PDA

View Full Version : Zemljotres u Crnoj Gori


STRANAC
13-11-2012, 10:07
Tresla se Crna Gora


Zemljotres jačine 4,5 stepena po Rihteru, sa epicentrom 17 kilometara "ispod" grada Danilovgrada, pogodio je malo posle ponoći Crnu Goru. Štete nema.


http://www.mondo.rs/slike/vesti/002/666/v266633p0.jpg


Tresla se Crna Gora u noći između ponedeljka i utorka.

"Zemljotres magnitude četiri stepena pogodio je u 00:18 Crnu Goru pokazuju podaci Euro-mediteranskog seizmološkog centra. Prema ovom izvoru koji automatski registruje zemljotrese epicentar je bio kod Danilovgrada", piše podgorička "Pobjeda".

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru iznosila je 4,5 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VI-VII stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 17 kilometara, objavio je Seizmološki zavod Crne Gore.

"Na osnovu numeričkog modela promene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvesne materijalne štete u epicentralnom području", obajvljeno je na portalu SZCG.

Nakon zemljotresa u 00:18 dogodila su se još dva slabija potresa pokazuju podaci Euro-mediteranskog seizmološkog centra. U 00:39 je bio zemljotres magnitude 2,3 stepena, a u 00:49 – potres magnitude dva stepena.

"Zemljotres je sudeći po društvenim mrežama uznemirio mnoge, koji su se žalili da ih je potres probudio", pišu "Vijesti".

Krizni štab opštine Danilovgrad je saopštio da zasad nije primećena nikakva materijalna šteta, ali da će pregled stambenih i drugih objekata biti nastavljen.

Direktor Seizmološkog zavoda Crne Gore Branislav Glavatović je rekao da je nakon glavnog zemljotresa bilo još "desetine" manjih potresa tla i da to nije neuobičajeno.

Glavatović je kazao da centralni deo Crne Gore "ne nosi neki veći seizmogeni potencijal" i da nema razloga za paniku.

(MONDO, foto: printscreen Google Maps)