PDA

View Full Version : Generalu Tolimiru dozivotni zatvor


STRANAC
12-12-2012, 23:39
Haški tribunal danas je bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira osudio na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici.


http://www.mondo.rs/slike/vesti/002/702/v270295p0.jpg


Sud je Tolimira proglasio ga krivim za genocid, učešće u genocidu, uništenje i zločine protiv čovečnosti, ubistva i kršenja običaja ratovanja, zločine protiv čovečnosti.

Kao šef bezbednosnih službi, Tolimir je imao dužnost da zaštiti ratne zarobljenike, što nije učinio, rekao je tužilac, dodajući da se optuženi ni na koji način nije distancirao od zločina u Srebrenici.

Prema optužnici, snage VRS su sistematski pogubile oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice na više lokacija u okolini Zvornika i Bratunca, u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu na istoku BiH koja je bila pod zaštitom UN.

Tribunal je, većinom glasova dvoje sudija, uz protivljenje jednog, Tolimira proglasio krivim za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premeštanje Muslimana iz Srebrenice i Žepe od jula do novembra 1995. Veće je odbacilo kao nedokazanu optužbu za deportaciju.



Raspravno veće utvrdilo je da je VRS od 13. jula 1995. do avgusta 1995. ubila "najmanje 4.970" Muslimana iz Srebrenice, ali je to "konzervativna procena". Ukupan broj žrtava bliži je brojki od najamanje 6.000" žrtava, rekao je u obrazloženju presude predsedavajući sudija Kristof Flige (Ćristoph Flugge) iz Nemačke.

Presudom je utvrđeno da su ta masovna ubistva, ali i ubistvo trojice muslimanskih lidera u Žepi, predstavljala genocid, uz proterivanje iljada muslimanskih žena i dece iz Srebrenice i Žepe, zbog toga što su počinjena u nameri da se Muslimani unište, potpuno ili delimično, kao etnička grupa.

Prema presudi, masovna ubistva srebreničkih Muslimana počinjena su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata vojnih i političkih lidera RS.

VRS je, po presudi, u okviru paralelnog zločinačkog udruženja proterala muslimanske žene i decu iz Srebrenice i Žepe.

General Tolimir u presudi je opisan kao "desna ruka, oči i uši" tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

Naglašeno je da je Tolimir sa ostalim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata delio genocidnu nameru da se svi muslimanski muškarci ubiju, a ostatak stanovništva protera. Tom zločinačkom poduhvatu, Tolimir je "u značajnoj meri doprineo".

Prema presudi, masovna ubistva srebreničkih Muslimana počinjena su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata vojnih i političkih lidera RS.

VRS je, po presudi, u okviru paralelnog zločinačkog udruženja proterala hiljade muslimanskih žena, dece i staraca iz Srebrenice i Žepe.

Većina nalaza u presudi doneta je većinom glasova predsedavajućeg sudije Fligea i sudije Antoana Mindue, a suprotno mišljenje izrazila je sudija Prisa Matimba Nijambe.

U avgustu ove godine Tolimir je od suda tražio oslobođenje jer je smatrao da su optužbe nedokazane.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocenio je da kazna doživotnog zatvora bivšem generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru daje „osećaj dvostrukih aršina“ u odnosu na presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao i komandantu tzv. OVK Ramušu Haradinaju.

"Da bi se videlo da li je presuda donela i još nešto drugo ili nešto nepovoljno za Republiku Srpsku ili Srbiju, potrebno je detaljno pročitati", rekao je Radojičić novinarima.

Undercover 007
13-12-2012, 02:27
Pravda je davno umrla!
8000 ljudi nije ubio samo ovaj krvnik vec stotine a mozda i hiljade ovakvih.Njemu i ostalima se sudi po deset godina dok oni ismijavaju sud i zive u hotelu sa pet zvezdica.Vecina njih i kad ih osude izlaze iz haga u kojem su imali dobru hranu,najbolje doktore i sta sve ne.To sigurno i svojoj drzavi nebi ni imali.

cucak
13-12-2012, 11:41
...PRAVDA ZA ZRTVE NA OBE STRANE NECE BIT NIKAD ZADOVOLJENA,.

superbaka
19-12-2012, 05:37
Ma kakva pravada,dzukelu je trebalo streljat,a ti to nije nista na osnovu onoliko pobijenih ljudi:4_9_3:

cucak
19-12-2012, 14:19
...vala bako mos ga sad i odrat sta je tu je mozda je i bolje dozivotna nego,,streljanje,,.