PDA

View Full Version : Za Stocnu Pijacu U Sjenici Uruceno Resenje O Registraciji


Tahirovce
29-11-2007, 00:10
NAKON OKO DVE GODINE OD IZGRADNJE



ZA STOČNU PIJACU U SJENICI URUČENO REŠENJE O REGISTRACIJI







Kroz projekat za razvoj stočarstva u Sandžaku FAO organizacije za hranu i poljoprivredu UN, po engleskom modelu je dizajnirana, projektovana i izgrađena stočna pijaca u Sjenici. U projektu su učestvovali i Mercy Corps i opština Sjenica. Ova novoizgrađena stočna pijaca predstavlja najmoderniju pijacu takvog tipa u Srbiji. Pijaca je izgrađena pre oko dve godine, a zbog nerešenih imovinsko pravnih odnosa Poljoprivredno industrijskog kombinata ''Pešter'' AD i opštine Sjenica, između kojih je u međuvremenu postignut dogovor, tek ovih dana dobijeno je Rešenje o registraciji.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije Milan Petrović, uručio je predsedniku opštine Sjenica Esadu Zorniću Rešenje o registraciji stočne pijace. Svečanosti su, pored predstavnika ministarstva i lokalne vlasti prisustvovali i prvi sekretar Ambasade Holandije Jana Van der Velde, zatim predstavnici opštinskog odeljenja za poljoprivredu, organizacije FAO, privrednici Sjenice i naravno predstavnici i članovi klubova mladih farmera i predstavnici Unije udruženja farmera za Tutin, Sjenicu i Prijepolje. To je ujedno bila i prilika, da se prisutni poljoprivrednici i stočari bliže upoznaju sa planom i programom Ministarstva poljoprivrede, kao i o brojnim povoljnostima u vidu subvencija i različitih kreditnih linija u ovoj oblasti. Nadležni iz lokalne vlasti su obećali da će se potruditi da se savremena stočna pijaca, u kraju kome je realno potrebna, iskoristi na najbolji mogući način. A pošto se dosta govorilo o potrebi i značaju umatičenja i obeležavanja stoke, od direktora PIK ''Pešter'' AD Fevzije Hodžića smo saznali da je u ovom kombinatu formirana Matično-selekcijska služba, koja će pored internih, vršiti i eksterne usluge umatičenja za osnovna stada.

Nakon svečanosti povodom uručenja Rešenja o registraciji stočne pijace u Sjenici, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Milan Petrović i Jana Van der Velde prvi sekretar ambasade Holandije, koja je učestvovala u finansiranju projekta, održali su sastanak u prostorijama organizacije FAO sa mladim farmerima ovog regiona.