PDA

View Full Version : Apple predstavio iPad mini i iPad 4. generacije


STRANAC
23-10-2012, 21:31
Apple je ponovo pogazio svoju reč, pošto je tvrdio da su tableti manji od 10 inča nepraktični, i predstavio iPad mini tablet od 7.9 inča


http://i.imgur.com/5WsnH.jpg?1


Tog 23. oktobra korisnici Mac i iOS uređaja – smartfona i tableta – bili su u prilici da uživo prate predstavljanje iPad mini uređaja i četvrte generacije iPad tableta od deset inča, novih Mac računara i drugih Apple noviteta.

Na prvi put javno prenošenom događaju iz San Hosea, Apple je svetu pokazao svoju novu igračku – minijaturni iPad tablet, koji će biti konkurent Nexus 7 tabletu iz kompanije Google i Kindle Fire tabletu kompanije Amazon.


http://i.imgur.com/tCNM5.jpg?1


Sredinom oktobra u svetu je prodat stomilioniti iPad tablet. To ga stavlja u poziciju bolje prodavanog uređaja od PC računara, uključujući najveće brendove - Acer, Dell, HP i Lenovo. iPad uređaji ostvaruju oko 90 odsto ukupnog internet saobraćaja na tabletima. Apple iPad je prepoznat i kao odličan “alat“ za učenje, pa ga koriste mnogi profesori, studenti, učenici, ali i administrativni radnici i mnogi drugi manje ili više poslovno orijentisani korisnici.

Negiranje očiglednog trenda je prošlost
Apple se dugo nećkao, tvrdeći da je njegov iPad tablet, sa dijagonalom od 10 inča idealan za krstarenje internetom i korišćenje aplikacija, ali je na kraju, pod pritiskom konkurencije, ipak rešio da predstavi novi proizvod.


http://i.imgur.com/iH0LG.jpg?1


U trenutku kada drži gotovo 70 odsto svetskog tržišta tablet uređaja, Apple je napravio odličan potez, jer će sa novim mališom proširiti mogućnost izbora korisnicima, kao i pokriti deo tržišta, kojim trenutno vladaju Nexus 7 i Kindle Fire, koji se prodaju kao alva.

Apple dodaje gas: Četvrta iPad generacija
Prvo je predstavljena četvrta generacija iPad tableta sa displejom dijagonale deset inča, koja ima ugrađen A6X čip, koji udvostručuje CPU performanse uključujući i grafičke performanse (sa opcijom Next-Generation ISP).

Podržana je proširena LTE konekcija, trajanje baterije do 10 sati, kao i FaceTime pozivi u 720p HD rezoluciji. Wi-Fi veza je dvostruko brža, ugrađen je lightning konektor, koji smo upoznali na iPhone 5 modelu, a obezbeđena je i podrška HDMI, VGA i druge standarde već sada (putem posebnih kablova).

Novi iPad odmah dolazi u beloj i crnoj boji. Tanak je svega 7.2 mm i može se uporediti sa veličinom grafitne olovke. Ivice su mu iste kao one koje smo videli na iPhone modelu, ali su jače izražene i kvalitetnije obrađene.

iPad četvrte generacije, u osnovi je identičan prethodnom modelu, tako da će isto i koštati. Za 3G/Wi-Fi verziju moraćete da izdvojite 499 dolara, dok će LTE verzija koštati od 629 dolara.


http://i.imgur.com/qEZ1G.jpg?1


iPad mini sa dijagonalom displeja od 7.9 inča
Zbog istog odnosa stranica displeja i dijagonala displeja sav sadržaj sa originalnog iPad, kao i svih prethodnih Apple tableta jednako se može dobro koristiti i na novom iPad mini tabletu. iPad mini se lako može nositi i koristiti jednom rukom, a dijagonala displeja od 7.9 inča ugostila je rezoluciju od 1.024 x 768 piksela, kao nekada što je imao iPad 2.

Ugrađena je i revolucionarna iSight kamera, koju smo upoznali na iPhone 4S i 5 smartfonima, koja ima i panorama funkciju, blic i startuje se izuzetno brzo.

Apple iPad mini dolazi sa dual-core A5 čipom, što je pomalo razočaravajuće iznenađenje, ali proizvođač tvrdi da je to sasvim dovoljno da se nosi sa svim naprednim igrama i apliakcijama. Novi Apple iPad na tržište stiže sa kompletom dodatne opleme u boji, koja se kupuje posebno.

Wi-Fi verzija sa 16 GB interne memorije koštaće 329 dolara, a u prodaji će se naći nekoliko verzija iPad računara, uključujući i onu sa 3G vezom. Oba nova tableta u pretprodaji će se naći već od 24. oktobra, a za dve nedelje stižu u još tridesetak zemalja, uključujući nama susedne Hrvatsku i Crnu Goru. Isporuke kreću već 2. novembra.

Za kraj, napomenimo i to da se par sati pre nego što je kompanija Apple zvanično predstavila novi iPad pojavio i video snimak, koji je svojevrsna parodija na politiku poslovanja američke kompanije, u kojem je Stiv Džobs najavio nove Apple tablete i "oterao" Tima Kuka, nezadovoljan njegovim radom. Video pogledajte OVDE.

Apple pošteno isprozivao Android i Nexus 7
Pravdajući se kako je prvo tvrdio da je dijagonala od deset inča idealna za iPad tj. tablet uređaj, Apple je rekao da je gledao kako drugi pokušavaju da naprave manji tablet, dijagonale od sedam i više inča i kako u tome "neverovatno greše", pa je sam morao nešto da preduzme po tom pitanju. A, onda se na video zidu pojavio Nexus 7.

Poređenja su se ređala, a publika se sve više smejala 35 odsto manjem displeju, mnogo debljem i nekvalitetnije izrađenom Nexus 7 tabletu. Prozvan je i softver tj. Android, za koji Apple smatra da je nezavršen, da nema adekvatne tablet aplikacije i da je sve "zbudženo". Možemo sada da nabrajamo sve "dosetke" koje je prezenter upotrebio, ali nećemo. Ostavićemo vama da prosudite koji je bolji.

Uskoro, čim kompanija Apple objavi zvanične snimke i reklame novih uređaja, moći ćete da ih pogledate uz ovu vest. Budite uz MONDO i dalje i pogledajte novine koje donosi MacBook Pro i zašto je Apple toliko uspešan.

izvor http://www.biznisklub.com/