PDA

View Full Version : Nad Sarajevom prave krst visok 26 metara?!


peca
23-11-2012, 22:22
Komisija za državnu imovinu Bosne i Hercegovine donijela je odluku da se tačno 1.095.611 metara kvadratnih državnog zemljišta na Zlatištu iznad Sarajeva dodijeli Republici Srpskoj, piše Dnevni avaz

http://www.haber.ba/thumbnail.php?file=pictures/2012_november/Zlatiste_krst_Sarajevo_179240621.jpg&size=article_large

Zlatište iznad Sarajeva (Foto: Blogger) Kako saznaje ovaj list, odlučujući po zahtjevu Geodetske uprave (GU) RS iz 2009. godine, Komisija je skinula zabranu s raspolaganja sa skoro 11 hektara zemljišta na Zlatištu da bi na toj parceli bili podignuti spomen-kompleks i crkva.

Prema ranijim najavama, boračka udruženja RS tu su naumila podići veliki kompleks kojim bi dominirali krst visok 26 metara i crkva – kao spomenik žrtvama RS u proteklom ratu. Prema tvrdnjama izvora spomenutog lista, sjednica Komisije za državnu imovinu trajala je četiri sata, a tridesetak minuta vodila se rasprava upravo o ovom zahtjevu.
Nad Sarajevom prave krst visok 26 metara ?!

Od 13 članova, samo je dvoje bilo protiv, a 11 ih je glasalo za odluku o dodjeli parcele na Zlatištu vlastima u RS. Predsjednik Komisije za državnu imovinu BiH Zvonimir Kutleša potvrdio je za Avaz da je donesena odluka o skidanju zabrane raspolaganja ovom imovinom.

- "Sada su stvoreni uvjeti za raspolaganje, a vidjet ćemo hoće li se i raspolagati zemljištem. Šta će oni s time raditi, sada stvarno ne znam, nemam taj papir pred sobom. Koliko se sjećam, radi se o nekoj crkvi koja će se graditi tu" – kazao je Kutleša.

Upitan je li na sjednici Komisije bilo riječi o tome da će na tom mjestu biti postavljen veliki krst te da bi to moglo izazvati ozbiljne probleme, Kutleša je odgovorio da “ne bi bilo dobro” i da mu “ne bi bilo drago da bude sporenja”.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik u više navrata je rekao da će vlasti ovog bh. entiteta pomoći izgradnju spomen-kompleksa i crkve.

Ideja o podizanju velikog spomen-kompleks žrtvama naišla je na neodobravanje u velikom dijelu javnosti u Sarajevu, prije svega zbog toga što je Zlatište bilo jedno od lokacija s kojeg su pripadnici Vojske RS u ratu gađali opkoljeno Sarajevo. Vlasti u Sarajevu sklonije su ideji da se stradanje srpkih civila u glavnom gradu tokom rata komemorira na lokaciji Kazana.

superbaka
24-11-2012, 02:12
Bosancima to i treba,Dodik kako da je mene piotao:4_9_3::p

iSelektor
24-11-2012, 14:45
hahahaha nikad nam blizi rio de janeiro :)

STRANAC
24-11-2012, 15:13
i meni je to bila prva asocijacija :) :)