neodgovornošću načinili. Drugo, čemu onda služe izbori!? Čemu, onda, slobodni i različiti politički stavovi, programi i strategije? Ako ne postoji spremnost na rad za dobro građana, onda idemo na izbore. Mi smo spremni.

Pod kojim uslovima bi BDZ pravila skupštinsku većinu i sa kim biste je pravili sa SDA ili sa SDP?

- Mi se ne bavimo politikom radi ulaska u vlast po svaku cenu, već se politikom bavimo radi dobra građana, odnosno rešavanja nagomilanih problema u Sandžaku i Novom Pazaru. Sa poslednjeg sastanka našeg Predsedništva poslali smo jasnu poruku i zatražili hitno zasedanje gradskog parlamenta radi definisanja trenutnih političkih odnosa. Na osnovu definisanja faktičkog stanja, ukoliko većine ne bude, mi smo spremni i za nove izbore.

Sve varijante su otvorene
* Pre desetak dana na portalu SDA pojavila se informacija da vaša BDZ i ta partija imaju većinu u gradskom parlamentu. Da li je informacija tačna i da li je bilo razgovora sa tom partijom o pravljenu skupštinske većine?
-Matematički, sve varijante su otvorene. BDZ je ozbilja politička partija koja se ne bavi spekulacijama pojedinih portala bliskih jednoj ili drugoj partiji. BDZ je sigurna u to da neće i ne želi da bude mehanizam plašenja niti SDA niti SDP.

AUTOR: S. NOVOSEL