PDA

View Full Version : Tekstilci I Dalje Najpotrebniji


Tahirovce
09-12-2007, 15:48
ZADOVOLJAVAJUĆI REZULTATI KONKURSA ZA DODELU SREDSTAVA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE U SJENICI



TEKSTILCI I DALJE NAJPOTREBNIJI

Pored uspešno realizovanih programa za smanjenje nezaposlenosti Nacionalne službe za zapošljavanje i konkretnih rezultata zapošljavanja, na evidenciji ove službe u Sjenici je i dalje preko pet hiljada nezaposlenih lica. S obzirom da najveći broj nezaposlenih čine nekvalifikovana radna snaga i starija lica, u sjeničkoj ispostavi NZS filijale Užice, kažu da je teško obezbediti radnike, i da se procenjuje da od ukupnog broja nezaposlenih, oko 1 500 lica realno traži posao. Konstantne potrerebe lokalne privrede u Sjenici, koju uglavnom čine privatni preduzetnici u oblasti tekstilstva, su za radnicima tekstilne struke, dok su vrlo male, ili nikakve potrebe za muškom radnom snagom metalske struke, kojih u značajnom broju, ima na evidenciji nezaposlenih u Sjenici.
Jedna od aktivnih mera za smanjenje nezaposlenosti je i konkurs za dodelu sredstava za samozapošljavanje u iznosu od 130 hiljada dinara. U okviru tog programa u Sjenici je 80 lica prošlo edukaciju, od toga je šezdesetitroje podnelo zahtev, a za četrdesetiosmoro su odobrena sredstva. ''Upoređujući sa brojem lica, koja su u drugim opštinama naše filijale dobila sredstva, mogu reći da sam zadovoljna rezultatom kod nas. Bilo je mnogo zainteresovanih mladih ljudi, koji su htjeli da postanu preduzetnici da bi na takav način riješili svoj egzistencijalni problem. Biznis planovi su se uglavnom odnosili na zanatske usluge, proizvodnu delatnost, u oblastima proizvodnje mesa i mliječnih prerađevina, a bilo je i nekoliko agencija. Međutim, četvoro je odustalo od realizacije odluke o dodjeli subvencije, uglavnom zbog toga što se dugo čeka na Rešenje o registraciji firme i na ostala neophodna dokumenta kod relevantnih subjekata,'' rekla je za www.sjenica.com , Ana Nikolić koordinatorka ispostave NZS u Sjenici. Nikolić smatra da bi država trebalo nešto da učini po pitanju ubrzavanja procedure, u smislu uvođenja drugog načina organizacije za potrebe dobijanja dokumentacije kada su u pitanju programi zapošljavanja, odnosno realizacija odluka po konkursima jer, kako kaže, mnogi odustaju samo zbog tehničkih razloga.
Prema pravilniku rada NZS, lica koja odbiju posao, ili obuku za potrebe poznatog poslodavca, moraju biti brisana sa evidencije. Neki odbijaju iz opravdanih razloga, kada je u pitanju bolest, što bi trebalo dokazati, neki napuštaju posao zbog niskih ličnih dohodaka, kao i u slučajevima neprijavljivanja radnika i slično. ''U slučaju odbijanja obuke za poznatog poslodavca, mora se imati u vidu specifičan razlog velike udaljenosti sjeničkih sela. Takva lica odbijaju obuku, zato što za period trajanja obuke, za iznos od 15 odsto od republičkog prosjeka, ne mogu obezbjediti da plate stanarinu i troškove života do konačnog završetka obuke. Osim toga NZS nije mjerodavna da procjenjuje koliko je neki poslodavac dobar ili loš, ali u svakom slučaju, savjetodavci treba da imaju sluha i da sagledaju realnu situaciju, kako bi shvatili u kojoj mjeri nezaposleni zaista traži posao. A rad na crno je problem koji tišti cijelu državu, ne samo našu opštinu i to je posao inspekcije rada,'' kaže koordinatorka Nikolić.
Potrebe za radnom snagom tekstilne struke u Sjenici su još izraženije, od kada je počela proizvodnja u nekadašnjem društvenom preduzeću ''Vesna'', koje sada posluje kao konzorcijum tri vlasnika pod nazivom PP ''Vesna EMF''. Nakon izražene potrebe za 70 lica, koja bi radila na pakovanju čarapa u pogonu čarapare, u prostorijama NZS u Sjenici organizovan je mini sajam za jednog poslodavca. Za 70 radnih mesta, tog dana se prijavilo 205 zainteresovanih lica, a u međuvremenu još pedesetak, sa kojima je poslodavac pojedinačno obavio razgovore. Kod istog poslodavca se potom ukazala potreba i za konfekcionarima krojačima ženskog donjeg rublja. Koordinatorka Nikolić kaže da je do sada počelo da radi njih stotinak i da će ih najverovatnije poslodavac angažovati, bez obzira na godine iskustva i stručnu spremu, ali nakon programa obuke za potrebe radnog mesta. S obzirom na nove mašine i drugačiji način rada, program obuke je neminovan. Od kako se, od aprila prošle godine u Sjenici počelo sa ovakvim programom obuke, preko 400 lica sa evidencije je zasnovalo stalni radni odnos. U Nacionalnoj sluzbi za zapošljavanje očekuju da će realizacija programa zapošljavanja, iduće godine početi ranije.

36310
09-12-2007, 16:07
Haj zavoda sto se picnuo :shock: :D

sead ljumic
09-12-2007, 16:19
Pravi zavodnik