PDA

View Full Version : Poljoprivredne podsticaje regulisace Zakon


STRANAC
15-11-2012, 10:12
http://i.imgur.com/XpWu0.png


U Multimedijalnom centru novopazarskog Kulturnog centra održana je prezentacija i javna rasprava o nacrtu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Prisutnim predstavnicima strukovnih udruženja, proizvođača i prerađivača u oblasti poljoprivrede, kao i predstavnicima lokalnih samouprava Novog Pazara i sandžačkih opština, nacrt zakona prezentovao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Senad Mahmutović.

Novim zakonom o podsticajnim sredstvima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, menja se dosadašnja praksa da se ta sredstva uređuju po često promenjivim uredbama, a to će omogućiti jasniji plan i viziju unapređenja poljoprivredne proizvodnje – istakao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Senad Mahmutović.

''Suština ovog nacrta zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju jeste da se stvori jedan siguran, stabilan i predvidiv ambijent za ljude koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, što u velikoj meri podstiče i ruralni razvoj'', reko je Mahmutović.

Za područja sa otežanim uslovima za razvoj poljoprivrede, kao što je Pešter, podsticajna sredstva će dodatno biti uvećana – najavio je Mahmutović, istakavši važnost edukacije ljudi, da pravo koje im je dozvoljeno i dato, znaju da iskoriste.

''Posebnih podsticaja će biti i to vezano za situacije da se veliki deo opština iz naše regije, posebno pešterskog područja, koje se smatra područjem sa otežanim uslovima za razvoj poljoprivrede, te će sva sredstva, koja kroz različite vrste podsticaja budu usmeravana ka poljoprivredi za takva područja, normalno i u drugim delovima Srbije, i u ovim delovima Sandžaka i Pešteri, biti dodatno uvećana'', kazao je Mahmutović.

Informacije o tome kako doći do podsticajnih sredtava, poljoprivrednici mogu dobiti od nadležnih službi, Gradske i opštinskih uprva.

''Veliku ulogu u tome imaju lokalne samouprave, koje su u obavezi da budu veze između tih poljoprivrednika, naših poljoprivrednika i Ministarstva poljoprivrede i naravno drugih ministarstava, koja obezbeđuju sredstva za razvoj poljoprivrede i posebno u ovim, nedovoljno razvijenim područjima'', izjavio je predsednik Skupštine grada, Fuad Baćićanin.

Razvoj poljoprivrede biće jedan od prioriteta pri raspodeli budžetskih sredstva i, kako je najavljeno na prezentaciji nacrta novog Zakona, podsticajna sredstva u toj oblasti, iz godine u godinu trebalo bi da budu sve veća.

S.Lj.

https://www.youtube.com/watch?v=oGBOU73Vznc