PDA

View Full Version : Ugljanin - Pozivam vjerske lidere da sami rijese medjusobne nesaglasice i podjele


halilce
10-02-2013, 00:29
Pokušaj ujedinjenja dve islamske zajednice Sulejmana Ugljanina doveo je do toga da su i Islamska zajednica i Islamska zajednica Srbije osudile njegove izjave.

http://www.sandzaklive.rs/images/stories/PolitikaSandzak/ugljanin%2044.jpg

Bilo da je reč o domaćem ili stranom mešanju, Islamska zajednica i Islamska zajednica Srbije tvrde da neće pristati na to.

Predlog ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina izgleda da ih je ipak ujedinio - makar u stavu da neće trpeti da se političari mešaju u verska pitanja. U tim stavovima jasni su zamenik reisul-uleme Islamske zajednice Srbije i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić i potpredsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Rešad Plojović.

„Islamske zajednice Srbije najoštrije osuđuje ispade ministra u vladi Sulejmana Ugljanina kojima se grubo krši zakon i zakonom garantovana samostalnost Islamske zajednice. Ministar Ugljanin bi trebalo da razmišlja o poslovima za koje je dobio mandat od bošnjačkog naroda, a to je da rešava ekonomsku krizu, nezaposlenost i bedu u koju je zapala ova zemlja, region Sandžački i narod“, smatra Jusufspahić.

„Islamska zajednica osuđuje mešanje domaćih i međunarodnih političkih faktora u unutrašnje stvari IZ i njihov pokušaj narušavanja autonomnosti slobode Islamske zajedinice, i podsećamo da su upravo ti faktori 2007. Uz pomoć režima Vojislava Koštunice i izazvali probleme u Islamskoj zajednici pokušajima otimanja rukovodećih funkcija u Islamkskoj zajednici“, kaže Plojović.

A povodom tvrdnji da se meša u samostalnost islamske zajednice, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin pozvao je verske lidere da sami rešavaju svoje nesuglasice.

"Mi ne želimo da se mešamo u unutrašnje stvari islamske zajednice i pozivamo verske lidere da sami reše međusobne nesuglasice i podele", izjavio je Ugljanin Tanjugu.

Nesuglasice su počele posle sednice Predsedništva Stranke demokratske akcije Sandžaka, s koje se predsednik te stranke Sulejman Ugljanin založio za to da se razmotri inicijativa o ujedinjenju dve islamske zajednice, koju, kako je rekao, zagovaraju mladi imami sa obe strane.