PDA

View Full Version : Vesti


adnan
18-11-2007, 21:34
Fiat 500, naslednik mališana koji je svojevremeno

motorizovao Italiju, ali i bivšu Jugoslaviju, prema

neslužbenim informacijama u ponedjeljak ce biti proglašen

za evropski automobil 2008. godine.

Vest da slavi upravo novi Fica za sada je neslužbena, ali je svejedno

izazvala lavinu oduševljenja.

Uz to, prema neslužbenim informacijama, Fiat 500 proglašen je i za

najlepši u kategoriji gradskih automobila.



http://medlem.spray.se/adnan/slike/Fiat500_2.jpg

http://medlem.spray.se/adnan/slike/Fiat500_1.jpg



Vecernji list

16.11.2007

adnan
19-11-2007, 07:36
http://medlem.spray.se/adnan/slike/auto-bild-txt.jpg



HAMBURG - Vozila troše više goriva nego što to navode proizvodjaci u svojim brošurama, navodi u svom najnovijem broju njemacki casopis Auto Bild.

Najvecu razliku izmedju deklarirane i stvarne potrošnje novinari su našli kod hibridnog vozila Lexus RX 400. Lexus tvrdi da njihov automobil troši 8,1 litara na 100 kilometara a testom je utvrdjeno da je potrošnja 12 litara.

Focus C-max 1.6 TDCI je umjesto deklariranih 4,9 litara na testu potrošio 6,7 litara. Takodjer stvarna potrošnja Honde Civic Hybrid je 6,6 litara a ne 4,4 litre kao što je navedeno u brošuri.

Auto Bild kaže da vecina proizvodjaca upisuje rezultate koji su postignuti tijekom 'laboratorijskog' ispitivanja, ne uzimajuci u obzir realne uvjete.

Pod odredjenim uvjetima vlasnici vozila mogu povecanu potrošnju goriva reklamirati kao kvar na vozilu i zahtijevati popravak na trošak proizvodjaca, piše Auto Bild.

adnan
19-11-2007, 08:57
Njemacki automobilski proizvodjaci tužit ce kineske 'imitatore'



BMW i DaimlerChrysler razmatraju tužbu protiv kineskih proizvodjaca automobila kako bi ih sprijecili da izlože nove modele na Medjunarodnom motor sajmu u Frankfurtu. Kineski automobili imaju dizajn slican njemackom, javlja Spiegel.

Planove za tužbu potakla je namjera kineskog uvoznika da na sajmu predstavi modele CEO, UFO i Nobel, koji jako nalikuju na BMW X5, Toyota RAV4 i Smart Fortwo. Ako se ti automobili izlože, BMW i DaimlerChrysler tužit ce kineske proizvodjace, objavio je magazin Automobilwoche.



"Vec smo pokrenuli mjere kako bi zaustavili distribuciju CEO u Europi. Ako se automobil pojavi na sajmu poduzet cemo legalne mjere", izjavio je glasnogovornik BMW-a.



Prošle jeseni DaimlerChrysler uspješno je tužio kineskog proizvodjaca koji je kopirao njihov automobil Smart. Organizatori sajma kažu da ukoliko su intelektualna prava povrijedjena automobili nece biti izloženi, jer se to kosi s pravilima sajma.



Kineski CEO i Nemacki BMW X5



http://medlem.spray.se/adnan/slike/gal-a5.jpg

http://medlem.spray.se/adnan/slike/gal-a6.jpg

http://medlem.spray.se/adnan/slike/gal-a7.jpg



Kineski Noble i Nemacki Smart Forfour



http://medlem.spray.se/adnan/slike/gal-a4.jpg

http://medlem.spray.se/adnan/slike/gal-a9.jpg



Kineski model UFO i Toyota RAV 4



http://medlem.spray.se/adnan/slike/gal-a2.jpg

http://medlem.spray.se/adnan/slike/gal-a3.jpg

http://medlem.spray.se/adnan/slike/gal-a8.jpg



Kineski autobus Zonda je kopija od Neoplana Starliner



http://medlem.spray.se/adnan/slike/gal-a10.jpg

http://medlem.spray.se/adnan/slike/gal-a1.jpg

adnan
20-11-2007, 20:37
Renault: Moguće proizvesti jeftino vozilo, 'samo još ne znamo kako'



http://medlem.spray.se/adnan/slike/auto-renault.jpg



FRANKFURT - Renault planira konstruirati jeftino vozilo kako to čine novi svjetski gospodarski divovi poput Indije, Kine i Brazila, samo još treba otkriti kako to učiniti, kazao je u utorak izvršni direktor Carlos Ghosn u Frankfurtu.



Multionacionalna francuska tvrtka planira proizvesti vozilo po cijeni od samo 3.000 eura.



"Moguće je proizvesti vozilo koje donosi profit po toj cijeni", rekao je Ghosn novinarima prije sajma IAA u Frankfurtu i zatim dodao: "Jedino još ne znamo kako to izvesti".



Ghosn, koji je i na čelu japanske automobilske tvrtke Nissan, pojasnio je da izgradnja takvog vozila treba ići od samog početka. Stoga nije dovoljno samo preuzeti karakteristike najjeftinijeg Renaultova vozila, kakvo je Logan s cijenom od 5.000 eura, jer takva akcija neće dati rezultata, ocijenio je.

adnan
28-11-2007, 19:34
General Motors i Peugot žele kragujevačku 'Zastavu'?



Kragujevačka "Zastava" je pred privatizacijom, a za preuzimanje tvornice zainteresirani su Magna Steyr, General Motors i Peugot. Srbijansko ministarstvo gospodarstva početkom prosinca počinje pregovore s koncernom Magna Steyr, a nakon toga i s kineskim proizviođačem automobila FAW-om.

Rezultati pregovora u Austriji i Kini bit će objavljeni do kraja prosinca nakon čega bi mogao biti objavljen konačni natječaj za privatizaciju "Zastave". No, sve se češće čuju nagađanja da bi natječaj mogao biti odgođen jer se za kragujevačkog giganta navodno zanimaju još i General Motors te Peugot.



Zastava će uskoro početi sa sklapanjem opelovog modela Astra classic, a proizvodnja će trajati do 2012. Do tada bi trebalo biti proizvedeno 10.000 vozila.



Tijekom 80-ih, Zastava je proizvodila 150.000 automobila godišnje. U 2006. proizvedeno je 20.000 vozila, a broj zaposlenih smanjio se na 3500.

adnan
28-11-2007, 19:36
Toyota osmislila sustav za zaustavljanje automobila na crvenom



TOKIO - Najveća japanska automobilska tvrtka Toyota predstavila je u ponedjeljak napravu koja bi trebala smanjiti broj nesreća na cestama primoravajući automobile da se zaustave na crvenom svjetlu na semaforu i poštuju znak "stop".





Sustav se oslanja na odašiljače, smještene na kolniku, koji svakom vozilu upućuju signal da će se svjetlo na semaforu promijeniti u crveno.



Vizualno i zvučno upozorenje tada se aktivira u kabini opremljenoj specifičnim receptorom.



U slučaju da vozač ne obrati pažnju na signal, automobil bi automatski zakočio.



Sličan sustav predviđa se za slanje upozorenja na znak "stop". Ako vozač ne bude na vrijeme pokazivao namjeru da se zaustavi, automobil će ga na to upozoriti.



Poput suparnika Nissana, Toyota je usavršila napravu za bežičnu komunikaciju između vozila i vozila te vozila i pješaka, kako bi se prisustvo jednih na raskršću sa slabom vidljivošću signaliziralo drugima, preko informativnih terminala u vozilu i mobitela.



Te su naprave trenutno u fazi testiranja.

nc.biber
11-03-2008, 09:31
Subaru je poznat po proizvodnji Automobila sa pogonom na cetiri tocka - i po tome da nema Dizel motor u svom programu - sada ima i to navodno itekako dobar
Voziti dobar Audi, BMW ill Mercedes sa pogonom 4x4 je skupo i na nasim prostorima narocito riskantno (nije dugo tvoj) pa je Subaru sa novim motorom prava alternativa ... BOX ...

Prvi putnički automobil s boxer dizelašem

Prvi Subaruov dizelski motor, a ujedno i prvi dizel boxer konstrukcije, stigao je na tržišta u Europi. Za početak će se ugrađivati u Legacy i Outback, a zatim i u Forester te Imprezu...
Common-rail obujma dvije litre razvija 150 KS pri 3.600 o/min te maksimalni okretni moment od 350 Nm pri 1.800 o/min. U kombinaciji s 5-brzinskim ručnim mjenjačem, karavanski Legacy (http://www.autoklub.hr/clanak/art-2007,7,2,,1145.auto) do 100 km/h potjera za 8,5 s (Outback 8,8), dok sa kazaljka brzinomjera zaustavlja na 203 km/h (Outback 200 km/h). Osim vrlo dobrim performansama, prvi bokser dizelaš ugrađen u putnički automobili hvali se i malom potrošnjom goriva, niskom razinom CO2 (148 g/km) te tihim i uglađenim radom ( 70 dB).
… drugi clanak o tom kaze (razlika je u 150 ili 165 KS)
SUBARU H4 TURBO DIESEL 2.0 SA 165 KS - PRVI DIZEL BOXER
Kompanija Subaru je poslednja medju velikim proizvodjacima koja uvodi dizel agregate u svoju ponudu. Medjutim, Subaru ce biti specifican jer koristi koncept boxer motora, dok se velika vecina konkurenata odlucila za redne dvolitarke turbo dizel agregate...
Treba istaci da boxerska koncepcija agregata donosi velike prednosti pred klasicnim rednim i V agregatima, jer je teziste agregata nize, a to poboljsava stabilnost i ponasanje u voznji. Takodje se poboljsava i aerodinamika automobila, jer je hauba smestena nize, zbog nize smestenog agregata. Jos jedan veliki argument, koji ide u prilog koriscenja boxer agregata jeste cinjenica da izuzetno pogodni za 4 x 4 pogon, i to je glavni razlog zbog cega ih koristi Subaru.
Subaru uvodi svoj prvi dizelski agregat, koji ce biti jedan od najjacih u klasi i direktno ce konkurisati 2-litarskom BMW-ovom dizelasu. Subaru H4 turbo diesel 2.0 razvijen je iz benzinskog agregata serije EJ 20, sa 2x2 bregasta vratila pogonjena lancima i 16 ventila. Agregat je pogonjen turbopunjacem IHI i sistemom direktnog ubrizgavanja common-rail trece generacije sa piezo brizgaljkama i najvecim pritiskom ubrizgavanja od 1850 bara. Najveca snaga bice 165 KS, pri 4.000 o/min, a najveci obrtni moment iznosi 340 Nm pri 2.000 o/min. Premijera agregata bice u SUV-u Forester, a zatim u limuzini Legacy.

supergirl
11-03-2008, 17:25
Eh,kinezi sala nisu!


A ovaj fiat mi se od svih ovih najvise svidja!
BAs se razumijem! :)

Tahirovce
11-03-2008, 22:37
Adnane
cuo sam da su Svedjani tj volvo patentirali novi menjac(ili nesto sa kvacilom),gledah neku tv emisiju o autima,kad uplalih prilog o tome se zavrsi,nisam cuo sve..
pogledaj na njihovom sajtu,pa ako nesto pisu o tome prevedi nam.....

iSelektor
13-03-2008, 16:31
hmmm to i mene interesuje, jer svedjani imaku smisla to jest VOLVO za neke zanimljive novine...

Pozzz 8)

adnan
13-03-2008, 22:33
Nemacka firma Getrag je razvila menjac sa duplom lamelom a u auta ce ga ugradjivati Volvo, Ford i BMW. Volvo i Ford nazivaju menjac "Powershift" a verzija za BMW se zove "7DCI600" a verovetno ce ga BMW zvati "M-DCT" jer ce se ugradjivati u M3 i M5. Ovaj za Volvo i Ford je 6-stepeni a za BMW 7-stepeni.

Ovi menjaci i nisu neka novost jer naprimer BMW i VW/Audi ih vec vise godina ugradjuju u svoja vozila pod imenom "DSG" ili "Senkvencioni menjaci".

Volvo i Ford ih sada prvi put upotrebljabaju i prave veliku stvar od toga u okviru reklamne kampanje.

Ovi menjaci rade uz pomoc elektronike a ne po principu pretvaraca momenta kao konvencijalni automatski menjaci, a potrosnja goriva je od 8 do 15% manja nego kod konvencijalnih automatskih menjaca.

Princip rada je sledeci. Menjac se sastoji od 2 kvacila koja rade nezavisno jedno od drugog. Otprilike kao dva manuelna menjaca. Jedno je zaduzeno za neparne brzine (1,3,5 i rikverc) a drugo za parne (2,4,6). Ova kvacila rade na smenu, dok jedno ukljucuje stepen prenosa istovremeno drugo kvacilo iskljucuje stepen prenosa.

To znaci dok motor ubrzava punom snagom prvom brzinom druga brzina je vec ubacena i ceka da je drugo kvacilo ukljuci. Cim prvo kvacilo iskljuci prvu brzinu ("stisne kvacilo") prvo kvacilo ukljucuje drugu brzinu koja je vec bila ubacena ("pusti kvacilo") i zatim ubacuje trecu i ceka na komandu elektronike da je ukljuci ("pusti kvacilo"). I tako dalje. Motor ubrzava konstantno i bez trzanja i bez gubljenja momenta kao kod konvencijalnih menjaca.

Ja sam probao VW i Audije sa DSG menjacima koji rade na ovom principu i stvarno sam odusevljen.

http://img403.imageshack.us/img403/8830/volvopowershiftgearboxbdo9.jpg

Tahirovce
13-03-2008, 22:37
Hvala Adnane,to je ono sto me je zanimalo......

iSelektor
14-03-2008, 01:54
To znaci da nema da se oseti prelaz brzinu? Koliko sam ja razumeo sve ovo...
Nema kao na automatiku da se oseti saltanje... nego jednostavno je prebaceno bez trzanja i osecaja...

Pozzzzzz 8)

Crni Gruja
14-03-2008, 05:10
PA i da ima malo, opet se gubi onaj mali delic sekunde sto treba da bi se presaltalo sa manualnim menjacem, a ostaje onaj osecaj saltanja, koji ne postoji kad se vozi automatik. Dobra stvar, nema sta

adnan
14-03-2008, 07:19
Ovi menjaci mogu da se i rucno saltaju, tj da vozac da menjacu komandu da presalta. Jedina mana ovih menjaca je sto ako na primer vozis cetvrtom iza nekog auta i hoces da brzo preteknes i da presaltas u trecu a menjac drzi petu u rezervi. Znaci treba da izbaci petu, ubaci trecu i da tek onda presalta. Ali vreme koje je potrebno za to je otpriliki isto ili mali duze nego kod klasicnih automatskih menjaca.

nc.biber
14-03-2008, 08:59
Boxer diesel
Na ovim slikama se lijepo vidi pumpa visokog pritiska (common rail) , lezeci cilindri sa klipovima koji "boxuju" i na dnu turbo punjac

http://bp2.blogger.com/_FoXyvaPSnVk/R5SxB_xltLI/AAAAAAAAhC4/ljGHom7NMcw/s1600-h/SubaruDiesel4.jpg

iSelektor
15-03-2008, 02:53
Ja na primer kod mog automatika (Peugeot 407) imam posle pritiskanja gasa do kraja, jos jednu opciju, gde imas jos malo lutfa da pritisnes GAS, sto znaci kao UBRZAJ... Onda osetis da on vraca brzinu unazad i ubrzava, pa opet salta

Pozzz 8)

adnan
15-03-2008, 09:10
Ja na primer kod mog automatika (Peugeot 407) imam posle pritiskanja gasa do kraja, jos jednu opciju, gde imas jos malo lutfa da pritisnes GAS, sto znaci kao UBRZAJ... Onda osetis da on vraca brzinu unazad i ubrzava, pa opet salta

Pozzz 8)


To se zove "Kick down" i ima na svim automaticima, kao sto kazes imas malo lufta i na dosta auta se oseti i da klikne kad se stisne gas do daske a tada menjac prebaci u najnizu mogucu brzinu i "hakne ko mahnit".

Tahirovce
28-08-2008, 21:35
http://saobracaj.net/images/image/snimanje%201.jpgSrpska policija već mesec dana u civilnim automobilima opremljenim specijalnim kamerama lovi nedisciplinovane vozače po autoputu. Patrole u "Pežoima", "BMW-ima" i "Škodama Superb" bez policijskih oznaka prate vozila koja se kreću i po 200 kilometara na čas, snimaju njihove brzine i naplaćuju kazne. Kako Press saznaje, patrole uveliko krstare na deonicama od Subotice do Niša i od Beograda do Batrovca, a uskoro će biti "pokrivena" i Ibarska magistrala.

Po važećem Zakonu o saobraćaju, svako prekoračenje brzine veće od 30 kilometara na čas automatski znači odlazak pred sudiju za prekršaje. Kazna je novčana, i to od 3.000 do 20.000 dinara, uz oduzimanje dozvole na jedan do šest meseci. Takođe, za prekoračenje brzine se može, po Zakonu, dobiti i kazna od 30 dana zatvora.


Policijski "presretači" već nekoliko godina love nesavesne vozače na putevima po Evropi i u zemljama u našem okruženju. Kod nas su ovakve patrole u akciji od početka juna. Sagovornik Pressa iz policije kaze da je MUP Srbije nedavno dobio najsavremeniju opremu kojom će se vršiti kontrola na autoputu.

- Polako kompletiramo opremu, ali i automobile koji će biti angažovani u jedinici "presretača". Važno je da imamo nova vozila sa jakom kubikažom, kako bi mogla da snime i sustignu vozače koji debelo prekorače dozvoljenu brzinu. Takođe, planiramo da nabavimo nekoliko tipova vozila, jer u nekim zemljama se dešavalo da su vozači posle izvesnog vremena "provalili" da ih prati policija. Za osmišljavanje ovakvog načina kontrole angažovali smo najbolje stručnjake, koji su analizirali rad "presretača" u policijama evropskih zemalja. Do sada je bilo gotovo nemoguće uloviti vozače na autoputu sa običnim, "stajaćim" radarom - kaže nas sagovornik, i objasnjava kako funkcioniše ovakav način kontrole saobraćaja.

- U automobilu sa civilnim tablicama nalaze se tri policajca, od kojih su dvojica u civilu. U vozilo su postavljene dve kamere - jedna je kod retrovizora na vetrobranskom staklu, a druga na zadnjem staklu. Na tabli pored volana nalazi se ekran, na kojem se prati vozilo ispred, sa podacima o njegovoj brzini kretanja. Suvozač ima ručne komande kojima zumira i aktivira snimanje brzine "ulovljenog" automobila - priča izvor Pressa.

Kada se snimi brzina automobila, policijski automobil pretiče takvo vozilo i u tom trenutku se na tabli koja je okacena na zadnjem staklu pojavljuje natpis "STOP! POLICIJA!"

- Iz policijskog automobila u tom trenutku izlazi policajac koji je u uniformi, legitimiše vozača i pokazuje mu snimak na kojem se vidi na kojoj deonici je i koliko prekoračio brzinu. Ukoliko je prekoračenje do 50 kilometara na sat, naplaćuje se kazna, a za veće prekoračenje piše se prekršajna prijava. Dešava se da takvi vozači i posle plaćanja kazne dodaju gas, ne sluteći da na autoputu ima još ovakvih patrola! Bilo je slučajeva da na jednoj deonici isti vozač plati i po tri kazne - kaze nas sagovornik.

Srpski vozači, za razliku od stranaca, polako se navikavaju na "presretače".
- Većina pomisli da je u pitanju skrivena kamera. Kada im objasnimo o čemu se radi, negoduju i objašnjavaju da nisu vozili 200 na sat! Ali, snimak prekoračenja, brzina, datum i vreme odmah dokazuju postojanje prekršaja. Neki vozači čak traze da im objasnimo kako sve funkcioniše jer prvi put čuju za "presretače" - objašnjava izvor Pressa.

Trenutno se ovakva kontrola primenjuje na autoputevima Subotica-Beograd, Beograd-Niš i Beograd-Batrovci, ali će već krajem jula ovaj vid saobraćajne kontrole biti primenjen i na Ibarskoj magistrali.
- Kada ovaj sistem bude primenjen na Ibarskoj magistrali, pored prekoračenja brzine biće praćeno i preticanje preko pune ili duple pune linije. Zato vozačima preporučujemo da voze oprezno i da ne pokušavaju da "pamte" ovakva vozila, jer ćemo ih imati nekoliko različitih tipova i boja - poručuje sagovornik iz MUP-a Srbije.

Tahirovce
28-08-2008, 21:51
Suvozač Jean Pierre, snimio je trku između natjuniranog Golfa 2 i Porše Karere, u kojoj je izgubio život. Trka se desila na autoputu u Nemačkoj i na snimku se vidi dramatična vožnja pri brzini od 220 km/h (Golf je imao 300 KS). U jednom trenutku vozač Poršea je naglo promenio traku prilikom obilaska drugog vozila, pri čemu je dvadesetogodišnji vozač Golfa skrenuo u levo , izgubio kontrolu nad vozilom i izleteo sa puta. Prilikom izletanja oba putnika su ispala iz auta, ali je suvozač trenutno podlegao povredama.




http://www.youtube.com/watch?v=SAcEkMAG7u4

sanna72
13-09-2008, 23:33
BMW serija 7 od 78.720 evra



http://www.blic.co.yu/_customfiles/Image/slike/2008/09_septembar/12/slobodno/vest1_v.jpg

Krajem novembra, u Srbiji startuje prodaja nove, pete generacije BMW serije 7, koja će premijerno biti predstavljena za tri nedelje u Parizu.

Limuzina je dugačka 507 cm (za tri centimetra duža od prethodnog modela), dok verzija s dužim međuosovinskim razmakom (oznaka L) ide čak do 521 cm. „Sedmica“ će se u početku nuditi s tri motora, dva benzinska (oznake 740i i 750i) i jednim dizel (730d), a cena u Srbiji će se kretati od 78.720 do 98.900 evra. Par reči o motorima. BMW 730d pokreće 3,0-litarski šestocilindraš sa 245 KS, koji od nula do 100 km/h ubrzava za 7,2 sekunde, dok bi u proseku trebalo da troši oko sedam litara evrodizela. Model 740i je dobio 3,0-litarski benzinac sa 326 KS, dok je vrh ponude BMW 750i sa V8 agregatom i čak 407 KS.

ALMIR-
17-09-2008, 00:16
Evo malo novosti iz BMW-a, auto koji sam vozi!!! :eek:.

http://www.youtube.com/watch?v=Pr9PJa0VcR4

36310
26-09-2008, 14:00
Prestižni njemački automobilski magazin "Auto Bild", zajedno sa svojim sestrinskim izdanjima iz cijele Europe, u Rimu je testirao 18 automobila, inače pobjednika nacionalnih takmičenja za Auto godine, te proglasio najboljeg od najboljih na Starom kontinentu.

Ta nagrada pripala je novom Audiju A4, a takvu odluku donio je žiri, u čijem su sastavu bili osam tehničara, devet vozača utrka, među kojima je bio i legendarni Mika Hakkinen, te 26 novinara iz svih izdanja grupe "Auto Bild".

Na početku su proglašeni pobjednici po segmentima. Među gradskim automobilima i kompaktima slavio je Fiat 500 ispred Forda Focusa i Toyote Auris.

Što se tiče sportskih vozila i kupea, najbolji je bio BMW M3 coupe, drugo mjesto pripalo je Porscheovom modelu GT2, dok je trećeplasirani bio Audi R8. U konkurenciji limuzina najviše bodova dobio je Audi A4, koji je iza sebe ostavio Mercedesovu C-klasu i Ford Mondeo.

Njemački automobil bio je najbolji i u konkurenciji terenaca i SUV-ova. Lovorov vijenac ponio je Volkswagenov Tiguan, dok su se s drugim i trećim mjestom morali zadovoljiti Mazda CX-7 i Nissan Qashqai.

Mercedesov model SLR slavio je među kabrioletima i roadsterima, a iza njega su ostali Audi TT roadster i Aston Martin V8. Posljednji na red su došli monovolumeni i karavani, gdje je najbolji bio Volvo V70, drugi je bio VW Golf Variant, a treći Citroen C4 Picasso.

9.April 2008

sanna72
28-09-2008, 00:19
"Leksus" u Srbiji od 33.000 evra



Dugoočekivani dolazak "leksusa" u Srbiju konačno se dogodio zahvaljujući uvozniku i distributeru - kompaniji "Tojota Srbija". Pažnja prema svakom detalju, ručna izrada delova, vrhunska sigurnosna oprema, audio-uređaji, najnaprednija tehnološka rešenja svrstavaju "leksus" u lidera na tržište luksuznih automobila u Evropi.
Aktuelna generacija limuzine sportskog karaktera, IS ili "inteligent sport", jedina u ponudi ima dizelsku pogonsku jedinicu od 2.2 litra (IS 220d), pored benzinske 2.5 L V6 (IS 250). Tu su, zatim, luksuzne limuzine, manja GS, "grand sedan" i veća LS, "luxury sedan", obe sa benzinskim i "lexus hybrid drive" pogonom, koji čini kombinacija benzinskog i elektromotora, što rezultira izuzetno dobrim performansama, niskom potrošnjom i malom emisijom štetnih gasova. Model RX ili "recreational crossover" svojevremeno je kreirao potpuno novi segment, a model "leksus RX400h" prvi je luksuzni SUV na hibridni pogon. U ponudi na našem tržištu biće modeli IS, GS, LS i RX, a cena će se kretati od 33.000, pa do više od 90.000 evra.

ALMIR-
07-10-2008, 01:35
Paris motor show 2008

Peugeot concept model RC HYmotion4

http://www.youtube.com/watch?v=DKF-qdLD_hg


http://www.tv-en.peugeot.com/Design/RC-HYmotion4.html

iSelektor
07-10-2008, 12:04
Uzivo sam gledao ovaj ili slican peugeot koncept auto... na sajmu ovde u frankfurtu

Pozzz i hvala za ovoo

sanna72
08-10-2008, 21:22
U Iranu predstavljen automobil namenjen ženama

U Iranu je predstavljen automobil namenjen ženama, sa elektronskim uređajem za pomoć pri parkiranju i dizalicom koja olakšava zamenu gume.

Vozilo će biti proizvedeno u nežnim "ženskim" bojama, sa unutrašnjim dizajnom prilagođen ženskom ukusu. Biće opremljeno i alarmnim sistemom koji će upozoravati vozača na nepravilnosti. Biće, takođe, ugrađeni i automatski menjač, navigacioni sistem i audiovizuelni sistem za zabavu dece u toku vožnje. Vozilo, koje pripada liniji automobila "samand", u proizvodnji industrije Kodro, dizajnirano je u konsultacijama sa ženama-vozačima i u prodaji će se naći u junu 2009.


@ hehe, sve ima, jos i jednog zgodnog vozaca da ubace i mislim da cemo biti zadovoljne :icon_cheesygrin:

Elvis-Eko
10-10-2008, 19:48
:4_12_1[1]: Ovo vozilo za zene , pa jos u Iranu , ma daaaajjjjjjjjjjjjjjj

ALMIR-
10-10-2008, 19:57
Neverujem da ce ijedan muskarac voziti auto sa "neznim zenskim bojama,sa unutrašnjim dizajnom prilagođen ženskom ukusu,sa elektronskim uređajem za pomoć pri parkiranju i dizalicom koja olakšava zamenu gume." :D

adnan
10-10-2008, 23:51
U Iranu ima 8 vozackih izdatih na zensko ime. :)

supergirl
11-10-2008, 00:13
Idiotski!

ursuljanka
11-10-2008, 00:23
Neverujem da ce ijedan muskarac voziti auto sa "neznim zenskim bojama,sa unutrašnjim dizajnom prilagođen ženskom ukusu,sa elektronskim uređajem za pomoć pri parkiranju i dizalicom koja olakšava zamenu gume." :D

Smijes li da se kladis:D.
Sto se mene tice,ako pod tim 'zenskim bojama' podrazumevaju roze-nema sanse da bih ja tu sela:ne ne:

ALMIR-
11-10-2008, 17:04
Novi Peugeot 207 Trendy dostupan za 179 evra mesecno

http://img91.imageshack.us/img91/4868/peugeot207rcxsd6.th.jpg (http://img91.imageshack.us/my.php?image=peugeot207rcxsd6.jpg)

Kompanija Verano Motors, generalni uvoznik i distributer Peugeot vozila za Srbiju započinje specijalnu prodajnu akciju modela Peugeota 207 Trendy 1.4 E 95 KS, u kojoj nudi odlične uslove plaćanja. U okviru akcije ovaj Peugeot-ov model može se kupiti po mesečnim ratama u vrednosti od 179 evra, na period finansiranja od 84 meseca, sa učešćem 6 % + pdv.

Na dugačkom spisku opreme Peugeot -a 207 Trendy 1,4E 95 KS nalaze se: kodirani ključ, varijabilni servo, ABS, RUF (podrška hitnom kočenju), manuelna klima, centralna brava, elektro podizači prednjeg stakala, air bag za vozača i suvozača, metalik boja, svetla za maglu, radio cd i board computer.

Dve godine nakon pojavljivanja na tržištu, Peugeot 207 je proizveden u preko milion primeraka. Prema razultatima analiza evropskog tržišta, ovaj automobil postao je zvanično najprodavaniji automobil Evrope u svom segmentu tokom 2007. sa 437.505 vlasnika. Peugeot 207 je predvodnik superiorne generacije automobila i najprodavaniji automobil u Evropi u B segmentu u konkurenciji od 70 različitih modela.

Od svog pojavljivanja na tržištu 2006. godine pozicionirao se kao vozilo koje zadovoljava sve kriterijume koje pred sebe postavlja kupac – sigurnost, izuzetne performanse i vrhunski dizajn. Upravo je aspekt dizajna, uz potporu ostalih kvaliteta, doprineo da Peugeot 207 bude idealan izbor za sve koji vode računa o sopstvenoj sigurnosti, ali i o potrebi da uživaju u vožnji visokoestetizivanog automobila. Negovanje snažnog, prepoznatljivog vizuelnog identiteta koji prati Peugeot 207 argument je koji više ide u prilog konstataciji da je stvoren za uživanje. Peugeot 207 je automobil sa izuzetnom reputacijom, budući da predstavlja jedinstven spoj bezbednosti, kvaliteta i imidža, o čemu svedoči i prošlogodišnja prodaja i milioni ključeva u rukama korisnika širom Evrope.

Svi zainteresovani mogu da zakažu test vožnju u Verano Centru ili kod ovlašćenih dillera.

Izvor www.peugeotforumsrbija.com (http://www.peugeotforumsrbija.com)

36310
21-10-2008, 11:52
Automobil na vazduh

Izvori nafte su sve manji, benzin sve skuplji, a ekološki sistem u alarmantnom stanju – izumitelji se sve više i više dovijaju kako bi napravili automobil koji ne treba naftu i ne zagađuje okolinu.
Napravljene su brojne varijante električnih automobila, ali dizajneri su se sada okrenuli novom pogonu – vazduhu, prenosi sajt environmentalgraffiti.com.
Ovo nije originalna ideja, ovakve zamisli postojale su još 1920-tih godina prošlog veka, ali malo njih je urodilo nekim plodom.
Kompanija "Magnetik Er Kars" iz San Hosea nedavno je objavila da je napravila prvi automobil na svetu koji se ne pokreće na benzin.
"Magnetski vazdušni automobil," kako mu samo ime govori, pokreće se zahvaljujući magnetnoj tehnologiji i kompresovanom vazduhu.

Izlazni tok vazduha iz motora se transformiše u obrtni momenat, što daje snagu osovini i pokreće automobil. Ovaj proces podupire silikonska baterija koja se može napuniti za jedan sat i traje 10 godina. Baterija se reciklira 95 odsto, što čini ovaj automobil jednim od ekološki najprihvatljivijih na planeti.
Iz kompanije su ekskluzivno objavili da uskoro planiraju da naprave radni prototip ovog vozila koje bi moglo biti spremno za proizvodnju već 2010. godine.

BLIC

adnan
22-10-2008, 13:10
Veze to nema. U autu je rezervoar za komprivomanim vazduhom tipa kao sto je na obicnim kompresorima i mora da se puni kompresorom. Posle se taj vozduh koristi za za pogon auta preko pneumatskih motora koji imaju veoma los stepen korisnosti. Nikad to zaziveti nece.

Tahirovce
22-10-2008, 16:29
pa mozda i zazivi, ali da auta ne teze vise od 300kg , da imaju mali otpor vazduha i ne razvijau brze od 40km/h, eh sad je pitanje hoceli takva auta nekome trebati ....

Crni Gruja
22-10-2008, 19:41
Ja bi Validi sad jedno tako kupio, za dobro svih nas ostalih :mrgreen:

hanna
22-10-2008, 22:19
takav bi auto trebalo kupiti nasim vozacima,da smanje brzinu malo...hehhehehehe

sanna72
25-10-2008, 21:28
Vozio Reno 500 kilometara na sat

Jedan Rumun bio je šokiran kada je na kućnu adresu dobio obaveštenje da mora da plati ogromnu kaznu. U obrazloženju je pisalo da ga je policija snimila dok je vozio svoj 15 godina star Reno čak 498 kilometara na sat.

Tom brzinom išao je uskim planinskim putem u u gradu Sinaiju. Pošto je pre dobijanja kazne Toader Mojse odlučio da proda kola, sada kaže da će povećati cenu, jer ima dokaz da je njegov Reno brži od svih bolida u Formuli 1.
"Zaista sam se slatko nasmejao kada sam video kaznu. Mislim da bih sada
morao da udjem u Ginisovu knjigu rekorda. Otišao sam u policijsku stanicu i dao im moj Reno da ga testiraju. Ako uspeju da izvuku 120 na sat, platiću im kaznu", rekao je šezdesetjednogodišnji Toader. Policija je saopštila da neće morati da plati kaznu dok se ne utvrdi ko je napravio grešku - radar ili policajac.

Tahirovce
25-10-2008, 22:45
Veze to nema. U autu je rezervoar za komprivomanim vazduhom tipa kao sto je na obicnim kompresorima i mora da se puni kompresorom. Posle se taj vozduh koristi za za pogon auta preko pneumatskih motora koji imaju veoma los stepen korisnosti. Nikad to zaziveti nece.

da uprostimo slikom :biggrin:

http://img291.imageshack.us/img291/2995/motornaprirodnigasyk4.jpg

sanna72
26-10-2008, 21:29
Audi koji uvek stiže na zeleno

Semafori na kojima svetlo postaje crveno čim im se približite prava su muka za gradske vo-zače u celom svetu. Nemački proizvođač automobila "Audi" sada je, međutim, pronašao spas od ove pošasti - u vidu uređaja koji obezbeđuje da do semafora uvek stignete kada je svetlo zeleno.

Ovaj uređaj ugrađen u automobil govori vozačima kojom brzinom da voze kako bi kroz sistem semafora prošli bez zaustavljanja, zahvaljujući stalnoj vezi preko koje "komunicira" sa specijalnim prenosnicima ugrađenim u semafore, udaljene i do 300 metara.
Nakon konstatovanja po-ložaja automobila i putanje kojom se on približava semaforu, uređaj "trevolušn" izračunava i pokazuje na displeju optimalnu brzinu. "Audi", međutim, priznaje i da ova tehnologija neće vozačima biti od koristi ukoliko su putevi veoma zakrčeni. Kejt Dikson iz "Audija" dodaje da bi, ukoliko najmanje deset odsto automobila u ma kom gradu bude opremljeno ovom tehnologijom, svi učesnici u saobraćaju primetili poboljšanje.

iSelektor
31-10-2008, 01:41
To je lako resiti i sa takozvanim zelenim talasom, koji su takodje izmislile svabe...
Vozi konstantno 50 km u gradu i naravno ako nema guzve uvijek ces biti na intervalu zelenog talasa... tj kako prilazis semaforu, tako ti se pali zeleno svetlo...
U svabiji to odlicno funkcionise, naravno ako nema guzve u saobracaju... mada je to danas tesko naci...

Crni Gruja
31-10-2008, 02:07
Ima to i ovde, u Malmö-u. Verovatno ima jos ponedje, ali ja znam za Malmö da ima

adnan
31-10-2008, 17:24
Ima na dosta mesta zeleni talas ali vazi za glavne ili vece ulice, i ako se vozi tacno onoliko koliko je ogranicenje (ne mora da je 50) funkcionise.

STRANAC
31-10-2008, 17:53
Ima na dosta mesta zeleni talas ali vazi za glavne ili vece ulice, i ako se vozi tacno onoliko koliko je ogranicenje (ne mora da je 50) funkcionise.
upravo tako...
U Sarajevu takodje to funkcionise putem od Ilidze prema Marijin Dvoru(13km) i obratno...

Tahirovce
31-10-2008, 18:04
I u Sjenici funkcionise , ako na semafor kod kocke uhvatis zeleno, narednih 50 km nigde te ne hvata crveno :zvizdi::zvizdi: ....

Crni Gruja
31-10-2008, 18:57
hahahahahahahahahahhahahahahahahahahahah

Sto je najgore, covek je u pravu. I to u kojem god pravcu da ides :)

36310
31-10-2008, 19:31
heheheeeeee...dobra fora!

36310
31-10-2008, 20:13
Lepota od auta

STRANAC
01-11-2008, 01:37
I u Sjenici funkcionise , ako na semafor kod kocke uhvatis zeleno, narednih 50 km nigde te ne hvata crveno :zvizdi::zvizdi: ....
:smeh2::smeh2::smeh2:
legendo...

STRANAC
01-11-2008, 01:38
Lepota od auta
imao sam priliku da ga gledam u salonu,a cesto ga srecem u putevima ovde...
prelep,ali prelep...
pogotovu zadnji kraj nocu mu izgleda fanatsticno....

Crni Gruja
01-11-2008, 02:00
Brojke, jesi li ti video ovaj auto uzivo? Mene stvarno nije impresionirao ali nimalo. Gledao sam ga na reklamama i slikama prije toga, i stvarno mi se bio svideo, ali posle, uzivo, pffff

Prednji kraj kopija BMW 6 serije, a zadnji CLS
o je po karakteristikama dobar, ali na mene nije ostavio "wow"-utisak.

36310
01-11-2008, 15:16
Brojke, jesi li ti video ovaj auto uzivo?


Sta video brate,ma drz'o ga,ba,u ruci...hehehee...
Ukusi su razliciti Grujo...meni se recimo bas svideo.
Lici na tog mercedesa 100% si u pravu,na bmw-a cinimi se manje,mada,kad pogledas danas svi pozajmljuju ideje jedni od drugih.

@Strance,zadnji kraj(da prostis) mu jos nisam video nocu(:smeh2: :smeh2:)...

Crni Gruja
01-11-2008, 16:11
Hehe, ono jest, ukusi jesu razliciti, al ipak ti mene slusaj, moj je najbolji :mrgreen: Zezam se naravno. Ja eto, moje misljenje samo dadoh o njemu. Mozda sam previse ocekivao od njega nprije nego sto sam ga video uzivo, pa sam se mozda zato razocarao. Ali dobro, mozda se utisak popravi kad ga probam :)

supergirl
01-11-2008, 17:16
Ja bi Validi sad jedno tako kupio, za dobro svih nas ostalih :mrgreen:
:EvilKiss:

amlA
01-11-2008, 18:05
Hehe, ono jest, ukusi jesu razliciti, al ipak ti mene slusaj, moj je najbolji :mrgreen: Zezam se naravno. Ja eto, moje misljenje samo dadoh o njemu. Mozda sam previse ocekivao od njega nprije nego sto sam ga video uzivo, pa sam se mozda zato razocarao. Ali dobro, mozda se utisak popravi kad ga probam :)

Ma nishta Grujane,kad to nije bila ljubav na prvi pogled...nema od te priche priche:)

STRANAC
01-11-2008, 18:33
@Strance,zadnji kraj(da prostis) mu jos nisam video nocu(:smeh2: :smeh2:)...
:smeh2::smeh2::smeh2: ne znas sta si propustio...

asmirr
12-11-2008, 13:54
:psssst:

asmirr
12-11-2008, 13:56
selam ajekum sjenicaci i senicanke:069: gde god daste

nc.biber
26-11-2008, 19:08
Uvoz polovnih automobila u Srbiju
kazu da ukidaju carine i sl ko ima tacne info ili dobar link
ja ne nadjoh nesto valjano a i muka mi da pretrazujem nasiroko mozda ima sta nagotovo :biggrin:

u BiH ce da ukinu sva ogranicenja starosti itd - Zeljezari u Zenici izgleda treba sirovina pa vele da se obezbijede na vrijeme :zvizdi:

Tahirovce
26-11-2008, 19:18
Biber ne ukidaju carine, nego smanjuju sa 20 na 10% , sto vazi za vozila iz EU (to je fazon jednostrane primene sporazuma sa EU).
Smanjenje vazi sa nova i polovna vozila, zakon pocinje da vazi od 2009 god. Zbog toga su auto kuce snizile cijene vozila za tih 10 % , da ne bi kupci cekali 2009 :) .....
Ako je polovnjak npr Japansko vozilo a uvozi se iz EU i za njih vazi taj popust...

adnan
26-11-2008, 19:22
Ne ponavljaj vise dva puta Resko kapiramo mi brzo. ;)

Tahirovce
26-11-2008, 19:29
ok evo obrisao sam dupli post
Biber jos da dodam uslov za polovnjaka
Kategorija emisije izduvnih gasova mora biti minimum Euro 3 (nisam siguran, ali ako se radi o donaciji za odredjene institucije i organizacije ne mora biti euro3) ....

ALMIR-
26-11-2008, 20:25
Ja sam CUO da su na Kosovo ukinuli carinu tj. ako u srbiji treba 4500 E za registraciju stranca na kosovo treba 1500E a sa kosova se na nase tablice prebacuje normalno kao i svaki prevod.

nc.biber
27-11-2008, 11:50
hvala na brzom odgovoru :)

ja procitah ovo: Od 1. januara 2009. godine biće ukinute carine na uvoz automobila, pojedine proizvode i repromaterijal.
i ovo: Najavljeno sniženje carina na uvoz automobila od 1. januara nateraće mnoge domaće uvoznike da cene automobila snižavaju odmah
pa ne znam sta je od toga iostinito - ukudanje il snizenje pa rekoh da pitam mozda je ko tacno informisan jer ove dvije vijesti su donekle "contra"
Srbijaa .... "brale" :biggrin:

Tahirovce
27-11-2008, 17:30
Biber samo smanjenje.
Almire ovo sto ti govoris (nisam siguran 100%) ne vazi vise, a i dok je vazelo tako su auta mogli prevesti samo oni koju su raseljeni sa kosova....

sanna72
29-11-2008, 14:24
Auto vesti

"Krajslerovi" elektromobili

Kompanija "Krajsler" zajedno sa svojom internom organizacijom ENVI planira da krene sa novom proizvodnjom, a to je unapređenje tehnologije električnih vozila za tri različita tipa vozila, po jedan za svaki od njenih robnih marki ("krajlser", "džip" i "dodž"). "Krajslerova" električna vozila koriste samo tri primarne komponente. To su električni motor koji pokreće točkove, napredni sistem litijum-jonskih baterija koje napajaju motor sa električnim pogonom i kontroler koji upravlja protokom energije. Sistem električnog pogona razvijen je za pogon na prednjim točkovima, pogon na zadnjim točkovima i za pogon na sva četiri točka. Ova tehnologija pruža korisnicima vozilo koje nema nimalo izduvnih gasova, a poseduje raspon vožnje između 240 i 320 kilometara.


Kupi automobil, iznajmi bateriju
"Nisan" u bliskoj budućnosti planira da počne prodaju serijskog elektromobila "nuvu" (od New View), predstavljenog kao koncept na prošlomesečnom Salonu u Parizu. "Nuvu" bi na japanskom tržištu trebalo da se pojavi 2010, dok bi u osvajanje planete krenuo dve godine kasnije. Ukratko, radi se o automobilu dugačkom tri metra, sa 2+1 sedištem, "fly-by-wire" kontrolama, napravljenog od materijala koji mogu da se recikliraju i koji pokreću elektromotor i litijum-jonska baterija. Elektromotor je smešten pozadi i pokreće zadnje točkove, automonija s jednim punjenjem baterija je 120 kilometara, dok je maksimalna brzina prihvatljivih 125 km/h. Pošto se radi o relativno novoj i skupoj tehnologiji, u "Nisanu" su pribegli zanimljivom triku kako bi "nuvu" približili kupcima. Planirano je da se cena automobila smanji tako što će se prodavati bez baterije?! Naime, baterija će se iznajmljivati od posebne kompanije koja će davati i garanciju, dok će se za korišćenje plaćati mesečna nadoknada.


Novi "džez" u Srbiji
Kompanija "Delta Automoto" je u utorak predstavila drugu generaciju malog gradskog automobila "honda džez", čija će prodaja početi u januaru kada će biti poznate i cene. Novi "džez" je namenjena mnogo široj grupi ljudi, nego što je to bio slučaj sa prethodnim modelom, koji je od pojavljivanja 2001. godine prodat u više od dva miliona primeraka. "Honda džez" može da se pohvali većom ponudom prostora i novim benzinskim motorima (bolje performanse, a manja potrošnja), kao i da odnosom cena-kvalitet zadovolji različite potrebe kupaca.


Pet zvezdica za bezbednost "insignije" i "megana" Evropski automobil godine "opel insignija" i "reno megan" treće generacije osvojili su maksimalnih pet zvezdica za bezbednost odraslih putnika na Euro NCAP testu. "Meganov" učinak je stopostotan, 37 od 37 bodova, dok je "insignija" sakupila dva boda manje. Oba modela su dobila i četiri zvezdice za zaštitu dece, kao i dve zvezdice za zaštitu pešaka. Maksimalne ocene (bezbednost odraslih putnika) na testu dobili su i "alfa romeo MiTo", "ford fijesta", "honda akord", "pežo 300cc", "volvo XC 60" i, naravno, "golf VI". Od februara 2009. godine Euro NCAP će pooštriti sistem ocenjivanja.

nc.biber
23-12-2008, 01:13
Image-Report Automobila sa 20 Pitanja - na Njemackom :( - ali mozda neko nadje na nas pa ubaci link, meni sad kasno da prevodim "Pitanja")

http://www.autozeitung.de/files/images/02665/image_auf1_300.jpg

http://www.autozeitung.de/image-report-2008

http://www.autozeitung.de/grosse-leserumfrage/frage-1

nc.biber
23-12-2008, 17:06
TÜV Report - Lista vozila po pouzdanosti tacnije sa najmanje kvarova
podjela po starosti vozila
EM-Quote - % "teskih" kvarova - zbog kojih vozilo ne prolazi tehnicki
Laufleistung TKM - predjeni km u hiljadama a mozda i u tisucama
uvecanje 200-300% da se ne oslijepi :biggrin:
http://www.bild.de/BILD/auto/2008/12/autobild-tuev-report/verweis-liste,property=Download.pdf

ili ukartko ali zato sa slikama:
http://www.autobild.de/artikel/auto-bild-tuev-report-2009_821922.html

nc.biber
23-12-2008, 17:55
Posto je meni ovaj clanak za Image Report auta bio zanimljiv postavih link a za one koji ne govore Njemacki evo prijevod pitanja te Ankete koja je obavljena sa 20.000 citaoca tog lista i sa 49 Auto-"marki" tj proizvodjaca
Prijevod pitanja, koja se sustini svode na:Ko pravi ........ auta? ili je pitanje prevedeno i sire (bez ulazenja u nijanse i cjepidlacenje) OK?
Ko pravi _____ auta?
1. naprednija , inovativna, najsavremenija
2. sigurna
3. sportska
4. pouzdana
5. ekoloska (izduvni gasovi, recykling)
6. stedljiva (potrosnja, servisni troskovi)
7. sa varijabilnom unutrasnoscu
8. odnos cijena/proizvod - jel odgovara cijena i kvalitet
9. najbolja obrada, u sustini kvalitet izrade
10. ko je popustio u kvalitetu
11. ko je poboljsao kvalitet
12. ko najbolje drzi cijenu, tj ne gubi na cijeni
13. najbolje opremljena auta
14. naj po komforu, najudobnija
15. lijepa
16. koja je marka simpaticna
17. koja marka ima uspjeha u motosportu
18. koja marka ima dobre radionice
19. koja marka ima dobre distributere iliti "dilere"
20. koja marka ima dobru "Reklamu" tj EPP

casopis je njemacki pa ne treba da iznenadi ako je i anketa malo pristrasna :biggrin:
a sta mi treba ovaj zelen bor u basti :zvizdi:

adnan
23-12-2008, 20:17
Image-Report Automobila sa 20 Pitanja - na Njemackom :( - ali mozda neko nadje na nas pa ubaci link, meni sad kasno da prevodim "Pitanja")

http://www.autozeitung.de/files/images/02665/image_auf1_300.jpg

http://www.autozeitung.de/image-report-2008

http://www.autozeitung.de/grosse-leserumfrage/frage-1

U ovoj anketi ima cudnih pitanja. Npr jesu li auta lijepa, da li je marka simpaticna ili kakvi su prodavci tih marki. Neznam kakve to veze ima sa kvalitetom auta. Onda je cijena jedno pitanje a drugo kako auto stoji na trzistu polovnjaka. Po meni ovakve ankete nisu relevantne. Mogu da uticu na prosecnog kupca ali na onoga ko zna sta hoce ovakve ankete ne uticu. Ko hoce komfortno auto kupuje Mercedesa, ko hoce spotrsko kupuje BMW-a a kome je cijena vazna kupuje Koreance ili Fiata.

nc.biber
23-12-2008, 23:53
nekom cudna - nekom bezveze - nekom bitna - svako ima pravo na svoje misljenje
Industrija automobila ce iz svakog ovog pitanja znati da izvuce svoju pouku!
Mi "korisnici" mozemo biti potvrdjei ili iznenadjeni pojedinim odgovorima a pojedine eto nece ni zanimati - pa neka i to valja
Uglavnom nije bas tako jednostavno kao sto ti rece jer inace bi na svijetu imalo 5-6 proizvodjaca tj Marki a ne kako se nedje pominje 111 a ko zna dal su ove kineske falsifikatore ubrojali u to (mozda uskoro iz kineskog zida izvade najnoviji model porsche-a - oni ga davno osmislili ali ga "konzervirali" tu - kozervu him njihovu kinesku ....)
kada 5 osoba sjedi za kafanskim stolom i i "filozofira" o autima najbolje je ne slusati sta se prica! (bice neke lovacke) ali kada 20.000 ljudi odgovori na 20 pitanja,osmisljenih od strucnjaka iz tog sektora, onda to po meni ima nekakvu mjerodavnu tezinu - istina o stanju u njemackoj.
Bilo bi interesantno imati odgovor na ova pitanja i iz drugih zemalja radi uporedjivanja i koliko "patriotizam" utice na odgovore ispitanika.
Pitanje koja su auta lijepa nekom na prvi pogled ne govori nesto bog zna sta. Interesantno je da ovdje Alfa Romeo pobjedjuje i da ima relativno dobar plasman i kod simpatije! U skoro svim drugim pitanjima Alfe nema medju prvima, osim tamo gdje je kvalitet pogorsan! :biggrin:
Meni je Alfa takodje jedno od najljepsih auta (s vani Huji unutra Fuji) ali ne bih kupio Alfa Romeo zbog slabe kvalitete izrade, loseg glasa servisa itd
Kako su kupci zadovoljni prodajnom mreze jedne marke vozila uopste nije nebitno vec utice i na odluku koje ce se vozilo kupiti, kao i mnoge druge sitnice i "krupne" stvari (cijena) ali i razlicitost ukusa jer kako drugacije objasniti da neko kupuje SAAB, neko SSANG YONG i kako se sve vec zovu ....

adnan
24-12-2008, 10:47
Evo svedski autoindex za 2007. Za 2008 jos nije izasao.
Link ko zna svedski:http://www.vibilagare.se/zino.aspx?articleID=11781

1. (-) Subaru 839
2. (1) BMW 818
3. (2) Toyota 804
4. (4) Honda 779
5. (6) Volvo 773
6. (3) Audi 772
7. (7) Mercedes 763
8. (5) Saab 760
9. (8 ) Mazda 749
10. (12) Skoda 730
PROSEK 727
11. (10) Citroën 723
12. (9) Mitsubishi 694
13. (11) Hyundai 690
14. (14) Nissan 689
14. (16) Peugeot 689
16. (-) Suzuki 687
17. (15) Volkswagen 685
18. (18 ) Opel 684
19. (13) Renault 682
20. (17) Ford 666
21. (-) Kia 665
22. (19) Seat 654

adnan
24-12-2008, 11:21
Izvinjavam se evo nadjoh i Autoindex 2008, anketa sta misle svedski vozaci.

http://medlem.spray.se/adnan/Autoindex2008.jpg

Link: http://www.bavaria.no/Portals/40/Doc/VB_Strĺlande-BMW_maj08.pdf

ALMIR-
24-12-2008, 19:08
Vala su i vozaci kad im je Skoda bolja od Citroena i Peugeota :smeh2:

adnan
24-12-2008, 20:28
Skoda je dobra sad, isti su delovi kao kod VW i Audija.

Tahirovce
24-12-2008, 20:38
Skoda je dobra sad, isti su delovi kao kod VW i Audija.
ha ha ha :zvizdanje::zvizdanje::zvizdanje:....

ALMIR-
24-12-2008, 22:27
Skoda je dobra sad, isti su delovi kao kod VW i Audija.
Eto kakvi su VW i Audi, kao i Skoda :biggrin:

nc.biber
26-12-2008, 15:55
... evo nas opet kod subjetivnih "mjerila" - volim pezoa - znaci da je dobar!
u listi kvarova volzila sa 1-3 god pezo 407 zauzima neslavno 114 mjesto il ako ti je draze 4 otpozadi a u dobrom je drustvu jer nisu mu daleko ni reno laguna koji je 111 i citroen C5 koji je mislim 103 ... toliko o "dobrim dijelovima"
francizi prave itekako dobra i udobna auta ali sa konstantnom kvalitetom i pouzdanoscu nisu se bas proslavili ....
usput prva je toyota corolla verso, a golf 20 ... ali stavio sam listu pa pogledajte
za nas su svako puno interesantnija malo starija vozila - za uvoza

adnan
26-12-2008, 16:16
Gde si stavio listu?

Elvis-Eko
26-12-2008, 16:20
Imam pitanje za vas koji malo vise pratite automobilizam i malo se vise interesujete o autima. Da li je ikada uradjen neki test vise razlicitih auta od strane strucnjaka, po raznim vremenskim uslovima i raznim situacijama, npr. kako se auta ponasaju uzbrdo po klizavom terenu, krivinama, kruznim tokovima pri raznim brzinama itd. Pa da se vidi koje se auto najbolje ponasa u vecini situacija. Jel moguc jedan takav test ?

nc.biber
26-12-2008, 16:33
Gde si stavio listu?

bolje receno stavio sam link prije 2 dana, lista je u pdf formatu

adnan
26-12-2008, 16:52
Ima koliko hoces uporednih testova auta pribliznih dimenzija, snage motora i opreme koja mogu da se porede. Opet zavisi i ko radi testove, tako da rezultati mogu da se razlikuju. Normalno je da ne mozes da uporedis Nissan Micra koji je predvidjen sa gradsku voznju i Mercedesa S-klasu koji je lokomotiva za autoban. Evo ovde na primer test koji sam nedavno zakacio: Test (http://sjenica.eu/forum/showpost.php?p=54415&postcount=72). Ovde sam zakacio samo podatke dok subjektivne utiske ovih koji su radili test nisam jer bi verovatno druga ekipa imala drugacije utiske.

Obicno ti vazi ona narodna "Koliko para - toliko muzike", tako ako hoces da imas dobar, siguran i kvalitetan auto moras dobro i da platis. Sto se tice premium automobila cijene kao i kvalitet su priblizne tako da je izbor stvar ukusa. Neko vise vrednuje komfort nego sportski karakter auta, dok je za nekog potrosnja goriva ili dizajn auta odlucujuci faktor.

ALMIR-
26-12-2008, 20:03
... evo nas opet kod subjetivnih "mjerila" - volim pezoa - znaci da je dobar!
u listi kvarova volzila sa 1-3 god pezo 407 zauzima neslavno 114 mjesto il ako ti je draze 4 otpozadi a u dobrom je drustvu jer nisu mu daleko ni reno laguna koji je 111 i citroen C5 koji je mislim 103 ... toliko o "dobrim dijelovima"
francizi prave itekako dobra i udobna auta ali sa konstantnom kvalitetom i pouzdanoscu nisu se bas proslavili ....
usput prva je toyota corolla verso, a golf 20 ... ali stavio sam listu pa pogledajte
za nas su svako puno interesantnija malo starija vozila - za uvoza

To je tako u Nemackoj gde svi hvale svog konja, u Svedskoj svi hvale Volva i Saba, u Srbiji opet vise vole yuga nego sve a u Francuskoj njihova vozila.
E sad da te pitam nesto posto toliko volis Audija reci mi koji je njihov model popularan kao sto je Pezoov 205 koji je proizveden u 5.000.000 primeraka ili 206 koji je proizveden u 4.000.000 primeraka?!

STRANAC
26-12-2008, 21:08
U svedskoj malo ko hvali Volva i Saab-a, Adnan je postavio ankete i slike pa pogledajte,
i po vecini anketa su na poslednjem mestu...
BMW je auto kojij u Svedskoj drzi primat po popularnosti i statistici u svemu,i imaju pravo
jer BMW serije 5,je domaci zadatak trenutno za sve proizvodjace automobila...
Audi i Mercedes,posle Toyote,takodje su auta kojima svedjani daju svoju naklonost...

Nego,Golf je proizveden u preko 17 miliona primeraka,i slavi za popularan auto,ali nikako i za dobar auto...
Tako da i ova dva pezavčića,su jako dobra-ali za voznju po garazi...

36310
26-12-2008, 21:33
@Almire vidim iz prilozenog da si ljubitelj Peugeota i mogu ti reci da je moje iskustvo sa tom markom vozila vise nego pozitivno.Imao sam vec nekoliko Peugeot-ovih auta(male klase tipa 205,306) i bio sam veoma zadovoljan,kako performansama njihovih dizel motora(jednostavno su neunistivi) tako i konforom koji su pruzali(radilo se o malim autima ali proporcionalno njihovoj velicini bili su veoma konforni).
Po mom misljenju odmah iza tri Nemacke neprevazidjene marke,Peugeot je do njih.
Za razliku od Nemaca,fali mu kvalitetna zavrsnica enterijera(mada prave pomake i na tom polju) i dosta siromasnija limarija.

ALMIR-
27-12-2008, 01:40
@Stranac za kakvu su oni voznju govori to u koliko primeraka su proizvedeni pa nisu valjda svi koji su ih kupili ludi da se sa njima "voze po garazi" a uz to 206 je udobniji od svakog golfa od 1 do 5 (6 jos nisam probao)

@36310 Kod nas i nasih ljudi (uglavnom) jos vazi ono "aaaa uzmi ti golfa da vidis sta je auto" pa se to prenosi na sve nemce a oni koji su bar probali "francuze" promenili su misljenje. Za motore si sasvim u pravu i stari modeli dizela su ne unistivi a narocito novi HDi FAP su zadali zadatak svim! A sto se tice limarije mogao si da nadjes mane na 205-ici ali na 306-ici cisto sumnjam.

nc.biber
27-12-2008, 20:39
golf > 25 miliona - koliko je koji dobar ili nije nek svako odluci za sebe :)
ne znam koliko je od kojeg audija koliko proizvedeno - dosta ali vazno je da se vecina njih sto je posle 86 napravljeno jos vozi :biggrin:
moze se dugo pricati zasto ko koji auto "voli" ili vozi ali ne vidim puno koristi od te price ....
sva sreca pa nam se svidaju razna auta i razlicite zene inace bi svi bili zaljubljeni u istu :smeh2:
danas manje vise svi prave dobra auta, razlikaje u u sitnicama a nekom je vazno ovo nekom ono ja licno nisam fiksiran na jednu marku auta pa mozda se nekad pojavim i sa pezoom ili citroenom svidjaju mi se 607, C5 i C6
a sto se tice pezoa to je dobro auto ali izrada je "francuska" - sa manje preciznosti itd, 406 mi se svidja dok mi se 407 ne svidja, mislim da ce brzo da "izadje iz mode" nema klasicnu ljepotu
izdrljivost nekadasnjih diesela bez turba itd danasnji motori nikad nece moci da imaju ali zato imaju puno vise snage i tek su oni omasovili koriscenje diesel motora u putnickim vozilima
kao sto neko rece koliko para toliko muzike - samo je lose ako za puno para dobijes los kvalitet np mercedes vec dva put kiksa kod E klasse a auto skupo strava ...

Crni Gruja
27-12-2008, 21:51
Ne diraj mi Mercedes, sad cu se i ja upustit u diskusiju :D

Tahirovce
07-02-2009, 00:49
Država će omogućiti vlasnicima automobila koji nemaju ekološki euro 3 motor, da ga uz doplatu zamene za novi „punto“, čija će cena biti 5.999 evra.

http://www.b92.net/news/pics/2009/02/95164699849882401b4b4a639364000_extreme.jpg
Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će država subvencionirati kupovinu Fiatovog modela Punto koji se bude proizvodio u Kragujevcu po sistemu "staro za novo", tako da će u maloprodaji koštati 5.999 evra i biti najjeftini automobi u Evropi.

Građani će moći da ponude svoje automobile stare 10 i više godina, bez obzira na robnu marku i sa motorima bez ekoloških standarda, objasnio je Dinkić i najavio da bi konkretne mere trebalo da budu donete na vladi ove nedelje.

Gostujući u emisji "Svedok" Radiotelevizije Srbije, Dinkić je podsetio da je za Punto, koji sada u maloprodaji košta oko 7.300 evra, vlada ponudila subvenciju za kredit na sedam godina, sa kamatom od 4,5 odsto godišnje, tako da bi mesečna rata iznosila oko 100 evra.

Podsetivši da je u Torinu dogovoren početak proizvodnje oko 15.000 automobila Punto od marta ove godine, Dinkić je rekao da Fiatovi stručnjaci treba uskoro da dođu u Srbiju da vide šta domaći dobavljači mogu da obezbede za proizvodnju tog automobila u Kragujevcu.

Ideja je da Trayal i Tigar dopremaju gume za Punto, da se ugrađuju akumulatori iz Sombora, limovi iz železare u Smederevu, kao i domaći kablovi, naveo je Dinkić.

Tahirovce
07-02-2009, 00:54
Fiat punto 1.3 Multijet

Ako postoji automobil koji bi mogao da se pridruži sada već čuvenom nemačkom duetu doskora najomiljenijih polovnih automobila na našem tržištu, na prvom mestu VW golfu „dvojci“ i Opel Kadetu popularnoj „Suzi“, onda je to, bar kako broj uvezenih automobila zadnjih godina pokazuje uz brojne servisere i širok asortiman rezervnih delova, svakako nekadašnji „bestseller“ mnogih inostranih tržišta Fiat Punto.

Ipak da se za trenutak vratimo u nešto dalju prošlost i napomenemo da je prvi Punto predstavljen javnosti još 1993. godine kao naslednik svima dobro poznatog i uspelog modela Uno, a 1995. izabran je za automobil godine u Evropi. Glavni aduti ovog modela bili su veoma dobra upravljivost, odlična antikorozivna zaštita, pouzdani motori i dovoljno prostrana karoserija lagane konstrukcije i sa nešto tvrđim ogibljenjem. Nedostaci su se ogledali u već tipičnim problemima sa elektronikom, osetljivijim trapovima i amortizerima, naročito zadnjim, a bilo je i kod nekih serija, u vrlo maloj meri, i zaglavljivanja menjača i nepravilnog rada spojnica.

A onda se krajem 1999. godine pojavio novi Punto druge generacije koji je dobio novi amblem u slavu stogodišnjice kompanije, sa novim savremenijim dizajnom karoserije pri čemu su i šasija i enterijer izmenjeni gotovo u potpunosti u odnosu na prethodni model. Predstavljeni su i agregati sa manjom emisijom izduvnih gasova, od 1.2 litre sa 60 i 80 KS (16V), kao i izdržljivi dizel 1.9 sa 60 KS i vrlo dobri i pouzdani 1.9 JTD sa 80 KS. Najjači motor u ponudi bio je 1.8 16V sa 131 KS, koji je bar na našim putevima i najređi.

Tokom 2003. godine predstavljena je restilizovana serija koja je produžila životni vek modela i zapravo predstavlja ono što se danas kod nas proizvodi kao Zastava 10, uz neke minimalne izmene. Prednja maska i prednja svetla, kao i zadnji deo, dobili su nov, restilizovan oblik, enterijer je dobio izvesne stilske i koloritne korekcije, a ponuđeni su i 1.4 16V agregat od 95 KS, 1.9 JTD sa 85 i 100 KS i 1.3 common-rail turbo dizel Multijet sa 69 KS i obrtnim momentom od 180 Nm koji je za nas u ovom slučaju i najzanimljiviji.
http://www.b92.net/news/pics/2008/04/80868217447f4d322ae514189752805_extreme.jpg
Od Beoafrike smo na probnu vožnju pozajmili korišćeni Fiat Punto sa pomenutim 1.3 Multijet agregatom koji je prešao 92.000 kilometara. Automobil je uvezen iz Italije i proizveden je 2003. godine kao dostavni automobil, odnosno van, što pokazuje i bela boja koja je najčešća kod ovakvog tipa vozila.

Automobil je potom prodat sadašnjem vlasniku koji se nedavno odlučio da ga ponudi na prodaju po ceni od 5.700 evra.

U „zatečenom stanju“ gledajući spolja, pored boje, pažnju privlače i zatamnjena stakla na automobilu. Kako je mali gradski teretnjak bio serijski opremljen zatamnjenim zadnjim i bočnim staklima, to se vlasnik odlučio da sva stakla jednoobrazno zatamni (prednji vetrobran i bočna stakla na vratima) čime je Punto dobio pomalo „tjunerski“ izgled ali i komentare prolaznika i logično pitanje pomalo iznenađenog radnika na benzinskoj pumpi: „da li vas je možda zaustavljala policija?“.

Pneumatici su bili relativno pohabani (185/60 R14), ali ne i previše izlizani da bi upravljivost vozila doveli u pitanje što se i potvrdilo za vreme testiranja. Prednje poziciono svetlo je pregorelo, što se neretko dešava zbog neravnomernog ili pak previsokog napona instalacija. Generalno, opšte stanje vozila posmatrajući spolja, uz poneku jedva uočljivu ogrebotinu i sitno udubljenje na limariji, je sasvim zadovoljavajuće, bez bilo kakvih naznaka pojave korozije.
http://www.b92.net/news/pics/2008/04/118616105347f4d322cb032130442088_extreme.jpg
Unutrašnjost takođe zaslužuje prelaznu ocenu. I pored toga što su mnogi zamerali da je tvrda plastika nešto slabijeg kvaliteta i obrade, pokazalo se da je na ovom modelu uprkos očigledno dugotrajnoj eksploataciji, stanje prednjeg panela, instrument table i upravljača i više nego pristojno, robustno i bez vidljivih tragova oštećenja.

Ipak tkanina na sedištima delimično je pohabana ali svi mehanizmi pomeranja i obaranja sedišta, uz vozačevo koje se podešava i po visini, rade besprekorno. Zadnja sedišta deljiva su u odnosu 1/3 ili 2/3 i mesta ima dovoljno za kolena putnika naročito u odnosu na većinu ondašnjih konkurenata u klasi.

Prekidači za klima uređaj, električno podizanje prednjih stakala, dual drive servo uređaj i dr. rade sasvim korektno a i lampice na instrument tabli su sve do jedne u funkciji. Takođe, putni kompjuter još uvek precizno iskazuje parametre pogotovo u režimu potrošnje goriva, brisači su u dobrom stanju mada su pomalo glasni, a u najsporijem režimu nekako previše „hitri“ sa prekratkom pauzom, što može da bude i posledica fabričkog podešavanja.

Prtljažnik zapreme kao što je poznato 264 litre (model sa 5 vrata 297 l) a kada se obore zadnja sedišta čitavih 1000 litara. Ispod tanke obloge poda prtljažnika nalazi se rezervni točak punog profila uz osnovni alat.

Preglednost u vozilu sa mesta vozača je vrlo dobra, sve dok se ne ukaže potreba za pogledom prema zadnjem vetrobranu i zadnjim bočnim stranama gde nasloni za glavu, zatamnjena stakla malih dimenzija kod modela sa troja vrata, zaklanjaju pogled ka vozilima, pešacima i preprekama.
http://www.b92.net/news/pics/2008/04/109918893647f4d325231d0774639656_extreme.jpg
Unutrašnjost takođe zaslužuje prelaznu ocenu. I pored toga što su mnogi zamerali da je tvrda plastika nešto slabijeg kvaliteta i obrade, pokazalo se da je na ovom modelu uprkos očigledno dugotrajnoj eksploataciji, stanje prednjeg panela, instrument table i upravljača i više nego pristojno, robustno i bez vidljivih tragova oštećenja.

Ipak tkanina na sedištima delimično je pohabana ali svi mehanizmi pomeranja i obaranja sedišta, uz vozačevo koje se podešava i po visini, rade besprekorno. Zadnja sedišta deljiva su u odnosu 1/3 ili 2/3 i mesta ima dovoljno za kolena putnika naročito u odnosu na većinu ondašnjih konkurenata u klasi.

Prekidači za klima uređaj, električno podizanje prednjih stakala, dual drive servo uređaj i dr. rade sasvim korektno a i lampice na instrument tabli su sve do jedne u funkciji. Takođe, putni kompjuter još uvek precizno iskazuje parametre pogotovo u režimu potrošnje goriva, brisači su u dobrom stanju mada su pomalo glasni, a u najsporijem režimu nekako previše „hitri“ sa prekratkom pauzom, što može da bude i posledica fabričkog podešavanja.

Prtljažnik zapreme kao što je poznato 264 litre (model sa 5 vrata 297 l) a kada se obore zadnja sedišta čitavih 1000 litara. Ispod tanke obloge poda prtljažnika nalazi se rezervni točak punog profila uz osnovni alat.

Preglednost u vozilu sa mesta vozača je vrlo dobra, sve dok se ne ukaže potreba za pogledom prema zadnjem vetrobranu i zadnjim bočnim stranama gde nasloni za glavu, zatamnjena stakla malih dimenzija kod modela sa troja vrata, zaklanjaju pogled ka vozilima, pešacima i preprekama.

Međutim, ono što predstavlja najvredniji i najbolji deo ovog automobila je Multijet turbo dizel common-rail agregat od 1.3 litre sa 16 ventila koji daje snagu od 69 KS (51 kW) pri 4000 obrtaja u minuti, dok je maksimalni obrtni moment motora 180 Nm pri 1750 obr./min.

Inače, ovaj agregat je dobio i međunarodnu nagradu za Internacionalni motor godine 2005. u svetu u klasi do 1.4 litre, i to u izvedbi sa 75 KS (55 kW), a proizvodi se i još jači sa turbinom promenljive geometrije snage 90 KS (66 kW) koji se ugrađuje u Grande Punto. U trenutku kada se pojavio, ovaj motor je bio mnogo napredniji u odnosu na konkurente, a napomenućemo da nema filter čađi kao kod ostalih jedinica slične kategorije, a u potpunosti ispunjava euro 4 norme.

Potrošnja ovog motora je izuzetno mala i prema fabričkim podacima u gradu iznosi svega 5.7 litara, na autoputu 3.9 dok je prosečna 4.5 litara na 100 km. Po našoj neformalnoj računici, na 100 km u različitim uslovima laganije i žustrije vožnje (grad, periferija, autoput) potrošnja je iznosila oko 4.6 litara evro dizela.

Punto sa Multijet motorom se na testu ponašao veoma žustro i agilino ukoliko su ubrzanja i pritisak na pedalu gasa ravnomerni. U suprotnom, ako „nagazite“ jače, u prvoj brzini turbo punjač se iznenada „budi“ na oko 2500 obr./min. a u drugoj na oko 1800 obr./min kada reaguje dinamično, temperamentno ali i donekle bučno, što je inače primetno i u svakodnevnoj odmerenijoj vožnji, naravno u mnogo manjem obimu. Ubrzanja od 0-100 iznose 13.4 sekunde, a maksimalna brzina je 164 km/h.
http://www.b92.net/news/pics/2008/04/187215252647f4d3253bebc349334589_extreme.jpg
Tokom hladnih jutarnjih dana na temperaturama od oko 2-3 stepena, automobil se palio posle tri-četiri sekunde „verglanja“, servo upravljač u city režimu i nije tako prijemčiv za okretanje „jednim prstom“ kao što smo imali prilike da do pre nekoliko godina čitamo u specijalističkim revijama, sem ukoliko to nije indikacija da bi možda trebalo izvršiti pregled servo sistema (novi servo upravljač košta 52.293 din.), ali je zato sa isključenom opcijom „city“ (automatski se isključuje posle 70 km/h) vožnja prijatna a upravljivost vrlo dobra, što je ustalom i jedna od takođe pažnje vrednih osobina kod Punta.

ABS sistem se uključivao za kratko, samo kada smo planski isprobavali kočnice koje su takođe efikasne i bez bilo kakvih nepravilnosti u radu. Vožnja krivudavim putevima je sigurna i precizna, automobil tačno prati pokrete vaših ruku, pri čemu se u vozilu osećate kao deo jedne celine, možda i zbog kompaktne kutijaste strukture vozila kao i dimenzija (dužina/širina/visina 3.84/1.66/1.48 cm).

Udobnost je solidna sa nešto krućim ogibljenjem ali samo ukoliko se ne susretnete sa ležećim policajcima i neravninama kada do izražaja dolaze loši, istrošeni amortizeri, naročito zadnji, što je posledica korišćenja Punta kao dostavnog vozila. Napomenućemo da cena zadnjeg amortizera iznosi 5.030 din. a prednjeg 6.906 din.

Prema rečima zaposlenih iz servisnog sektora Delta auta (www.deltaauto.co.yu (http://www.deltaauto.co.yu)), servisni interval za Punto 1.3 Multijet se obavlja na 15.000 km. Tom prilikom obavezno se menja filter goriva (1.977 din), polen filter klima uređaja, filter ulja (789 din), filter vazduha (848 din.) ulje i vrši se kompletan pregled vozila.

Na 60.000 pored navedenih zamena, menja se i španer klinastog kajiša (5.613 din.) i klinasti kajiš (1.471 din), a trajnost pumpe visokog pritiska zavisi od kvaliteta goriva, mada najveći broj vozila sa ovakvim sistemom nemaju nikada poteškoća sa pumpom ovakvog tipa, dok se ponegde mogu javiti problemi nakon 250.000 km.

Da napomenemo i da nova pumpa visokog pritiska košta (96.717 din.), a za Fijatov Multijet se preporučuje dizel gorivo za motorna vozila specifikacije EN590, kod nas bi to približno trebalo da bude Euro 4 dizel.

Problemi koji su tokom eksploatacije bili uglavnom prisutni kod Punta druge i treće serije su se ogledali uglavnom u već standardnim „bubicama“ sa elektronikom (češće kod serije II), kod nekih modela bilo je problema sa ubrizgavanjem goriva u benzinskim motorima, a kod 1.3 Multijet dizela sa povećanom potrošnjom ulja. Bilo je i prijava mada ređih, u vezi sa radom spojnice, a vrlo retko u sinhronima drugog i trećeg stepena, pa ako menjač vidno zapinje, bolje je odustati od kupovine takvog vozila.

Krilo levo8 440.61 dinaraVetrobran prednji19 251.42 dinaraStaklo P/L vrata8 305.14 dinaraStaklo P/D vrata8 305.14 dinaraFar levi15 503.64 dinaraFar desni15 503.64 dinaraPoluosovina20 733.21 dinaraBranik prednji crni13 451.26 dinaraBranik zadnji crni12 967.82 dinara

Uz redovno održavanje u ovlašćenim servisima i kupovinom originalnih delova, navedene pojave mogu se na vreme izbeći, ali generalno posmatrajući, većina primeraka obe serije jednostavni su i laki za održavanje.
http://www.b92.net/news/pics/2008/04/129252148347f4d3254a61e820339460_extreme.jpg
Do polovnog Punta se može doći na više načina. Oni koji to mogu sebi da priušte, a nemaju rođake i zemljake u inostranstvu, uz dovoljno avanturističkog duha i Šengen vizu do koje kao što znamo nije lako doći, ali uz čistu računic i mnogo manje rizika oko stanja, porekla vozila i pređene kilometraže, mogu da očekuju na tržištima Italije i Nemačke cene koje se za ovakav 1.3 Multijet Punto kreću po eksportnoj vrednosti od prosečno 3.400 evra gde je izbor najveći upravo za dostavne verzije.

Nešto niže cene se mogu očekivati i na auto pijacama i kod prodavaca u Holandiji i Belgiji.

Za starije polovnjake počevši od godišta 2001. kada je Euro 3 postao obaveza proizvođača, eksportne cene se kreću za modele sa 1.2 agregatom od 2.800-4.000 evra u zavisnosti od stanja i godišta vozila, što približno važi i za 1.9 dizele iz tog perioda koji su uz navedeni benzinac i najčešći na našim putevima i ulicama.

Domaći oglasi su puni polovnih Punta ali retko ćete pronaći dostavnu verziju, već mnogo češće upravo prerađenu u putnički automobil. Cene se kreću od sumnjivih 3.900 evra do čitavih 6.000 evra pa i više za poslednje serije koje su zvanično uvezene na domaće tržište, ali u oglasima svakako treba u prvom redu obratiti pažnju na one modele za koje kupci tvrde da su kupljeni u Delti, mada su im zbog toga i cene veće od uvoznih polovnjaka.
http://www.b92.net/news/pics/2008/04/175067982847f4d32557b6f832746335_extreme.jpg
Dosta se može uštedeti ako se u inostranstvu automobil kupi kao teretni model odnosno van, kakav je i Punto sa testa, da bi se u Srbiji potom prepravio i atestirao kao putnički. Ušteda može ići od nekoliko stotina do više od hiljadu evra.

Kupovina Punta Van se može isplatiti jer se za prepravku kod nas plaća između 200-400 evra. Kupovina se može obaviti u inostranstvu ili na nekom od domaćih auto placeva koji takođe vrše prepravke po sistemu ključ u ruke koja se naplaćuje od 250-500 evra sa atestom. Kupac može i sam da nabavi delove a sedišta za Punto se mogu naći i u domaćoj radinosti po cenama od oko 100-120 evra ali su bez atesta i postoji rizik da ukoliko se detaljnije pregledaju ne prođu ovu proceduru.

Originalne komponente za postavljanje sedišta i dodatnih delova u Delti imaju sledeće cene: zadnja klupa košta 11.008 dinara, naslon sedišta 10.175, nosač naslona sedišta 17.243 a metalni kostur zadnje klupe 9.328 dinara.

Za Punto su pored zadnje klupe koja mora da sadrži i pojaseve, potrebne i bočne obloge, a poneki put i zamena zatamnjenih bočnih stakala i zadnjeg stakla, mada se to kod nas katkad toleriše od strane nadležnih institucija za ateste.

Provera porekla polovnog vozila se može izvršiti i kod ovlašćenog prodavca Delta auto, gde se iz baze podataka mogu dobiti relevantni podaci o svakom konkretnom vozilu. Na ovu mogućnost se treba svakako pozvati prilikom kupovine Punta kako od privatnih lica tako i od firmi koje se bave uvozom vozila ovakvog tipa. Svako odbijanje ili nepristajanje od strane prodavaca, svakako su vrlo jasna indicija da sa vozilom verovatno mnogo što šta nije u redu.

Na kraju, moglo bi se reći da je Fiat Punto za našeg prosečnog kupca verovatno najoptimalniji izbor u odnosu na ostale modele u klasi. Odnos kvaliteta, performansi, izbora agregata, upotrebljivosti i dizajna kako karoserije tako i enterijera, bez sumnje su proporcionalni ceni koja je realno niža u odnosu na konkurenciju, naročito ako se ima u vidu da prema nekim nezvaničnim procenama prosečan domaći kupac raspolaže sa 3500-4500 evra keš novca za kupovinu polovnog ili novog automobila, u ovom drugom slučaju naravno na kredit.

Za pristojno prevoženje od tačke A do tačke B, uz umerene troškove eksploatacije, dovoljno ovlašćenih servisa i pregršt rezervnih delova, Fiat Punto je bez preterivanja pravi izbor za prosečnog domaćeg kupca.

adnan
07-02-2009, 12:50
Vala kakav je da je vredi 6000 Eura, samo neznam kako imaju racuna da ga prodaju za te pare.

Tahirovce
07-02-2009, 12:58
Mislim da je to cijena najjeftinijeg modela, da ce sa jacim motorom i opremom biti skuplji, drzava daje neke subvencije da bi pojacala prodaju, i smanjila broj vozila bez eko 3 motora...

Crni Gruja
07-02-2009, 15:35
A sto li si se ti bas punta dofatio :)

sad cu ja malo da pisem o clk :p

Tahirovce
25-02-2009, 18:58
Zastava je rasprodala ceo kontingent od 650 automobila Zastava 10 koji je 23. februara pušten u prodaju po ceni od 6.999 evra, kažu u toj fabrici automobila.
http://www.sjenica.com/news/pics/2009/02/111917142249a2898a51ced833134279_extreme.jpg Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević je naglasio da je kontingent rasprodat u rekordnom roku i da su dilerske kuće već počele da primaju rezervacije za kupovinu punta, čija će proizvodnja početi u martu.

Prvog dana prodaje na kredit, uz subvenciju države, najjeftinija varijanta Punta (Zastava10) rasprodata je pre kraja radnog vremena, rekla je Tanjugu referent prodaje u preduzeću "Zastava auto" Svetlana Konstantinović, ali nije mogla da kaže o kojem broju prodatih automobila je reč.

Ona je precizirala da je do podneva prodajno odeljenje u Kragujevcu registrovalo oko 200 poziva, a na lageru prodajnih mesta u Srbiji je preostalo nešto preko 800 automobila koji su u Zastavi montirani pod imenom Zastava 10 od delova koji su dopremani iz Fiata.

"U ponudi imamo pet varijanti vozila Zastava 10 koje se razlikuju po dodatnoj ugradnoj opremi i njihova cena se kreće od 6.999 do 9.224 evra", rekla je Konstantinovićeva.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da bi na sednici Vlade Srbije, mogao biti usvojen program zamene starih, neekoloških automobila, za novi kragujevački Punto, uz doplatu od 5.999 evra.

On je rekao da bi taj program zamene starih automobila za Punto, uz doplatu, stupio na snagu krajem marta.

Da bi građani zamenili recimo stari Jugo za novi Punto i tako uštedeli 1.000 evra, osim uredbe Vlade moraće da sačekaju i da Ministarstvo ekologije izebere fime koje ce reciklirati stara vozila.

Popust od 1.000 evra za novi Punto može dobiti samo vlasnik čiji je atomobil star minimum devet godina.

Automobil koji se reciklira takođe mora biti registrovan, u voznom stanju, kompletan sa svim delovima, a procedura dobijanja popusta je jednostavna.

Pošto izabere model i dogovori datum ispourke, kupac treba da ode do centra za reciklazu gde ostavlja stari auto i dobija potvrdu o popustu.

U Ministarstvu ekologije, međutim, još ne mogu da kažu kada će tačno startovati sa radom centar za reciklažu.

Ponude za kupovinu Punta na kredit već su istakle "Hipo Alpe Adria banka" i "Sosijete ženeral banka", koje su za taj zajam od 7.000 evra ponudile rok otplate do sedam godina, fiksnu kamatu od 4,5 odsto, pri čemu bi mesečna rata iznosila 97 evra.

Iako su banke tek počele da primaju zahteve za kredit, u salonu kažu da je gužva počela još u petak kada je prodato 70 automobila.

“Ljude zanima da što pre dođu do profakture, jer je količina ograničena i svi zure. To je količina od 500 automobila, koja će se brzo prodati, verovatno već ove nedelje, i onda ćemo morati da sašekamo početak nove proizvodnje za kraj marta”, kazao je Božidar Milojičić iz "Zastava Istrabenz lizinga".

Krediti će se odobravati bez obaveznog učešća i depozita, a mesečno zaduženje građana ne može biti veće od 30 odsto njihovih redovnih primanja, uključujući i obaveze po ranije odobrenim kreditima.

Vlada Srbije 5. februara je usvojila Uredbu o uslovima i kriterijumima za realizaciju kredita za subvencionisanje kamatne stope za potrošačke kredite za nabavku određenih trajnih potrošnih dobara, koji obuhvata i automobile domaće proizvodnje.

Tom uredbom predviđeno je izdvajanje oko milijardu dinara za subvencionisanje 20 milijardi dinara kredita za kupovinu domaćih automobila.

Kamatna stopa za automobile domaće proizvodnje iznosila bi 4,5 odsto na godišnjem nivou, a rok otplate je pet do sedam godina.

Tahirovce
25-02-2009, 18:58
Jedna od firmi u Srbiji koja poseduje savremene kapacitete za reciklažu automobila jeste „Centar za reciklažu” u Železniku, u Beogradu.
http://www.sjenica.com/news/pics/2009/02/208592434049a3e55c1a4ae049047358_extreme.jpg Za razliku od pojedinih postrojenja koja samelju ceo automobil, ova firma poseduje posebnu mašinu, takozvanog „šredera”, čija se cena kreće od 5.500.000 do 8.000.000 evra.

Specijalna mašina za reciklažu motornih vozila u Železniku reciklira 70 odsto mase automobila, a od metala odvaja plastiku, staklo, čak i farbu sa limarije.

– Ta mašina je visine petospratnice i dužine je oko 150 metara. U njoj se ne recikliraju samo automobili, već i kamioni i autobusi – kaže Dejan Dubajić, predstavnik „Centra za reciklažu”, dodajući da se ovo preduzeće bavi „preradom” automobila još od 1982. godine, te da priče da u Srbiji nema ko da reciklira stare automobile nisu tačne.

Proces reciklaže započinje u otkupnim centrima ovog preduzeća, kojih u Srbiji ima 35 – objašnjava Dubajić.

Najpre se sa vozila skidaju gume, akumulator i izvadi se sva tečnost, poput antifriza, ulja i goriva. Akumulator i tečnost iz njega predstavljaju opasan otpad i zahtevaju poseban način postupanja. Zato se odlažu u posebne kontejnere.

Kada se u otkupnim centrima sakupi veći broj vozila, iz Beograda se šalju kamioni sa presama koje automobil sabijaju i prave kvadar dimenzija 100x40x60 centimetara. Tako „prerađeni” automobili se železnicom šalju u Beograd, a naredna „stanica” u reciklaži je „šreder”. Sistem vodenih i vazdušnih filtera u ovoj mašini od metala odvaja plastiku, staklo, gumene dihtunge, platno, a skida čak i farbu sa vozila.

U roku od jednog minuta od četvorotočkaša se dobijaju kocke čistog metala veličine desetak centimetara. Ova mašina, jedina u zemlji, nedavno je remontovana, a njen kapacitet je 300 vozila dnevno.

– Od automobila teškog jednu tonu dobije se nekoliko takvih kocki ukupne težine 700 kilograma, što znači da se uspešno reciklira oko 70 odsto delova motornih vozila. Plastika i staklo se takođe samelju – kažu u „Centru za reciklažu”.

Oni naglašavaju da bi taj procenat bio i veći kada bi dobijali automobile u boljem stanju. Poređenja radi, u Nemačkoj se uspešno reciklira i više od 70 procenata mase automobila jer se njima dopremaju automobili koji nisu korodirali i koji nisu toliko rashodovani i stari, kakav je kod nas slučaj.

I sastav automobila otkriva složenost procesa reciklaže. Staklo čini oko tri odsto mase automobila i trenutno se zbog složenog hemijskog sastava ne prerađuje u pogonima za proizvodnju stakla, ali često se usitnjeno koristi u građevinarstvu kao dodatak betonu.

Iz „Centra za reciklažu” staklo, kao i plastika idu „direktno u đubre”, kako nam je rečeno, jer u ovom trenutku te sirovine nemaju kome da prodaju. Razne vrste tečnosti (gorivo, ulje, rashladne tečnosti) čine oko šest odsto težine motornih vozila. One komplikuju proces reciklaže zbog svog hemijskog sastava i toksičnosti, tako da je neophodno voditi računa o njihovom istakanju i skladištenju. Po istakanju, ove tečnosti se sortiraju i transportuju do hemijskih postrojenja gde mogu da se prerade.

Na gume odlazi četiri odsto težine četvorotočkaša, a na plastiku osam. U razvijenim zemljama i gume odlaze na industrijsku preradu i koriste se u proizvodnji raznih vrsta podnih obloga. Ostatak, više od 70 odsto, čine metali – čelik, aluminijum i bakar. Stručnjaci kažu da se na Zapadu oko 40 odsto novog čelika dobije reciklažom.
Dva načina reciklaže automobila
Trenutno se primenjuju dve tehnologije u procesu recikliranja automobila. Prva, koja se zasniva na takozvanoj optičkoj separaciji, podrazumeva ručno odvajanje sastavnih delova automobila, poput stakla, gume i plastike, a metalni delovi ostaju i šalju se u presu.

Druga tehnika koristi kombinaciju više metoda i najpre se ceo automobil usitni u specijalnim drobilicama, a onda se sadržaji odvajaju i odlaze na dalju preradu. Ove dve metode često se kombinuju....

STRANAC
04-05-2009, 16:52
Direktor italijanskog proizvođača automobila "Fiat", Sergio Marchionne danas će objelodaniti planove za transformaciju globalne autoindustrije, koji, između ostalog, predviđaju spajanje sa američkim "Chryslerom" i evropskim ogrankom "General motorsa", odnosno stvaranje novog evropskog automobilskog giganta.

http://img16.imageshack.us/img16/6193/59988052.jpg

Foto: Reuters
Britanski dnevnik "Financial Times" navodi da bi sa planiranim prihodima od oko 80 milijardi eura i prodajom šest do sedam miliona vozila godišnje, nova kompanija bila iza "Toyote", ravna "Wolksvagenu", te ispred "Renault-Nissana".

Prema pisanju lista, ukoliko bi sve teklo po planu, posao bi bio završen do kraja maja, a akcije nove kompanije pod radnim nazivom "Fiat-Opel", na berzi bi se pojavile do kraja ljeta.

Marchionne je riješen da iskoristi spremnost vlada da pomognu automobilskom sektoru, kao i činjenicu da vrijednu imovinu "Chryslera" i "General motorsa" dobija praktično u bescijenje.

"Međutim, on prethodno mora da ubijedi nepovjerljive Nijemce da spajanje sa Opelom neće dovesti do zatvaranja tamošnjih fabrika za sklapanje vozila. Da to neće biti lako potvrđuje izjava njemačkog ministra privrede Gutenberga, da njegova vlada neće ulaziti ni u kakve finansijske avanture sa novcem poreskih obveznika, te da italijanski koncept mora jasno da pokaže da će Opelova postrojenja dugoročno opstati", zaključuje "Financial Times".

36310
09-05-2009, 21:21
Prema statistici njemačkog auto kluba ADAC o pouzdanosti automobila, Audi, BMW i Mercedes i dalje su na samom vrhu, dok se Toyota još uvijek drži iznad prosjeka.

Od ostalih njemačkih proizvođača, Ford i Opel imaju većih problema s pouzdanošću nego uobičajeno, dok od inozemnih marki Peugeot i Renault bilježe najviše kvarova.

U najnovijoj statistici ADAC-a obrađeno je 2,5 od ukupno 3,5 miliona kvarova koji su se desili na njemačkim cestama. U statistiku se ubrajaju automobili stari od jedne do šest godina, a koji se proizvode bar tri godine bez značajnih promjena i koji su se u jednoj godini prodali u najmanje 10.000 primjeraka.

U najnovijoj statistici ADAC-a obrađeno je 2,5 od ukupno 3,5 miliona kvarova koji su se desili na njemačkim cestama. U statistiku se ubrajaju automobili stari od jedne do šest godina, a koji se proizvode bar tri godine bez značajnih promjena i koji su se u jednoj godini prodali u najmanje 10.000 primjeraka.

Fordovi modeli Ka, Mondeo, S-Max i Transit svaki u svojoj klasi automobila imaju najviše kvarova i to u sistemima protiv krađe i greškama u elektronici motora. Opel Signum je najnepouzdaniji u gornjoj srednjoj klasi vozila, a apsolutno najviše kvarova ima Renault Megane proizveden 2003. godine.

Najpouzdanija marka je Audi i to u tri kategorije s modelima A2, A3 i A6. U srednjoj klasi vozila na vrhu je Mercedes C klase, u kategoriji sportski cabrio najbolje rezultate ima BMW serije 3 Cabrio/Coupe, dok je kod terenaca najpouzdaniji BMW X3.

Japanski proizvođači, koji su do sada uvijek bili na vrhu statistika, sada se nalaze u sredini liste, uz izuzetak Toyote Aygo, koji u klasi malih vozila zauzima drugo mjesto.

IZVOR
Dnevni AVAZ

STRANAC
04-06-2009, 18:53
Magazin Auto Bild
Volvo S60 Concept najljepši konceptni auto

Oko 200.000 čitatelja automagazina Auto Bild iz 27 evropskih zemalja odabralo je najljepše automobile proizvedene u 2009. godini u pet kategorija. Volvo S60 Concept osvojio je nagradu ispred 28 protivnika u kategoriji najljepšeg konceptnog automobila.

http://img269.imageshack.us/img269/2537/95452609.jpghttp://img189.imageshack.us/img189/6198/12958560.jpg

http://img192.imageshack.us/img192/4746/36274732.jpghttp://img192.imageshack.us/img192/4746/36274732.jpg

http://img41.imageshack.us/img41/5316/59047925.jpghttp://img190.imageshack.us/img190/403/42211975.jpg

Glasanje za dizajnersku nagradu Auto Bilda prošireno je ove godine na šire evropsko područje. Glasovi su do uredništva magazina putovali faksom, telefonom i Internetom.

"Ponosni smo na to što je izazovni i uzbudljivi dizajn Volva S60 Concept počašćen tako značajnom nagradom za dizajn na evropskom nivou. To je potvrda našeg čvrstog uvjerenja da ćemo u 2010. godini uspjeti ponuditi izvanredno atraktivnu alternativu u veoma konkurentnom okruženju premium segmenta, kada model S60 bude lansiran“, istaknuo je Thomas Viehweg, generalni direktor Volva za Njemačku.

Volvo S60 Concept prvi put je predstavljen svjetskoj javnosti na Sajmu automobila u Detroitu u januaru 2009. Ovaj automobil sada otvara novo dizajnersko poglavlje u osamdesetgodišnjoj istoriji Volva. Potpuno u skladu s principima svjetski poznatog skandinavskog dizajna, vanjski izgled automobila donosi atraktivnu mješavinu dizajnerskih rješenja preuzetih od coupea, sa ponekim sportskim akcentom.

Klasični elementi Volvo dizajna, kao što su prednja maska u obliku slova V, te ojačana ramena automobila, proizašla su iz pažljivih proučavanja dizajna kao i iz starih dizajnerskih rješenja. Ova rješenja uključuju elegantnu zonu sa prozorima i vratima koja na pritisak dugmeta klizi paralelno s bočnim linijama vozila, sve do zadnjih točkova automobila. U unutrašnjosti vozila vizuelno dominira centralna konzola načinjena od posebnog stakla, čije linije teku poput vala od komandne ploče do stražnjih sjedala.

Nagradu "Auto Bild Design Award" dodjeljuje svake godine automobilski magazin s najvećim tiražom u Evropi. Volvo C30 je osvojio istu nagradu 2006. godine, kao najljepši automobil u klasi kompaktnih modela.

Tahirovce
04-06-2009, 20:25
Odavno nisam video lepse auto, orginalno ...

36310
16-07-2009, 22:37
Sretan rođendan Audi!

Opshirnije:

Sretan ro?endan Audi! | Ekonomija i nauka | Deutsche Welle | 16.07.2009 (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4492766,00.html?maca=bos-TB_bs_oslobodjenje-3180-xml-mrss)