PDA

View Full Version : Masakr u Americi


STRANAC
14-12-2012, 19:47
SAD: 27 ubijenih u osnovnoj školi
IZVOR: B92, TANJUG, AL DŽAZIRA
Konektikat -- U pucnjavi u osnovnoj školi u Njutaunu, u američkoj saveznoj državi Konektikat, ubijeno je najmanje 27 ljudi, među njima i 14 dece, javio je CBS njuz.

Sa druge strane, AP navodi da je ubijeno 18 dece, pozivajući se na neimenovani zvanični izvor.

List "Hartford kurant" navodi da je među poginulima i napadač, punoletna osoba kod koje su pronađena dva komada oružja.

Na televizijskim snimcima vide se policajci i ambulantna vozila na licu mesta, kao i roditelji koji se okupljaju oko škole.

Jedan od očevidaca rekao je za Si-En-En da je čuo pucnje u hodniku škole i da je ispaljeno najmanje 100 metaka. Drugi očevici navode da se čula pucnjava i u učionicama.

Napad se dogodio u 9.40 ujutru po lokalnom vremenu. Sve škole u okolini zatvorene su odmah iz predostrožnosti.

Škola "Sendi huk" važi za prestižnu u tom kraju. Tu školu pohađa više od 600 đaka, od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda.

STRANAC
15-12-2012, 11:41
Masovni ubica iz Konektikata svetio se majci?


http://www.mondo.rs/slike/vesti/002/706/v270621p0.jpg


U masakru koji je počinio Adam Lanca (20) u osnovnoj školi u predgrađu Njutaunu, u američkoj saveznoj državi Konektikat, ukupno 28 ubijenih. Prema prvim saznanjima, Lanca se svetio majci koja je bila stroga.

U stravičnom masakru koji je počinio teško naoružani 20-godišnji Adam Lanca u osnovnoj školi u predgrađu Njutaunu ubijeno je 20 dece i osam odraslih, među kojima i napadač koji je izvršio samoubistvo.

U jednom od najgorih masovnih ubistava u istoriji SAD, Adam Lanca je u petak prvo usmrtio svoju majku Nensi, učiteljicu u toj školi, a među žrtvama su direktor škole i psiholog. Školu "Sendi Huk" pohađaju deca od pet do 10 godina, a u nju je išao i Adam Lanca.

Njegov stariji brat 24-godišnji Rajan iz Hobokena u Nju Džersiju je zadržan u policiji na ispitivanju, ali je kasnije pušten jer je ustanovljeno da nema nikakve veze sa masakrom.

Adam je od oružja imao dva pištolja i ispalio je nekoliko desetina hitaca. Otvorio je vatru u dve učionice, a neki svedoci su rekli da je ispalio i do 100 metaka.

Za sada, policija nema informacija o motivima napada. Veruje se da je ubica patio od poremećaja ličnosti i živeo je sa majkom, naveo je neimenovani policijski zvaničnik.

Dvoje bivših učenika škole, rekli su za ubicu da je bio stidljiv i izuzetno inteligentan đak.




Tim Arnon koji je sa Adamom išao u školu, rekao je da su roditelji vršili pritisak na Adama da bude odličan učenik, a posebno njegova majka.

"Ona ga je jako pritiskala da uči što više i da bude pametniji", rekao je on.

Ubica se u školu dovezao majčinim autom, a na licu mesta u krugu škole pronađena su dva pištolja dok je u vozilu nađena i puška, javio je AP.

Osnovna škola u Njutaunu, mestu sa 27.000 stanovnika, nalazi se oko 130 kilometara severoistočno od Njujorka. U trenutku napada, odvijala se prepodnevna nastava.

Na lokalnoj televiziji su prikazani policajci i ambulantna vozila na licu mesta, kao i roditelji okupljeni oko škole.

Dok su se vesti o masakru širile, izbezumljeni roditelji požurili su u školu da potraže svoju decu, dok su đaci prekriveni krvlju bili iznošeni iz zgrade.

"Bilo je užasno", rekla je Brenda Lebinski, majka učenice koja pohađa treći razred. "Svi su bili u panici - roditelji, đaci. Neka deca su izašla iz škole okrvavljena. Ne znam da li su pogođena, ali na njima je bilo krvi."

Lebinski je dodala da joj majka jedne učenice rekla da je "maskirani čcovek" ušao u kancelariju direktora i otvorio vatru.

Američki predsednik Barak Obama brisao je suze i jedva se "držao" tokom govora zbog masakra u osnovnoj školi u Konektikatu, obećavši da će država sprovesti značajne akcije u cilju zaustavljanja takvih tragedija.

Nekoliko stotina stanovnika Njutauna okupilo se u petak u katoličkoj crkvi da ožali mrtve. Među njima bili su guverner i senator Konektikata Denel Meloj i Ričard Blumental.

"Život se zauvek promenio u Njutaunu. Sada imamo 20 svetaca. Imamo 20 prelepih anđela", rekao je sveštenik Robert Vajs.

Evropski zvaničnici šokirani su stravičnim masakrom koji se odigrao u osnovnoj školi u američkom gradu Njutaunu.

Povodom strašnog zločina oglasili su se među prvima Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, šef Evropske komisije Hose Manuel Barozo, britanski premijer Dejvid Kameron.

Britanska kraljica Elizabeta II uputila je saučešće Obami u kojem je navela da je bila "duboko šokirana" kada je obaveštena o masakru.

Saučešće su uputili i francuski predsednik Fransoa Oland, kanadski premijer Stiven Harper i ministar spoljnih poslova Kanade Džon Berd koji je rekao da u ovom teškom trenutku Kanađani stoje rame uz rame sa svojim američkim prijateljima.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je guverneru američke države Konektikat Denu Maloju uputio "najdublje saučešće zbog šokantnih ubistava".

"Ciljanje dece je užasno i nezamislivo", dodao je Ban osuđujući užasan zločin.
Sve škole u Njutaunu, koji je na 130 kilometara severoistočno Njujorka, zatvorene su posle pucnjave.

Napadi ove vrste nisu retki u SAD - u Oregonu je u utorak naoružani napadač otvorio vatru u tržnom centru i ubio dvoje ljudi, a potom i sebe.

U julu je tokom prikazivanja filma "Betmen" u bioskopu u Koloradu napadač ubio 12, a ranio 58 ljudi.

Dosad najsmrtonosnija pucnjava odigrala se 2007. godine na univerzitetu Virdžinija tek, kada su ubijene 32 osobe.

(Tanjug, foto: screenshot/YouTube/Beta/AP)

Tahirovce
15-12-2012, 16:33
A nije terorista, kako to Amerima da se desi ...

edis_mumin
16-12-2012, 01:14
Baš tako, da je neki Abdul Aziz, onda bismo znali šta je u pitanju...