PDA

View Full Version : BAHATO PARKIRAM u Novom Pazaru i tacka! Facebookom protiv bahatih vozaca


iSelektor
13-11-2012, 19:20
Saobraćajni haos u Novom Pazaru i nepropisno parkirani automobili na mestima gde nikako ne bi smeli da stoje podstakla je nekoliko Novopazaraca da na popularnoj društvenoj mreži Facebook formiraju grupu „Bahato parkiram u Novom Pazaru i tačka!“.

http://img850.imageshack.us/img850/739/66594548200026663081041.png

Pokretač grupe Samir Delić kaže za radio Sto plus da je grupa nastala iz želje da obični građani skrenu pažnju na alarmantan haos u gradu zbog kojeg je došlo do toga da su pešaci prinuđeni da se kreću kolovozom.

„Bahato parkiranje je toliko ustaljeno, da gotovo svi tolerišemo činjenicu da se vozači zaustavljaju na sred ulice ne bi li se pozdravili ili dovikivali sa poznanicima. Članovi grupe gotovo svakodnevno postavljaju fotografije sa primerima bahato parkiranih automobila, ali ne primećujemo da neko od nadležnih reaguje da se nešto promeni na bolje po tom pitanju“, kaže Delić.

On je kao jedan od primera bahatog parkiranja naveo dvosmernu Cetinju ulicu,u kojoj je jedan od smerova često zauzet parkiranim vozilima, dok se drugim probijaju automobili.

„Kada smo formirali grupu članovi su počeli da prozivaju policiju. Međutim, na prvom mestu krivci su sami građani, pa tek policija koja to toleriše. Razmatrali smo mogućnost da odštampamo nalepnice sa natpisima ’Bahato parkiram’ koje bi lepili nesavesnim vozačima, ali ćemo videti šta će biti sa tom idejom“, kaže Delić.

Jedan od aktivnih članova ove grupe Omer Bronja smatra da rešenja za saobraćajne probleme u gradu postoje, ali da neko treba da uloži finansije i energiju u to.

„Nije tajna da saobraćajni policajci pored bahato parkiranih autobomila prolaze bez ikakve reakcije, a dobar primer za to je ulica Stevana Nemanje, duž koje ćete u svakom trenutku na trotoaru zateći desetine autobobila. Smatram da u Novom Pazaru ljudi koriste automobile više nego što im je potrebno, jer je činjenica da ćete neke stvari po gradu peške završiti mnogo brže“, kaže Bronja.

Radio Sto plus je ranije ukazao na činjenicu da saobraćajnom haosu zdušno pomažu i organi i institucije koje bi među prvima i na svom primeru trebalo da pokažu da je to potpuno pogrešno.

Jedan od primera nedozvoljene upotrebe trotoara u centru grada je i u ulici Prvomajskoj, gde ispred prostorija Rijaseta Islamske zajednice stoji tabla da je parkiranje dozvoljeno samo za vozila ove ustanove.

Ranije smo ukazali na uzurpaciju trotoara ispred prostorija Stranke demokratske akcije i Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja u ulici Stevana Nemanje, gde stoji znak da je parkiranje zabranjeno, osim za vozila Vlade Republike Srbije.

Ništa bolji odnos prema građanima i pešacima nema ni novopazarska opština, koja je zauzela trotoar u ulici 12. srpske brigade (od mosta, prema pijaci), gde je na trotoaru postavila čak i stubiće, i tako sebi obezbedila besplatan parking za nekoliko automobila.

Sledeći istu analogiju, Fakultet za islamske studije u strogom centru grada, je našao za shodno da besplatno zauzme oko dva ara i mesto za parkiranje najmanje 20 automobila.

Samir Deli? i Omer Bronja (Facebookom protiv bahatih voza?a) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=VatPJ3xjMbo)

Link do grupe | Facebook (http://www.facebook.com/groups/488461351173638/)