PDA

View Full Version : pop primio islam


cucak
26-12-2012, 19:41
Pravoslavni sveštenik nakon 20 godina službe primio islam



Doznajemo.com - 26.12.2012 14:39

VIDIN - Kada je pop u Bugarskoj, koji je obavljao službu sveštenika 20 godina, primio islam, nastao je problem u državi. Otkazana je i proslava dan Ašure koji muslimani skupa sa pravoslavcima u Vidinu, obilježavaju već dva vijeka.

Pop u Bugarskoj, koji je izabrao Islam za svoju vjeru, oštetio je tradiciju zajedničkog obilježavanja dana Ašure između muslimana i pravoslavnih hrišćana, staru 200 godina. Atans Mihajlov koji je išao u isti razred sa današnjim mitropolitom Plovdiva Nikolajom u svešteničku školu Sveti Ivan Rilski u Sofiji, bio je 20 godina pop u Sofiji i obrazovao je Crkveni Savjet. Mihajlov, koji je već ranije napustio duhovne poslove, za svoju vjeru je izabrao islam.

Muftija grada Sofije Mustafa Izbištali je 27. novembra u glavnoj sofijskoj džamiji iza ikindije namaza, obznanio da je Atanas Mihajlov izabrao islam za svoju vjeru i da je postao musliman uzimajući novo ime Abdullah. Mihajlov, koji je sada uzeo ime Abdullah, objasnio je da je tragao za znanjem i istinom i da ga je to istraživanje ponukalo da prihvati Islam. Muftija je ovu vijest i sliku popa koji je promijenio vjeru, stavio na oficijelnu stranicu muftijstva i naslovio je Bivši pop je primio islam. Gospodaru, molimo te da nam ukažeš na pravi put i zaštitiš nas od puta zalutalih. Nakon ovakvih riječi, uključila se država.

Mihajlov je potvrdio muftijine riječi rekavši pri tome da je prekinuo sve veze sa bugarskom pravoslavnom crkvom. Bugarska štampa pak tvrdi da se pop zaljubio u muslimanku i zbog toga promijenio vjeru. Zbog silnih reakcija na naslov članka Bivši pop primio Islam, na web stranici je promijenjen naslov tog članka i umjesto naslova, umetnuti su ajeti iz Kur’ana. Međutim, ni ovaj gest muftijstva nije smirio tenzije. Na dan Ašure je došlo do usijanja ovog problema. U gradu Vidin, koji se nalazi na sjeveru zemlje, 200 godina muslimani i pravoslavci obilježavaju dan Ašure u džamiji Mehmet Pazvantoglu.

Međutim, eparhija Vidina je ove godine odlučila prekinuti tu tradiciju zbog popa koji je prešao na islam. Episkop Vidina Sionij je ne internetskoj stranici to objasnio na ovaj način: Mi, kao hrišćani Vidina, do sad smo islamska vjerska uvjerenja uvijek dočekivali s ljubavlju. To je pokazivalo i zajedničko obilježavanje dana Ašure. No, zbog posljednjih događaja, pozivamo sve gradske pravoslavce da nam se pridruže na obilježavanju dana Ašure.

tidza
26-12-2012, 22:06
Tako i treba,zna covjek sta valja :)