PDA

View Full Version : Dvoje Obolelih Nema Mesta Panici


Tahirovce
21-11-2007, 19:59
U DISPANZERU ZA DECU I OMLADINU U SJENICI IZOLOVANA DVA SLUČAJA HEPATITISA A



DVOJE OBOLELIH – NEMA MESTA PANICI





Da nema mesta za paniku zbog mogućnosti pojave epidemije žutice u Sjenici, potvrdila je za nas sajt načelnica Dispanzera za decu i omladinu, doktorka Behra Hadžić.

''U Dečijem dispanzeru u Sjenici su izolovana dva slučaja koja su dokazana kao hepatitis a. Prvi slučaj je bio, pre oko dva meseca, kada nam se jedan momak javio na pregled zbog opšte slabosti i malaksalosti. Urađene su rutinske laboratorijske analize koje su ukazivale da se radi o hepatitisu. Pacijent je poslat u Novi Pazar na infektivno odeljenje, gde je zadržan dve nedelje na lečenju. Nakon normalizacije njegovog opšteg stanja, pušten je na kućno lečenje. Drugi slučaj se dogodio pre oko mesec dana. U pitanju je bilo dete školskog uzrasta od petnaest godina. I kod njega je ponovljena ista procedura, i njegovi rezultati su sada dobri.''

Doktorka Hadžić je rekla da nema mesta panici, s obzirom da u Sjenici stalno ima povremenog hepatitisa, te da se sada ne radi no o kakvoj posebnoj situaciji. Na infektološko odeljenje u Novi Pazar iz Sjenice je poslato još nekoliko dece sa simptomima malaksalosti, gubitka apetite i slično, ali u tim slučajevima hepatitis nije potvrđen.

S obzirom da je hepatitis a odnosno žutica bolest prljavih ruku i ishrane, savetuje se da se obrati pažnja na ono što je uobičajeno tj.na opštu i ličnu higijenu. A što se tiče zdravstvene kulture Sjeničana, doktorka Behra Hadžić ističe da je, u odnosu na pre desetak i više godina, ona sada na znatno većem nivou.

akica_90
21-11-2007, 20:02
.... :|