PDA

View Full Version : Toplo Leto, Surovo Hladna Zima


Tahirovce
05-12-2007, 19:00
METEOROLOŠKA STANICA U SJENICI ĆE USKORO DOBITI SAVREMENIJU OPREMU

TOPLO LETO – SUROVO HLADNA ZIMA


Po nepisanim pravilima, u narodu se veruje da posle toplog leta, obično nastupa surova sjenička zima. Na osnovu prvih pokazatelja, moglo bi se reći da je zima u Sjenici počela ranije nego inače. Ne zna se koliko će biti surova, ali je izvesno da će, kao i obično, biti duga.
Prvi sneg u Sjenici pao je u oktobru, ali ipak ovaj mesec po meteorološkim parametrima nije odstupao od višegodišnjeg proseka. Odstupanja su međutim izražena u novembru, koji je ove godine za čak više od tri stepena u prosečnim vrednostima, bio hladniji. Minimalna novembarska temperatura iznosila je – 17,5 stepeni, što ipak nije apsolutni minimum, ali dostignut je rekord u maksimalnoj visini snežnog pokrivača, koja je 19 novembra iznosila 36 centimetara. Snežni pokrivač je beležen 24 dana u ovom mesecu, što je takođe daleko iznad proseka. Ledeni period u Sjenici međutim, tek nastupa.
Na Meteorološkoj stanici u Sjenici, merenja se vrše duže od pola veka. Tehnička opremljenost danas je na solidnom nivou, ali uskoro će biti još savremenija. ''Prema planu Hidro meteorološkog zavoda Srbije, u narednih šest meseci modernizovaće se meteorološko osmatrački sistem Srbije. U tom periodu će 15 glavnih meteoroloških stanica, među kojima i Sjenica, od ukupno 29 u Srbiji, dobiti savremeniju opremu, odnosno automatske meteorološke stanice. To je u skladu sa nastojanjima Svetske meteorološke organizacije da meteorološka osmatranja budu u potpunosti unificirana'', rekao je za naš sajt, šef Meteorološke stanice u Sjenici Fadil Mahmutović. On je istakao da će se osavremenjavanje meteorološko osmatračkog sistema nastaviti do potpunog umrežavanja svih glavnih meteoroloških stanica u Srbiji.