PDA

View Full Version : Zloupotreba dzamije vredja sve vernike


iSelektor
23-11-2012, 12:05
Cerićeva fetva protiv reis-ul-ulema IZ Srbije Adema Zilkića čitana u novopazarskim džamijama

Novi Pazar - Fetva bivšeg reis-ul-uleme Islamske zajednice (IZ) BiH protiv aktuelnog reis-ul-uleme IZ Srbije Adema Zilkića kulminaciju je doživela prošlog petka nakon klanjanja džume. U džamijama koje su pod kontrolom IZ u Srbiji, na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić, čitana je fetva kojom je Cerić, na kraju svog mandata, naredio vernicima da ne slede vrhovnog poglavara IZ Srbije. Vernici su iz džamije izašli sa različitim informacijama. Jednima je rečeno da se fetva čita u svim džamijama u Sandžaku i da ju je „potvrdio novi reis-ul-ulema IZ BiH Kavazović“.

Drugima je samo pročitana, a u nekim džamijama imami nisu hteli da čitaju fetvu jer se ne slažu sa njom. Studenti Fakulteta islamskih nauka odeljenje u Novom Pazaru, koji kontroliše Zilkićeva IZ, na Fejsbuku su pustili informaciju da je jedan deo vernika, zbog čitanja Cerićeve fetve, napustio molitvu u džamiji u prigradskom naselju Šutenovac.

Informacija da je fetvu bivšeg reis-ul-ulema IZ BiH potvrdio novi vrhovni poglavar, među vernicima je izazvala mnogobrojne komentare i zbunjenost, jer su prve izjave reis-ul-uleme Kavazovića u ovom kraju pažljivo propraćene. Rekao je da u Srbiji ima određenih problema i da znaju kako je taj problem nastao, da je Mešihat IZ Sandžaka deo IZ u BiH i da po tom osnovu imaju institucionalnu obavezu prema njima. Reis Kavazović je naglasio da su „neke ličnosti delovale vaninstitucionalno“ da sve treba vratiti na početak tamo gde su i nastali probleme i rešavati ih preko Sabora, Rijaseta i Ustavnog suda IZ BiH. Protiv Cerićeve fetve izjasnio se i bivši kandidat za mesto vrhovnog poglavara Halil Mehtić, profesor Islamskog teološkog fakulteta u Zenici. On je ocenio da je to „samo dolivanje ulja na vatru koja zadnjih godina bukti u IZ Srbije“.

- IZ Srbije je potpuno samostalna i nezavisna zajednica. Ako Zilkić ne priznaje Zukorlića i Cerića kao svoje pretpostavljene, pa nije, valjda, čovek nije zbog toga izašao iz vere. Kao teolog odgovorno tvrdim da ova fetva nema svoje uporište u šerijatskom učenju i kao takva ona nikoga ne obavezuje, rekao je Mehtić i dodao da koliko mu je poznato „novoizabrani reis Kavazović i zagrebački muftija Hasanović već su bili isplanirali pokretanje inicijative za izmirenje dve dve IZ u Srbiji. Nažalost, Cerićeva fetva sigurno će usporiti i otežati njihova plemenita nastojanja“.

Ovo je bio povod da se saopštenjem za javnost oglasi i Mešihat IZ Sandžaka koji je pod kontrolom reisa Zilkića. Sandžački Mešihat je ocenio da je „upotreba džamije i vrednosti koje ona u sebi implicira u interesne svrhe ili radi političke manipulacije je neprihvatljiva i vređajuća za sve iskrene ljude i IZ. IZ je prvenstveno misija koja nikada ne sme biti pod uticajem bilo koje interesne grupacije ili organizacije“. Za sve je optužen muftija Zukorlić koji ponova „oživljava praksu koja je dovela do podela među muslimanima za promovisanje svojih ideja i ličnih interesa“. Mešihat IZ Sandžaka osuđuje „ovu zloupotrebu hutbe kao praksu kojoj često posežu Mustafa Cerić i Muamer Zukorlić“ i poziva sve imama da „prestanu da zloupotrebljavaju veru, islam, džamije i hutbe bojeći se za svoj status“.

Erdogan za jedinstvo IZ
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan nedavno je, na Osmoj evroazijskoj islamskoj konferenciji održanoj u Istanbulu, ukazao na važnost jedinstva verskih zajednica u čitavom regionu, istakavši posebno važnost sprečavanja svake vrste podela među muslimanima u Srbiji. U Srbiji, odnosno Sandžaku, deluju dve islamske zajednice - Islamska zajednica Srbije kojom rukovodi Adem Zilkić i Islamska zajednica u Srbiji na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić. Dve zajednice se međusobno ne priznaju. Pre gotovo dve godine Turska je pokrenula inicijativu za pomirenje dve islamske zajednice na čemu je bio angažovan i ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu, ali je ona propala.

AUTOR: S. NOVOSEL

Tahirovce
23-11-2012, 17:01
A ova S.Novosel jedva ceka neku frku daod nje napravi vijest, al uvije malo saceka da se slegne prasina pa je opet podigne.. Napisim je ovako javno , kad sam vec tu i cerica isto ...