PDA

View Full Version : MEDJUNARODNI FILMSKI FESTIVAL U BERLINU


SEJO31-de
17-02-2013, 09:43
Film "Child pose" rumunskog režisera Kalina Petera Necera dobio je večeras Zlatnog medveda za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.




Scena iz filma Child Pose(Foto: | Berlinale | (http://www.berlinale.de))
Osim filma "Child Pose" koji je dobio glavnu nagradu Zlatnog medveda, nagrađen je i film "Epizoda u životu berača željeza", bosanskog režisera Danisa Tanovića koj je osvojio Veliku nagradu žirija.

Po oceni međunarodnog žirija Berlinala, čiji je predsednik ove godine bio Vong Kar Vai, Srebrnog medveda za najbolju režiju dobio je Dejvid Gordon Grin za film "Prince Avalanche".

Srebrnog medveda za najbolji scenario osvojio je film "Closed curtain" u zajedničkog režiji iranskog režisera Džafara Panahija i Kambuzije Partova. Panahija iranske vlasti 2010. godine osudile na kućni pritvor od šest godina.

U kategoriji najbolji glumac Srebrni medved pripao je Nazifu Mujiću za ulogu u filmu "Epizoda u životu berača željeza", režisera Danisa Tanovića.


Srebrni medved za najbolju glumicu, po oceni međunarodnog žirija u Berlinu, pripao je Paulini Garciji za ulogu u filmu "Gloria".

U kategoriji kratkometražni film Zlatnog medveda osvojio je film "La fugue" režisera Žan-Bernara Marlina.

Film "Rabbitland" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka juče je dobio nagradu dečjeg žirija Kristalni medved za kratkometražni film u kategoriji "Generacija 14 plus", a film Srdana Golubovića "Krugovi osvojio je nagradu selekcije "Forum 2013".

U takmičarskoj konkurenciji festivala ove godine se našlo 19 raznovrsnih filmova uključujući i ostvarenja iz Kazahstana i Irana, a u u sekciji ''Prošireno''ove godine prikazan je dugometražni film Marte Popivode ''Jugoslavija, kako je ideologija pomerila kolektivno telo

B92