PDA

View Full Version : BOSANCI UBIJALI SVOJE SKANDALOZNO


cucak
07-02-2013, 17:49
Garaplija: Snajpersko djelovanje Ševa pripisano Srbima



Srna, Fena, Foto Avaz - 07.02.2013 14:27 ⇒ 15:27

HAG - Bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti MUP-a BiH Edin Garaplija potvrdio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu da je tokom rata u Sarajevu djelovala tajna vojna jedinica "Ševe" i da su njene aktivnosti snajperskog djelovanja i napada na civile pripisivane Vojsci Republike Srpske.

U sudnici su posebno pomenuta dva incidenta - ubistvo francuskog vojnika Unprofora i pokušaj ubistva nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Armije BiH generala Sefera Halilovića, kada su stradali Halilovićeva supruga i njen brat.

Garaplija je dao iskaz kao svjedok Karadžićeve odbrane na osnovu obavezujućeg naloga suda, jer nije htio da svjedoči dobrovoljno.

Garaplija je rekao da je informacije o djelovanju "Ševa" dobio od vođe jedinice Nedžada Herende sredinom 1996. godine, kada je on uhapšen i ispitivan u službenim prostorijama Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID).

Svjedok je istakao da su, u montiranom procesu, mjesec dana kasnije, on i njegove kolege procesuirani zato što su "unutar bosanske politike i pravosudnih organa pokušali da zataškaju postojanje Ševa".

"Herenda nam je dao priznanja o njegovim i aktivnostima drugih pripadnika Ševa koja su nas šokirala. Sve terorističke aktivnosti, od snajperskih likvidacija do postavljanja eksplozivnih naprava su jako kompromitujuće za bosansku odbranu i jedino je druga strana - VRS - mogla imati koristi od toga", rekao je Garaplija.

On je rekao da ga je šokirala brutalnost Herende i drugih saizvršilaca na određenim djelima, za koje se mislilo da ih je činila druga strana.

"Za takve stvari smo do tada znali da ih je činila druga strana, svakodnevno snajperski djelujući po građanima Sarajeva i nismo očekivali da neko sa naše strane može da odrađuje takve poslove", dodao je svjedok.

Prema njegovim riječima, Ševe su uglavnom djelovale u Sarajevu, ali je bilo operacija i "izvan grada, pa čak i u inostranstvu".

U vezi sa ubistvom francuskog pripadnika zaštitnih snaga UN, Herenda je u ispitivanju rekao da je "dobio zadatak da dejstvuje snajperom po francuskim položajima u centru grada".

"Najčešće je djelovao sa zgrade Izvršnog vijeća u centru grada, odakle je izvršeno i dejstvo na francuskog pripadnika Unprofora. Ne mogu da kažem da li je imao naredbu, ali je to bilo duboko kompromitujuće za našu borbu i naše zvaničnike", rekao je Garaplija.

On je istakao da su određeni "bosanski zvaničnici" rekli da je bila odgovorna srpska strana, te da ne može reći da li su znali ko je stvarni počinilac tog ubistva.

Na Karadžićevo pitanje da li je Herenda "nešto rekao u pogledu nagrade koju je dobio", svjedok je odgovorio da se sjeća da je rekao da je "za tu i druge akcije dobijao novac i da se radilo o njemačkim markama".

Herenda je, prema Garaplijinom iskazu, "priznao i da je bio saizvršilac u operaciji Ševa kada je postavljena eksplozivna naprava u stanu generala Halilovića, koji je neposredno prije pokušaja atentata bio smijenjen, jer se javno usprotivio podjeli BiH".

"Herenda je objasnio da je eksploziv postavljen pod terasu, da su elektronski pratili njegovo kretanje i prisluškivali telefonske razgovore i da su bili spremni da ga likvidiraju, ali su sretne okolnosti što se kasnije vratio kući njega spasile, a nesretne okolnosti dovele do stradanja njegove žene i njenog brata, jer je on bio u maskirnom odijelu i likom je podsjećao na generela Halilovića", ispričao je Garaplija.

Upitan kako je ovaj incident predstavljen javnosti, Garaplija je rekao da je to prikazano "kao granatiranje od VRS navođenim projektilom tipa maljutka, jer su Herenda i ostali počinioci ostavili trag kabla maljutke, da bi se stvorila slika da je granata došla sa srpskih položaja".

"U tu verziju je i sam Halilović posumnjao i tražio je dodatna veštačenja, kojima je utvrđeno da nije bila u pitanju navođena granata, već podmetnuta eksplozivna naprava", dodao je Garaplija.

Među incidentima koji su istraživani bili su i likvidacije civila i vojnika u Velikom parku, u kojima je, naveo je Garaplija, učestvovao Herenda lično, te "snajperska dejstva po naselju Grbavica".

Garaplija je pred sudskim vijećem potvrdio da je jedinicu "Ševe" u maju 1992. godine osnovao tadašnji ministar unutrašnjih poslova BiH Alija Delimustafić.

"Rad jedinice je bio potpuno tajan i samo je mali broj rukovodilaca za njih znao. Osim ministra Delimustafića, za Ševe je znao i njima neposredno rukovodio Nedžad Ugljen, koji je jedno vrijeme bio podsekretar u SDB, i koji je, nedugo nakon otkrivanja i upoznavanja javnosti sa grupom Ševe sredinom 1996. ubijen u Sarajevu", kaže Garaplija.

cucak
08-02-2013, 22:33
...eto sto su bosanci...sto cutite

Tahirovce
09-02-2013, 20:05
U svakom toru ima crnih ovaca, ko je se god ogrijesio neka za o odgovara pa taman bio to moj najmiliji ...

STRANAC
09-02-2013, 21:29
sto cutite
brate ako si ocekivao da cemo da ti aplaudiramo,pogresio si.
sve manje je ljudi koji razmisljaju na taj nacin i koji primaju zdravo za gotovo.
sto rece Resko, ko god je kriv MORA da odgovara jer samo na taj nacin se moze ici dalje,ne smeju ostajati repovi proslosti nekaznjeni.



eto sto su bosanci
nije lepo generalizovati ljude.
ne sme da bude kolektivne ni krivice ni odgovornosti.
krivi su pojedinci i moraju da budu kaznjeni.
nema loseg drustva i naroda, samo pojedinici su to.
tako i bosanci, niti su svi dobri niti su svi losi.

tidza
10-02-2013, 12:37
Bravo Stranac,u pravu siii.....

hurmasica
10-02-2013, 15:07
Stranac i Tahirovce,impulsivne osobe:smile:.,ali do kostiju nepristrasne i pragmaticne.

Tahirovce
10-02-2013, 15:33
Nista smo ti mi uzivo, da nas vidis na sliku :) ...

tidza
10-02-2013, 15:38
Slike i prilike,masallah,ne urekli se :)

STRANAC
10-02-2013, 22:46
Nista smo ti mi uzivo, da nas vidis na sliku :) ...

:pucaodsmijeha: :pucaodsmijeha:


Stranac i Tahirovce,impulsivne osobe,ali do kostiju nepristrasne i pragmaticne.
kad vec ne mozemo da promenimo svet, ono se bar trudimo na sacuvamo nas ;)

Undercover 007
12-02-2013, 14:41
Preporucujem knjigu od Semira Halilovica "Drzavna Tajna" i mnoge stvari koje niste znali o bosanskom ratu bice vam jasnije. Ima i drugi deo koji nisam jos procitao ali cim je budem nasao kupujem je.