PDA

View Full Version : Utvrdjen protokol nastave na bosanskom jeziku (VIDEO)


iSelektor
19-02-2013, 18:34
Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudzević danas je sa direktorima vrtića i škola u Novom Pazaru utvrdio protokol nastave na bosanskom jeziku koja će početi 21. februara.

http://img571.imageshack.us/img571/6474/60cd1833d7bdba43511be56.jpg

Džudzević je posetio dve škole i predškolsku ustanovu "Mladost", gde je svečano otkrio i dvojezične table sa nazivima škola.

On je tako demonstrirao i zakonski model po kojem bi trebalo da budu napisana imena svih javnih ustanova i institucija na područjima gde manjine predstavljaju većinu stanovništva.

Otkrivajući tablu u novopazarskoj Gimnaziji, Džudžević je naglasio da će u toj srednjoj školi biti održan prvi javni čas na bosanskom jeziku.

Direktor Gimnazije Zoran Milosavljević rekao je da je jedno odeljenje škole spremno za održavanje pripremne nastave na bosanskom jeziku.

"Pripreme sa roditeljima su već obavljene, a odlučeno je da prvi javni čas na bosanskom jeziku bude održan u popodnevnoj smeni", rekao je Milosavljević.

Kompletna ogledna nastava na bosanskom jeziku počeće 21. februara u 12 obrazovno-vaspitnih ustanova u nekoliko sandzačkih gradova, u kojima je taj jezik već duži niz godina u zvaničnoj upotrebi.

Nastava na bosanskom jeziku počeće u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju u po četiri predškolske ustanove, prvom i petom razredu četiri osnovne škole i u prvom razredu četiri gimnazije.

Džudžević je ranije najavio da će od 1. septembra početi implementacija prava Bošnjaka na kompletno obrazovanje na maternjem jeziku, koje je regulisano zakonima, Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama.

Pored bosanskog jezika i književnosti, i drugi predmeti poput istorije, muzičkog i likovnog u jednom procentu imaće nove sadržaje.

Ostali opšti predmeti, matematika, fizika, slušaće se na bosanskom od kraja marta jer je u toku prevođenje tih udžbenika na bosanski jezik.

Otkrivanje table sa dvojezi?nim natpisom na novopazarskoj Gimnaziji - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ICr-fKxXzF0)

E.Đulović