PDA

View Full Version : VIJESTI IZ SVIJETA


Pages : [1] 2

36310
15-11-2007, 13:32
Ujedinjenje katoličke i pravoslavne crkve?!



Načinjen je dokument od 46 članaka kojim se postavljaju temelji ujedinjenja Katoličke i Pravoslavne crkve poslije rascijepa 1054. godine, a koji su, nakon sastanka u Ravenni u listopadu, potpisala izaslanstva predstavnika dviju crkava.





Vatikan



Na tom dugotrajnom savjetovanju vatikansko izaslanstvo je predvodio kardinal Walter Kasper, predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, a metropolit Joannis Zizioulas izaslanstvo patrijarhata Konstantinopola.

Predstavnici ruske Pravoslavne crkve su napustili

savjetovanje u Ravenni, jer su na njemu sudjelovali predstavnici

Pravoslavne crkve Estonije, koji su u vrijeme SSSR-a bili pod

moskovskim patrijarhatom, a otcijepili su se uz blagoslov patrijarha Konstantinopola, Bartolomea I. Moskovski patrijarh Aleksej II. ne priznaje primas patrijarha Konstantinopola.

U dokumentu potpisanom u Ravenni utvrđuje se kako je Papa "prvi među patrijarsima", a Rim je "prvo sjedište". Te dvije točke bile se među glavnima koje su dovele do rascijepa između katolika i pravoslavaca 1054., a sada bi one mogle biti temeljem ponovnog ujedinjenja. Dakle, priznanje uloge primasa rimskog biskupa je utvrđeno, a prema dodatnim pojašnjenjima lokalni biskupi su autonomni.

Na lokalnoj razini vlast je u rukama biskupa, na regionalnoj razini skupina crkvi priznaje unutar sebe jednog prvaka (protos, na grčkome jeziku), a onda na univerzalnoj razini, kako se navodi, "oni koji su prvi u različitim regijama, zajedno sa svim biskupima, surađuju u onome što se odnosi na ukupnost Crkve".

U tom kontekstu se naglašava kako "prvi moraju priznati tko je prvi među njima". Repubblica ocjenjuje kako ovaj dokument donosi smjernice, pravi "road map", za put prema ujedinjenju kršćanskih crkvi.

supergirl
16-11-2007, 00:27
\ovo mi lici na ono: Sunce se ponovo radja!

36310
24-11-2007, 06:42
Silajdžić: Dodik dovodi u pitanje Dejton





Povodom izjava Milorada Dodika da bi u slučaju nezavisnosti Kosova mnogi rado vidjeli entitet RS izvan Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva Haris Silajdžić podsjeća da ovakve tvrdnje "ne doprinose smirivanju političkih tenzija i nastavku dijaloga"...

18.11.2007. 18:38

Bosna i Hercegovina je dovoljno velika za sve njene narode i građane i svaki pedalj bh. teritorija pripada svima nama, bez obzira gdje ko trenutno živi. Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i garantirani su od 1992. godine međunarodnim pravom i poveljom UN-a, navodi se u saopćenju dostavljenom medijima.



"Ovakve izjave stoga samo dovode u pitanje Dejtonski sporazum, a nikako ne mogu utjecati na teritorijalni integritet BiH. Tim faktorom se ne može licitirati i on nikada neće biti predmet bilo kakvih pregovora", dodaje se u saopćenju.

36310
24-11-2007, 06:46
Imenom mog oca neće se prikupljati politički poeni



Pravno možemo spriječiti davanje imena Alije Izetbegovića nekoj političkoj stranci...

21.11.2007. 08:22

Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA i sin rahmetli Alije Izetbegovića, kategorično je u izjavi za "Dnevni avaz" odbacio mogućnost da neko koristi ime prvog predsjednika BiH u nazivu političke stranke, o čemu su se pojavile špekulacije u javnosti.



- Porodica i ja nećemo dozvoliti nikome da koristi ime Alije Izetbegovića kako bi prikupljao novčana sredstva ili ostvario političku korist od toga. Nećemo dozvoliti da neko sakuplja novac niti glasove na njegovo ime - kaže Bakir Izetbegović.



Prema njegovim riječima, Alija Izetbegović otišao je u historiju i "neka svako na bazi svog rada i vlastitih rezultata nešto radi".



- Pravno to možemo spriječiti i suprotstavit ćemo se pokušajima da se bilo kakva lična korist stječe preko njegovog imena. Neka svako sam pribavi glasove ili proba ubijediti narod da ga podrži - ističe Bakir Izetbegović.

36310
25-11-2007, 09:58
SDA 1990



Sjedište stranke je u Cazinu i njeno rukovodstvo čine demobilisani borci...



Iako se i dalje vrlo malo zna o osnivačima SDA 1990, s obzirom na to da se u javnosti osim predsjednika Glavnog odbora Senada Bajrića spominje još samo predsjednik partije Munib Muranović, u USK ne prestaju špekulacije o razlozima osnivanja.



Bajrić kaže da je ova stranka, čije sjedište je u Cazinu, osnovana isključivo iz političkih razloga, kako bi se u javnosti čuo i glas običnog čovjeka, te da je njemu, kao i ostalim članovima, SDA od 1990. godine u srcu. Tvrdi i da je u SDABiH veliki broj mešetara, čiji cilj je stvarati korupciju u BiH u kojoj vladaju bogati, a iza njih ostaju bijeda, jad i siromaštvo.



- Munib Muranović organizator je otpora i član udruženja zarobljenika. Rukovodstvo naše stranke uglavnom čine demobilisani borci koji su sada na berzi rada. Vrijeme je da kažemo stop kriminalcima koji u ime ugroženosti naroda pljačkaju, a narod žele gurnuti u nacionalne sukobe i time opravdati svoje ciljeve - rekao je Bajrić, koji nije želio pojašnjavati je li SDA 1990 osnovana zbog razmirica sa KO SDA USK.





Dnevni Avaz

liliput
25-11-2007, 11:43
srbija je 3.sesiru.turska u drugom.





:arrow: zreb za 19. svetsko prvenstvo u futbalu (http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=48850)

adnan
25-11-2007, 12:18
Imaju dosta vremena da treniraju. :)

liliput
25-11-2007, 12:22
nema tu sta jos 100 godina da treniraju nece moci izac iz grupe....

36310
27-11-2007, 18:55
Nećemo dopustiti referendum u RS

(Mihael Šmunk (Michael Schmunk), ambasador Njemačke u BiH.)





Jasno je da se takvo nešto ne može desiti. Dejtonskim sporazumom jasno je precizirano da se suverenitet i teritorijalni integritet BiH neće dovoditi u pitanje. Nema povrede državnog suvereniteta i integriteta. Nemojte pričati o "referendumu" ako se ne dešava ništa što bi moglo nagovijestiti da bi se on mogao održati. Ipak, međunarodna zajednica ima dovoljno mehanizama da ne dopusti ugrožavanje suverenosti, teritorijalnog integriteta i međunarodno priznatih granica BiH.



Ljudi u BiH ne trebaju se brinuti. Međunarodna zajednica je ovdje i ostat ćemo! Pobrinut ćemo se da ne bude pogoršanja sigurnosne situacije i da izađemo iz ove političke krize. Nećemo tolerirati narušavanje Dejtonskog sporazuma.

36310
29-11-2007, 16:21
Papa odgovorio na pismo 139. muslimanskih čelnika



Sveta stolica je jako voljna primiti u audijenciju Bin Talala...

29.11.2007. 17:47



Papa Benedikt XVI. odgovorio je na pismo 138 muslimanskih čelnika, kojim su 13. oktobra pozvali poglavara Katoličke crkve i kršćanske čelnike na zajedničko djelovanje za mir u svijetu, a u odgovoru pozvao je muslimansko izaslanstvo u Vatikan.



Papa je zahvalio muslimanskim čelnicima pismom napisanom na engleskome jeziku, koje je 19. novembra potpisao državni sekretar Svete Stolice, kardinal Tarcisio Bertone.



Papa je u pismu odao "duboko priznanje" apelu muslimanskih čelnika i posebice pozdravio "pozitivan duh" kojim je nadahnut tekst pisma, kao i poziv na "zajedničko zauzimanje u promicanju mira u svijetu".



Papino pismo upućeno je jordanskom princu Ghazi bin Muhammadu bin Talalu, predsjedniku ustanove Aal al-Bayt u Ammanu, koji je inicirao pismo muslimanskih čelnika. Papa kaže da je "jako voljan" primiti u audijenciju Bin Talala i dio skupine potpisnika pisma koje će za tu priliku izabrati princ.



Među muslimanskim čelnicima su i reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Mustafa ef. Cerić i muftija Hrvatske Šefko Omarbašić.

liliput
29-11-2007, 23:27
Predsednici Srbije i Turske Boris Tadic i Abdulah Gul nadaju se da ce se obe zemlje sto pre naći u Evropskoj uniji.







:arrow: Tadic u Turskoj (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=11&dd=29&nav_id=274377)

adnan
30-11-2007, 04:42
Nada se i Tunguzija .....

liliput
30-11-2007, 15:02
http://img511.imageshack.us/img511/8189/21oq5.jpg



:arrow: SLİKE (http://www.milliyet.com.tr/content/galeri/yeni/goster5.asp?id=1&galeriid=2228#galeriStart)











Isparta -- Svih 56 putnika turskog aviona na lokalnoj liniji poginulo je kada se letelica srusila blizu grada Isparte, u centralnoj Turskoj.



Spasilacke ekipe pretrazile su olupinu i nisu nasle prezivele, precizirali su zvanicnici turske aviokompanije Atlasdzet erlajns, dodavsi da se pretpostavlja da su svi putnici bili drzavljani Turske.



Avion sa 165 putnickih mesta srušio se rano jutros u planinama u centralnom delu Turske, a leteo je iz Istanbula za Ispartu, s 49 putnika i sedam clanova posade.



Za sada nije poznato sta je izazvalo nesrecu koja se dogodila 12 kilometara od aerodroma u Isparti. Avion je nestao s radara nekoliko minuta pre no sto je trebalo da sleti.



Kako su naveli zvanicnici, nije bilo vremenskih nepogoda u vreme nesrece, a nije registrovan ni kvar na avionu, pa se ocekuje da ce podaci iz crne kutije pomoci u otkrivanju uzroka pada letelice.



:arrow: sad ja nesto da dodam.kako pise po novinama.u avionu je bilo i 6 poznatih profesora,koji rade na nuklearnoj fizici,jedan od njih je i clan CERN.i postoje sumnje da je avion oboren,posto mesto gde je nadjen avion nema uopste veze sa aerodromom. pilot pre pada je dao izvestaj da se spustaju.posle nekolko sekundi avion je nestao sa radara.avion je nadjen na suprotnoj strani İSPARTE.u okoline jednog sela....

36310
30-11-2007, 17:38
:arrow: sad ja nesto da dodam.kako pise po novinama.u avionu je bilo i 6 poznatih profesora,koji rade na nuklearnoj fizici,jedan od njih je i clan CERN.i postoje sumnje da je avion oboren,posto mesto gde je nadjen avion nema uopste veze sa aerodromom. pilot pre pada je dao izvestaj da se spustaju.posle nekolko sekundi avion je nestao sa radara.avion je nadjen na suprotnoj strani İSPARTE.u okoline jednog sela....



Na ovaj nacin je poginuo Dzemal Bijedic.Bilo je spekulacija da je u pad tog aviona ruke umijesala tadasnja Titova supruga Jovanka Broz.

Istina se nikad nije saznala mada je poznato da je nakon te "avionske nesrece" Tito Jovanku smestio u kucni pritvor.



OPSIRNIJE NA:



http://bs.wikipedia.org/wiki/D%C5%BEemal_Bijedi%C4 %87

Daki.
30-11-2007, 18:59
Strasno bre!!!

sead ljumic
04-12-2007, 10:42
Vašington, 3. novembra - Izvesni Aleksander D. Smit zaglaviće u zatvoru Džordžije zato što je pokušao da na račun u banci stavi nepostojeću novčanicu od milion dolara. Mogao bi možda da se "vadi" da sa svojim falsifikatom nije imao ozbiljne namere, već da ga je upotrebio kao ironičnu mernu jedinicu u sistemu "vreme je novac".

Jer upravo je objavljeno da nacionalni dug SAD raste za blizu milion dolara - svakog minuta. Ili - po 1,4 milijarde svakog dana.

Takva vrtoglavost ugrožava i merne mogućnosti "časovnika nacionalnog duga", koji u Njujorku otkucava svako ovdašnje upadanje u sve veću "bulu". Specifičnu semafor, napravljen 1989. godine, ima trinaest podeljaka, što neće biti dovoljno da registruje najavljenu četrnaestu cifru.

Pomenuti dug dostigao je, kako danas obelodanjuje AP, iznos od - 9,13 biliona, a predviđa se da će dostići 10.000.000.000.000 dolara, i to pre odlaska Džordža Buša s čela države, sklone zaduživanju, u januaru 2009. "Taksimetar" surovo odbrojava i individualna stanja. Iznos nacionalnog duga ukazuje, računa se, da svaki ovdašnji stanovnik - od novorođenčadi do najstarije generacije - duguje po 30.000 dolara.

Amerikanci su navikli da mnogo troše, a od tog njihovog običaja, koji često premašuje i njihove inače impozantne prihode, dobrim delom zavisi i stanje na globalnom tržištu. Njihove nabavke robe - naveo je nedeljnik "Tajm" - čine "19 odsto svetske ekonomske aktivnosti".

Državni aparat je takođe trošadžijski raspoložen. Prognoza o 14 cifara svedoči da će se nacionalni dug gotovo udvostručiti u Bušova dva četvorogodišnja mandata, od kojih je prvi počeo kad su takve obaveze iznosile 5,7 biliona dolara.

Breme su povećale oružane intervencije u Iraku i Avganistanu kao i ostali elementi "globalnog rata protiv terorizma". Nacionalni dug je tako dostigao zabrinjavajućih 65 procenata vrednosti domaćeg bruto proizvoda, preciziraju poznavaoci, uz napomenu da je taj postotak bio veći u vreme Drugog svetskog rata - 120 odsto.

Poređenje s košmarom četrdesetih godina prošlog veka nije utešno. "Ako se nastavi sadašnji kurs, do sredine ovog veka će nacionalni dug iznositi čak 350 odsto bruto domaćeg proizvoda", upozorava Dejvid Vajs, vodeći ekonomista agencije "Standard end purs".

Iako su se često izjalovljavale prognoze da će SAD doživeti recesiju, sada taj rizik od nazadovanja izgleda prilično realno, smatraju eksperti. Sistem uzdrmavaju - "krahiranje" stambenog tržišta, kolebljivosti berze, poskupljenje nafte, slabljenje dolara, opadanje poverenja domaćih potrošača…

Ovdašnje stratege posebno uznemirava povećano zaduživanje SAD u inostranstvu. Vlade drugih zemalja i strani investitori i akcionari drže 2,23 biliona dolara javnog američkog duga, ili - njegovih 44 odsto. Glavni poverioci su, dodaje se, Japan (586 biliona), Kina (400), Britanija (244), Saudijska Arabija i druge petrolejske izvoznice (123).

Finansijski odnosi te vrste mnogima liče na "opasne veze". Veliko zaduživanje kod Kine i zemalja OPEK-a "predstavlja rizik ne samo po budućnost naše ekonomije nego i nacionalne bezbednosti", kaže senator Džordž Vojnovič, uz poziv da se nađu mere kojima bi se sprečilo da "nam dug kontroliše budućnost". Ako jednog dana Kinezi, Japanci ili Saudijci kažu da nemaju više razloga za kupovinu američkih obveznica "dug će izmaći našoj kontroli", opominje i Stenli Kolender iz konsultantske firme "Korvis kumjunikejšens".

Ankete pokazuju da ekonomske neizvesnosti predstavljaju drugu na tabeli najvećih briga Amerikanaca, odmah iz iračkog rata koji podstiče opštu dramatizaciju doživljaja složene stvarnosti. Prvi put posle dužeg vremena većina ispitanika sluti da im je ugrožen "američki san" - da svako pokolenje živi bolje od prethodnog. Među ključnim izazivačima takvog straha su - preveliki dugovi, koji će jednog dana doći na naplatu. Iako uviđaju da će im potomci biti preopterećeni nasleđenim glavnicama i ratama, Amerikanci i dalje preterano troše - kako je primetio jedan analitičar - "kao da sutra ne postoji"… "Procenjivali smo, 2004. godine, da će postojeći sat za merenje nacionalnog duga izdržati s podeljcima od 13 cifara, još celu deceniju", kaže šef kompanije koja ga je instalirala Daglas Darst. Ali primoran je da mu priprema zamenu - gotovo u "cajtnotu".

adnan
04-12-2007, 11:44
Pametan neki, nece na sitno da falsifikuje.

iSelektor
06-12-2007, 11:59
100-Dollar-Laptop: Vec 600.000 uredjaja prodato

[left:dff7082543]http://pics.ebaystatic.com/aw/pics/xogiving/g1g1/home-laptop_v2.jpg[/left:dff7082543]

Program za razvitak IT-a u siromasnim zemljama "One laptop per child " (OLPC) dobila je jos jednu porudzbinu. Vlada Peru-a je narucila 260.000 komada i time je broj prodatih porastao na 600.000 (šesto hiljada).
"Mislim da ce ova cifra do kraja godine jos da poraste i da ce primeri Peru-a slediti i druge drzave", istice Christoph Derndorfer govornik OLPC-a Austrija.
Ideja da se svakom detetu da jedan laptop na raspolaganju je nastala prije 3 godine. Tada je nastala ideja dobila ime "100 dolara laptop" koji efektivno kosta 188$. Produkcija je pocela u novembru i prvi uredjaji su isporuceni u Urugvaju.
Da bi se povecao promet laptopa, smisljena je jedna akcija, koja za sada samo radi u USA sa nazivom "Give 1 get 1".
Pri kupovini od dva uredjaja, americke musterije su dobijali jedan OLPC a jedan je isao siromasnoj deci. Ova akcija ide do kraja godine i vec je prodato preko 190.000 uredjaja.
U medjuvremenu su i druge firme prepoznali potencijal ovog projekta i poceli su da nude slicne produkte. Intel nudi na primer "CLASSMATE PC" koji je takodje namenjen deci u siromasnom svijetu. Asus nudi laptop "EeePC" po ceni od 300 evra, koji se prodaje sirom svijeta. Asus i dalje pokusava da dobije neki od ugovora iz nerazvijenih zemalja na nasoj planeti!
"U nerazvijemi drzavama nema vece konkurencije i takmicenja u ovom smeru" istice jos Christoph Derndorfer.
Prevod: Selektor
Izvor: Computer Daily Consumer

Chupka_
18-04-2008, 17:12
Potpisan ugovor o izmještanju crkve iz Diviča{ZVORNIK}

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1208463081.jpg
U Zvorniku je 16. aprila 2008. potpisan Ugovor o izmještanju crkve iz naselja Divič koja je napravljena na temeljima u ratu srušene džamije. Potpisnici Ugovora načelnik opštine Zvornik, Zoran Stevanović, protojerej Rado Tešić, u ime Srpske Pravoslavne crkve i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Mustafa Muharemović su ozvaničili duge i naporne pregovore između muftije Tuzlanskog Husejin ef. Kavazovića i vladike Zvorničko-tuzlanskog Vasilija.

Potpisivanjem Ugovora preuzete su obaveze potpisnika. Srpska Pravoslavna crkva se obavezala da objekat izmjesti na novu lokaciju. Opština Zvornik je preuzela obavezu da poništi odluku iz 1996. godine od dodjeli zemljišta za gradnju crkve, te da isto vrati Islamskoj zajednici i izda potrebne dozvole za gradnju džamije. Islamska zajednica će finansirati cijeli proces izmještanja. Današnjim danom počinju teći rokovi preuzeti ovim Ugovorom.

Izvor vijesti: Tuzlarije (http://www.tuzlarije.net/)

Prijepoljka
19-04-2008, 19:12
Ermin S. iz Zenice priznao je da je godinu dana imao polne odnose sa svojom trinaestogodišnjom bratanicom, posle čega je devojčica rodila dete.

Za to delo predviđena je mera dugotrajnog zatvora u trajanju od od pet do 45 godina, prenosi danas sarajevska štampa.

Iako je Ermin S. u početku negirao polni odnos sa kćerkom svoga brata, DNK analizom o očinstvu je utvrđeno da je devojčica rodila njegovo dete, piše "Dnevni avaz".

Devojčica je slučaj prijavila policiji nakon čega je sklonjena na sigurno mesto. Zatrudnela kada je imala 12 godina.

cipiripi-64
19-04-2008, 20:03
Pa jesili sigurna za za ovo sto si napisala
i dali je moguce da dijete moze rodit dijete....
nemoj mislit da te optuzujem prosto sam zinuo od cuda:eek:.:eek:.

Prijepoljka
19-04-2008, 20:06
Pa jesili sigurna za za ovo sto si napisala
i dali je moguce da dijete moze rodit dijete....
nemoj mislit da te optuzujem prosto sam zinuo od cuda:eek:.:eek:.
http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=94383
I moja reakcija je bila takva!

Perica
20-04-2008, 03:17
Pa jesili sigurna za za ovo sto si napisala
i dali je moguce da dijete moze rodit dijete....
nemoj mislit da te optuzujem prosto sam zinuo od cuda:eek:.:eek:.

istina ziva...neko je vec pisao(pastirao) o ovom dogadjaju na forumu... mislim da je taj lik u najmanju ruku psihopata... ja bih njega odmah na neomascen kolac...:biggrin:

Chupka_
20-04-2008, 22:53
U Tuzli ubijen Rasim Kučević


http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/04-2008/tuzla-picerija-roma.jpg

Disko klub "Roma" ispred kojeg se dogodilo ubistvo
Foto: Arhiv

U Tuzli jutros ubijen Rasim Kučević, jedan od petorice braće Tasima Kučevića...
20.04.2008. 09:30
Tasimu Kučeviću se pred Sudom BiH sudi zbog organizovanog kriminala, javljaju federalni mediji.
Ubistvo se dogodilo jutros u 01.00 sat ispred diskoteke "Roma" u centru Tuzle, koja je u vlasništvu porodice Kučević.
Federalni mediji javljaju da je u Kučevića pucao Alem Dervišević iz Gornjih Živinica, čijeg su mlađeg brata prethodno izbacili iz diskoteke "Roma".
Isti izvor navodi da je Alem Dervišević u bjekstvu, dok se njegov mlađi brat odmah predao policiji.
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH sutra će početi pretres u predmetu protiv Tasima Kučevića, Melihe Pjević, Envera Spahića, Zorana Trbara i Admira Fazlića.
Apelaciono vijeće je 7. februara ukinulo prvostepenu presudu Pretresnog vijeća Suda BiH, kojom su oni proglašeni krivim za oranizovani kriminal u vezi sa navođenjem na prostituciju.
Prema toj presudi, Kučević i Pjevićeva oglašeni su krivim i za djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom porezna utaja.
Kučeviću je izrečena kazna zatvora od deset godina, Pjevićeva je osuđena na sedam godina zatvora, dok su Spahić, Trbara i Fazlić osuđeni na kazne zatvora po tri i po godine.



izvor: Dnevni Avaz

Tahirovce
26-04-2008, 17:10
MOSKVA - Sovjetski Savez se preselio na prašnjave police istorije, ali postoji jedno mesto na kome socijalistička utopija te bivše države i dalje živi - sajberprostor.

Šesnaest godina nakon kolapsa komunističke supersile, uvećava se broj sajtova sa sovjetskim internet domenom ".su" - i to za 45 odsto samo u ovoj godini, piše agencija AP.

Blogeri, preduzetnici i tvrdokorni komunisti, koji čine ovu rastuću internet zajednicu, opiru se pokušajima da se ukloni isturen onlajn položaj S S S R-a. Oni se pozivaju na komercijalne, političke i patriotske razloge, a neki od njih optužuju Belu kuću za kovanje zavere radi uklanjanja poslednjih ostataka svog rivala iz Hladnog rata.

Deo priče čini ruska nostalgija za sovjetskom imperijom. Omladinska grupa "Naši", koja podržava politiku Kremlja i zdušno slavi odlazećeg ruskog predsednika Vladimira Putina, deluje preko sajta "nashi.su", i tvrdi da njeno opredeljenje za sovjetski internet domen ne nosi nikakvu političku poruku.

Mnogi internetski preduzetnici vide potencijalnu zaradu u prefiksu ".su", i prilikom pravljenja sajtova hvataju se za lako prepoznatljiva imena koja su registrovana na drugim, poznatijim domenima.

Jedna mala automehaničarska radnja u Moskvi, koja se specijalizovala za opravku američkih "fordova", ima veb sajt pod imenom "ford.su". Vlasnik sajta "apple.su" je Moskovljanin, i rado bi ga menjao za novi laptop - ali ne pod obavezno za "Eplovu" (Apple) mašinu "Mek" (Mac).

Vladimir Kramov, internet administrator iz glavnog grada Rusije, tvrdi da je kupio sajt sa sovjetskim domenom "microsoft.su" da bi imao lako pamtljiv kraj za svoju i-mejl adresu. Ali, dok Kramov kaže da nije zakupio domen kako bi ga kasnije preprodavao, drugi su namerni da lako dođu do rublje upravo na taj način.

Na primer, Jan Balajan je na domenu ".su" registrovao par internet adresa visokog profila kao što su "stalin.su" i "kgb.su". Za svaki od njih traži 30.000 dolara (18.900 rubalja).

Uz par izuzetaka, kakva je tehnički razvijena Estonija, korišćenje Interneta u bivšim sovjetskim republikama relativno je na niskom nivou. Istraživanje ruske Fondacije za javno mnenje je pokazalo da samo 27 odsto odraslih Rusa koristi Internet, a da to svakodnevno čini tek 12 odsto njih.

Pa ipak, internetski preduzimači strastveno se opredeljuju za ".su" domen, bez obzira što ga drugi smatraju za relikt prošlosti i veruju da ne zaslužije isti status kao ".ru" za Rusiju, ".uk" za Veliku Britaniju ili ".fr" za Francusku.

"Oni prodaju karte za brod koji je potonuo", kaže Anton Nosik, veteran internetskog novinarstva i utemeljivač nekoliko uspešnih onlajn projekata. "Njihova poruka upućena je gubitnicima i onima što kasne". Šta je sledeće? Domeni za Rimsku imperiju ili Staru Grčku?

Nacionalni domeni - sa liste koju čuva Međunarodna organizacija za standardizaciju - nestaju, po pravilu, kada njihove države-nosioci promene svoj naziv ili prestanu da postoje. Tako su Jugoslavija i Čehoslovačka izgubile internet domene nakon što su se raspale. Isto se dogodilo sa Zairom kada je promenio ime u Demokratska Republika Kongo.

Ključna agencija za nadzor Interneta, Internetska korporacija za dodeljivanje imena i brojeva (ICANN), nastoji još od 1990-ih da eliminiše domen za Sovjetski Savez, koji se raspao pre 17 godina. Svi ti pokušaji su propali.

Krajem 2006. godine, ICANN je čak pitala internetsku zajednicu da je posavetuje koji bi bio najbolji način za eliminaciju zastarelih sufiksa, ali se otpor nastavio. Zvanični status domena ".su" glasi "uklanjanje u toku", ali on funkcioniše normalno, a od 2001. godine je čak dozvoljena registracija novih sajtova sa sovjetskim domenom.

"Tehničkih problema (za uklanjanje) nema", kaže Džon Krejn (John Crain), šef tehničke službe agencije ICANN. "Sve se svodi na politiku".

Domen ".su" nastao je u septembru 1990. godine, nešto više od godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza. Rusija je 1994. godine dobila domen ".ru", a i druge bivše sovjetske republike dobile su svoje nacionalne domene. Ali, domen ".su" tvrdoglavo odbija da umre.
Izvor: Beta

mersija
27-04-2008, 09:58
Švedska prva zemlja bez nafte

U današnje vrijeme kada se svijet trese svakim novim poskupljenjem nafte, sve se više razmišlja o alternativnim izvorima energije. U buducnost najviše gleda Švedska, koja do 2020. planira u potpunosti prestati koristiti naftu kao izvor energije.

Time ce postati prva zemlja na planetu koja ce to uciniti, što ne cudi za ekološki naprednu zemlju u kojoj je, na primjer, javni prijevoz pogonjen biodizelom, a u glavnom gradu se placa poseban ekološki porez ako se vozite automobilom. Medutim, ekološka svijest ove zemlje razvijana je i zbog velikih gospodarskih stagnacija i recesija sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeca, u vrijeme velikog rasta cijena nafte koji je skoro uništio švedsko gospodarstvo i rezultirao rekordnom nezaposlenošcu.Da bi uspjela u ovom ambicioznom planu, Švedska je vlada okupila strucne radne skupine koje cine znanstvenici, predstavnici industrije i poljoprivrednika, akademici, proizvodaci automobila, tvrtke koje se bave proizvodnjom tehnologije za korištenje alternativnih izvora energije, a podršku daje kompletna državna uprava. Svaka od ovih skupina ima dva zadatka – prvo unutar svake od skupina napraviti planove kako za svaki pojedini dio ostvariti ovaj cilj. Ti se planovi onda, na drugom nivou, medusobno koordiniraju, doraduju, cine medusobno kompatibilnim, slažu se u faze i tako dalje. Rezultat toga biti ce veliki koncept i plan kako do 2020. planira u potpunosti prestati koristiti naftu kao izvor energije, koji ce onda biti predstavljan švedskom parlamentu.

Švedska ce tako biti prva država na svijetu koja ce konkretnim akcijama pokušati zaustaviti uništenje okoliša i tako barem usporiti negativne klimatske promjene koje nas pogadaju. S druge strane, nafte nema u neogranicenim kolicinama - svjetske zalihe biti ce istrošene za manje od sto godina. Koliko ce onda prosperirati gospodarstvo države koja nece biti ovisna o nafti nije teško pogoditi.

Ekološka svijest Švedana mi je fascinantna, a rezultat toga je i Hammarby Sjöstad, prvi svjetski ekološki grad.

http://www.n-um.com/?q=node/1160

Crni Gruja
06-05-2008, 10:27
http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive/00628/check-ny-etta_628240w.jpg

Charles Fuller (21), uhvacen je i priveden zbog pokusaja prevare. On je. naime, dosao u banku sa cekom od 360 milijardi dolara. Kada je radnica na salteru videla rucno napisanu cifru, odmah je pozvala policiju. Charls je policiji rekao da je novaqc dobio od svoje taste kako bi mogao da pokrene svoju izdavacku kucu.

Hahahahahaha, joj kakav kralj. 360 milijardi dolara hahahahhaaaaaa Pa jos povrh svega, pozajmio od PUNICE. Joj kad sam ovo citao, valjao sam se od smijeha

ursuljanka
06-05-2008, 15:18
U stanu u Sarajevu-zbog curenja plina doslo do eksplozije.Jedna zena poginula,a dvije sestre tesko povredjene(jedna,mislim da je '86.god-70%opekotina,a druga,'88.god.-30%-opekotna).Pored tog stana,unisteni i stanovi pored njega,nekoliko auta osteceno,izlozi popucali!Krasna drva:)

ursuljanka
16-05-2008, 12:51
'KORISNA SVADJA'

'U jutarnem izdanju novina pojavilo se pravo upozorenje kako ne bi trebalo resavati bracne nesuglasice.Marlena Lenik(Marlene Lenick)se posvadjala sa svojim muzem Majklom:on je zelio da gleda utakmicu Dasllas Cowboys-a protiv Philadelphia Eagles-a,a ona je htela da slusa vesti.Kada je seo da gleda utakmicu,gospodja Lenik mu je rekla kako joj je dosta'tog fudbala',otisla do spavace sobe,uzela pistolj kalibra 38 i dva puta pucala u njega dok je gledao utakmicu u dnevnoj sobi.Gospodja Lenik je osudjena za tezak pokusaj ubistva i oslobodjena je uz kauciju od pedeset hiljada dolara;za gospodina Lenika su rekli da je u dobrom stanju i oporavio se od povreda zadobljenih mecima koji su probili stomak i prosli kroz levu lopaticu i vrat.'

Pa vi nemojte prebaciti:smile:

tmusa
16-05-2008, 13:05
HAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAH
E sad cu se uvek setit kad budem salto programe...heeeeehehehehehhehehhee

Chupka_
20-05-2008, 13:00
S automobilom u ljetnu baštu picerije „Arija“

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1211149170.jpg
Hana Imamović (35) iz Lipovica kod Kalesije skrivila je pomalo neobičnu saobraćajnu nesreću jer je automobilom „fiat punto“ uletila pravo u ljetnu baštu picerije Arija u Kalesiji. Na svu sreću gostiju nije bilo, a automobil se zaustavio baš pored stolova.

O nesreći koja se dogodila bilo je više svjedoka koji su ustvrdili da su sjedili u piceriji, te da su odjednom čuli lom i prasak u bašti, a kad su izašli vidjeli su kako kažu pomalo i smiješnu situaciju jer je u ljetnoj bašti bio automobil.

Kako smo uspjeli saznati Hana je se kretala ulicom Žrtava genocida u Srebrenici prema centru grada, te u pokušaju da izbjegne pješaka naglo je skrenula lijevo i izgubila kontrolu nad automobilom i završila u ljetnoj bašti picerije.Nakon izgubljene kontrole nad vozilom Hana Imamović je oštetila i dva parkirana automobila „pežo“ te „kadet“. Na vozilu „fiat punto“ je pričinjena manja materijalna šteta, a na svu sreću povrijeđenih nije bilo. Uviđaj su izvršili pripadnici PU Kalesija.

izvor: Kalesija.com

Chupka_
20-05-2008, 13:02
Miralem Pjanić: Neću igrati za reprezentaciju protiv Azerbejdžana

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1211224058.jpg
Nakon odluke o smjeni Mehe Kodre i brzopoteznog izbora privremenog selektora Denijala Pirića, upitno je ko će se sve odazvati na okupljanje za meč sa Azerbejdžanom. Navodno, većina njih ima dobre razloge da se ne pojavi u hotelu «Hercegovina», u bazi koju je odabrao, sad već bivši selektor. Miralem Pjanić, osamnaestogodišnja zvijezda Meca, koji je mjesecima čekao na debi, kako stvari stoje, neće debitirati protiv Azerbejdžana. Evo i zašto?

- Umoran sam od naporne sezone. Igrao sam na dva fronta, a u Bukureštu me 25. maja čeka utakmica gdje ću igrati u selekciji Luisa Figa - kaže za «San» Pjanić.

Selektor je bio korektan

Da li je to jedini razlog?

- Iskreno, nije mi drago što se dešava ovo oko reprezentacije. Nije moje da komentarišem, ali moram priznati da sam zatečen i iznenađen smjenom Kodre. Sa selektorom sam imao nekoliko razgovora, dolazio je da me gleda u Francuskoj, stalno se raspitivao za moj slučaj. On je kao i ja silno želio da debitujem u reprezentaciji.

Navodno, Fudbalski savez Francuske čini sve kako bi Vam dali francuski pasoš, te kako bi ste zaigrali za «trikolore»?

- Istina je da se svako toliko pojavi neki tekst u kojem se piše kako ću igrati za Francusku. Čak su me gledali selektori Francuske, ali ja o tome nisam razgovarao ni sa kim iz Saveza. Ako su to želje ljudi iz francuskog Saveza i reprezentacije, meni to laska, ali nema ništa od igranja za Francusku.

Muke po hotelima

Bh. navijači i sportska javnost Vas sa nestrpljenjem očekuje u dresu bh. tima. Kakva je situacija sa Vašim pasošem?

- Nisam ga još dobio. Nadam se da ću ga uskoro dobiti. I meni je silno stalo da igram za BiH. Znate da sam dolazio na okupljanje mlade reprezentacije u Teslić. Niko ne zna kako mi je bilo kada su momci otišli za Francusku, a ja ostao u hotelu, potom čekao kombi da me prebace u Sarajevo. Onda su me doveli na okupljanje A reprezentacije. I tada sam ostao sam u hotelu, kada su reprezentativci otišli u Grčku. I svaki puta bi me ljudi iz Saveza i selektori tješili riječima; ne brini, biće sve u redu do naredne utakmice. Od prvog poziva prošlo je osam mjeseci, a još nisam zaigrao.

Da li ste definitivno odustali od reprezentacije BiH?

- Nisam, jer moje srce kuca za BiH. Jedno je reprezentacija, a drugo su neki ljudi koji mijenjaju selektore i vode politiku Saveza. Ja želim igrati za reprezentaciju BiH i nakon svih ovih dešavanja, ali u ovom trenutku nisam spreman. Navijači mi šalju poruke, raduju se mojim uspjesima, priželjkuju, skoro kao i ja, da odem u pravi klub. Protiv Azerbejdžana sigurno neću igrati - izjavio je za «San» Miralem Pjanić.

Lion nova stanica

Pjanića su proteklih mjeseci pratili skauti najboljih evropskih klubova. Među prvima zanimanje je pokazao Kaiserslautern, potom Bajern, Verder, Šalke, Wolfsburg, madridski Atletiko, Fenerbahče, Marsej, Arsenal, Čelzi... Nedavno je Pjanićev otac Fahrudin bio gost Barselone i Žoana Laporte na Nou Campu.

- Miralem će vjerovatno karijeru nastaviti u Lionu. Ja vodim račune o svemu, ali Miralemu prepuštam da odabere klub gdje misli da je najbolje. Njemu je jako stalo da igra za reprezentaciju. U ovom trenutku on je premoren, i stanje nije najbolje za njegov debi - naglasio je Fahrudin Pjanić, koji je u startu odbio pozive Francuske, Hrvatske i drugih zemalja koji su pokušali dobiti njegov pristanak da nagovori sina da igra za njihove reprezentacije.

Izvor vijesti: Novosti.ba (http://www.novosti.ba/)

tmusa
21-05-2008, 15:17
Samo nekoliko dana od pete godišnjice invazije Iraka, 4 američka vojnika nisu znali kakvo mesto će njihova patrola krzo Bagdad dobiti u istoriji ovog rata. Eksplozivna naprava raznela je vojni džip i ubila ih u istom trenutku. Njihova zajednička smrt pregurala je broj poginulih vojnika Sjedinjenih Država na 4000.

tmusa
21-05-2008, 15:18
Srušio se vojni avion, pilot preživeo (http://www.naslovi.net/rd/679772)

Mondo - sreda, 21. maj 2008.
Avion Vazduhoplovstva Vojske Srbije "orao J-22" srušio se oko 11 časova u blizini Zrenjanina. Avion se srušio kod sela Baranda, 50-ak kilometara severoistočno od Beograda, rečeo je u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva. Pilot aviona major T. J. spasao se katapultiranjem, a povrede koje je zadobio... » (http://www.naslovi.net/rd/679772)

tmusa
21-05-2008, 15:20
Prvih 10 finalista Evrovizije

U okviru prvog polufinala "Pesme Evrovizije", 20. maja izabrano je prvih deset finalista takmičenja. Prema odluci publike i žirija, u finale 24. maja plasirali su se predstavnici Grčke, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Finske, Rusije, Izraela, Azerbejdžana, Jermenije, Poljske i Norveške.
http://www.b92.net/news/pics/2008/05/12897647504833eb40d6e05802906390_extreme.jpg Prvo polufinale otvorio je dečji hor "Kolibri" sa pesmom posvećenom Beogradu, a nakon njih publiku su zagrejala dva trubačka orkestra -"Salijevići" i "Kobre" u belim odelima i ansambl "Kolo" čiji su članovi nosili crvene i plave kostime.

Oni su podsetili gledaoce na muzičke hitove 1960-tih godina, a za vreme nastupa svojim rasporedom su napravili srpsku zastavu.

Kreativnost u nastupima i zanimljiva scenografija i scenski efekti ni ove godine nisu izostali, a nekolicinu izvođača na sceni je pratila i "priča u slikama".

Raznolikost boja i šarenilo kostima bili su najizraženiji kod irskog predstavnika - ćurana Dastina i njegovog pratećeg igračko-pevačkog sastava, a ništa slabiji utisak nisu ostavili ni "finski metalci", uz obilje pirotehnike.

Među takmičarkama je bilo onih u elegantnim haljinama, poput predstavnice Holandije, Poljske, Andore ili Rumunije, kao i onih ekstravagantnijih poput Belgije, a kada je reč o muškim predstavnicima bilo je i zanimljivih kostima, poput "anđeoske pojave" predstavnika Azerbejdžana.

Posebnu atrakciju publici je priredio predstavnik Rusije, nastupivši na ledu na kojem su ga pratili ruski umetnički klizač Evgenij Pluščenko i poznati violinista Edvin Marton.

Domaćini večeri bili su poznati srpski pevač i kompozitor Željko Joksimović i voditeljka RTS-a Jovana Janković, a nakon završetka takmičarskog dela, glasanje je otvorio najbolji srpski teniser Novak Đoković, bacivši tenisku loptu u publiku. On je zajedno sa Joksimovićem otpevao nekoliko refrena čuvene pesme Đorđa Marjanovića "Beograde".

U revijalnom delu publika je uživala u izvođenju srpskog muzičara Slobodana Trkulje u pratnji njegove grupe "Balkanopolis" i holandskog "Metropol orkestra".

Oni će nastupiti u finalu, zajedno sa deset finalista koji budu izabrani u drugom polufinalu, 22. maja i pet direktnih finalista-predstavnika Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Španije i Srbije.

Prvo veče "Evrovizije" u "Beogradskoj areni" pratilo je 2.500 akreditovanih novinara iz 43 zemlje učesnice, ali i iz Amerike i Australije.

Drugo polufinale biće održano u četvrtak 22. maja, a prethodno će, kao i pred prvo polufinale, biti održane tri generalne probe, dve u sredu i jedna u četvrtak popodne.

Tahirovce
21-05-2008, 16:55
Srušio se vojni avion, pilot preživeo (http://www.naslovi.net/rd/679772)

Mondo - sreda, 21. maj 2008.
Avion Vazduhoplovstva Vojske Srbije "orao J-22" srušio se oko 11 časova u blizini Zrenjanina. Avion se srušio kod sela Baranda, 50-ak kilometara severoistočno od Beograda, rečeo je u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva. Pilot aviona major T. J. spasao se katapultiranjem, a povrede koje je zadobio... » (http://www.naslovi.net/rd/679772)

koja je to masina :smeh2::smeh2:.....

Chupka_
24-05-2008, 11:30
-u ulici žrtava genocida Srebrenica-
Suze i tuga u Kalesiji-Otvoreno spomen obilježje -Foto

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1211618284.jpg
Ni nebo nije izdržalo da ne proplače iznad spomen obiježlje koje je jučer otvoreno, u povodu 23.maja Dana općine Kalesija za 429 šehida koji su dali živote za slobodnu Kalesiju. Ovo obiježlje treba da bude svjedok svima onima koji dođu u Kalesiju, spomen obilježlje je ispunjeno osjećanjima i volio bi kad bi sve buduće generacije ovdje držale časove historije i prisjećali se onih koji su dali živote za slobodu koju mi sad uživamo rekao je Rasim Omerović načelnik općine Kalesija.

Svečano presjecanjem vrpce Rasim Omerović i Enes Mujić su ovo spomen obiježlje dali na korištenje svim građanima Kalesije.Predstavnici porodica šehida, ratnih vojnih invalida, boračke udruge, komandiri i ministri položili su cvijeće kako bi odali počast za 429 palih boraca čija su imena uklesana u mermer na spomen obiježlju. Porodice su sa nestrpljenjem čekale svečano završavanje ceremonije, da bi kako navode mogle dodarnuti imena sinova, muževa i braće na ovom spomen obiježlju.

Tuga, suze, bol koji su majke osjećale nakon što su uspjele pročitati imena najmilijih uklesanih u kamen rezultirala je time da njihova srca i duše nisu izdržale pritisak i tugu, te su mnoge ostajale i bez svijesti. Nakon obilaska spomen ploča sa uklesanim imenima, općinski načelnik Rasim Omerović je za sve porodice šehida upriličio i ručak u prostorijama Osnovne škole, a kako navode porodice šehida ovo mu neće biti zaboravljeno jer je ovo spomen obilježje svjedok da se u Kalesiji daje počast onima koji su stvorili slobodu.

R.Abidović

http://www.kalesija.com/slicice/dodatno/1211617504.jpg

http://www.kalesija.com/slicice/dodatno/1211617585.jpg

http://www.kalesija.com/slicice/dodatno/1211617772.jpg

http://www.kalesija.com/slicice/dodatno/1211617806.jpg

http://www.kalesija.com/slicice/dodatno/1211617852.jpg

http://www.kalesija.com/slicice/dodatno/1211618163.jpg

http://www.kalesija.com/slicice/dodatno/1211618231.jpg

http://www.kalesija.com/slicice/dodatno/1211618272.jpg



izvor:Kalesija.com

tmusa
24-05-2008, 15:19
http://www.naissus.info/images/vesti/trava-v.jpg

NIŠ - Meštani sela Bancarevo kod Niške Banje uznemireni su ovih dana zbog pojave desetak koncentričnih krugova na brdu iznad poslednjih kuća u zaseoku. Najmanji krug je veličine oko 2,5, a najveći je devet metara u prečniku. Zemljoradnik Svetislav Živković prvi je otkrio ove pravilno iscrtane krugove od sazrele trave kod kojih je čudno to što je u sredini i izvan kruga rastinje takoreći još nije niklo.

Profesor geohemije Pavle Premović kaže da je ovo interesantan fenomen, ali da nije neobična pojava.
- Ova pojava postoji u udžbenicima hidrogeohemije. To je kao kad kap vode kapnete u kocku šećera tako se ta voda širi. U ovom slučaju je voda izašla na metar do metar i po ispod zemlje, a ovde su svoje prste umešali i lišajevi. To se ne događa svake godine već periodično. Sličnih krugova ima na Suvoj planini - objašnjava profesor Pavle Premović.

Međutim, seljake u Bancarevu i dalje čudi kako krugovi mogu biti toliko pravilno „iscrtani“.
-Išao sam brdom pre četiri dana i, kada sam izdaleka video pravilne krugove, baš sam se zapanjio jer se svašta priča o istoriji ovog kraja. Odmah sam izbrojao sedam komada, a ovde preko brda još dva ili tri komada. Odem kući sav u čudu. I sve smo razmišljali, da l’ je to neko đubrio pa je takva trava porasla, ali nije. Doneo sam sledeći dan visak da vidim da nema neko magnetno polje. Ma, ne vrti se. Čudno je građanima to što vide jer se tako nešto u selu nikada nije dogodilo - priča Svetislav Živković.
Ekipa „Blica“ uočava da meštane Bancareva obična ljudska radoznalost nagoni da veruju u svašta.
Živkovićev komšija Vasko pretpostavlja da je voda u pravilnim mlazovima izbila na površinu i pospešila ubrzani rast trave dok Zoran Nikolić iz Bancareva pretpostavlja da je uzrok formiranja krugova, nekadašnji rudnik bakra koji je postojao na mestu Carevo padalište.

- Nemci su za vreme drugog svetskog rata blokirali ceo ovaj kraj i vršili opsežna ispitivanja jer je tu u davna vremena bio rudnik bakra, ali je vihor rata to zaustavio. Da l’ je neka energija, da l’ su neke sile, bog će ga znati - ističe Zoran.

sanna72
25-05-2008, 21:21
Nova generacija zvučnika za nikad bolju žurku
http://www.deltaportal.info/2305/zvucnik.jpg
S namerom pretvaranja zvuka niske kakvoće iz mobilnog telefona u visoko kvalitetan stereo zvuk bežičnim putem, Logitech je predstavio Logitech Pure-Fi Mobile sistem zvučnika. Uskoro ćete slušati vaše omiljene pesme pohranjene na vašem mobilnom telefonu, čak i kad je telefon u džepu.
"Milion ljudi danas koriste mobilni telefon i za slušanje muzike. Ako ste jedan od njih, sada možete izvući slušalice iz ušiju i pojačati zvuk“, rekao je Mark Schneider, potpredsednik i generalni menadžer Logitechove audio poslovne jedinice. „Kada ste na žurci, u parku ili se zabavljate u stanu, muzika s vašeg mobilnog telefona uvek će zvučati bolje ako ćete koristiti Pure-Fi Mobile sistem zvučnika.“

Ako vaš mobilni telefon podržava Bluetooth tehnologiju, zajedno s Advanced Distribution (A2DP) profilom, moguće je upravljati muzikom i slati je prema Pure-Fi Mobile zvučnom sistemu na udaljenosti i do 10 metara. Pritom će zahvaljujući 5.1-centimetarskim zvučničkim jedinicama, muzika s mobilnog telefona ispuniti sobu, auto ili ured artikuliranim basom i uglađenim čistim zvukom.

Pure-Fi Mobile takođe može poslužiti i kako bežični spikerfon. Ugrađeni mikrofon s jedne strane „hvata“ glasovne nijanse, dok drugi prati i blokira neželjenu pozadinsku buku. Pritom nećete morati uzeti mobilni telefon u ruke, budući da su tipke za javljanje i prekidanje razgovora smeštene iznad zvučnika.
Kad ste spremni za put, ubacite Pure-Fi Mobile u torbu, ruksak ili auto i uživajte u muzici gde god išli. Kompaktni, jednodelni sistem dolazi u paketu sa zaštitnom torbicom u koju stanu i kablovi za punjenje baterija. Kako ne biste iznenada ostali bez napajanja, punjive baterije omogućavaju oko 12 sati. Osim toga, tu je i indikator stanja baterije. Kad su baterije pri kraju, uključite adapter ili mini USB kabel i tulum se može nastaviti.

Ako je, pak, vaša omiljena muzika na osobnom računalu, iPodu ili neko drugom MP3 uređaju, takođe možete uživati u bogatom zvuku Pure-Fi Mobilea spajanjem putem Bluetootha ili ugrađenog 3.5 mm sučelja. Logitech Pure-Fi Mobile zvučnici biće dostupni u SAD-u i Europi početkom juna po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 149.99 eura.

sanna72
25-05-2008, 21:23
Gramofon za 30.000 eura[/URL]
http://www.deltaportal.info/2305/gramafon.jpg
Dok će većina ostati zabezeknuta cenom, prekaljeni hifisti samo će frknuti nosom setivši se istog trenutka barem pet skupljih modela. Istina je, novi gramofon firme Montegiro pod nazivom Lusso nije najskuplji na svetu, ali je zato izgledom jedan od najekstravagantnijih.
Montegiro Lusso izgleda kao nešto što ćete morati stalno brisati od prašine, ali to će verovatno ionako činiti vaša kućna pomoćnica s obzirom na to da svaki vlasnik ovog čuda jednostavno mora imati love na bacanje.

Čunjevi od kojih se sastoji telo gramofona napravljeni su od akrila i aluminija, a ručica gramofona je Da Vinci Nobile, sačinjena od karbonskih vlakana.

Cena? Trideset hiljada eura, a ako vam je to preskupo, možete pogledati i neki od slabijih modela iz asortimana nemačke firme [URL="http://www.montegiro.de/"]Montegiro (http://www.deltaportal.info/finalista.html).

sanna72
25-05-2008, 21:25
Najskuplji nakit na aukciji
.http://www.deltaportal.info/2305/prsten.jpg
Samo najveći milioneri dobili su pozivnicu za aukciju kuće Sotheby's na kojoj će se nuditi najskuplji nakit.

Ponuda podeljena u kategorije 'Day Chic' i 'Evening Glamour' predstaviće 365 zanosnih komada nakita. U Ženevi će se tako okupiti sva sila bogataša i njihovih supruga koje će potvrdu ljubavi tražiti upravo u blještavim dijamantima, safirima i inim kamenčićima vrtoglavog sjaja.
Privesak koji je 1951. godine izradila kuća Cartier. Dominantan plavi safir vredan 206.82 karata okružen je sitnim belim dijamantima. Nekadašnja vlasnica bila je Vojvotkinja od Yorka, a budući vlasnik biće onaj koji će za ovaj jedinstveni komad nakita moći izdvojiti između 1.1 i 1.5 miliona eura.

Chupka_
26-05-2008, 00:47
Sjećanje na tragični 25. maj 1995. godine

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1211721627.jpg
U Tuzli se danas obilježava 13. godišnjica zločina na Kapiji, kada je od granata ispaljenih s položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu ubijena 71 osoba, čiji je prosjek starosti bio 21 godina.

Sjećanje na taj tragični dan započelo je još jučer. Tokom cijelog dana mogli su se sresti građani iz svih krajeva Tuzlanskog kantona koji su na Kapiji, mjestu stradanja tuzlanske mladosti, učenjem Fatihe ili minutom šutnje odavali poštu poginulima.

Kapiju su jučer, kao i mezarje na Slanoj Banji, s buketima cvijeća obilazili učenici, djeca iz obdaništa i delegacije raznih udruženja iz nekoliko gradova TK.

Jučer je u krugu Kapije održan i memorijalni turnir u šahu, na kojem je učestvovalo nekoliko desetina šahista iz raznih krajeva BiH i inozemstva, dok je dan ranije organizirana i memorijalna biciklistička trka.

Kako se očekuje, danas će hiljade građana Tuzle, ali i iz drugih krajeva BiH, obići Kapiju i mezarje na Slanoj Banji. Tokom večeri, odnosno nekoliko minuta prije 21 sat, bit će upriličena centralna komemoracija za ubijenu djecu Tuzle.

Chupka_
26-05-2008, 16:57
Amir Gazibegović izgubio život pod traktorskom gumom



Amir Gazibegović (36) iz Prnjavora kod Kalesije izgubio je život pod traktorskom gumom u subotu oko 22,00 sata. Do nesreće je došlo najvjerovatnije, u trenutku kada je Amir pokušavao da zadrži traktor na lokalnom putu. Traktor je sletio u kanal, a Amir je pokušavajući da iskoči iz njega podletio pod zadnju gumu.

Kako su nam kazali Amirovi prijatelji, to veče su zajedno sjedili na obližnjem brdu i roštiljali. Amir se oko 22,00 sata, pozdravio sa društvom i sa traktorom krenuo kući.
Amira Gazibegovića je tek jučer ujutro oko 7,00 sati pronašao Hašim Murić, koji živi samo nekoliko metara dalje od mjesta na kome je nastradao Amir. Hašimova supruga Begajeta, ispričala nam je, kako je to veče oko 2,00 sata u mraku nedaleko od kuće vidjela upaljena svjetla, ali je pomislila da je neko auto parkirano i da su vjerovatno mladi u pitanju pa se nije obazirala.

- Tek kad sam se probudila vidjela sam traktor u kanalu, a zatim sam pozvala supruga i on je otišao da vidi šta se desilo, kazala je Begajeta. Hašim je tada u kanalu pronašao beživotno Amirovo tijelo, a zatim pozvao policijsku stanicu Kalesija.
Oko 07,15 sati stigli su pripadnici PU Kalesija, ogradili mjesto nesreće i pokušali beživotno tijelo da izvuku ispod zadnje traktorske gume. U svemu tome pomogao im je i Esed Omerović prijatelj nastradalog.
- Vidio sam mu ruke ispod gume, zadnja guma mu je bila baš na vratu, što ga je najvjerovatnije i onemogućilo izvlačenje. Prema tragovima koji se vide, on je pokušavao da se izvuče, ali nije uspio, pojasnio nam je Omerović, Amirov dobar prijatelj.

Iza Amira Gazibegića je ostalo dvoje maloljetne djece i supruga Remzija, koja je u sedmom mjesecu trudnoće. Tijelo nastaradalog Amira preuzeli su radnici Komemorativnog centra iz Tuzle, a dežurni tužilac i ako se porodica protivila naredio je obdukciju kako bi se saznao tačan uzrok smrti.

izvor:Kalesija.com

sanna72
26-05-2008, 23:51
Teleskopom povezao New York i London
http://www.deltaportal.info/2605/teleskop.jpg

Prekooceanski teleskop povezuje New York i London. Radi se o umetničkom projektu koji povezuje dva grada u realnom vremenu.
Teleskop izgledom podseća na Viktorijansko doba, a nalazi se pokraj Brooklynskog mosta, na američkoj strani, dok se na britanskoj nalazi ispred Tower Bridgea u Londonu. Vireći u ovu neobičnu spravu, stanovnici New Yorka tako mogu komunicirati sa stanovnicima Londona.
Paul St. George osmislio je ovaj interaktivni projekt zbog svoje fascinacije iluzijom i stvarnošću, optičkim efektima i percepcijom.
Za ovu je prigodu napravio dva teleskopa, a svaki je uređaj izliven u mesingu i sadrži optičkim vlaknima osposobljeni Stanhope Peep, pomoću kojeg možete videti realnu sliku svega što se u tom trenutku odvija ispred Tower ili Brooklyn Bridgea.
Svrha Telectroscope je da zabavlja sve koji se odluče zaustaviti ispred njegove goleme leće.
'Uz svu tehnologiju koju imamo, ljudi su još uvek iznenađeni što vide jedno drugo dok stoje uz ovaj uređaj. Istodobno komuniciraju mobilnim telefonom', rekao je Peter Kohlmann.

sanna72
27-05-2008, 00:01
U Kanu prikazan Kusturičin film
.http://www.deltaportal.info/2205/kusturica.jpg
Na filmskom festivalu u Kanu 20. maja prikazan je u zvaničnom programu dokumentarni film Emira Kusturice "Maradona".


Projekciji su prisustvovali slavni fudbaler Dijego Armando Maradona (47) i Kusturica koji je, kako podseća Ansa, dobio već dve Zlatne palme u Kanu.

U ovom dokumentarcu Maradona otvoreno govori o svim temama i naravno o zavisnosti od droge i, kako sam kaže, " to je film pravljen sa srcem, koji govori o mojoj prošlosti i o mojoj sadašnjosti, o lepim i o ružnim trenucima. U ovom filmu ništa nije izmišljeno".

Maradona u filmu govori i o politici i podseća: "od kako sam bio mali govorili su mi da ćutim ali ja sam uvek smatrao da je traženje slobode nešto neumitno kao što se ne može izbeći da se kaže da je Buš ubica".

Na pitanje da li razmišlja o tome da postane glumac, odgovorio je Kusturica: "Ako se bude pravio igrani film od ovog, ali za sada je to samo ideja".

Maradona je zagrlio Kusturicu i rekao: "Mi smo dva brata sjedinjena istom strašću za slobodom".

sanna72
29-05-2008, 09:49
Slučajno se srele bliznakinje greškom razdvojene po rođenju

Španske bliznakinje razdvojene po rođenju usled greške lekara, slučajno su se srele 28 godina kasnije, saopštio je advokat jedne od sestara i zatražio odštetu od tri miliona evra za svoju klijentkinju.

Bliznakinje su rođene na Kanarskim ostrvima, a posle oporavka u inkubatoru jedna od njih je greškom predata drugoj porodici, dok je beba te porodice završila u domu roditelja bliznakinja. Zamenjene devojčice rasle su u porodicama koje nisu njihove. Bliznakinje, koje danas imaju 35 godina, srele su se na Kanarskim ostrvima 2001. godine.

"To se dogodilo sasvim slučajno", zahvaljujući drugarici jedne od bliznakinja, rekao je advokat Sebastijan Sokoro radiju Kadena ser.
"Prijateljica je radila u tržnom centru. Kada je zamenjena bliznakinja došla da kupi odeću, ova ju je poljubila misleći da se radi o njenoj drugarici, ali se mušterija izmakla. Iznenađena prodavačica je potom pozvala svoju drugaricu koja ju je uveravala da tog dana nije dolazila u tržni centar", ispričao je Sokoro.

Chupka_
29-05-2008, 17:29
Tuzla: Petrović jutros ubio šest osoba, masakr u autobusu



Tomislav Petrović jutros u 6.50 sati u zaseoku Trstije u mjestu Lipnica kod Tuzle ubio je šest osoba, a jednu teško ranio.

Kako saznaje "Dnevni avaz" Petrović je ušao u kuće prvih komšija gdje je svirepo ubio tri osobe.

Potom je otišao do autobuske stanice gdje je ušao u autobus i ubio još troje ljudi i a vozača autobusa teže ranio.

U toku je policijski uviđaj na mjestu zločina.

Vozac je nakon ukazane medicinske pomoci, van zivotne opasnosti.

Chupka_
30-05-2008, 17:50
Monstrum iz Lipnice pokušao samoubistvo u zgradi MUP-a

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1212134906.jpg
Tokom saslušanja u zgradi MUP-a šesterostruki ubica Tomislav Petrović pokušao je izvršiti samoubistvo, potvrđeno je "Dnevnom avazu" iz izvora bliskih istrazi. Razbijenom čašom Petrović se pokušao povrijediti, ali su ga u tome spriječili službenici MUP-a. U poslijepodnevnim satima prevezen je na Neuropsihijatriju UKC-a Tuzla.

Ko je 45-godišnji Tomislav Petrović iz Gornje Lipnice i iz kojih je motiva jučer u rodnom mjestu, u nezapamćenom masakru, ubio šestero ljudi, svojih susjeda i rođaka? Manijak i psihički bolesnik, najkraći je opis koji se mogao čuti od njegovih poznanika i članova šire porodice.

Uznemiravanje komšija

Dan prije Petrovićevog krvavog pira njegova supruga Mara, i sama izložena stalnim prijetnjama i maltretiranju, tražila je pomoć. Telefonom je iz fabrike obuće "Aida", gdje je zaposlena, pozvala sestru Janju žaleći se da joj Tomislav prijeti kako će je ubiti.

- Tražila je da zovem policiju, ali znajući kakav je Tomislav, nisam se usudila. Pozvala sam Hitnu pomoć i tražila da oni dođu, jer je Tomislav psihički bolesnik. Rekli su mi da je to slučaj za policiju - kazala je jučer Janja.

Predvečer je ponovo pozvala sestru, čija joj je kćerka, iako uznemirena, kazala da je "sada sve uredu". U komšiluku su svi znali da je Tomislav "naoružan i lud", pa se malo ljudi odlučilo zamjeriti s njim. Posljednjih godina živio je u Hrvatskoj i povremeno dolazio u Gornju Lipnicu. Niko, međutim, ne zna šta je radio u Hrvatskoj. Jednima je govorio da je vozač tramvaja u Zagrebu, drugima da je električar u Sisku.

- Znamo da se liječio u psihijatrijskoj bolnici koju je na vlastitu inicijativu napustio - kaže jedan od njegovih rođaka.

U komšiluku govore da je pokazivao i manijakalno ponašanje te da je u nekoliko navrata zatjecan kako viri kroz tuđe prozore. Ovaj nasilnik u više navrata je uznemiravao komšije pucanjem iz vatrenog oružja, a njegova osionost išla je dotle da je za posljednji Božić postavio čak i drvenu metu koju je gađao.

Sitnije razmirice

Prošle godine je zbog sitnijih razmirica s bejzbol-palicom komšiji ušao u kuću i pokušao ga premlatiti. Komšija se spasio bijegom kroz prozor. Za nekoliko dana zbog tog slučaja trebalo je biti održano i sudsko ročište. To je, prema sadšnjim informacijama, i jedina zvanična prijava protiv Petrovića. U MUP-u i Tužilaštvu TK kažu da njegovog imena nema u kaznenim evidencijama, niti je nekada zbog svog nasilničkog ponašanja prijavljivan.

Tokom rata u BiH Petrović je boravio u Hrvatskoj, tako da uzrok psihičkih poremećaja nije PTSP, kako se u početku nagađalo.

Izvor vijesti: avaz (http://www.avaz.ba/)

sanna72
03-06-2008, 12:08
James Stewart: najveći glumac kojeg je Hollywood ikad imao
.
http://www.deltaportal.info/2905/james.jpg
Pre tačno stotinu godina, 20. maja 1908. u gradiću Indiana blizu Pittsburgha u Pennsylvaniji rodio se James Maitland Stewart, koji je u svojih stotinu uloga na filmu i televiziji pet puta bio nominiran za Oscara (dobio ga je 1940. za "Philadelphijsku priču", i 1985. počasnog za životno delo). Radio je s najvećim rediteljima svog vremena (Frank Capra, Alfred Hitchcock, Anthony Mann, John Ford, Billy Wilder, Otto Preminger) i usto bio višestruko odlikovani ratni heroj. Zapamćen je kao tipičan "čovek iz naroda", beskrajno smotan ali baš zato šarmantan, hrabar i odan pravim vrednostima, ali i sa žestokom neurotičnom stranom (koju je naročito iskazao u vesternima u režiji Anthonyja Manna).

Glumac s najviše antologijskih filmova na bilo kojoj i bilo čijoj lestvici 10 ili 100 najboljih ostavio je neizbrisiv trag u povesti filma. To je najbolje opisao John Lasseter iz Pixara kad je objašnjavao glumačku podelu za "Priču o igračkama": "Naravno, kauboj Woody trebao bi biti Jimmy Stewart. Ali Jimmy je mrtav, pa je zato Woodyju glas dao Tom Hanks." A još bolje ga opisuje trenutak iz jednog krimića kad mlada policajka, nazadovoljna svojim ljubavnim životom (upravo se zrihtala za sastanak naslepo, a frajer je ispao kreten) gleda stare filmove na televiziji i gorko uzdiše: "Jimmy Stewart... E, TO je bio muškarac za kojeg bi se isplatilo obrijati noge."
Školovao se za arhitekta na slavnom fakultetu Princeton, u čemu je bio iznimno dobar (na temelju svog rada o arhitekturi za aerodrome dobio je poslijediplomsku stipendiju), ali je otkrio fakultet dramsku sekciju i bio neodoljivo privučen zovom kazališnih dasaka.

Profesionalnu karijeru na Broadwayu počeo je 1932., ali je na dobre uloge i uspešne predstave morao dugo čekati; neimaštinu glumca-početnika izdržavao je deleći stan s kolegom Henryjem Fondom. Nakon što je Fonda pozorišni uspeh pretočio u hollywoodski ugovor, i Stewart je krenuo za njim potpisujući 1935. prvi ugovor s MGM-om. U Hollywoodu je, kao i u New Yorku, stanovao skupa s Fondom dok mu karijera nije krenula uzlaznim putem.
Mladi glumac probijao se od manjih ka većim ulogama i usput stekao reputaciju jednog od najvećih zavodnika "tvornice snova"; od Ginger Rogers do Norme Shearer, malo je koja kolegica odolela njegovom šarmu. Prvi veliki uspeh došao je 1938. s prvom ulogom kod redatelja Franka Capre, u filmu "Ne možeš to poneti sa sobom" koji je osvojio Oscara kao najbolji film godine. Nakon toga je 1939. Stewart uskočio umesto Garyja Coopera u Caprinu političku dramu "G. Smith ide u Washington" u kojoj je briljirao i zaradio nominaciju za Oscara. Iste godine prvi put se okušao u žanru vesterna, kao miroljubivi šerif koji ne nosi pištolje ali uspešno kroti divlji grad u sjajnoj komediji "Destry ponovo jaše" s Marlene Dietrich.

sanna72
03-06-2008, 12:12
Maria Šarapova - reklama za Tiffany
http://www.deltaportal.info/0206/sarapova.jpg

Najslavnija kuća luksuznog nakita, Tiffany&Co. potpisala je ugovor s jednako slavnom tenisačicom Mariom Šarapovom.


Naime, upravo će ona za vreme igre nositi vredan nakit te prestižne kuće. Naušnice od žutog i belog zlata, platine i dijamanata sjajit će s ušiju Šarapove na osam Grand slam turnira u iduće dve godine. Prvi par premerno je pokazala javnosti na French Openu. Maria kaže da joj pri igri naušnice nimalo ne smetaju, pretpostavljamo zbog izrazito primamnjivog ugovora s Tiffanyjem...

supergirl
03-06-2008, 18:05
Slučajno se srele bliznakinje greškom razdvojene po rođenju

Španske bliznakinje razdvojene po rođenju usled greške lekara, slučajno su se srele 28 godina kasnije, saopštio je advokat jedne od sestara i zatražio odštetu od tri miliona evra za svoju klijentkinju.

Bliznakinje su rođene na Kanarskim ostrvima, a posle oporavka u inkubatoru jedna od njih je greškom predata drugoj porodici, dok je beba te porodice završila u domu roditelja bliznakinja. Zamenjene devojčice rasle su u porodicama koje nisu njihove. Bliznakinje, koje danas imaju 35 godina, srele su se na Kanarskim ostrvima 2001. godine.

"To se dogodilo sasvim slučajno", zahvaljujući drugarici jedne od bliznakinja, rekao je advokat Sebastijan Sokoro radiju Kadena ser.
"Prijateljica je radila u tržnom centru. Kada je zamenjena bliznakinja došla da kupi odeću, ova ju je poljubila misleći da se radi o njenoj drugarici, ali se mušterija izmakla. Iznenađena prodavačica je potom pozvala svoju drugaricu koja ju je uveravala da tog dana nije dolazila u tržni centar", ispričao je Sokoro.
Prava spanska serija!

sanna72
05-06-2008, 22:51
Upoznajte najstariju mamu na svetu (70) i njenu trogodišnju kćerku
http://www.deltaportal.info/0506/najstarija.jpg

S duboko urezanim borama na licu i krhkom telu, Adriana Iliescu izgleda kao prabaka koja je svoje trogodišnje praunuče odvela u park, a ne kao njena majka, što zaista jeste.
Adriana Iliescu, koja je svoj 70. rođendan proslavila u subotu, zapravo je prvi put majka, te s ponosom provodi svaki mogući trenutak sa svojoj trogodišnjom kći. Neustrašiva starica uzdržava sebe i kćerku Elizu sa mesečnom penzijom od 315 eura, uz dodatni novac koji uspe zaraditi radeći pola radnog vremena kao univerzitetski profesor.

Adriana nema porodicu ni bliske prijatelje koji bi joj mogli pomoći, te se za Elizinu budućnost interesuje samo njen kum, doktor koji je doneo na svet.

"Zdrava sam i fizički sposobna, a nisam nikada bolovala od neke bolesti. Ne pijem i ne pušim. Ako budem živela dugo kao što su moji roditelji, Elizi će biti 20 godina kada dođe vreme da je napustim. Mislim da joj još mnogo toga mogu pružiti", kazala je najstarija majka na svetu za Daily Mail.

Podsećamo, krhka penzionerka je šokirala svet kada je 16. januara 2005. godine najavila rođenje njenog prvog deteta, putem veštačke oplodnje. Tada je imala 66 godina.
Sada, tri godine kasnije, Adriana koja je zatrudnela zahvaljujući anonimnom donatoru sperme, vratila se svom povučenom životu u Bukureštu (Rumunija), gde živi sama sa kćerkom u skromnom stančiću.

Takođe je izjavila kako je ponosna što je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstarija mama na svetu, ali u decembru 2006. godine Španjolka Carmela Bousada joj je preotela ovu titulu, jer je imala skoro 67 godina kada je rodila blizance.

Malena Eliza je, kako kaže ponosna mama, napredna za svoj uzrast, može brojati i zbrajati, obožava čitati i slikati, a već ima i svoje omiljene umetnike.

Adriana Iliescu iza sebe ima jedan neuspeli brak i abortus. "Uvek sam željela imati decu, ali sam stalno bila pretrpana obavezama, pa nisam ni imala partnera. Tek u poslednjih nekoliko godina veštačka oplodnja je postala uobičajena u Rumuniji", dodala je neobična penzionerka.

"Ukoliko moja kćerka bude imala 16 godina kada ja umrem, imat+ će pravo da radi. Ako umrem ranije, polažem nade u socijalnu službu i doktora Bogdan Marinescu koji me je porodio", kazala je kontroverzna mama.

sanna72
05-06-2008, 22:57
Poklon uz kartu za koncert "Polisa"
http://www.deltaportal.info/0506/police.jpg

Direktor producentske kuće "Mjuzik star" Dejan Maksimović izjavio je danas da će ispuniti sve uslove potrebne da 24. juna na Ušću legendarna grupa "Polis" ("Police") održi najavljeni koncert.
Maksimović je na konferenciji za novinare podsetio da će grupa "Polis" nastupiti na "najvećem i najlepšem koncertnom prostoru u Evropi" koji zuzima 65.000 kavadratnih metara, a na kome je prošle godine uspešan koncert održala grupa "Rolingstouns".

Koncertni prostor je podeljen u tri zone - prva zona (sektor P1) ispred same bine namenjen je za 10.000 posetilaca, a drugi sektor (P2) za 42.000 posetilaca i opremljen je šankovima za osveženje, toaletima, kolima hitne pomoći, obezbeđenjem i svime što je neophodno da taj koncert protekne u najboljem redu, objasnio je on.

Biće postavljena i VIP tribina sa 2.000 sedećih mesta, a obezbeđen je i poseban VIP parking, koji će se ove godine nalaziti uz Savu.

Kako je najavio Maksimović, lična produkcija grupe stići će četiri dana pre koncerta. Binu, koju dovozi 11 kamiona, postavljaće 150 ljudi iz Srbije zajedno sa njihovih stotinak, a opsluživaće ih 11 "viljuškara" i dva krana nosivosti 50 tona.

Rasveta i ozvučenje biće dopremljeni dva dana pre koncerta u 26 kamiona, a generalna proba je planirana za 23. jun uveče, najavio je Maksimović.

Prema njegovim rečima, u šatorima biće tri odvojena keteringa, koja će opsluživati članove domaće i strane produkcije i grupu "Polis", a biće postavljena i posebna kuhinja koja će spremati više od 200 obroka dnevno.

Obezbeđen je veliki broj kancelarija sa više od 30 direktnih faks linija, Internetom i ADSL-om, tako da će njihov boravak ovde biti "kao da su u hotelu sa pet zvezdica", rekao je Maksimović.

"Ovde će boraviti više od 200 ljudi najrazličitijih profesija i sigurni smo da ćemo ispuniti sve uslove 'Polisa'", naglasio je on.

Prema rečima predstavnika za medije ovog koncerta Ivana Ivačkovića, tročlana grupa "Polis" se veoma raduje dolasku u Beograd i radoznali su šta ih ovde očekuje.

On je podsetio da je Endi Samers već jednom bio u Beogradu, Sting je gostovao u Novom Sadu, ali nije video naš glavni grad, dok Stjuart Koplend nije nikad bio u Srbiji.

Deo turneje u okviru koje "Polis" dolazi u Beograd počinje večeras u Marseju, a osim Francuske i Srbije oni će gostovati u Nemačkoj, Belgiji, Danskoj, Engleskoj, Irskoj, Italiji, Poljskoj i Španiji.

On je podsetio da je turneja "Polisa" koja je počela prošle godine proglašena za turneju 2007. po prodaji karata i ostvarenom profitu.

Predviđa se da će posle završetka ova turneja ući u prvih pet najvećih turneja u istoriji rok muzike, a da će tročlana grupa zaraditi oko 350 miliona dolara, dodao je on.

Predstavnik Telekoma "Srbija", koji je jedan od sponzora koncerta "Polisa", Vladimir Lučić rekao je da će, pored vaučera od 10.000 dinara postpejda koji se dobija uz kupljenu ulaznicu za koncert, mobilna telefonija dodeliti 100 besplatnih karata ranijim pretplatnicima na "My BEL" postpejd paket.

Chupka_
07-06-2008, 12:40
NBS: Dino Merlin u spotu omalovažava ahmediju i imama!

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1212821083.jpg
Narodna bošnjačka stranka (NBS) smatra neprimjerenim spot Dine Merlina sa pjesmom "Dabogda" u kojem lik imama sa ahmedijom pleše na način nedostojan takve vjerske titule. "Kontekst pjesme u kojoj se spominje Allahovo ime, ne ostavlja mjesta nikakvoj umjetničkoj fikciji ili aluziji, osim da plesač sa ahmedijom na glavi, uz dvojicu drugih kršćanskih svećenika, predstavlja islamskog svećenika", kaže se danas u priopćenju NBS-a, koje je potpisao njen predsjednik Nedžad Latić.



NBS traži od Dine Dervišhalidovića - Merlina, da obustavi emitiranje ovog spota kojim se omalovažava časna ahmedija kao i autoritet imama za kojim vjernici čine molitvu Allahu.

"Ukoliko to Dervišhalidović ne učini, NBS će pozvati vjernike muslimane da bojkotiraju kupovanje nosača zvuka sa ovom pjesmom, odnosno posjećivanje koncerata Dine Merlina", ističe se u priopćenju NBS-a.

NBS je uputio i molbu svim medijima, posebno BHT-u kao producenta, da obustave emitiranje ovoga spota iz poštovanja prema svojim gledateljima vjernicima.

Izvor vijesti: FENA (http://www.fena.ba/)

sanna72
10-06-2008, 13:59
MP3 player u obliku bedža


http://www.deltaportal.info/0606/bedz.jpg

Videli smo MP3 playere u svim mogućim oblicima i dizajnu, ali malo njih je bilo u obliku bedža. Novi uređaj firme Newman ispravlja tu nepravdu.
Ponekad nam se čini da bi svi proizvođači MP3 playera jednostavno trebali odustati i prepustiti Appleu da se bavim tim poslom. Nažalost, to se verovatno neće dogoditi, pa ćemo i dalje na tržište dobivati uređaje kojima je neuspeh gotovo zagarantiran.

Novi MP3 player firme Newman zove se COOL MAN, i osim što kopira Samsungov koncept Pebble, ne nudi ništa posebno. Tu je monokromatski OLED zaslon i podrška za MP3 i WMA formate; ostale specifikacije su nepoznate, a veruvemo da će cena biti jeftina. COOL MAN se ponajviše izdvaja po tome što ga možete nositi kao bedž - idealno ako želite evocirati lude šezdesete, a o praktičnosti bi se već dalo raspravljati.

sanna72
10-06-2008, 14:02
Nova zlatna groznica na Aljaski




http://www.deltaportal.info/0606/zlato.jpg


Cena zlata od 900 dolara za uncu potaknula je mnoge da se bace u rudarenje i potragu za dragocenom kovinom. Zlatna groznica najjača je na Aljaski, a poneki plaćaju posebne aranžmane od 2.500 dolara kako bi nakon kratkog tečaja i uz osiguranu opremu okušali sreću.
Početkom godine, cena zlata na svetskom tržištu nakratko je probila granicu od hiljada dolara za uncu, da bi se sad držala oko 900 dolara. Kopačima amaterima to se još uvek čini primamljivom nagradom, pa je njihov broj znatno porastao u usporedbi s prošlim godinama.

'Vrednost zlata je taman tolika da pohlepa nadjača strah i da se izgubi pamet', kaže Steve Herschbach, već 30 godina lovac na zlato i vlasnik dućana s opremom za rudarenje. Njegova godišnja narudžba lopata, detektora za metal i ostalog rasprodana je već do marta, mesecima pre početka uobičajene 'kopačke' sezone.

Udruženje Gold Prospectors Association of America sa 45 hiljadu članova organizira predavanja, pouku te održava online forum gde lovci na zlato razmenjuju priče i savete.

Tragači se većinom okreću Aljaski koja krije još mnogo predela na kojima bi se moglo naći zlato. Za one manje sklone avanturizmu postoje i turistički aranžmani koji za 2.500 dolara nude nedelju dana potrage, osiguranu opremu, zakupljeno mesto za iskopavanje, te kratki tečaj kopanja zlata.

sanna72
10-06-2008, 14:06
Exit dobio SeeMe nagradu


http://www.deltaportal.info/09062008/seeme.jpg

Novosadski festival "Exit" dobitnik je priznanja za najbolji događaj na prvoj dodeli "SeeMe" (South East European Music Event ) nagrada koja je održana 7. juna u Sofiji u Bugarskoj.
"SeeMe" nagrade dodeljuju se za postignuća u oblasti plesne muzike, a njihov cilj je da odaju priznanje i da ohrabre najuspešnije u ovoj grani muzičke industrije u Jugoistočnoj Evropi.

Nagrade, u petnaest kategorija, dodeljene su na zatvaranju trećeg godišnjeg "SeeMe" (South East European Music Event ) festivala koji je uspostavljen 2006. godine u Sofiji, po uzoru na velike svetske događaje koji su, između ostalog, posvećeni elektronskoj muzici i razmeni ideja muzičara, predstavnika izdavačkih kuća, umetnika itd., poput festvala "Sonar" u Barseloni.

Nagrade su dodeljene na osnovu glasova posetilaca zvaničnog sajta (http://seeme-sofia.com/) manifestacije.

Pored "Exit" festivala, nagrade su poneli i naš di džej Marko Nastić u kategoriji za najboljeg tehno di džeja, "Urban Bug" (Srbija) u kategoriji za najbolji magazin koji se bavi plesnom muzikom, i Mekonin (Srbija) je nagrađen kao najbolji novi umetnik.

Di džej Dončo (Doncho) iz Bugarske izglasan je za najboljeg haus di džeja, di džej Rou (Row) iz Grčke za najboljeg trens, a di džej Ku (Cooh) iz Bugarske za najboljeg dram end bejs di džeja.

Najbolja "See" pesma je "DJ Take Me Away" - "Deep zone feat. Balthazar" (Bugarska), najbolji klub je "Kristal" iz Rumunije, a najbolja izdavačka kuća "Recycled Loops" iz Slovenije.

U kategoriji za najbolju radio stanicu koja emituje plesnu muziku Radio B92, (http://www.b92.net/kultura/pop/vesti.php?nav_id=299923&fs=1) nažalost, je izgubio od rumunskog "One FM".

Za najbolju TV stanicu koja pokriva plesne događaje proglašena je "MAD TV" (Grčka i Bugarska), a za najbolji internet sajt iz ove oblasti tilllate.com iz Bugarske.

Priznanje za najboljeg "See" producenta poneo je Džek Rok (Jack Rock) iz Bugarske, a za najboljeg promotera "The Mission" iz Rumunije.

Pobednik u kategoriji za najboljeg svetskog di džeja je Karl Koks (Carl Cox), dok je kao najbolji remiks izabran "Livio & Roby for Noir" – "Super Skunk".

Treći "SeeMe" festival održan je od 5 - 7. juna u Sofiji.

sanna72
10-06-2008, 14:10
Robot Teddy pomaže vozačima u gužvi



.
http://www.deltaportal.info/1006/teddy.jpg

Japanski naučnici razvili su novi sistem za pomoć vozačima. Robot u obliku medveda Teddyja davat će instrukcije vozačima kad se nađu u saobraćajnoj gužvi.
Robot se postavlja na instrument-tablu u autu i savetuje kojim putem je najbolje proći.

Firma koja je proizvela ovaj novi produkt zove se iXs Research Corporation, a informacije o robotima otkrivene su ove sedmice. U kompaniji se nadaju da će se medvedići-roboti naći u prodaji u Japanu od sledeće godine.

"Želimo ih učiniti što kompaktnijim, a želimo ponuditi i različite oblike," kaže izvršni direktor Fuminori Yamasaki za japanske Mainichi Shimbun novine.

Robot ima pokretljive ruke i vrat te tako usmerava zbunjene vozače u pravom smeru. Programiran je da ponudi i informacije u lokalnim oznakama.

Pored ovoga, robot vodi računa i o sigurnosti. Kad njegovi senzori registruju alkohol u vozačevom dahu, programiran je da upita: "Niste pili, zar ne?" a svako naglo kočenje ili ubrzavanje praćeno je upozorenjem.

supergirl
10-06-2008, 18:13
NBS: Dino Merlin u spotu omalovažava ahmediju i imama!

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1212821083.jpg
Narodna bošnjačka stranka (NBS) smatra neprimjerenim spot Dine Merlina sa pjesmom "Dabogda" u kojem lik imama sa ahmedijom pleše na način nedostojan takve vjerske titule. "Kontekst pjesme u kojoj se spominje Allahovo ime, ne ostavlja mjesta nikakvoj umjetničkoj fikciji ili aluziji, osim da plesač sa ahmedijom na glavi, uz dvojicu drugih kršćanskih svećenika, predstavlja islamskog svećenika", kaže se danas u priopćenju NBS-a, koje je potpisao njen predsjednik Nedžad Latić.



NBS traži od Dine Dervišhalidovića - Merlina, da obustavi emitiranje ovog spota kojim se omalovažava časna ahmedija kao i autoritet imama za kojim vjernici čine molitvu Allahu.

"Ukoliko to Dervišhalidović ne učini, NBS će pozvati vjernike muslimane da bojkotiraju kupovanje nosača zvuka sa ovom pjesmom, odnosno posjećivanje koncerata Dine Merlina", ističe se u priopćenju NBS-a.

NBS je uputio i molbu svim medijima, posebno BHT-u kao producenta, da obustave emitiranje ovoga spota iz poštovanja prema svojim gledateljima vjernicima.

Izvor vijesti: FENA (http://www.fena.ba/)
Ne razumeju oni umetnost!
Cisto sumnjam da je to bilo zlonamerno!

A je l Nedzad latic onaj koga je 36310 cesto citirao?!
Onaj sto je pisao o Sulju i ..... Ko zna zna, ko ne zna,samo ce smetat sa potpitanjima!!

Prijepoljka
10-06-2008, 18:50
Haha, pa spot je vrhunski!!!!!! I bas je fora sto SVI ZAJEDNO igraju limbo! :D

supergirl
10-06-2008, 22:27
Nije da je fora,vec predstavlja simboliku zajednistva,slobode,duhovnog pomirenja.....
Ne vrijedjaju se tako ahmedije!
Treba da Merlin dodje ovde na kurs,da vidi kako se to ovde strucno radi!

Chupka_
11-06-2008, 00:06
Slazem se sa vama.....eto oni su odmah nasli tu mracni stranu,onu svijetlu niti jesu niti hoce....ma samo da se o necemu polemise, ko da je njih briga sta se i ko se u tom spotu pojavljuje...
Ako je tako zasto se Ef.Ceric nije oglasio....

Bilo kako bilo....pjesma koliko{ako}ima mračnu stranu tri puta vise ima svijetlu....po meniiiiii:pljesak:

Chupka_
11-06-2008, 11:45
Hrvatska lažirala dokaze o smrti Tošeta Proeskog

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1213169419.jpg
"Hrvatska je lažirala dokaze o smrti Toše Proeskog", naslov je koji je nedavno osvanuo u makedonskom dnevniku Večer.
List iznosi tvrdnju (!) da je saobraćajna nesreća u kojoj je 16. oktobra oko 6.30 sati kod Nove Gradiške, na autoputu Zagreb-Lipovac, poginuo pjevač Toše Proeski "misterija", kao i da je riječ o "montiranju čitavog procesa" jer fotografija kamiona dokazuje da rekonstrukcija nesreće nije istinita.

Večer je ekskluzivno objavila policijski snimak kamiona u koji se, kako hrvatski istražni organi tvrde, zakucao terenac u kom se u trenutku kobne nesreće nalazio popularni pjevač. Tako je, prema ovom izveštaju (koji je iz Hrvatske preuzet i u Makedoniji), "VNJ tuareg" najprije udario u branik kamiona, a potom podletjeo pod kamion i udario u lijevu gumu, a krov u sanduk ispod kamiona. Međutim, Večer otvoreno tvrdi kako to nije istina, te da se u Hrvatskoj lažiraju dokazi o Tošetovoj pogibiji?!

"Fotografija pokazuje da takvog sudara nije bilo! Na snimku je jasno vidljivo da terenac nije udario u kamion, nego je najvjerovatnije bilo suprotno: kamion je udario u terenac!

Makedonski vozač Georgije Georgijevski je osumnjičen, a vozač kamiona pušten na slobodu. Ko je prije vremena presudio?", pita se makedonski list, navodeći kako je riječ o "montiranju procesa", i dodaje:

- Kamion je u potpunosti neoštećen - netaknuti su svi njegovi zadnji dijelovi (registarska tablica, branik, sanduk kamiona...), sve je na svom mjestu, a Tošetov terenac je uništen! Navodno je njegov džip udario u kamion i podletjeo pod njega. Da li je tako? Prema toj priči, Tošetov automobil, koji je bio težak više od dvije tone, na strani na kojoj je bio pjevač ostao je smrskan kao da je od folije, a na kamionu se ni točak nije udubio od udarca.
Da li je vozač zaspao i udario u kamion? Makedonci Hrvatima ne vjeruju!

Prema daljim navodima, Večer se poziva na riječi stručnjaka jednog osiguravajućeg društva koji je navodno izjavio da postoji osnovana sumnja da je došlo do zanošenja zadnjeg dijela kamiona, koji je udario u desni deo terenca i odgurnuo ga u stranu.


Izvor vijesti: Novosti.ba (http://www.novosti.ba/)

Chupka_
11-06-2008, 11:49
Tuzla: 21. juna otvaranje ljetne turističke sezone i drugog slanog jezera

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1213169296.jpg
Otvaranje ljetne turističke sezone u BiH i drugog slanog jezera na Panonici bit će upriličeno 21. juna u sklopu projekta "Osmjeh za Bosnu i Hercegovinu", a koji se realizira kroz emisiju "Turizam plus" RTRS-a i FTV BiH.

Organizatori ovogodišnje manifestacije su Općina Tuzla, Turistička zajednica Tuzlanske županije i Turizam plus - RTRS i FTV.

Riječ je o kompleksnom projektu u kojem će nastupiti izvođači folklorni ansambli "Bosna" i "Zvonko Cerić", zborovi "Iskre" i "Tuzlanke", Plesna grupa Flamenco, Muhamed Mujakanović, živinički duhački orkestar, vokalno-instrumentalni sastav "Sol" te ovogodišnji predstavnik BiH na Eurosongu - Laka.

Također, bit će upriličena modna revija "Kreative" kao i izložba fotografija Ahmeta Bajrića Blicka. Program će trajati od 11 do 16 sati, a RTRS-a i FTV-a prenosit će događaj uživo.

Manifestaciji će prisustvovati veliki broj zvanica među kojima i predstavnici diplomatskog kora u BiH i gradonačelnici/načelnici gradova iz BiH i iz inostranstva.

Dan ranije 20. juna Turistička zajednica TK organizirat će u kongresnoj dvorani Hotela Tuzla radionicu s međunarodnim sudjelovanjem o aktuelnim turističkim temama.

Izvor vijesti: Sarajevo-x (http://www.sarajevo-x.com/)

sanela
11-06-2008, 12:36
Ne razumeju oni umetnost!
Cisto sumnjam da je to bilo zlonamerno!

A je l Nedzad latic onaj koga je 36310 cesto citirao?!
Onaj sto je pisao o Sulju i ..... Ko zna zna, ko ne zna,samo ce smetat sa potpitanjima!!

Mislim da je povezivanje Uzvisene vere Islama sa bilo kojom umetnoscu koja odstupa pd naredbe Uzvisenog Allaha neprimerno!
Dina volim i smatram ga umetnikom stoleca,ali nepristojno je da jedan takav materijal prodje u javnost bez saglasnosti Islamske uleme u Sarajevu.

sanna72
11-06-2008, 22:21
Kina: Životinjski parkovi prodaju vino od tigrove kosti



http://www.deltaportal.info/1106/tigar.jpg

Ilegalno "vino tigrove kosti" još uvek se proizvodi i prodaje u nekim životinjskim parkovima u Kini. Istraživačka agencija za zaštitu okoline otkrila je da su njihovim članovima u dva parka pokušali prodati piće napravljeno od lešina natopljenih u rižino vino.
Ovakva surova trgovina delovima ugrožene vrste zabranjena je u celom svetu pre više od 20 godina, ali u Kini je uklonjena iz zakona 1989. godine.
Procenjuje se da u divljini živi između 3500 i 7500 tigrova, a na početku 20. veka bilo ih 100 hiljada.
Otkriveno je da se u životinjskim parkovima u Kini tigrovo vino naveliko reklamira kao zdravi tonik koji leči artritis i reumu. Osoblje parkova reklo je da se vino pravi od mrtvih tigrova koji su usmrćeni u tučnjavi s drugim divljim mačkama. U jednom parku rekli su da imaju dozvolu kineske vlade koja dopušta prodaju vina.
Iako su svesni da je prodaja bilo kakvog dela ove ugrožene vrste zabranjena na otvorenom tržištu, dozvola za prodaju unutar parka ipak postoji.
Prodaja tigrova vina u Kini prouzročila je osnivanje farmi tigrova 80-ih godina prošlog veka, a veruje se da se na farmama nalazi oko pet hiljada jedinki, što je možda veći broj od onog u divljini.

Chupka_
12-06-2008, 10:07
Svečanost povodom otvorenja Međunarodnog aerodroma Tuzla

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1213253814.jpg
Povodom otvorenja Međunarodnog aerodroma Tuzla i uručenja certifikata Aerodromskog operatora, danas će na Dubravama kod Tuzle biti organizovana prigodna svečanost.

Planirano je da, nakon dočeka promotivnog leta i kratkog aero mitinga aero klubova iz Tuzle i sarajesvke općine Novo Sarajevo, budu potpisani sporazumi između Ministarstva odbrane BiH, Međunarodnog aerodroma Tuzla i Direkcije za civino zrakoplovstvo Federacije BiH (FBiH).

Predviđena su i obraćanja premijera FBiH i Tuzlanskog kantona (TK), koja će uslijediti poslije uručenja certifikata Aerodromskog operatora.


Izvor vijesti: Tuzlarije (http://www.tuzlarije.net/)

supergirl
12-06-2008, 13:46
Hrvatska lažirala dokaze o smrti Tošeta Proeskog

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1213169419.jpg
"Hrvatska je lažirala dokaze o smrti Toše Proeskog", naslov je koji je nedavno osvanuo u makedonskom dnevniku Večer.
List iznosi tvrdnju (!) da je saobraćajna nesreća u kojoj je 16. oktobra oko 6.30 sati kod Nove Gradiške, na autoputu Zagreb-Lipovac, poginuo pjevač Toše Proeski "misterija", kao i da je riječ o "montiranju čitavog procesa" jer fotografija kamiona dokazuje da rekonstrukcija nesreće nije istinita.

Večer je ekskluzivno objavila policijski snimak kamiona u koji se, kako hrvatski istražni organi tvrde, zakucao terenac u kom se u trenutku kobne nesreće nalazio popularni pjevač. Tako je, prema ovom izveštaju (koji je iz Hrvatske preuzet i u Makedoniji), "VNJ tuareg" najprije udario u branik kamiona, a potom podletjeo pod kamion i udario u lijevu gumu, a krov u sanduk ispod kamiona. Međutim, Večer otvoreno tvrdi kako to nije istina, te da se u Hrvatskoj lažiraju dokazi o Tošetovoj pogibiji?!

"Fotografija pokazuje da takvog sudara nije bilo! Na snimku je jasno vidljivo da terenac nije udario u kamion, nego je najvjerovatnije bilo suprotno: kamion je udario u terenac!

Makedonski vozač Georgije Georgijevski je osumnjičen, a vozač kamiona pušten na slobodu. Ko je prije vremena presudio?", pita se makedonski list, navodeći kako je riječ o "montiranju procesa", i dodaje:

- Kamion je u potpunosti neoštećen - netaknuti su svi njegovi zadnji dijelovi (registarska tablica, branik, sanduk kamiona...), sve je na svom mjestu, a Tošetov terenac je uništen! Navodno je njegov džip udario u kamion i podletjeo pod njega. Da li je tako? Prema toj priči, Tošetov automobil, koji je bio težak više od dvije tone, na strani na kojoj je bio pjevač ostao je smrskan kao da je od folije, a na kamionu se ni točak nije udubio od udarca.
Da li je vozač zaspao i udario u kamion? Makedonci Hrvatima ne vjeruju!

Prema daljim navodima, Večer se poziva na riječi stručnjaka jednog osiguravajućeg društva koji je navodno izjavio da postoji osnovana sumnja da je došlo do zanošenja zadnjeg dijela kamiona, koji je udario u desni deo terenca i odgurnuo ga u stranu.


Izvor vijesti: Novosti.ba (http://www.novosti.ba/)
Nada zadnja umire!!

Tihh,a taman ga oplakali!

Sta mislite,pojavi se Tose,iz zatocenistva.....;)
Hej,subhanallah,sta pisem!

mersija
13-06-2008, 08:55
Bolnica ne da bebu roditeljima dok ne plate


Jedna klinika u Indoneziji odbila je da siromašnim roditeljima da njihovo novorodjenče, jer nisu platili račun za porodjaj, piše štampa u Džakarti.

Sutrisno, skromni vozač rikše, ispričao je da mu nedostaje oko 2,2 miliona rupija (oko 250 dolara) da plati račun 3,5 milion rupija za porodjaj supruge Sumarni.

Naveo je da je od prijatelja pozajmio 1,3 miliona rupija, da plati račun bolnice u gradu Bodžog Nangka, dvadesetak kilometara zapadno od Džakarte.

"Ne znam gde da nadjem još 2,2 miliona", rekao je on, a prenosi list "Džakarta post".

"Mi ćemo se brinuti o bebi i vratićemo je roditeljima čim plate ceo račun u iznosu od 3,5 miliona rupija", rekao je portparol bolnice. "Nismo uzeli dete kao taoca", dodao je.

Izvor: MTS-Mondo




Jeste li za masažu zmijama?

Velnes centar na severu Izraela nudi svojim klijentima masažu zmijama. Za 300 šekela (91 australijski dolar) masiraće vas šest zmija, koje naravno nisu otrovne. Vlasnica centra, gospođa Barak, koristi najviše kraljevske zmije sa Floride i iz Kalifornije. Ona kaže da, kada se jednom prebrodi početni strah, fizički kontakt sa ovim bićima deluje izuzetno smirujuće.

Izvor: Blic

Elvis-Eko
13-06-2008, 15:57
[quote=mersija;60119]"Mi ćemo se brinuti o bebi i vratićemo je roditeljima čim plate ceo račun u iznosu od 3,5 miliona rupija", rekao je portparol bolnice. "Nismo uzeli dete kao taoca", dodao je.

Izvor: MTS-Mondo



Ihhh, pustio bih ja njih da se brinu o bebi jedno 5,6 god pa im onda platio :p

mersija
15-06-2008, 10:33
Istrazivanje pokazalo,Svedjanke, najljepse zene...


Magazin za putovanja, Traveler’s Digest, napravio je popis gradova u kojima žive najljepše žene. Na svjetskom vrhu je Stockholm. Glavni grad Švedske je grad u kojem ce se turistima, zbog prelijepih djevojaka, ciniti da su se našli u reality showu s top modelima. Prema tom casopisu Švedanke su vrlo pristupacne, ali i obrazovane žene. Govore engleski s britanskim akcentom, pa bi ih mnogi turisti zbog izgovora mogli zamijeniti za Britanke. Argentinski Buenos Aires i njegove stanovnice na drugom su mjestu, koje se isticu svojom egzoticnom ljepotom.

izvor:24 sata/hr

Pa eto bujrum,ko hoce u Svedsku:)

iSelektor
15-06-2008, 14:28
Bio, video, doziveo i uzivao... jel tako tahirovce hehe, bese lepo
Jedna me je zamalo ubila, ja u sred diskoteke pod alkoholom zapalio cigaru, ona pridje i iscupa mi je iz usta... i baci cigaru na pod... dok nisam skonto sta je pitanju, falila je sekunda da joj pokazem svoje misljenje...

Svedska je topppp uhhhh

NeXeN
15-06-2008, 16:37
Istrazivanje pokazalo,Svedjanke, najljepse zene...
....Prema tom casopisu Švedanke su vrlo pristupacne, ali i obrazovane žene. Govore engleski s britanskim akcentom, pa bi ih mnogi turisti zbog izgovora mogli zamijeniti za Britanke. ...
maloprije sam se u to uverio....
evo dosad mi je sedela sestra iz svedske i svedjanka Klara...

Tahirovce
15-06-2008, 19:11
Bio, video, doziveo i uzivao... jel tako tahirovce hehe, bese lepo
Jedna me je zamalo ubila, ja u sred diskoteke pod alkoholom zapalio cigaru, ona pridje i iscupa mi je iz usta... i baci cigaru na pod... dok nisam skonto sta je pitanju, falila je sekunda da joj pokazem svoje misljenje...

Svedska je topppp uhhhh

bas tako,
znadel ti onu od Balasevica"al se nekad dobro jelo":biggrin::biggrin:.......

sanna72
16-06-2008, 17:19
U Dubaiju nastaje najveći vodoskok na svetu


http://www.deltaportal.info/1306/vodoskok.jpg

U Dubaiju, tik uz najvišu zgradu na svetu Burj Dubai, izgradiće se i najveći vodoskok na svetu.





Vodoskok nadomak Burj Dubaija nastaće na prostoru veličine dvaju fudbalskih igrališta, najavio je u Dubaiju Mohammed Ali al Abbar, predsednik uprave koncerna za nekretnine Emaar. Fontana će biti impozantna i kad je reč o visini, jer će visina vodoskoka dosezati više od 150 metara.
Za usporedbu, vodoskok u Ženevi "Jet d'eau" izbacuje vodu na visinu od oko 140 metara.
Al Abbar je najavio da će uz vodoskok biti izgrađeno i više umetnih jezera. Troškovi projekta iznose oko 140 miliona eura.

sanna72
16-06-2008, 17:22
Nova turistička ponuda Egzita


http://www.deltaportal.info/1306/turist.jpg

Exit tim pokrenuo je prvi zvanični sajt www.exittrip.org (http://www.exittrip.org/) koji posetiocima Egzit festivala omogućava da sve informacije vezane za smeštaj, prevoz, ugostiteljske objekte ali i sadržaje u gradu nakon festivala dobiju na jednom mestu.
Reč je o prvom zvaničnom turističkom sajtu Egzita koji je podržalo Ministarstva turizma republike Srbije a koji ima za cilj da turističku uslugu u Srbiji podigne na viši nivo a posetiocima festivala omogući najbrži i najlakši pronalazak smeštaja i prevoza za vreme festivala!

To znači da će posetioci festivala, za razliku od ranijih godina, imati mogućnost da preko zvaničnog sajta rezervišu prevoz ali i da bukiraju smeštaj tokom trajanja festivala. U ponudi je mogućnost rezervacije prevoza od svih transportnih stanica (aerodrom, železnica, itd) u zemlji i regionu do Novog Sada a obezbeđen je prevoz autobusima, mini kombijima, automobilima i limuzinama.

Sadržina sajta će u narednom periodu biti obogaćena raznovrsnim inofrmacijama korisnim za turiste kao što su ponuda novosadskih ugostiteljskih objekata ali i tzv. "afterEgzit" programa u Beogradu.

Ovo je jedini regularni sajt ove vrste u Srbiji kao i inostranstvu i kao takav predstavlja najsigurniji način da svako ko nije Novosađanin rezerviše smeštaj u mnogobrojnim stanovima, hostelima, hotelima kao i u Egzit kampu.

Puštanje u funkciju sajta "Exit Trip" znači direktno promovisanje i brendiranje Srbije i Novog Sada. Takođe, ovaj sajt predstavlja direktnu saradnju "Exit Tima" i Novosađana kojima je pružena prilika da sigurno i legalno izdaju svoje smeštajne kapacitete i pružaju ugostiteljske usluge. S tim u vezi javno pozivamo sve Novosađane da nas kontaktiraju i da se njihov raspoloživ smeštaj nađe među najboljom ponudom smeštajnog kapaciteta za festival Egzit.

ursuljanka
17-06-2008, 13:42
Armin Isakovic(31)-prije tri dana je u stanu,u cenru Sarajeva,nozem usmrtio majku Fatimu(61).

ursuljanka
17-06-2008, 13:53
Britanka,Čelzi Kamins i njen otac stiven Brumhed,zavrsili su na sudu zato sto su dvije godine bili u tajnoj vezi.Mlada sportiskinja,tajno se nalazila sa svojim ocem u njegovoj kuci i Mancesteru.Oboje su imali i druge partnere.A devojka posto nije znala ko je otac deteta odlucila je da abortira.

borichi
19-06-2008, 17:39
Prednost demokratskog kandidata u ključnim »nepostojanim« državama. Obama vodi pred McCainom u Pennsylvaniji s 52 prema 42 posto glasova, u Ohiu s 48 prema 42 posto i na Floridi s 47 prema 43 posto glasova. Te tri države su u prošlosti birale i demokratske i republikanske predsjednike, i bit će ključne.


__________________________________________________ ________________


Jos cemo vidjeti sta ce biti. Po meni on je najgora opcija.

borichi
19-06-2008, 17:39
Na TV nastupu
Muslimanke iza Obame uklonjene iz kadra

Predstavnici kampanje američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Barracka Obame bili su primorani ispričati se dvjema ženama muslimankama kojima je bilo zabranjeno da sjede iza njega na javnom događaju.
http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/080619035.jpg Foto: Telegraph

Od dviju žena pokrivenih maramama traženo je da ne sjede ispred kamera na utrci u Detroitu, gdje je Al Gore javno podržao Obamu.

Dvadesetpetogodišnja odvjetnica Hebba Aref je za magazin Politico izjavila: “Došla sam da ga podržim, a sad se osjećam diskriminiranom”.

“Ja sam shvatila da je poruka bila da ne žele njega dovesti u vezu sa muslimanima ili muslimanskim pristalicama”, dodala je odvjetnica.

Prijateljica Hebbe Aref, Ali Koussan, studentica prava, je izjavila da joj je jedan od volontera rekao da je to zbog trenutne političke klime i onoga što se dešava u svijetu, te da nije dobro za nju da bude viđena na televiziji i da je dovode u vezu sa Obamom.
Drugoj ženi je rečeno da skine maramu ukoliko želi da sjedi na posebnom mjestu.

Rezultati ankete su pokazali da jedna osmina Amerikanaca pogrešno vjeruje da je Obama musliman.

Glasnogovornik kampanje Bill Burton je izjavio: “Ovo svakako nije politika kampanje. Uvredljivo je i u sukobu je sa Obaminom predanosti i odlučnosti da ujedini sve Amerikance. Jednostavno se ne radi o kampanji kakvu mi vodimo”.

“Iskreno se izvinjavamo za ponašanje ovih volontera”, poručio je Burton.

Ali ovaj incident, kako navodi Telegraph, osvjetljava stepen zabrinutosti učesnika Obamine kampanje zbog tradicionalne političke slike, nečega što je u suprotnosti sa Obaminim obećanjem promjene američke politike.

Dok je odrastao, pohađao je školu u Indoneziji, državi koju uglavnom naseljavaju muslimani. Predstavnici Obamine kampanje su dosad konstatno ponavljali da on nije musliman.
(Sarajevo-x.com)

borichi
19-06-2008, 20:27
Re: Post gore!

Mislim da ovaj kreten Obama treba da se izvine ovim zenama.


Ja sam odustala od svakog glasanja. Necu!:) brate, da me savjest poslije grize... "Ovoj Budali dadoh glas"

Beba
23-06-2008, 01:41
Gloucester, Massachusetts - ribarski grad u američkoj državi Masačusets, došao je na naslovne strane vodećih medija zbog bejbi buma u lokalnoj srednjoj školi.

Čak 17 maloletnica, starosti 16 i 17 godina, ostalo je u isto vreme u drugom stanju. Iza neobičnog događaja stoji dogovor učenica da zajedno odgajaju decu.
Slučaj je dobio medijsku pažnju nakon što je magazin „Time“ pisao o tome kako grupni dogovori tinejdžerki da zatrudne u poslednje vreme uzimaju velike razmere na nacionalnom nivou.
Amanda Ajrlend (18 ), maturantkinja koja ima dvogodišnje dete, rekla je da su je brojne učenice, naročito one mlađe, zaustavljale na hodniku i govorile da joj zavide.

„Verovatno su želele da imaju nekoga ko će ih voleti bezuslovno do kraja života. Ali, teško je osećati se voljenom kada vam neko vrišti u tri sata ujutru tražeći hranu“.

Kako je rekao upravnik škole, neke od devojaka često su dolazile na test trudnoće u školsku ambulantu i bile su vidno uznemirene kad je nalaz bio negativan.
Zvaničnici će istražiti starost očeva, za koje se veruje da su u ranim dvadesetim godinama. Jedan od njih je navodno i 24-godišnji beskućnik. Očevi bi mogli da budu optuženi za seks sa maloletnicama.


by FolkoTeka

sanna72
23-06-2008, 21:41
Deset godina se nije šišao


http://www.deltaportal.info/2306/kosa.jpg

Jedan Australijanac tvrdi kako se nije šišao niti brijao zadnjih više od deset godina.
Phil Moore pušta svoje lokne da se slobodno vijore, a njegova brada postala je neka vrsta atrakcije u Elmhurtsu, Victoria.

42-ogodišnjak tvrdi da više od deset godina nije video britvice niti frizera, a uzimajući u obzir njegov strah od lokalnih berbera, male su šanse da će uskoro posetiti nekog od njih.

Philov obožavatelj broj jedan je njegov sin Blake koji pokušava na sličan način kopirati oca u stilu frizure. Ipak, mladom Mooreu će trebati još mnogo vremena da dostigne starijeg.

sanna72
23-06-2008, 21:43
Picassova slika "Sylvette" prodata za rekordnih 6,1 miliona dolara


http://www.deltaportal.info/2306/sylvette.jpg

Apstraktni portret "Sylvette" iz 1954. godine, koji je naslikao Pablo Picasso, na aukciji slika u Sydneyu prodan je za 6,1 milion dolara čime je oboren rekord u prodaji neke umetnine na australskoj aukciji. Sliku na kojoj je naslikan model i umetnica Sylvette David u žutoj, crvenoj i zelenoj boji, a anonimni kupac se za sliku na aukciji naticao putem telefona.
"Što se tiče prodaje umetnina, Sydney je New York južne hemosfere", rekla je Marie Geissler iz galerije Deutscher-Menzies te je nadodala: "Stoga je ovo povesni dan koji će se pamtiti po prodaji jednog od najznačajnijih dela 20. veka". Tako je Picassova slika, zapravo, vrlo lako oborila rekord pre kojeg ga je držao Brett Whiteley, čije se delo prodalo za 3,48 miliona australskih dolara. Australija već duže vreme čeka na ekploziju umetninama, jer je Rodney Menzies, čelnik aukcijske kuće Menzies Art Brands kupio Picassovu sliku pre dve godine za 4,6 miliona dolara i time potaknuo interes mnogih kolekcionara s Dalekog Istoka na kupovinu skupocjenih slikarija, pogotovo jednog od najvećih umetnika u povesti španjolca Pabla Picassa, najmlađeg pušača cigareta na svetu koji je umro 1973. godne.

Sylvette David, mlada devojka poznata po kosi svezanoj visoko u rep (pony tail), bila je Pablova suseda u francuskom Vallaurisu, a pojavljuje se na preko četrdeset njegovih slika. Upravo rekordna "Sylvette" iz 1954. godine, poslednji je Picassov kancelarija s tom mladom devojkom. Sylvette i Pablo su se upoznali 1953. godine kad je umetnica radila u lončarskoj radnji nedaleko Picassova ateljea. Tad joj je bilo 17 godina, a živela u južnoj Francuskoj s majkom umetnicom, bratom i dečkom Tobyjem Jellinekom, umetnikom koji je izrađivao avangardne metalne stolce. Čim se doselio u ulicu do njihove, Pablo je primetio Tobyjeve neobične radove i zamolio ga da nekoliko primeraka stolaca donese u njegov atelje. S Tobyjem se prema atelijeru uputila i njegova devojka Sylvette, koju je Pablo nedugo zatim po sećanju naslikao i pokazao joj svoje delo.

Picasso je obožavao njeno lice i dugu plavu kosu
Nije je dugo trebalo nagovarati da mu pozira kao model. Bila je sramežljiva i visoka devojka duge plave kose svezane visoko u rep, izgleda kakvog je kasnije usvojila Brigitte Bardot. Picasso je na mladoj gospođici najviše voleo zanimljivo lice i kosu, međutim, za razliku od ostalih njegovih modela, sa Sylvette je imao samo prijateljski odnos. Nakon nekoliko godina se udala i sa suprugom odselila u Englesku, jer nije imala ambiciju čekati na slavu kao Picassova muza. Potaknuta Picassom, koji joj je bio svojevrsni slikarski mentor, pod svoje se umetnine potpisivala kao Lydia Corbett. S vremenom, dodala je drugi potpis - Sylvette David. Kako je njena reputacija umetnice rasla, svoja je dela počela izlagati u Francuskoj uključujući nekoliko izložbi u Londonu.

sanna72
24-06-2008, 23:56
Matematička formula za savršen sendvič




http://www.deltaportal.info/2406/matematika.jpg

Geoff Nute sa Bristolskog fakulteta napravio je eksperiment u kojem su ljudi specijalizirani za ispitivanje okusa hrane isprobavali više vrsta sira.
Kao veoma bitne faktore uzeli su i žutinu sira, kremasti okus, mrvljenje. Tako su došli do magične formule za savšen sendvič koja glasi: W = [1 + ((bd)/6.5)) - s + ((m-2c)/2) + ((v+p)/7t)] (100 + l/100). W znači debljinu sira u milimetrima, B je debljina hleba, D su dodaci za testo, S je debljina margarina, M je debljina majoneze, C je kremast ukus, V je debljina rajčice, P je dužina kiselih krastavaca, T je kiselost, a I debljina zelene salate.

sanna72
26-06-2008, 07:09
U Rusiji ponekad umesto kiše cement pada


.
http://www.deltaportal.info/2506/cement.jpg

Ruski avion je ispustio 25 kg težak komad cementa na kuću koja se nalazi u predgrađu Moskve dok je “rasterivao” oblake kako bi sprečio kišu, koja bi mogla ugroziti godišnje odmore, izvestili su ruski mediji.
Ususret glavnim godišnjim odmorima, ruske zračne snage često šalju po 12 aviona koji nose teret srebrenog jodida, tečnog nitrogena i cementnog praha kako bi “rastjerali” oblake iznad Moskve i očistili nebo od vlage.

Glasnogovornik ruskih zračnih snaga odbio je komentirati slučaj.

Stručnjaci za vremenske prilike ističu da se radi o prvoj nesreći u poslednjih 20 godina.
Vlasnica kuće nije bila povređena, ali je odbila 50,000 rublji (2.000 američkih dolara) odštete od zračnih snaga, rekavši da će ih tužiti za štetu i nanošenje psihičke boli.

sanna72
26-06-2008, 07:12
Nove web kamere iz Japana


http://www.deltaportal.info/2506/kamera.jpg

Dosadila vam je okrugla web kamerica uz vaš računar, koja kao da je ispala iz devedesetih ili čak osamdesetih?
Na tržištu je hrpa novih proizvoda, među kojima se svojom elegancijom ističu oni japanske tvrtke Elecom.
Sjajni minimalistički dizajn odlično će se uklopiti u vaš dom – pod uvetom da ste ljubitelj slavne Bauhaus škole dizajna.
Za crni kutijicu utilitarnog izgleda s rezolucijom 640 X 480 pixela treba izdvojiti 5040 jena.
Beli model koji bi se savršeno uklopio u dizajn Kubrickove "2001." može se pohvaliti boljom rezolucijom - 1280 X 1024 – ali i malo većom cenom od 7560 jena. U cenu su, naravno, uključeni i mikrofoni.

sanna72
26-06-2008, 07:14
Vodene lopte... nova letnja atrakcija!



.http://www.deltaportal.info/2606/lopta.jpg


U ovim vrućim i sparnim danima mnogi se rashlađuju u moru ili bazenima. No, pravu turističku atrakaciju pobudila je pojava vodenih lopti.
Prvi put u Hrvatskoj isprobali su ih kupači u Medulinu. Lopte su inače kanadski proizvod. Stoga, ako želite aktivan odmor leti, a da nije samo izležavanje i sunčanje na plaži, definitivno morate isprobati novu vodenu atrakcija. Oni koji su već jesu, nisu mogli prikriti oduševljenje.
'Vodene lopte su mi baš super. Dobre su za kondiciju i sunčanje, a deluju i kao sauna. Od kad se to otvorilo, osam sam puta dnevno ovde', izjavila je oduševljena kupačica.

sanna72
26-06-2008, 07:17
Homoseksualci i heteroseksualne žene imaju slične mozgove


.http://www.deltaportal.info/2606/homo.jpg

Najnovija studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences sugerira da homoseksualci i heteroseksualne žene imaju slične mozgove. Isto vredi i za mozgove lezbeke te heteroseksualnih muškaraca.


Skenovi mozgova otkrili su da homoseksualci i heteroseksualne žene imaju simetrične mozgove, odnosno da su im leva i desna polutka gotovo iste veličine. Lezbeke i heteroseksualni muškarci imaju asimetrične mozgove, i desna im je polutka mozga znatno veća od leve, pokazuju skenovi.
Studija je provedena na 90 volontera, a istraživanje su vodili Ivanka Savić i Per Linström. Njihov tim tek treba potvrditi jesu li razlike u obliku mozga odgovorne za seksualnu orijentaciju ili su posledica seksualne orijentacije. Iduće će se istraživanje baviti simetrijom mozgova novorođenčadi, kako bi se videlo može li se tako otkriti njihova buduća seksualna orijentacija.

sanna72
27-06-2008, 15:33
"Bordelski autobus" u Miami Beachu



http://www.deltaportal.info/2706/bordelski.jpg

“Bordelski autobus”, kako ga nazivaju detektivi, kružio je Miami Beachom nudeći usluge kao što su ples u krilu, razne druge seksualne usluge i piće, izvestili su policajci.


Putnicima se nudio oralni seks za 100 američkih dolara, navodi se u izveštaju policije Miami Beacha koja je zaplenila autobus i zatvorila vođu puta.

Crni autobus je kružio u South Beachu, četvrti popularnoj među turistima i osobama koje posećuju klubove, nudeći usluge vožnje i neograničene količine pića za 40 američkih dolara.

Prikriveni detektivi su izjavili da su u autobusu otkrili bar i nekoliko mladih žena koje su na sebi imale samo tange okićene novcem. Nudile su usluge seksa.

Osumnjičena dvadesetdevetogodišnja Christine Morteg je, kako izveštava Reuters, uhapšena pod optužbom da se bavila prostitucijom, transportom zu pružanje usluga prostitucije i da je vodila biznis bez dozvole. Iz zatvora je puštena uz jamčevinu od 5.000 američkih dolara.

Uposlenici i klijenti su takođe bili optuženi kada se ovaj lanac prostitucije razbio, rezultirajući brojem od 75 hapšenja.

sanna72
27-06-2008, 15:34
Popularnost gejši prati popularnost interneta



http://www.deltaportal.info/2706/gejsa.jpg

Zabeležena je navala mladih žena koje se žele obučiti kako bi postale gejše, iako je u ranijim godinama pretila opasnost da ovo tradicionalno zanimanje sasvim izumre. Broj mladih maiko, ili obučenih gejši, je premašio broj 100 u martu ove godine, prvi put nakon pedesetih godina prošlog veka.
Ovaj porast broja mladih gejša prati pokretanje web stranice Kyoto Traditional Musical Art Foundationa, organizacije koja je muziku, ples i druge veštine gejši učinila dostupnim onima koji se nalazi izvan relativno zatvorenog sveta kurtizana i njihovih klijenata.

Razlog novim akcijama i obukama ove fondacije leži u nizu TV serija i filmova o životima gejši. Upravo zbog toga je ova organizacija odlučila pokrenuti web stranicu.

“Stvarno sam sretna”, izjavila je 100. po redu obučena gejša, Keiko. “Otkako sam videla gejše na televiziji, sanjam o tome da postanem maiko”, priznala je Keiko.

Kultura i delatnost gejši je jedan od temelja japanske kulture već vekovima. Gejše uveseljavaju klijente u pet distrikta Kjota, drevnog glavnog grada japanskog carstva.

Nekoliko desetina godina posle Drugog svetskog rata godišnji broj obučenih gejši je iznosio između 50 i 80. Medijski interes za gejše je postepeno rastao. Holivudski film iz 2005. godine, utemeljen na književnom delu “Memoari gejše”, je, između ostalog, nanovo pobudio zainteresovanost javnosti za ove veštine.

Ako je suditi po sadržaju sa web stranice gore pomenute fondacije, istinska gejša mora posedovati deset svojstava od završetka škole do postignute vrednosti “krajnjeg strpljenja”, objavio je Telegraph.

sanna72
30-06-2008, 13:13
Sajam ekstravagantnih šešira u Ascotu



.
http://www.deltaportal.info/3006/sesir.jpg

Jedna od najpoznatijih trka konja na svetu, a za Engleze i najvažniji društveni događaj, ni ove godine nije prošla bez modnih ekstravagancija na glavi. Naime, šešir je za žene obavezan modni detalj, pa se svaka svojski trudi nadmašiti konkurenciju, ako ni u čemu, onda u originalnosti.
Trebalo bi konji biti zaštitni znak pitoresknog gradića Ascota u Berkshireu u Engleskoj, već godinama su to zapravo ženski šeširi. Trke konja postale su i medijima i posetiocima manje zanimljive, dok su šeširi ti koji zaokupljaju pažnju.
Budući da je poslednjih godina kraljevska porodica redoviti gost u Ascotu, o tome da događaj prođe na nivou dostojnom kraljice ove se godine brinula i modna policija. Tako su žene morale na sebi imati dnevnu haljinu i šešir, ali gola ramena, minisuknje, halteri i bretelice nisu bili dopušteni. Muškarcima je pak bilo propisano dnevno odelo, prsluk i takođe šešir.
Kao i svaki put dosad, žene su birale uglavnom klasične i nenapadne haljine, ali zato su šeširi popravili sajam ekstravagancije. Bilo je tu modela inspiriranih egzotičnim pticama, interijerima, dečjim igralištima, pozorištom i kojekakvim drugim neobjašnjivim pojavama.
U Ascotu nije ni bitna veličina ili funkcionalnost šešira. Bitno je da strši, da se izdvaja iz gomile i da ga svi primećuju. Pa makar to bila torta na glavi ostarelog engleskog veterana!

sanna72
30-06-2008, 13:15
Indijski piloti piju pre letova



http://www.deltaportal.info/3006/pice.jpg

Indijska civilna avijacija godišnje opomene 50 pilota zbog konzumiranja alkohola pre samog leta.


Generalni direktor civilne avijacije ističe kako se česti slučajevi ove vrste utvrđuju tokom rutinskih testova koji se provode tokom godine.

Reuters pojašnjava kako je Indija jedno od avijacijskih tržišta koja se najbrže razvijaju u svetu. Ovde se stalno pojavljuju novi avioprevoznici te je konkurencija velika. Zbog toga su piloti prinuđeni da često lete.

Indija ima oko 4.500 do 5.000 komercijalnih pilota i oko 2.500 onih koji su još uvek na treninzima.

Odredbe civilne avijacije predviđaju da piloti i posada ne smeju konzumirati alkohol 12 sati pred let.

Tahirovce
03-07-2008, 19:25
http://www.sandzaknews.com/slikao.php?image=slike/vijest-1543.jpg (http://www.sandzaknews.com/slike/vijest-1543.jpg)
Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas je bivšeg komandanta Armije BiH snaga u Srebrenici, Nasera Orića, oslobodilo optužbi po kojima je 2006. godine prvostepenom presudom bio osuđen na dvije godine zatvora.

"Apelaciono veće je oslobodilo Orića optužbi po tački 7 (3) statuta Tribunala, dakle komandne odgovornosti za ubistva i torturu bosanskih Srba u policijskoj stanici u Srebrenici, kao i u zgradi i iza zgrade opštine u Srebrenici", objasnila je Tanjugu portparol Tribunala Nerma Jelačić.

"Sve osnove žalbe koje je Tužilaštvo uputilo na prvostepenu presudu su odbijene", rekla je Jelačićeva.

Tužilaštvo je na suđenju tražilo da Orić bude osuđen na 18 godina zatvora.

Žalbeno vijeće je zaključilo da pred Pretresnim vijećem nije iznijeto dovoljno dokaza da se Orić osudi po komandnoj odgovornosti, zbog čega je poništilo prvostepenu presudu.

Sudije Žalbenog vijeća su naglasile da nema sumnje da su nad Srbima koji su bili zatočeni u dvema zgradama počinjeni teški zločini.

"Međutim, dokaz da su zločini izvršeni nije dovoljan da bi pojedinac bio osuđen zbog tih zločina. Krivični postupak zahtjeva dokaze koji potvrđuju, van svake razumne sumnje, da je optuženi kao pojedinac odgovoran za zločin i samo u tom slučaju može biti donijeta presuda", navedeno je u obrazloženju oslobađajuće presude.

Prvostepeno vijeće Tribunala 30. juna 2006. godine osudilo je Orića na dvije godine zatvora samo po jednoj tački optužnice, zbog toga što nije sprečio zločine nad srpskim zatvorenicima 1992. i 1993. godine na području Srebrenice.

Žalbe na presudu uložile su i odbrana i optužba.

Odmah po izricanju prvostepene presude, Orić je pušten na slobodu, jer je prethodno u pritvoru Haškog tribunala proveo tri godine i dva mjeseca, što mu je uračunato u kaznu.

Oriću je suđeno po optužnici koja ga je teretila za smrt zarobljenih Srba u srebreničkoj policijskoj stanici, okrutno postupanje prema pritvorenicima i bezobzirno uništavanje 12 srpskih sela od leta 1992. do kraja 1993. godine, kada je bio zapovednik muslimanskih snaga u Srebrenici.

Tužilaštvo je tražilo da bude osuđen na 18 godina zatvora, a odbrana da bude oslobođen.

Sudsko vijeće je u prvosetepenom postupku po svim tačkama donijelo oslobađajuću presudu, osim po tački da je kriv za propust da, kao nadređeni, ispuni dužnost i preduzme razumne mjere da ne dođe do okrutnog postupanja prema srpskim zatvorenicima od 27. decembra 1992. godine do 20. marta 1993. godine.

Ljajić se protivi oslobađanju Nasera Orića

Srbijanski Nacionalni savjet za saradnju sa Haškim tribunalom, na čijem je čelu Rasim Ljajić ocjenio je danas da je pravosnažna oslobađajuća presuda Naseru Oriću još jedan ozbiljan udarac za međunarodnu pravdu, optužujući Tribunal u Hagu za primjenu dvostrukih aršina prilikom utvrđivanja komandne odgovornosti optuženih.

Nacionalni savjet u saopštenju ističe da će posle ovoga "bilo kome biti teško da odbrani stav da ne postoje dvostruki aršini u utvrđivanju potrebnog efektivnog stepena kontrole za utvrđivanje komandne odgovornosti".

Dodaje se da postoji niz poznatih činjenica koje ukazuju da je Orić bio zapovednik muslimanskih snaga u Srebrenici.

Savet, koji do sada nije komentarisao odluke Haškog tribunala, sada ističe da takva presuda neće doprinijeti ni ostvarenju pravde, ni utvrđivanju istine, niti pomirenju na prostorima bivše Jugoslavije, podsećajući da je i Ramuš Haradinaj nedavno prvostepenom presudom oslobođen optužbe za zločine nad Srbima na Kosovu.

izvor

http://www.sandzaknews.com

STRANAC
04-07-2008, 00:29
znas sta,milo mi sto je pravda isplivala na videlo za Orica,a ovaj ako je to reko,neka se najede go...a,je..m mu seme izdajnicko....

borichi
08-07-2008, 22:18
08.07.2008. | 20:09
OŠTRa kritika VLASTi U MILANU KOJA BI RASTJERALA MUSLIMANE

Monsinjor Bottoni: Zatvaranje džamije je ‘čisti fašizam’ (http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Svijet/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/articleId/14080/Default.aspx)

http://www.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/images/2008-07-09/Svijet/20080704_121102_BAG108Thumbnail.jpg

Zatvoriti džamiju u ulici Jenner u Milanu te muslimanima koji mole ispred zbog nedostatka prostora naplaćivati kazne od 27 eura, prijedlog je Sjeverne lige, Berlusconijeve koalicijske stranke.
Talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni ne samo što to podržava nego postavlja i ultimatum: ili će se naći nekakav kompromis, odnosno 4000 muslimana koji prostiru tepihe i mole svakog petka u ulici Jenner trebaju pronaći drugo mjesto, ili će se do kraja kolovoza zatvoriti ne samo vrata džamije nego i Centar islamske kulture u Milanu.
Zamjenik Leticije Moratti, gradonačelnice Milana, Riccardo de Corato iz Nacionalnog saveza slijedi mekšu liniju:

- Problem postoji. Petkom su ulice oko džamije blokirane, proći pješice je nezamislivo, da ne spominjemo automobile. Općina je spremna petkom od 12 do 16 sati ugostiti islamske vjernike u Centru za utrke Vigorelli.

- Ne prihvaćamo da nam muslimani postavljaju uvjete. U Italiji smo, ovo je naša zemlja - ratnički će čelnik Sjeverne lige Umberto Bossi.
Polemika se zahuktava, a ksenofobijom je silno iznenađen i monsignor Gianfranco Bottoni, odgovoran za ekumenske i međureligijske odnose milanske biskupije.

- Sumnjam da civilne institucije u jednoj zemlji koja se definira demokratskom mogu zabraniti jedno od temeljnih ustavnih prava kao što je sloboda kulta i vjere. Samo fašistički režim upotrebljava ovakve diktatorske metode. Još uvijek se nadam da Talijani nisu pali tako nisko - jetko je zaključio monsignor Bottoni.


Izvor: Slobodna Dalmacija

borichi
08-07-2008, 22:50
trik-reklama za bluetooth slušalice
Dokazano: mobiteli ipak ne peku kokice (http://www.slobodnadalmacija.hr/Scena/Mozaik/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/14103/Dokazano-mobiteli-ipak-ne-peku-kokice.aspx)

Proteklih nekoliko dana pravu senzaciju na YouTubeu izazvao je video u kojem grupa Japanaca peče kokice uz pomoć mobitela. Video je prilično zabavan jer vas natjera u smijeh kada nakon minute zvonjave četiriju mobitela posloženih u krug, kokice između njih prsnu kao na vrućem ulju.
Nakon japanskoga, ubrzo se pojavila i ruska, te europska verzija videa u kojem oduševljeni prijatelji nazivaju jedni druge praveći na taj način kokice.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/images/2008-07-09/Mozaik/MOBITELI_KOKICE-080708Thumbnail.jpg
Zvonilo je, zvonilo, ali kukuruz nije poskočio /Nikola Vilić / cropix


Ovaj video vidjeli su milijuni korisnika interneta i vjerojatno je natjerao mnoge na pokuse. Neki naši mediji čak su priču objavili kao senzacionalno otkriće. No, istina nije tako bombastična: riječ je tek o zgodnoj reklami za jedne bluetooth slušalice.

Tvrtka čije je sjedište u Pittsburghu priznala je kako je poslala video na brojne adrese, tek kao šalu iza koje se krije poruka da korisnici mobitela trebaju razmišljati o opasnostima zračenja. Prije tog saznanja, na forumima su se raspredale rasprave o posljedicama zračenja mobitela, a u pomoć su pozvani i fizičari koji su redom opovrgnuli teorije o novom načinu pravljenja kokica.

Tu je i priča o mikrovalnoj pećnici koja radi kokice sa snagom od tisući vati, dok mobiteli imaju izlaznu snagu negdje oko 0,1 vata.

- A ja samo čekao kad će mi glava napraviti “pop” - komentar je jednog forumaša.

M. ILIĆ

sanna72
10-07-2008, 17:37
Kakav glumac!






Jedan čovek je uhapšen zato što se pretvarao da je dobio srčani napad. I to se dešava! A desilo se upravo u gradu Vaukeša, u državi Viskonsin, u Sjedinjenim Američkim Državama. Koji su razlozi njegovog pretvaranja i šta se zapravo desilo?

Pedesetdvogodišnji stanovnik Milvokija optužen je da se pretvarao da je dobio srčani napad kako bi na taj način izbegao da plati račun u restoranu i vožnju taksijem. Čini se da je hapšenje ipak bilo opravdano.

Zvaničnici iz policije izjavili su da je ovaj čovek uzeo taksi kako bi se odvezao do tržnog centra. Kada ga je taksista dovezao do željenog odredišta, čovek je počeo da glumi srčani napad. Taksista je poverovao u ono što je video i "nesrećnom čoveku" nije ni naplatio vožnju.

Zvaničnici iz policije rekli su i da je čovek napravio račun od 23 dolara u restoranu "Applebee" kada je za večeru poručio šniclu. A kada je kelner doneo račun, on je ponovo počeo da glumi srčani napad. Tako je nasamareno i osoblje restorana.

Međutim, tek tada je nastala zbrka i sve je krenulo nizbrdo. Vatrogasci su dovezli čoveka u bolnicu, a doktor ga je prepoznao kao prevaranta koji je nešto slično izveo nekoliko puta. Izgleda da je ovaj "glumac" konačno dolijao pravdi!

Sve se završilo tako što je čovek uhvaćen i optužen za prevaru. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna i do devet meseci zatvora i 10.000 dolara novčane kazne. Suđenje se tek očekuje, pa će se onda znati i kakva je presuda za ovako neobično krivično delo.

NeXeN
11-07-2008, 00:33
trik-reklama za bluetooth slušalice
Dokazano: mobiteli ipak ne peku kokice (http://www.slobodnadalmacija.hr/Scena/Mozaik/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/14103/Dokazano-mobiteli-ipak-ne-peku-kokice.aspx).........


....A ja samo čekao kad će mi glava napraviti “pop” - komentar je jednog forumaša.
JE LI OVAJ POST BIO NA MOJ RACUN? :cool:.

tmusa
11-07-2008, 01:18
VALA ZUGA OVO NE MIRISE DOBRO KAO KOKICE....Neznam ja bi ovo sankcionisao

Chupka_
21-07-2008, 16:48
"Voda-voda" i "Aqua viva" mikrobiološki neispravne

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1216646657.jpg
Stručnjaci Poljoprivrednog zavoda u Bijeljini ustanovili su da je „Voda-voda“ proizvođača “SI&SI Group” iz Subotice i „Aqua viva“, proizvođača „Knjaz Miloš“ iz Aranđelovca, mikrobiološki neispravna.Ovo je utvrđeno analizom uzoraka vode u okviru redovne kontrole uvezene robe, rezultati su dostavljeni Ministarstvu zdravlja RS-a i Republičkom inspektoratu.

Glavni republički zdravstveno-sanitarni inspektor Desimir Miljić je rekao da proizvođači imaju pravo na tzv. „superanalizu“, koja po njihovom izboru može da bude izvršena u Institutu za zaštitu zdravlja u Banjoj Luci ili u Beogradu.

Važeći propisi predviđaju da bilo da se radi o hemijskoj, mikrobiološkoj ili radiološkoj neispravnosti nekog proizvoda, on se tretira kao opasan po ljudsko zdravlje i stavlja se van prometa.

Opravdanje da se razlikuju Pravilnici o higijenskoj ispravnosti vode za piće u RS-u i Srbiji ne može da bude dovoljan razloga za izostanak reakcije nadležnih organa i detaljnu provjeru uvezene vode, a na osnovu laboratorijskih nalaza Instituta u Bijeljini, koji je utvrdio neispravnost uvezene vode.

Također, postoji i sumnja da se radi o nelegelanim punionicama, što potencijalno ugrožava zdravlje stanovništva.

Izvor vijesti: Sarajevo-x (http://www.sarajevo-x.com/)

sanna72
28-07-2008, 22:02
Kako je zec postao heroj



Evo priče o tome kako je jedan zec spasao sigurne smrti jedan bračni par iz kuće zahvaćene požarom. Ova neverovatna priča dogodila se u gradu Melburn u Australiji. Da vidimo šta je uradio taj zec i zašto je zaslužio epitet heroja.
Zec, kućni ljubimac, najzaslužniji je za to što je spasao svoje vlasnike iz razbuktalog požara koji je zahvatio njihovu kuću i brzo se širio.

Porodični kućni ljubimac jednostavnog imena Zec zagrebao je svojim kandžicama na vrata spavaće sobe ovog bračnog para, što ih je probudilo, rekao je Mik Svift, komandir gradske vatrogasne brigade.

Vlasnik, čiji identitet nije poznat javnosti, otkrio je vatru u stražnjoj sobi i video da se dim brzo širi kroz kuću. Ali, zahvaljujući svom kućnom ljubimcu zecu, bračni par je brzo reagovao i uspeo da pobegne iz zapaljene kuće bez ikakvih povreda. Na svu sreću, i zec heroj je spasen i prošao je bez ikakvih telesnih povreda.

"Zec je spasao bračni par od povreda", izjavio je Mik Svift. Bila je to udarna vest tog dana na lokalnim televizijama i u novinama.
Plamen je prouzrokovao znatnu materijalnu štetu na kući pre nego što su vatrogasci uspeli da ugase požar. Sve u svemu, sve se dobro završilo, zahvaljujući Zecu. Zbog ovog herojskog gesta sigurno je zaslužio makar dodatnu porciju šargarepe.

Zato, ako imate zeca za kućnog ljubimca, nemojte da vam smeta njegovo grebanje na vrata. Ko zna kada će vam to dobro doći.

Chupka_
01-08-2008, 11:30
U petak pomračenje Sunca

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1217504807.jpg
U petak, 1. augusta, dogodit će se totalno ili potpuno pomračenje Sunca, koje će u Europi biti vidljivo samo kao djelomično pomračenje.Potpuno pomračenje vidjet će se duž uske crte koja polazi od Kanade, preko Grenlanda, Arktika, Rusije, Kine i Mongolije, dok će se u Bosni i Hercegovini vidjeti samo kao djelomično jer će Mjesec samo malo "nagristi" Sunčev disk.

Prema informacijama Astronomskog društva ORION Sarajevo, u glavnom gradu BiH početak pomračenja je u 11 sati i 18 minuta, maksimalna faza u 11 sati i 52 minuta, a kraj u 12 sati i 26 minuta.

Stanovnici sjevernih dijelova BiH moći će vidjeti veću fazu pomračenja, a prema jugu će ono biti sve manje.

Pomračenje Sunca ne smije se ni na kratko gledati bez zaštite očiju. Za motrenje je potrebno nabaviti staklene filtere za elektrolučno varenje, ali i tada u jednom motrenju ne treba gledati duže od deset sekundi, nakon čega se preporučuje odmoriti oči.

Bez jakih zaštitnih filtera uslijed sunčevog sjaja može se vidjeti samo snažan bljesak, a oči su izložene pogibelji.

Nipošto se ne preporučuje gledanje kroz dvostruke ili trostruke sunčane naočale ili dno pivske bocce.

Izvor vijesti: Sarajevo-x (http://www.sarajevo-x.com/)

NeXeN
19-08-2008, 12:39
Novoasfaltirane trotoare farbaju u zelenu boju
http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/080811030.5_mn.jpg
http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/080811030.8_mn.jpg

Na području općine Centar u ulicama Branilaca Sarajeva i Kulovića tokom proteklog vikenda radnici komunalnog preduzeća "Rad" i jedne slovenske firme su započeli sa radovima nanošenja zaštitnog sloja na trotoare duž ovih ulica.



Radi se o specijalnoj masi koja je dosta otporna na sve vremenske uslove i ima vijek trajanja 12 godina. Svrha nanesenog sloja, koji se dobija od ljepila, pijeska i farbe, jeste da spriječi smrzavanje i klizanje po trotoaru, za što će građani Sarajeva biti zahvalni za vrijeme zimskih mjeseci. Do sada su radnici ove dvije firme završili sa bojenjem ulice Kulovića i Branilaca Sarajeva na dijelu od Gimnazijske ulice do raskrsnice sa ulicom Kulovića. Kako je planirano ulica Branilaca Sarajeva će biti završena u cijelosti i nastavak bojenja trotoara je planiran u Radićevoj ulici koja je nedavno rekonstruisana. Projekat finansira Direkcija za ceste Kantona Sarajevo u vrijednosti od 500.000 KM. Nakon završetka ovih radova ovaj Grad će pred predstojeći Sarajevo Film Festival imati znatno ljepše ulice centralnog gradskog jezgra.


Nevladina organizacija "Kroacija libertas" smatra da je farbanje trotoara u Sarajevu u zelenu boju čista provokacija.

Oni smatraju da je to jasna poruka koju su muslimani poslali ostalim narodima da Sarajevo nije glavni grad BiH već jedno etnički bošnjački glavni grad. "Reč je o poruci netolerancije i perfidnom scenariju etničkog čišćenja, koji je na smišljen način sproveden u Sarajevu kako bi se građani drugih nacionalnosti i veroispovesti oterali", rekao je predsednik ove organizacije Leo Pločkinić.

adnan
19-08-2008, 12:53
Gospodin Leo moze da se*e koliko hoce. Ja sam malo skeptican kako ce ta boja da spreci zaledjavanje trotoara. Jedino se mozda stvara gruba podloga sa pijeskom po kojoj se ljudi nece klizati.

SEJO31-de
19-08-2008, 23:45
Egipćanka rodila sedmorke


Kairo -- Egipćanka Gazala Kamis rodila je carskim rezom četiri dečaka i tri devojčice. Ona već ima tri ćerke uzrasta od 7 do 11 godina.

Novorođenčad su teška između kilogram i po i dva kilograma, i trenutno se nalaze u inkubatoru jer su prevremeno rođeni. Njihova majka, 27-godišnja Egipćanka, već ima troje dece. Ministarstvo zdravlja obećalo je besplatno mleko i pelene za prve dve godine. Ipak, to je za mnogobrojnu porodicu kratkotrajno rešenje.

"Hvala bogu, porođaj je prošao dobro. Morali smo da uradimo carski rez. Bebe su zdrave, ali se trenutno nalaze u inkubatoru, pošto su prevremeno rođene. Majka se takođe dobro oseća", kaže akušer.

Kamisova se nada da će dobiti stan blizu bolnice, jer u selu gde živi nema adekavtne medicinske pomoći.

"Treba nam pomoć u hrani i odeći. Njihov otac je zemljoradnik, i po čitav dan je odsutan, a nemam nikoga ko bi mi pomogao da ih čuvam", kazala je ona.

Brat Kamisove je rekao da je njen muž radnik na njivama, koji, kada je zaposlen, a to je obično samo jedan ili dva dana u nedelji, zarađuje 4 dolara na dan.

"Želim da se obrazuju i da budu uspešni. Ne želim da se i oni bave zemljoradnjom, želim da im omogućim da se obrazuju", rekao je otac sedmorki.

Od 1952. godine broj stanovnika Egipta se utrostručio i u popisu iz 2006. godine iznosio je 76 miliona. Egiptaska vlada pokrenula je kampanju kako bi podigla svest naroda o posledicama prevelikog demografskog buma.

Predsednik Egipta, Hosni Mubarak, izjavio je u martu da je prenaseljenost jedan od osnovnih uzroka nestašice jeftinog hleba i smeštaja, koji je pogodio više miliona siromašnog stanovništva.


Izvor:http://www.b92.net/info/vesti/index.

mersija
20-08-2008, 13:37
Egipćanka rodila sedmorke


Kairo -- Egipćanka Gazala Kamis rodila je carskim rezom četiri dečaka i tri devojčice. Ona već ima tri ćerke uzrasta od 7 do 11 godina.

Novorođenčad su teška između kilogram i po i dva kilograma, i trenutno se nalaze u inkubatoru jer su prevremeno rođeni. Njihova majka, 27-godišnja Egipćanka, već ima troje dece. Ministarstvo zdravlja obećalo je besplatno mleko i pelene za prve dve godine. Ipak, to je za mnogobrojnu porodicu kratkotrajno rešenje.

"Hvala bogu, porođaj je prošao dobro. Morali smo da uradimo carski rez. Bebe su zdrave, ali se trenutno nalaze u inkubatoru, pošto su prevremeno rođene. Majka se takođe dobro oseća", kaže akušer.

Kamisova se nada da će dobiti stan blizu bolnice, jer u selu gde živi nema adekavtne medicinske pomoći.

"Treba nam pomoć u hrani i odeći. Njihov otac je zemljoradnik, i po čitav dan je odsutan, a nemam nikoga ko bi mi pomogao da ih čuvam", kazala je ona.

Brat Kamisove je rekao da je njen muž radnik na njivama, koji, kada je zaposlen, a to je obično samo jedan ili dva dana u nedelji, zarađuje 4 dolara na dan.

"Želim da se obrazuju i da budu uspešni. Ne želim da se i oni bave zemljoradnjom, želim da im omogućim da se obrazuju", rekao je otac sedmorki.

Od 1952. godine broj stanovnika Egipta se utrostručio i u popisu iz 2006. godine iznosio je 76 miliona. Egiptaska vlada pokrenula je kampanju kako bi podigla svest naroda o posledicama prevelikog demografskog buma.

Predsednik Egipta, Hosni Mubarak, izjavio je u martu da je prenaseljenost jedan od osnovnih uzroka nestašice jeftinog hleba i smeštaja, koji je pogodio više miliona siromašnog stanovništva.


Izvor:http://www.b92.net/info/vesti/index.




Masala,nek su zdravi i zivi.Ma djeca su ipak nase bogaststvo,sigurno roditeljima nece biti lako pored krize koju imaju,nadam se da ce im se ipak san ostvariti.

hanna
21-08-2008, 14:46
Egipćanka rodila sedmorke


Kairo -- Egipćanka Gazala Kamis rodila je carskim rezom četiri dečaka i tri devojčice. Ona već ima tri ćerke uzrasta od 7 do 11 godina.

Novorođenčad su teška između kilogram i po i dva kilograma, i trenutno se nalaze u inkubatoru jer su prevremeno rođeni. Njihova majka, 27-godišnja Egipćanka, već ima troje dece. Ministarstvo zdravlja obećalo je besplatno mleko i pelene za prve dve godine. Ipak, to je za mnogobrojnu porodicu kratkotrajno rešenje.

"Hvala bogu, porođaj je prošao dobro. Morali smo da uradimo carski rez. Bebe su zdrave, ali se trenutno nalaze u inkubatoru, pošto su prevremeno rođene. Majka se takođe dobro oseća", kaže akušer.

Kamisova se nada da će dobiti stan blizu bolnice, jer u selu gde živi nema adekavtne medicinske pomoći.

"Treba nam pomoć u hrani i odeći. Njihov otac je zemljoradnik, i po čitav dan je odsutan, a nemam nikoga ko bi mi pomogao da ih čuvam", kazala je ona.

Brat Kamisove je rekao da je njen muž radnik na njivama, koji, kada je zaposlen, a to je obično samo jedan ili dva dana u nedelji, zarađuje 4 dolara na dan.

"Želim da se obrazuju i da budu uspešni. Ne želim da se i oni bave zemljoradnjom, želim da im omogućim da se obrazuju", rekao je otac sedmorki.

Od 1952. godine broj stanovnika Egipta se utrostručio i u popisu iz 2006. godine iznosio je 76 miliona. Egiptaska vlada pokrenula je kampanju kako bi podigla svest naroda o posledicama prevelikog demografskog buma.

Predsednik Egipta, Hosni Mubarak, izjavio je u martu da je prenaseljenost jedan od osnovnih uzroka nestašice jeftinog hleba i smeštaja, koji je pogodio više miliona siromašnog stanovništva.


Izvor:http://www.b92.net/info/vesti/index.

blago njoj...da joj ALLAH sacuva decu

Chupka_
22-08-2008, 13:07
Za sada oduzeto 660 državljanstava

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1219392551.jpg
Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji oduzela je dvadesetak državljanstava BiH dodijeljenih osobama porijeklom iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije", potvrdio je Vjekoslav Vuković, predsjedvajući ove komisije.


"Procjenjujemo da je u proteklom periodu dodijeljeno oko 20.000 državljanstava osobama porijeklom iz zemalja bivše Jugoslavije. Do sada smo uradili reviziju oko 1.300 rješenja o prijemu u državljanstvo i oduzeli oko 20", kazao je Vuković.

Razlozi za oduzimanje državljanstava uglavnom su, kako je naveo, nepostojanje stvarne veze naturalizirane osobe sa BiH, te nepotpuna dokumentacija.

"U nekim slučajevima pronašli smo samo rješenje o prijemu u državljanstvo bez bilo kakvih dokumenata na osnovu kojih je ono dodijeljeno", kazao je Vuković.

Dodao je da su mnogi prijemom u državljanstvo BiH dobili status izbjeglica, socijalnu pomoć, a poslije i stekli državljanstva država u kojima borave.

"To su osobe koje uglavnom nikad nisu ni vidjele BiH. Nemaju naše osobne dokumente niti postoji stvarna veza sa zemljom", istakao je Vuković.

Polugodišnji izvještaj o radu ove komisije početkom rujna bit će upućen Vijeću ministara BiH. U izvještaju će biti zaključeno da Komisija do isteka mandata neće moći okončati reviziju svih odluka o naturalizaciji.

Državna komisija završila je reviziju državljanstava dodijeljenih osobama porijeklom iz zemalja van bivše Jugoslavije. Od 1.300 revidiranih, oduzeto je 660 državljanstava.

Vjekoslav Vuković ističe da će Vijeće ministara i parlament BiH morati donijeti odluku o statusu osoba koje su dobile državljanstvo BiH, a nemaju stvarne veze s našom zemljom.

"Primjerice, najviše državljanstava BiH dodijeljeno je u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Njemačkoj. Pozvali smo ove osobe da donesu dokumentaciju na osnovu koje su dobili državljanstvo. Odazvalo ih se oko 100, a državljanstvo je dobilo nekoliko tisuća osoba. Oni, dakle, imaju naše i vjerovatno državljanstvo neke od zapadnoeuropskih država. To po zakonu ne mogu imati, a pošto se radi o ogormnom broju ljudi, odluku o njihovom statusu trebaju donijeti najviše državne institucije", istakao je Vuković.


Izvor vijesti: BH Telecom (http://www.kalesija.com/)

Chupka_
22-08-2008, 13:08
U središtu Beograda pronađena odsječena ljudska glava

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1219383173.jpg
Ubeogradskoj Ulici kralja Aleksandra u širem središtu grada u četvrtak poslijepodne u crnoj plastičnoj vrećici pronađena je odsječena ljudska glava, javljaju beogradski elektronski mediji. Odsječenu glavu nepoznatog muškarca mogli su vidjeti svi koji su se u četvrtak oko 15 sati našli ispred jedne trgovine u toj ulici, a televizija B92 neslužbeno doznaje da je vrećica u kojoj je bila glava stajala pokraj tramvajskih tračnica nekoliko dana.

'Blic' piše kako se u njihovu redakciju oko 14,30 sati javio napoznat muškarac, star oko 40 godina, koji im je rekao da, ukoliko žele fotografirati nešto jezivo, dođu u Bulevar revolucije 318 jer se tamo nalazi odrubljena ljudska glava.

Prema nepotvrđenim informacijama, glavu je primijetio slučajni prolaznik koji je to umjesto policiji najprije prijavio novinarima, a tek po dolasku novinara cijeli slučaj je prijavljen i policiji.

Izvor vijesti: bljesak.info (http://www.bljesak.info/)

Chupka_
22-08-2008, 13:09
Crvena Zvezda neće u Sarajevo

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1219343882.jpg
Nakon što je uprava KK Bosna otkazala gostoprimstvo Milanu Guroviću, od učešća na turniru "Mirza Delibašić" odustao je njegov klub Galatasaray, a sada je učešće otkazala i Crvena zvezda.

Beogradski košarkaški klub na svojoj oficijelnoj stranici izdao je slijedeće saopštenje koje prenosimo u cjelosti:
"Košarkaški klub Crvena zvezda otkazao je učešće na memorijalnom turniru "Mirza Delibašić" u Sarajevu. Na ovaj način Crvena zvezda stala je u zaštitu svog bivšeg kapitena Milana Gurovića, koji je onemogućen da nastupi na turniru kao igrač Galatasaraja. Novonastala situacija neće uticati na odnose dva kluba, a osim sportskog rivalstva Crvena zvezda i Bosna nastaviće da gaje prijateljske odnose."

Gurović je u Zvezdi ostvario najveće pomake u svojoj karijeri, a ovo nije prvi put da crveno-beli pomažu ovom igraču u nevoljama koje on sam izaziva svojim nacionalističkim ispadima. Podsjetimo, 2004. godine u vrijeme kada je igrao u Partizanu, ovom igraču je zbog tetovaže Draže Mihajlovića zabranjen ulaz u Hrvatsku, nakon čega mu se uprava kluba zahvalila na uslugama. I tada, Zvezda je objeručke prihvatila i zaštitila kontraverznog igrača, a sada su ponovo stali u odbranu ideje koju on zastupa.

Iako je Zvezda na poziv iz Sarajeva već pozitivno odgovorila, i to tek nakon što je Gurović zamoljen da ne dolazi u Sarajevo, ovaj zaokret teško može doći kao iznenađenje za sve one koji znaju kakav uticaj Gurović i danas ima u klubu sa Malog Kalemegdana.

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada.

Izvor vijesti: Sport.ba (http://sport.ba/)

sanna72
26-08-2008, 09:46
DŽAKARTA - Snažan zemljotres pogodio je indonežansko ostrvo Javu, zbog koga su vlasti u Džakarti proglasile upozorenje na mogući cunami, ali su ga ubrzo potom povukle, saopštile su lokalne meteorološke službe.

Potres jačine 6,6 stepeni po Rihterovoj skali registrovan je oko 10 časova po lokalnom vremenu, sa epicentrom 125 kilometara severozapadno od Ujungkulona, u provinciji Zapadna Java, saopštile su lokalne meteorološke službe.
Potres je pogodio pojas koji razdvaja ostrva Java i Sumatra.
Nije bilo žrtava niti materijalne štete.
Američka geološka opservatorija saopštila je da je potres bio jačine 5,8 stepeni i na dubini mora od 43 kilometra

sanna72
26-08-2008, 09:51
Specijalna formula za dobitak na lutriji

Bračni par iz Viskonsina dobio je na lutriji čak četiri puta!
Žena i njen muž, koji je računovođa, tvrde da je on napravio formulu za dobijanje na lutriji. Oni su osvojili i džek-pot od 350.000 dolara, i to dva puta!
Verlin i Džudit Adamson dobili su 350.000 dolara vredne džek-potove jer su oboje imali pobednički tiket državne lutrije. Tada nisu spominjali da su dobili još dva pobednička tiketa. Ta druga dva tiketa podigli su nekoliko dana kasnije.

Sva četiri tiketa kupili su na različitim lokacijama, ali sa istim brojevima i za isto izvlačenje. Njihov ukupan dobitak do sada iznosi 1,4 milona dolara, to jest oko 955.000 dolara nakon oduzimanja poreza.
Adamsonovi su ostavili poruku na telefonskoj sekretarici koja kaže da oni ne žele da daju bilo kakve javne izjave i da se za sva pitanja možete obratiti njihovom advokatu Skotu Tomsonu.

Verlin Adamson je ranije izjavio da je on veliki obožavatelj raznih matematičkih mozgalica. Tako je i tvrdio da je razvio specijalnu formulu za dobijanje na lutriji, ali su njegovi dobici do sada bili mali.
Advokat Tomson kaže da su Adamsonovi u ovom slučaju razmišljali i o zaštiti svog "patenta".

Stiven Post, profesor matematike na Koledžu u Medisonu, u Viskonsinu, ne veruje u ovako nešto. On kaže da ne postoji način da se napravi strategija za pronalaženje dobitne kombinacije brojeva u igri koja koristi nasumično izabrane brojeve. Jedina strategija bila bi da kupite sve tikete, kaže on.

sanna72
27-08-2008, 20:51
Žena pokušala oteti "virtualnog bivšeg dečka"


Žena, koja je postala opsednuta s muškarcem kojeg je upoznala u online virtualnom svetu, uhapšena je u Severnoj Karolini zbog pokušaja otmice, nakon što je nepoznati muškarac prekinuo njihovu vezu. Kimberly Jernigan (33) je, prema policijskom izveštaju, planirala oteti virtualnog bivšeg dečka kako bi započela novi život s njim. Naime, naoružana s lisicama, ljepljivom trakom i pištoljem za uspavljivanje, provalila je u njegov stan, te u "misiju" povela i vlastitog psa.

Jernigan je nesretnog muškarca upoznala u Second Lifeu, virtualnom 3-D svetu, u kojem korisnici koriste animirane avatare. Par je, prema rečima američke policije, započeo "pravu online ljubavnu vezu", koju je anonimni muškarac prekinuo odmah nakon što ju je upoznao u stvarnosti.

Kada se u četvrtak poslepodne 52-godišnjak vratio u svoj stan, tamo je našao Kimberly koja je "neku napravu" uperila u njegova prsa. Uspeo je odmah pobeći i pozvati policiju.

"Zaljubljena" Amerikanka je uspela pobeći pre dolaska policije, ali su je sat vremena kasnije priveli u Marylandu.

Kimberly Jernigan se još uvek nalazi u pritvoru i suočena je s optužbama o pokušaju otmice i provali.

sanna72
27-08-2008, 20:57
Najveća rupa na svetu nalazi se u Rusiji


http://www.deltaportal.info/2508/rupa.jpg
Najveća rupa na svetu, ako ste se ikad pitali postoji li uopšte takvo što, nalazi se u velikoj Rusiji. Tačnije, nalazi se u istočnom Sibiru blizu grada Mirne, a radi se o otvorenom rudniku dijamanata.
Rupa je duboka čitavih 525 metara, a u promeru je široka 1,25 kilometara.

Zanimljivo je da je magnetno polje nad rupom tako jako da je već srušilo nekoliko helikoptera, pa je letenje nad njom strogo zabranjeno.

sanna72
27-08-2008, 21:00
U prodaji kuća tvorca Pinokija


http://www.deltaportal.info/2508/pinokijo.jpg

Vila Garconi, u kojoj je italijanski pisac Kolodi počeo da piše o drvenom lutku Pinokiju, stavljena je na prodaju za 25 miliona evra, objavio je lokalni list "Tireno".


Barokna vila u mestu Kolodi, severozapadno od Firence, ima vrt koji se prostire na četiri hektara i koji važi za jedan od najlepših u Italiji. Pisac Kolodi, čije je pravo ime Karlo Lorencini, u toj kući je počeo da piše bajku o Pinokiju, drvenom lutku čiji nos raste čim izgovori neku laž.
Priča o Pinokiju je druga najprodavanija knjiga u Italiji 20. veka.

mersija
28-08-2008, 09:31
Evo kako se koristi "mozak":)

Otkrivena formula za dobitak na lutriji?


Verlin i Džudit Adamson, pronašli su matematičku formulu pomoću koje mogu da pogode svaku dobitnu kombinaciju, a kako bi to i dokazali "nevernim Tomama" iz komšiluka, uplatili su četiri listića i dobili glavne premije na sva četiri, tačnije 955.000 dolara.

Četiri listića s dobitnom kombinacijom bila su uplaćena na četiri različite lokacije. Dva je uplatio Verlin, a dva Džudit.

Bračni par je nakon podizanja medijske prašine zbog tvrdnje da su otkrili zlatnu formulu pomoću koje predviđaju brojeve džek-pota, odbio je da daje izjave - i lutriji i onima koji su želeli "dopunski čas".

Izvor:Mondo

Elvis-Eko
28-08-2008, 16:01
Ihhh odkad je Bojan Timotijevic znao za tu formulu :p

sanna72
31-08-2008, 17:00
Vlasti Nju Orleansa izdale zvanični nalog za evakuaciju



Vlasti američkog grada Nju Orleans u saveznoj državi Luizijana, izdale su u noći između subote i nedelje, zbog opasnosti od razornog delovanja uragana "Gustav" zvanični nalog za evakuaciju grada, koje je stanovništvo već ranije počelo da napusta, javile su zapadne agencije.

Gradonačelnik Nju Orleansa Rej Negin nazvao je Gustav "uraganom veka" i dodao da bi stanovništvo trebalo da bude uplašeno, prenose strani mediji. Uragan "Gustav" je u blizini zapadne obale Kube prešao kasno u subotu u četvrtu kategoriju na lestvici od maksimalno pet kategorija jačine uragana, sa vetrovima koji dostižu brzinu i više od 240 kilometara na sat. Evakuacija stanovništva u nekoliko američkih država koje izlaze na Meksički zaliv, kao što su Luizijana, Misisipi i Teksas, je u toku. Nju Orleans je u subotu obeležio godišnjicu prolaska razornog urgana "Katrina" iz 2005. godine kada je poginulo 1.500 ljudi i razorila veliki deo grada. Uragan"Gustav" koji je prešao preko Jamajke, Haitija, Dominikanske Republike i Kube odneo je u Karipskom morzu dosad najmanje 80 života.

sanna72
31-08-2008, 17:04
Medvede iz grada teraju senzori




Rumunske vlasti su najavile da će početi da koriste savremenu tehnologiju kako bi sprečili medvede da silaze u karpatski grad Brašov. Medvedi su tu do sada slobodno šetali, ulazili u kuće, ranjavali i ubijali ljude.
Ministar za zaštitu životne sredine, Atila Korodi, predstavio je u Brašovu projekat kojim će se medvedima ograničiti mogućnost silaska u grad. Predviđeno je da projekat počne da funkcioniše u proleće sledeće godine.
Projekat predviđa instaliranje mreže ultrazvučnih elektronskih senzora koji će imati i solarne ćelije.
Medvedi koji se budu uputili ka Brašovu biće zaustavljeni na 12 kilometara od grada uz pomoć ultrazvučnog sistema.
U prvoj fazi, taj sistem će biti postavljen u zoni centra Brašova, a potom i u drugim osetljivim delovima grada, gde medvedi silaze svaki dan, posebno u večernjim satima.
Medvedi u potrazi za hranom silaze sa Karpata već godinama unazad u grad Brašov, a često šetaju po glavnim ulicama i ulaze u kuće. Nedavno je medved sa mečkom ušao u trospratnu zgradu i popeo se na krov. Turisti se radi zabave okupljaju na mestima gde obično dolaze medvedi da bi ih hranili, slikali i snimali. Ali medvedi koji silaze iz šuma Karpata nisu samo zabava, već i velika opasnost jer su do sada u samom gradu usmrtili ili ranili više ljudi.
U Rumuniji inače živi 50 odsto od ukupnog broja registrovanih medveda u Evropi. Trenutno u županiji Brašov živi 807 medveda, dok ih oko grada Brašov ima 87, a njihov broj je u stalnom porastu. Samo za poslednjih godinu dana broj medveda u Rumuniji povećao se za 100.

sanna72
04-09-2008, 09:17
PORTO - PRENS - Uragan "Ajk", na Atlantiku, ojačao je za kratko vreme u izuzetno opasan uragan četvrte kategorije, a tropska oluja "Hana" takođe je povećala snagu i zahvatila Bahame na putu ka jugoistočnoj obali SAD, pošto je na Haitiju odnela više od 60 života.

"Ajk" je trenutno na otvorenom moru i ne predstavlja opasnost.
Vetar dostiže brzinu do 215 kilometara na čas i kreće se ka zapadu-severozapadu brzinom od 28 kilometara na čas, preneo je Rojters.
Meteorolozi kažu da je još rano predvideti koja bi kopnena područja "Ajk" mogao da pogodi.

Uragan se kreće za ciklonom "Hana", koji bi narednih dana mogao da zahvati istočne obale Floride i Južne i Severne Karoline.
"Hana" je protutnjala Haitijem, gde je, po najnovijim podacima, odnela najmanje 61 život.

Vetar, koji je dostizao brzinu od 119 kilometara na čas, bio je praćen obilnim pljuskovima, koji su izazvali poplave u nekim delovima ostrvske države.
Prema Karibima i američkoj obali kreće se i tropska oluja "Džozefina", koja je počela da slabi.

Uragani "Gustav" i "Fej", koji su pogodili Haiti proteklih nedelja, odneli su najmanje 160 života.
Američka meteorološka služba predvidela je između 14 i 18 tropskih oluja u šestomesečnom periodu, od 1. juna.

sanna72
04-09-2008, 21:25
Helikopter pao u more, sedam poginulih



Sedam ljudi je poginulo kada je helikopter pao u more kod obala Dubaija, saopštile su vlasti i naftna kompanija "Petrofak".

Helikopter, koji je juče poleteo sa glavnog međunrodnog aerodroma u Dubaiju ka naftnom polju Rašid, oko 70 kilomatara od obale Dubaija, pao je na naftnu platformu Maersk, preneo je Rojters.
"Helikopter se raspao i srušio u more", izjavio je jedan od zaposlenih u "Petrofaku", dodajući da je potom izbio požar na platformi, ali je on brzo ugašen.
Sve operacije na naftnom polju Rašid su obustavljene do daljeg.
U helikopteru su bili Amerikanac, Britanac, Pakistanac, Filipinac, Veneculanac i dva Indijca, istakla je Avijacija u izveštaju, dodajući da je pokrenut postupak za utvrđivanje uzroka nesreće. Ujedinjeni Arapski Emirati su peti najveći proizvođač nafte u svetu. Više od 90 odsto nafte se nalazi u Abu Dabiju, a Dubai svakodnevno proizvede nešto manje od 100.000 barela.

sanna72
05-09-2008, 20:08
Zapalili voz zbog kašnjenja

Iznervirani zbog kašnjenja vozova tokom jutarnjeg špica, putnici na železničkoj stanici u jednom od predgrađa Buenos Ajresa, zapalili su jednu kompoziciju u znak protesta.

Argentinska televizija je prikazala snimak voza u plamenu i dimu na stanici Merlo, na zapadu prestonice. Na susednoj stanici u Kastelaru, pobesneli putnici su bacali kamenice na šalter za prodaju karata i blokirali prugu.

„Shvatamo da se ljudi ljute zbog kašnjenja ili otkazivanja vozova, ali im to ne daje pravo da na ovaj način napadaju jednu javnu službu”, kazao je Gustavo Gago, portparol železničke kompanije TBA, prenela je agencija Rojters.

Putnici su izjavili da su zbog kašnjenja, izazvanog kvarom jednog voza, izgubili jedan radni dan.

Argentinska železnica, koja je u prilično zapuštenom stanju, konstatno kuburi s voznim redom što često izaziva bes putnika.

Prošle godine, putnici su zapalili jedan vagon na železničkoj stanici na jugu Buenos Ajresa, a na glavnoj stanici izbila je tuča između putnika i policije u kojoj je na desetine osoba povređeno. (Tanjug)

sanna72
07-09-2008, 00:16
Otvoren najviši neboder na svetu




http://www.deltaportal.info/0209/neboder.jpg


l Kineska metropola Šangaj sa 20 miliona stanovnika već ima više od 1000 nebodera, a ovih je dana dobila i najviši neboder na svetu. Naime, 30. avgusta za javnost je otvoren World Financial Centre, visok 492 metra.

S vrha nebodera, na čiju je gradnju utrošeno više od 1,4 milijarde dolara, pruža se prekrasan pogled na grad. World Financial Centre tako je preuzeo titulu najvišeg nebodera na svetu jer je viši i od Taipei 101 sagrađenoga na Tajvanu i Petronas Towersa u Kuala Lumpuru koji su sa svoja po 452 metra dugo bili najviše građevine.

sanna72
07-09-2008, 00:19
1.500 evra kazna za bežanje sa časova




http://www.deltaportal.info/0209/kayna.jpg


Roditelje u Poljskoj od nove školske godine propisno po džepu može da "udari" njihovo rođeno dete, ako ne voli školu. Naime, po novom poljskom zakonu o prosveti, roditelje čije dete beži iz škole sada čeka kazna od čak 1.500 evra.
Novi zakon nastoji da se izbori sa sve rasprostranjenijom pojavom bežanja sa nastave. Neopravdani izostanci su veliki problem škola i novi propisi mogu da podstaknu roditelje da se sa tim uspešnije izbore, umesto što su kao do sada odmahivali rukom.
Kažnjavanje roditelja za neopravdane izostanke njihove dece predviđali su i raniji propisi, ali su ostajali mrtvo slovo na papiru. Sadašnji zakon, međutim, precizira broj neopravdanih izostanaka, a roditelj će biti kažnjen ukoliko njegovo dete neopravdeno izostaje iz škole.
Novi zakon takođe predviđa da đak mora obavezno da pohađa 50 odsto nastave tokom jednog meseca, a ukoliko roditelj ne reaguje na opomene iz škole, učitelji mogu da im pošalju policiju na vrata.

sanna72
07-09-2008, 00:22
Parking za žene obeležen naslikanim cvećem


.

http://www.deltaportal.info/0309/parking.jpg


Ispred trgovačkog centra u Donjem Stupniku kraj Zagreba uvedena su parkirna mesta na kojima žene imaju prednost pred muškarcima.

Kako za invalide ima sasvim dosta mesta deo parkilišta za invalide je prenamenjen. Roza ploča i iscrtani cvetići označavaju posebno parkiralište za dame. Iz trgovačkog centra objašnjavaju kako u šoping dolazi puno žena u nabavu stvari za dom pa su prilikom uređivanja parkinga odlučili učiniti nešto lepo za ženski spol, čija sklonost šopingiranju nije nepoznanica.

sanna72
07-09-2008, 00:27
Seks-porez za javne kuće


http://www.deltaportal.info/0409/javnekuce.jpg

Marburg, grad u zapadnonemačkoj pokrajini Hesen, prvi je u kojem će javne kuće i porno-bioskopi ubuduće morati da plaćaju specijalni "seks-porez".
Kako prenose nemačke novine, taj univerzitetski grad već računa na to da će nova dažbina postati "značajan izvor prihoda".
Gradski odbornici socijaldemokrata, konzervativaca i liberala složili su se o uvođenju novog poreza, a protiv, odnosno uzdržani, bili su Levica i Zeleni.
Gradska uprava je saopštila da se "porez na užitak posebne vrste" odnosi samo na "prikazivanje ponude na određenom prostoru, a ne na same usluge" i da je "ne zanima šta se događa u sobama javnih kuća".
Utemeljivači nove dažbine podsećaju da je porez na užitak i zabavu već važan izvor prihoda u mnogim gradovima u Nemačkoj, samo što se prevashodno odnosi na bilijar-sale, klubove za poker i igre na automatima. Samo Frankfurt na Majni od toga zarađuje četiri miliona evra godišnje.
U Marburgu smatraju da je nelogično da gradske vlasti zarađuju manje od javnih kuća nego od poreza na držanje pasa.
Ubuduće će Marburg naplaćivati javnim kućama i porno-bioskopima 2,50 evra na deset kvadratnih metara korišćenog prostora dnevno.

adnan
07-09-2008, 00:38
Parking za žene obeležen naslikanim cvećem


.

http://www.deltaportal.info/0309/parking.jpg


Ispred trgovačkog centra u Donjem Stupniku kraj Zagreba uvedena su parkirna mesta na kojima žene imaju prednost pred muškarcima.

Kako za invalide ima sasvim dosta mesta deo parkilišta za invalide je prenamenjen. Roza ploča i iscrtani cvetići označavaju posebno parkiralište za dame. Iz trgovačkog centra objašnjavaju kako u šoping dolazi puno žena u nabavu stvari za dom pa su prilikom uređivanja parkinga odlučili učiniti nešto lepo za ženski spol, čija sklonost šopingiranju nije nepoznanica.


Parkinzi su zbog namene siroki 3,5 metra. :zvizdanje:

Crni Gruja
07-09-2008, 12:06
Hahahaaha, uze mi rijec iz usta :)

Elvis-Eko
07-09-2008, 14:58
Otvoren najviši neboder na svetu




http://www.deltaportal.info/0209/neboder.jpg


l Kineska metropola Šangaj sa 20 miliona stanovnika već ima više od 1000 nebodera, a ovih je dana dobila i najviši neboder na svetu. Naime, 30. avgusta za javnost je otvoren World Financial Centre, visok 492 metra.

S vrha nebodera, na čiju je gradnju utrošeno više od 1,4 milijarde dolara, pruža se prekrasan pogled na grad. World Financial Centre tako je preuzeo titulu najvišeg nebodera na svetu jer je viši i od Taipei 101 sagrađenoga na Tajvanu i Petronas Towersa u Kuala Lumpuru koji su sa svoja po 452 metra dugo bili najviše građevine.





Nisam bas siguran ali mislim da je najveca zgrada na svijetu BURZ DUBAI koja ce zvanicno biti otvorena u novembru ove godine

Tahirovce
07-09-2008, 22:53
Zagreb -- U Zagrebu je prošle noći umro Dino Dvornik, jedan od najpopularnijih pevača zabavne muzike u Hrvatskoj.

Dvornik je, pod još nepoznatim okolnostima, umro u svom stanu u Zagrebu, u 45. godini, potvrdila je danas policija, a lokalni mediji preciziraju da ga je supruga zatekla mrtvog u krevetu kada je htela da ga probudi. U toku je policijski uviđaj u njegovom stanu, a očekuje se da će tačan uzrok smrti pokazati obdukcija.

Dvornik je rođen 20. avgusta 1964. godine u Splitu, a ostavio je dubok trag na hrvatskoj muzičkoj sceni. Ostvario je i nekoliko glumačkih uloga u filmovima, a posebno zapaženu u nedavnom filmu Arsena A. Ostojića "Ta divna splitska noć".

Bio je sin nedavno preminulog legendarnog glumca Borisa Dvornika, koji je umro 24. marta ove godine, u 64. godini, od srčanog udara. Dino Dvornik je za sobom ostavio suprugu Danijelu Kuljiš i kćerku Elu.

Lokalni mediji, međutim, primećuju da je tokom protekle decenije "više koketirao sa drogom, nego sa muzikom".

izvor
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=09&dd=07&nav_id=317504

sanna72
08-09-2008, 08:47
PORT-O-PRENS - Uragan "Ajk" je pogodio istočnu obalu Kube, nakon što je na Haitiju odneo najmanje 61 život.
U tropskoj oluji "Hana" na Haitiju je prošle sedmice poginulo više od 500 ljudi, podsetio je Rojters.
Snažan vetar, koji je dostizao 215 kilometara na čas, praćen obilnim pljuskovima, obrušio se u noći između subote i nedelje na grad Kabare, 35 kilometara severno od Port-o-prensa.
Većina žrtava udavila se u svojim domovima kada se reka Bretel izlila i poplavila čitav grad.
"Ajk", četvrti po redu razorni vetar u karipskom regionu u poslednje tri nedelje, pogodio je istočni deo Kube svega nedelju dana posle udara uragana "Gustav" u zapadni deo te ostrvske države.
Kubanski zvaničnik Hose Rubeira rekao je za radio Bi-Bi-Si da Kuba nikad dosad nije pretrpela udar dva uragana u tako kratkom vremenskom razmaku.
Iz priobalnih područja evakuisano je više od milion ljudi, među kojima veliki broj turista koji su boravili u letovalištu Varadero, 120 kilometara od Havane. Meteorolozi predviđaju da će "Ajk", posle Kube, zahvatiti Meksički zaliv i produžiti ka Lujzijani i Teksasu.

sanna72
10-09-2008, 19:11
Najstarija osoba u Evropi slavi 115 rođendan



LISABON - Portugalka Marija de Žesus, najstarija osoba u Evropi i druga po starosti u svetu, proslavlja danas 115. rođendan, piše dnevnik "Dijario de Notisijas". "Ne planiramo nikakvu specijalnu proslavu, jer je moja majka postala pomalo apatična prema okruženju", kaže njena kćerka Marija Magdalena (84) koja brine o njoj u selu Koružo, u centralom delu Portugala.

sanna72
10-09-2008, 19:12
Snažan zemljotres pogodio Iran, nema podataka o žrtvama



TEHERAN - Zemljotres jačine 6,1 stepen na Rihterovoj skali pogodio je danas južni Iran, u blizini Bandar Abasa gde se nalazi najveća iranska rafinerija nafte, saopštio je američki geološki institut. Iranska državna TV stanica Preš javila je da je zemljotres bio jak, ali da nema izveštaja o žrtvama. Neimenovani iranski zvaničnik rekao je da je potres bio jačine 7,5 stepeni po Rihteru, prenela je iranska novinska agencija Fars.

Sjenicak__NL
10-09-2008, 19:39
Simulacija Velikog praska, za koji neki govore da nas dovodi na prag najvećeg naučnog otkrića u istoriji, a drugi da je početak smaka sveta, startovao je danas u devet časova u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN), u podzemnom objektu nadomak Ženeve. Ceo istraživački postupak, koji bi trebalo da otkrije tajne nastanka kosmosa i njegove budućnosti, trajaće oko 15 godina.

Ako sve bude u redu, prvi sudari protona u najvećem akceleratoru čestica na svetu, zvanom Veliki hardonski kolajder, mogu se očekivati najranije 21. oktobra. Eksperiment veka je u poslednje vreme postao predmet žestokih rasprava, pošto su se neki bojali da bi iz njega mogle da se izrode crne rupe, koje će rasti i na koncu progutati Zemlju.

Danas će naučnici svečano pustiti prvi snop protona u počasni krug od 27 kilometara, kaže za „Blic“ dr Dragan Popović, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, čiji je tim deo armije od 20.000 naučnika angažovanih na projektu.
„Puštanje prvog snopa protona za nas je simbolično važno kao ostvarenje sna koji je ogromna ekipa naučnika sanjala skoro dve decenije, ali neće se dogoditi ništa opasno ni spektakularno, a ponajmanje famozne crne rupe“, objašnjava Popović za „Blic“.
On ponavlja da ni danas, ni u kasnijem toku eksperimenta javnost nema ni najmanjeg razloga za paniku.
Komentarišući pretnje smrću, koji su primili neki naučnici iz CERN upravo zbog navodnog rizika od katastrofe, on kaže da je to posledica straha od nepoznatog.
„Kada je proradio prvi voz, koji se kretao 30 kilometara na čas, pričalo se da zbog tolike brzine sav kiseonik može da ode u zadnje vagone, pa da se putnici u prednjem poguše“, duhovito primećuje naš sagovornik.
Eksperiment, čiji će se početak danas prenositi putem interneta, počinje sinhronizovanjem rada svih komponenti Velikog hadronskog kolajdera (LHC) - najpre sedam struktura koje su odvojeno hlađene do temperature 1,7 stepeni više od apsolutne nule. Tako niske temperature su potrebne da bi se smanjio otpor sredine i dala mogućnost protonima da postignu maksimalno ubrzanje, a time i energiju potrebnu za sudar snopova čestica. Sledeća faza je ubacivanje snopa već ubrzanih čestica u akcelerator, gde će biti dovedene do brzine neznatno manje od brzine svetlosti.
„Neka sofisticirana podešavanja su već obavljena u poslednje dve nedelje. Idemo korak po korak. Mnoge stvari naučnici rade prvi put u istoriji i još ne znamo hoće li sve funkcionisati prema napravljenim proračunima“, kaže dr Popović i dodaje da će maksimalna projektovana energija od 14 teravolti biti dostignuta tek 2010.
Planirano je da se 4. oktobra održi dan jednog od četiri detektora, „Atlasa“, na kojem je radio i Institut za fiziku i gde će se 21. oktobra izvesti prvi sudar čestica. Do tog datuma snopovi će biti pušteni u oba smera kružnog tunela, danas u pravcu kazaljke na satu, a kasnije u suprotnom.
Cilj eksperimenta je simuliranje Velikog praska, u uslovima sličnim onima koji su postojali milijarditi deo sekunde posle postanja svemira. Merenja u kolajderu daće šansu naučnicima da predvide dalji tok razvoja kosmosa i pronađu Higsov bozon, česticu koja je ključ za objašnjenje mase i suštine univerzuma, zbog čega je prozvana „Božja čestica“.
„Ako bude sreće, naći ćemo je već 21. oktobra, ali verovatnije je da će to biti kad se postigne maksimalna energija“, kaže dr Popović.
Međutim, Stiven Houking, čuveni fizičar kladio se u 100 dolara da CERN neće uspeti da nađe Higsov bozon.
„Biće mnogo uzbudljivije da ne pronađemo Higsa. To će pokazati da moramo da razmišljamo iznova“, rekao je Houking za Bi-Bi-Si.
„A ja se kladim u 100 dolara da ćemo naći tu česticu i potvrditi standardni model o interakciji čestica, važeću teoriju u fizici“, uzvraća dr Popović.

Paralelni svetovi iz naučne fantastike
Britanski fizičar Stiven Houking ukazuje na to da bi eksperiment mogao doneti drugo važno otkriće: takozvane superpartnere, čestice od kojih se verovatno sastoji misteriozna tamna materija koja drži galaksije na okupu. Fizičari oprezno govore da bi eksperimenti u CERN mogli da ih odvedu naučnofantastičnim putem - do postojanja paralelnih svetova, različitih nivoa egzistencije, povezanih crnim rupama. „Univerzum nema samo jednu istoriju“, objašnjava Houking.

sanna72
11-09-2008, 16:44
U nesreći broda u Indiji utopilo se 40 ljudi

Više od 40 osoba se utopilo kada se prevrnuo brod na istoku Indije zahvaćenom najvećim poplavama u posljednjih 50 godina, izjavio je u četvrtak jedan lokalni zvaničnik.

U državi Bihar, brod za spasavanje kapaciteta 20 putnika evakuirao je preko 40 osoba kada se prevrnuo, izjavio je ovaj zvanični izvor.

U ovoj siromašnoj državi na sjeveroistoku Indije oko milion ljudi je spašeno od poplava, a samo trećina ih je smještena u kampove.

Oko 150 osoba je izgubilo život, a oko tri miliona ljudi je ugroženo.

Oko milion ljudi nema krova nad glavom, prema podacima UN-a. Humanitarna organizacija Save the Children tvrdi da ih je pet puta više.

sanna72
11-09-2008, 23:08
VAŠINGTON - Američki predsednik Džordž Buš otvorio je danas u Pentagonu memorijalni centar, posvećen žrtvama terorističkih napada 11. septembra 2001, obeleživši na taj način sedmu godišnjicu tog događaja. Privatni memorijalni centar u Pentagonu je prvi te vrste, izgrađen od napada na Vašington, Njujork i Pensilvaniju, u kojima je 11. septembra 2001. poginulo 2. 975 ljudi.

sanna72
12-09-2008, 20:38
Kraljica Elizabeta greškom dobila 1.000 litara piva



Britanska kraljica Elizabeta II juče je greškom na adresu dvorca Vindzor dobila isporuku od 2.000 pinti piva (1.136 litara), koja je bila namenjena pabu u susedstvu.

Pab "Vindzor Kasl", koji se zove kao kraljičin zamak, obnavljao je zalihe pripremajući se za predstojeću fudbalsku utakmicu u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo između Engleske i Hrvatske.
Osoblje dvorca je bilo iznenađeno kada se u dvorište palate parkirao kamion sa isporukom piva, ali je posle kratkog telefonskog poziva nesporazum rešen. "Dešavalo nam se često da dobijemo isporuku namenjenu kraljevskoj porodici, ali je ovo prvi put da ona dobija nešto što smo mi naručili", rekao je predstavnik paba Miško Ćorić.

sanna72
12-09-2008, 20:39
Policija otkrila prodavnicu čokolada nafilovanih drogom



Policija je zatvorila prodavnicu slatkiša u Berlinu pošto je otkrila da vlasnik prodaje čokolade i lilihipe "filovane" halucinogenim pečurkama i marihuanom.

Vlasnik radnje u otmenom delu grada, Prenclauer Berg, poznatom po dinamičnom noćnom životu, priveden je pod sumnjom da prodaje drogu. "U radnji smo pronašli 120 tabli čokolade punjenih halucinogenim pečurkama i bezbroj lilihipa sa kanabisom", saopštila je policija koja je zaplenila i 70 kesica različitih droga, "džointe" marihuane, pilule i med "garniran" narkoticima.

Rarica
18-09-2008, 14:22
--------------------------------------------------------------------------------
Dnevni Avaz:

sanna72
18-09-2008, 19:19
Autobus sleteo s puta i usmrtio 16 ljudi dok su gledali TV u dvorištu



Najmanje 16 ljudi je poginulo u saobraćajnoj nesreći na severu Indije kada je autobus udario u ogradu pored puta, gde su lokalni meštani gledali televizijski program u dvorištu.
Do nesreće u selu Tandaspur u distriktu Sitamarhi došlo je pošto je vozač autobusa izgubio kontrolu nad vozilom, koje je zatim udarilo u ogradu. Na licu mesta poginulo je 12 ljudi, a četvoro je preminulo u bolnici kasnije od zadobijenih povreda.
Vozač autobusa je inače pobegao sa mesta nesreće. "Imamo autobus, ali još uvek tragamo za vozačem koji je pobegao", rekao je predstavnik lokalne policije Suman Kumar. Ogorčeni meštani su potom na nekoliko sati blokirali autoput u znak protesta zbog prebrze vožnje na toj saobraćajnici, preneo je Rojters.

sanna72
18-09-2008, 19:20
Turska: Otpušteno svo muško osoblje zbog seksa sa gošćama



Uprava jednog hotela na turskom primorju otpustila je svo muško osoblje zbog toga što su, kako se navodi, redovno imali seksualne odnose sa strankinjama koje su tu odsele.

Menadžerka hotela "Imidž" u Marmarisu, Pelin Jidžel, izjavila je da njen hotel sa 27 soba od sada zapošljava isključivo žensko osoblje. Većina gostiju su britanski i ruski turisti, dodala je ona. "Kap koja je prelila času bila je kada sam videla našeg konobara, inače veoma pristojnog čoveka, kako izlazi iz toaleta sa britanskom turistkinjom", objasnila je.

sanna72
18-09-2008, 19:24
Bil Gejts već 15 godina zaredom najbogatiji čovek u Americi



Osnivač Majkrosofta Bil Gejts najbogatiji je čovek u Sjedinjenim Američkim Državama već 15 poslednjih godina, ali su ekonomski problemi doveli do toga da je rejting pojedinih članova Forbsove liste 400 najbogatijih opao, prenosi Rojters.
Među ovogodišnjim "gubitnicima" nalaze se i bivši izvršni direktor Američke međunarodne grupe Mauris Grinberg i bivši šef "eBaya" Meg Vitmen. Kockarski magnat Šeldon Adelson svedok je opadanja svog bogatstva za 13 milijardi tokom prošle godine, što je najveći gubitak na listi, dok je bogatstvo Kirka Kerkorijana umanjeno za 6,8 milijardi jer su se akcije kazino operatora MGM Mirage "stropoštale".
"Činjenica da bogati ne postaju bogatiji znači da je ekonomija zakočena", rekao je Metju Miler, urednik Forbsove liste. Iako je Gejts na vrhu liste sa ličnim bogatstvom, koje prema magazinu Forbs iznosi oko 57 milijardi dolara, njegovo bogatstvo je prošle godine iznosilo 59 milijardi.
Investitor Voren Bafet nalazi se na drugom mestu sa 50 milijardi dolara, dok je prošle godine imao 52 milijardi. Na trećem mestu je osnivač Korporacije "Oracle" Lorens Elison čije je bogatstvo procenjeno na 27 milijardi dolara. Na poziciju četiri vratila su se četiri člana porodice Valton, potomci osnivača prodavnica "Wallmart" Sema Voltona, sa bogatstvom od 23 milijardi dolara. Među prvih deset su i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je zauzeo osmo mesto na listi sa imetkom od 20 milijardi dolara.
Najmlađi član Forbsove liste je dvadesetčetvorogodišnji osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg sa 1,5 milijardi dolara.

Blic online

sanna72
18-09-2008, 19:27
Najmanje 270 ljudi poginulo u odronu zemljišta



PEKING - Najmanje 270 ljudi je izgubilo život u klizištu zemlje koje je nastalo pošto je popustila brana u kineskom rudniku uglja Tašan i jalovina iz tog rudnika zatrpala okolne kuće i pijacu, prenela je danas kineska agencija Sinhua. Spasilačke službe su navele da je 10 dana posle nesreće u rudniku Tašan, u severnoj kineskoj provinciji Šansi, pronađeno 260 tela, dok se 10 ljudi vode kao nestali.

Rarica
21-09-2008, 13:48
--------------------------------------------------------------------------------
Dnevni Avaz:

:) ovo su bile krace vijesti-prelazimo na malo duze.

Nova seks afera:Tuzilastvo ce saslusati profesore.

Dok Jasmin Masic,vozac u Vladi Tuzlanskog kantona,kojeg Tuzilastvo TK sumnjici da je posredovao u prostituciji te uzimanju i davanju mita,provodi prve dane jednomjesecnog pritvora iza zidina zatvora u Tuzli,istraga u ovom slucaju intezivno se nastavlja.

Za Masica se osnovano sumnja da je profesorima Pravnog fakulteta u Sarajevu,koji su izvodili nastavu u odjeljenju ovog fakulteta u Tuzli,obezbjedjivao prostitutke,kao i pojedine studentice.

Dok su profesori uzivali u seksualnim odnosima sa studenticama,Masic je unovcavao riijesene testove koje je od njih dobivao i odlucivao o tome kome ce u index biti upisana prolazna ocjena.

Istragom,koja traje jos od januara ove god,vec je izvjesno,bit ce obuhvaceno i nekoliko profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Vec slijedece sedmice bit ce saslusani profesori Bajro Golic,Zdravko Lucic,dekan fakulteta Fuad Saltaga i vjerovatno Sanjin Omanovic,nakon cega ce se vidjeti da li ce iko od njih biti i zvanicno osumnjicen-kaze sagovornik Dnevnog avaza.

Osim studentskih indeksa i rijesenih ispitnih testova pronadjenih u pretresu Masicevog stana,u istrazi je prikupljeno i nekoliko izjava svjedoka.

Do sada je najmanje sest studentica dalo izjave i one su spremne da svjedoce.U pitanju su studentice kojima je trazeno da za pozitivnu ocjenu stupeu seksualni kontakt sa svojim profestrima.Neke od njih su to radile,neke ne-kaze sagovornik.

sanna72
23-09-2008, 22:06
Džordž Majkl ponovo “zabrljao”



Džordž Majkl se izvinio svojim obožavaocima nakon što je uhapšen u javnom toaletu zbog posedovanja "kreka" i kanabisa. "Želim da se izvinim svojim fanovima što sam ponovo zabrljao i da im obećam da ću se uozbiljiti", navodi se u saopštenju popularnog pevača.
Izvinjenje je povezano sa njegovim hapšenjem u petak u toaletu jednog noćnog kluba u Hempsted Hitu, u Severnom Londonu, prenose britanski dnevnik "Telegraf" i agencija AP.
Nakon anonimne prijave, policija je pevača zatekla u toaletu noćnog kluba i pretresom utvrdila da je kod sebe imao "krek" i marihuanu. Zatim je priveden u stanicu gde je priznao posedovanje droga klase "A" i "C".
Toaleti u kojima je zatečen nalaze se samo nekoliko milja od njegove 5 miliona funti vredne kuće, i poznati su kao lokacija gde se gej muškarci upoznaju radi anonimnog seksa.
Predstavnik londonske policije je potvrdio da je Majkl uhapšen u petak, 19. septembra, u noćnom klubu pod sumnjom da je posedovao nedozvoljene supstance. Ali je policija odlučila da slučaj ne prosleđuje tužilaštvu, jer je pevač pokazao "grižu savesti", pa je pušten i neće biti daljih akcija.

sanna72
23-09-2008, 22:13
U pucnjavi u višoj školi u Finskoj 11 žrtava



KAUHAJOKI - Jedan student ubio je danas deset svojih drugova u Višoj školi za ketering i turizam u mestu Kauhajoki, na zapadu Finske, a zatim izvršio samoubistvo, što je druga ovakva tragedija u Finskoj za manje od godinu dana.
Napadač, za koga je jedan lokalni zvaničnik rekao da se zove Mati Juhani Saari (22), podlegao je u bolnici od rana na glavi, rekao je Rojtersu direktor univerzitetske bolnice Tampere.
"Prema najnovijim informacijama broj mrtvih je 11", izjavila je ministar unutrašnjih poslova Ane Holmund u intervjuu uživo za finsku državnu televiziju YLE.
Kao eho na prošlogodišnji smrtnonosni napad u srednjoj školi u mestu Jokela, Saari je postavio na internet sajtu Jutjub preteće komentare i video-snimke samog sebe sa pištoljem kao najavu današnje pucnjave.
Ministarka Holmlund je rekla ranije danas na konferenciji za novinare da je policija stupila u kontakt sa Saarijem dan pre pucnjave čim su je obavestili o sajtu na Internetu.
Policija ga je juče privela da bi ga saslušala povodom toga i videla je da ima privremenu dozvolu za pištolj kalibra 22.
"Hladnokrvni strelac je ušao u zgradu sa automatskim pištoljem i počeo da ubija studente", ispričao je Juka Forsberg, zaposlen u školi u kojoj se dogodila tragedija.
"On je pucao i na mene, nije ništa govorio, a kada su meci počeli da proleću počeo sam da bežim spasavajući život", rekao je Forsberg. Većina studenata ove Više škole imaju oko 20 godina

sanna72
23-09-2008, 22:15
EK traži mnogo jeftinije razgovore u romingu



BRISEL - Evropska komisija (EK) je danas objavila nacrt propisa o cenama usluga u romingu, prema kojima bi slanje sms poruke sa plaže ili korišćenje Interneta na laptopu u bilo kojoj članici Evropske unije (EU) bilo mnogo jeftinije od sledećeg leta.
Plan evropskog komesara za telekomunikacije Vivijen Reding predstavlja proširenje propisa uvedenih 2007. godine, u cilju smanjenja cene rominga, odnosno odlaznih i dolaznih poziva preko mobilnog telefona, unutar EU, preneo je Rojters.
Operateri mobilne telefonije tvrde da cene poziva u romingu već padaju, ali EK tvrdi da će niže cene usluga navesti ljude da obavljaju više poziva i češće koriste Internet, što će vremenom značiti veće prihode za kompanije u sektoru telekomunikacija.
"Korišćenje mobilnog telefona u inostranstvu, ali unutar EU, ne bi trebalo da košta neopravdano više od troška u matičnoj zemlji, bilo da se radi o telefonskim pozivima, slanju poruka ili pretraživanju Interneta", navela je Reding u saopštenju.
Konačnu reč o prihvatanju navedenog propisa ima Evropski parlament i članice Unije, a mere bi trebalo da počnu da se primenjuju na leto sledeće godine. Nacrt propisa predlaže ograničenje cene slanja poruke u romingu od 11 evro-centi, dok trenutno prosečna cena iznosi oko 28 evro-centi, kao i najvišu cenu za skidanje megabajta podataka, poput proveravanja elektronske pošte i skidanja pesama sa Interneta, od jednog evra. Trošak za minut poziva u romingu je 30. avgusta ograničen na 43 evro-centa, a predviđa se da će dodatno pasti u sledećih 12 meseci.

iSelektor
23-09-2008, 23:30
I dobice ga, vrijeme je da padaju cijene za te sms poruke...
Bas je skupo... Ali to ipak vazi opet samo za evropsku uniju, sta je sa nama... Nasi ce i dalje da deru... po 80 centi do 1 eura po sms poruci!

Pozzz 8)

sanna72
24-09-2008, 22:34
Francuska želi Belu Olimpijadu 2018.



PARIZ - Francuska će se kandidovati za domaćina 23. Zimskih olimpijskih igara 2018. godine, izjavio je u sredu u Parizu Anri Serandur, predsednik Nacionalnog olimpijskog i sportskog komiteta (CNOSF) .
Ime grada, koji će biti kandidat Francuske za ZOI'018, CNOSF će dostaviti Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) u martu iduće godine.
Na ulogu organizatora pretenduju tri grada - Grenobl, Anesi i Nica.
Zanimljivo je da su Francuzi do sada tri puta bili domaćini "Bele Olimpijade" - prve (1924. u Šamoniju), desete - (1968. u Grenoblu) i 16. - (1992. u Albervilu). Kako se nezvanično saznaje, protivkandidati Francuske za organizatora 23. ZOI 2018. su Juzna Koreja (Pjongčang), Nemačka (Minhen), Švajcarska (Ženeva) i Norveška (Tromze).

sanna72
24-09-2008, 22:44
Memorijske kartice spašavaju industriju (http://www.deltaportal.info/smc.html)


Kompanija SanDisk je postigla dogovor sa četiri mejdžor izdavača u Americi o prodaji albuma u obliku memorijskih kartica.

Prvi albumi kao slotMusic kartice (Micro SD kartice od jednog gigabajta sa kompresijom zvuka od 320kbps) pojaviće se u lancima prodavnica Best Buys i Wal-Marts u vreme zimskih praznika, objavio je Rolling Stone.

Velike izdavačke kuće se nadaju da će kartice, koje se lako priključuju na kompjuter, mobilni telefon i mp.3 plejere, uspeti da zaustave pad prodaje fizičkih izdanja koje se i ove godine nastavilo.

U ponuđenom katalogu albuma na novom formatu će, između ostalog, biti izdanja Weezera, Rihannae, Chrisa Brownam Ne-Yoa i Elvisa Presleyja.

To, međutim, nije prvi put da industrija eksperimentiše sa albumima u obliku memorijskih kartica.

UMG je prošle godine obeležio godišnjicu od izlaska albuma Exodus Boba Marleyja objavivši ga u obliku USB flash diska u ograničenom tiražu, a EMI se "osvetio" Radioheadu zbog odlaska sa etikete, objavivši čitav katalog benda pre In Rainbowsa na memorijskoj kartici.

Cena SlotMusic kartica će biti između 7 i 10 dolara

iSelektor
25-09-2008, 20:43
Sarajevo, Septembar 2008

Huligani napali učesnike i posjetioce Queer festivala

Prvi Queer festival u BiH, koji je otvoren sinoć u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, pokazao je kako je homoseksualnost tabu u ovoj zemlji, te da je Festival s pravom proglašen manifestacijom visokog rizika koju su obezbjeđivale jake policijske snage.
http://www.sjenica.eu/media/images/vijesti/080925003.jpg Foto: AP

TV kamerama bilo je zabranjeno da proprate ceremoniju otvaranja zbog straha organizatora. Ipak, istakli su da izložbe na festivalu trebaju poslužiti podizanju svijesti o toj populaciji.

Grupa uglavnom tinejdžera protestvovala je protiv ovog događaja, neki su skandirali 'Allahu ekber' i upućivali pogrdne riječi prisutnima, te je došlo do brojnih nereda u kojima je najmanje osam ljudi povrijeđeno, a šest njih potražilo je pomoć u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Među povrijeđenima su i novinari i književnici, Emir Imamović i Peđa Kojović, te posjetilac iz Danske. Očevici tvrde da su huligani neke ljude izvlačili iz automobila i tukli po glavi, a skupio se i veliki broj vehabija. Nakon 22 sata masa ispred ALU se razišla, ali su onda uslijedili neredi u drugim dijelovima grada.

U MUP-a Kantona Sarajevo ističu da su otvaranje osiguravali i specijalci i pripadnici zaštitarskih agencija, a tri osobe su privedene zbog učešća u incidentima na Skenderiji i u Novom Sarajevu.

http://www.sjenica.eu/media/images/vijesti/080925003.1_mn.jpghttp://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/080925003.jpg

"Samo obezbjeđenje je na visokom nivou," istakla je Maša Buzić, koja je u ime organizatora pozvala na razgovor, te dodala: "Ovo samo pokazuje koliko je naše društvo homofobično i ksenofobično i pokazuje koliko nam treba promjena."

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/080925003.1_mn.jpg

Festival su već ranije osudile neke vjerske i političke grupe, a internacionalne organizacije izrazile su zabrinutost za njegov dalji tok. Ipak, nakon ovih događaja, organizatori su predaniji nego ikad da se festival nastavi kako je planirano, odnosno do 28. septembra.

http://www.sjenica.eu/media/images/vijesti/080925003.2_mn.jpghttp://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/080925003.3_mn.jpg

http://www.sarajevo-x.com/media/images/vijesti/080925003.2_mn.jpg

http://www.sjenica.eu/media/images/vijesti/080925003.3_mn.jpg

Tahirovce
25-09-2008, 20:48
I u Sjenici najavili gey paradu :biggrin: , dolazi Sejo boy :smeh2: :smeh2::smeh2::smeh2: .....

sanna72
27-09-2008, 23:08
Umro Pol Njumen! http://www.tracarenje.com/images/stories/paul-newman-ill.jpg

Slavni glumac Pol Njumen preminuo u svom domu od posledica raka pluća

Slavni holivudski glumac Pol Njumen (Paul Newman) umro je u petak od raka pluća u svom domu u Konektikutu. Pol se više od godinu dana borio s opakom bolešću. U javnosti se pojavljivao potpuno bled i vidno mršav, a lice je često skrivao iza tamnih naočara. Poslednja želja mu je bila da umre u krugu porodice. Pokojni glumac je poslednju hemoterapiju primio krajem avgusta. Doktori su mu tad rekli da mu ostaje još nekoliko nedelja života.

Pol je jedan od retkih glumaca koji je 50 godina proveo u braku s jednom ženom, takođe glumicom Joanne Woodward. S njom je u braku dobio tri ćerke Elinor, Melissu i Claire. Njumen je 1987. godine dobio i Oskara za glavnu ulogu u filmu "Boja novca".

36310
29-09-2008, 09:16
GRAĐANI KELNA UZELI U ZAŠTITU "SVOJU DŽAMIJU"
Autor: Dw-world.de

Neonacistima nije uspjelo da podignu mase na odbranu od "bauka islama", koji kako tvrde, kruži Evropom. Građani Kelna uzeli su u zaštitu i muslimane i "svoju džamiju".

Keln se suprotstavio, glasila je parola. Planirani Kongres protiv islamizacije, u organizaciji desno-populističkog pokreta "Pro Köln" nije održan. Desnica, među kojom su se našli neonacisti i njihovi istomišljenici iz drugih evropskih zemalja, nije imala šansi protiv otpora desetina hiljada ljudi. Iza najavljenog Kongresa krili su se posve drugi ciljevi. Bauk islama, kako oni to tvrde, trebao je u Kölnu poslužiti kao motor za povezivanje evropskih desničara i kao alternativa sadašnjoj političkoj klasi.


Desničari doživjeli mnoge neprijatnosti u Kölnu

Ovaj pokušaj unaprijed je bio osuđen na propast. Neki od najprominentnijih gostiju iz inostranstva morali su biti prekriženi sa liste. Oni su ili otkazali dolazak ili ga, kao Francuz Le Pen nisu nikad ni potvrdili. A onda je propala igra mačke i miša sa policijom i demonstrantima, koji su im se suprotstavili. Sve je imalo neprijatne posljedice za desničare. Najprije su morali satima čekati na brodu, jer ih nisu pustili na kopno, potom su vozači autobusa i taksija odbili da ih razvoze, mnogi sa aerodroma nisu uspjeli doći do centra grada a onima koji jesu hoteli su uskratili gostoprimstvo.


Muslimani ponosni na Köln

Najveći promašaj desničara bio je u tome što su pogrešno procijenili situaciju i što nisu shvatili da je dijelom žestoka diskusija o gradnji džamije kao rukom odnesena i zaboravljena. Sada su se građani okupili kako bi zaštitili "svoju džamiju". Na nekoliko sati zaboravljeni su deficiti, koji postoje na obje strane, kada je u pitanju integracija u njemačko društvo. Gradonačelnik Schramma (Šrama), koji se protiv volje sopstvene partije, Demohrišćanske unije CDU, založio za gradnju velike džamije u Kölnu morao je podsjetiti da se na tu temu mora još štošta uraditi. Niko, ko poznaje situaciju, to ne osporava. Vikend demonstracija u Kölnu je pokazao da, bez obzira na razlike u mišljenju, postoji solidarnost kada se radi o zajedničkoj odbrani protiv rasističkog huškanja. Ovakva demonstracija solidarnosti sigurno je pospješila integraciju dijela muslimana, koji ne samo što se sada osjećaju sigurniji već su i ponosni što žive u jednom ovakvom gradu. Köln je potvrdio svoju dugu tradiciju tolerancije. To nisu mogli spriječiti nasilnici i desničari, koji su došli da izazovu nerede. Većina demonstranata, koji su im se suprotstavili, došla je iz ubjeđenja. Poput jednog 70-godišnjeg građanina Kölna koji je, strahujući za okupljene mladiće i djevojke, povikao: "Ako ih neko napadne, imaće sa mnom posla."


:31_1_11: :appl[1]: :circle[1]:

sanna72
08-10-2008, 20:16
Nigerijska bolnica prodavala bebe za 127 dolara



Nigerijska policija izvršila je raciju u privatnoj bolnici u Enuguu, zbog sumnje da su njeni vlasnici i dve medicinske sestre prodavali decu lancu trgovine ljudima.
Policija je do otkrića kriminalnih radnji u bolnici došla nakon što je jedna 17-godišnja devojka, koja je trebalo da se porodi, uspela da pobegne iz nje.

sanna72
08-10-2008, 20:16
Evropske akcije na 5-godišnjem minimumu

FRANKFURT - Evropske akcije pale su na 5-godišnji minimum na zaključenju današnje ubrzane trgovine, uprkos koordiniranom smanjenju baznih kamatnih stopa od strane najvažnijih kontinentalnih centralnih banaka, a zbog straha od usporavanja globalne ekonomije.

Glavni kontinentalni indeks FTSEurofirst 300, koji uključuje akcije najvažnijih kompanija, nezvanično je, prema podacima agencije Rojters, pao 6,1 procenat, na 941,93 poena - najniži nivo od 17. decembra 2003. godine.
Najvažniji evropski indeks je bio u padu gotovo osam procenata u ranoj trgovini, pa se nešto oporavio posle vesti o smanjenju kamatnih stopa, da bi predveče opet pao.
Koordiniranu akciju smanjenja kamatnih stopa počela je danas američka Uprava federalnih rezervi, da bi joj se priključile i Evropska centralna banka i emisione banke više država, među kojima i Britanije, Švajcarske, Kanade i Švedske, ali i Kine.
Za najveći deo pada akcija "zaslužan" je upravo bankarski sektor, koji najviše i šteti od trenutne finansijske krize. Akcije Unikredit banke pale su danas 12,6 procenata, Dojče banke 10,7, a britanske banke Barkiz 2,4 odsto. Akcije nekih britanskih banaka oporavile su se pošto je vlada u Londonu objavila 50 milijardi funti vredan plan za spasavanje posrnulih finansijskih instituciuja, pa je tako vrednost deonica banke HBOS skočila 24,5 odsto, a Kraljevske banke Škotske 0,8 procenata.

Tahirovce
09-10-2008, 22:39
Vlada Crne Gore večeras je jednoglasno donela odluku o priznanju Kosova, saopštio je ministar inostranih poslova Milan Roćen. Srbija će uskratiti gostoprimstvo amabasadoru Crne Gore u Beogradu, izjavio Vuk Jeremić.

http://www.rts.rs/admin/image.jpg?imageId=85143&thumb=1&lastModified=1223583074000

Crnogorska opozicija
Andrija Mandić (Srpska narodna stranka) je rekao da će SNS, nakon odluke o priznanju Kosova, o daljim koracima konsultovati narod koji je, uveren je, u većini protiv. Rekao je da su Đukanoviću izneti svi razlozi zbog kojih Crna Gora, kako je rekao, ne treba da se meša u unutrašnje stvari Srbije i "izda samu sebe".
Nebojša Medojević (Pokret za promjene) izjavio je da njegova stranka neće učestvovati u političkim procesima koji "dolivaju ulje na vatru" i produbljuju podele. Ocenio da je to loša procena Đukanovića koja će, kako je rekao, zaoštriti odnose sa Srbijom.
Predrag Popović (Narodna stranka) je rekao da će se Crna Gora sramnom odlukom o priznnju Kosova pridružiti, kako je rekao, onim državama koje su priznale državu nastalu na "etničkom čišćenju, između ostalih i crnogorskih državljana".


Vlada s premijerom Milom Đukanovićem na čelu takvu odluku je donela samo dan nakon što je Generalna skupština UN izglasala predlog Srbije da se jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije stavlja u nadležnost Međunarodnog suda pravde u Hagu.
Ministar inostranih poslova Milan Roćen je rekao da je vlada usvojila zajedničku izjavu Makedonije i Crne Gore o priznavanju nezavisnosti Kosova.
Odluka o priznanju "nezavisne suverene države Kosovo" donesena je jednoglasno, rekao je Roćen.
On je, takođe, izjavio da će, prema njegovim informacijama, i vlada Makedonije večeras doneti odluku o priznanju Kosova.
Od takve odluke Đukanovića nisu uspeli da odvrate ni predstavnici crnogorske parlamentarne opozicije sa kojima je on danas imao jednoiposatni razgovor u pauzi sednice vlade. Preneli su mu da takvu odluku nikada neće priznati.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić najavio je večeras da će prva mera Srbije prema potezu Podgorice biti uskraćivanje gostoprimstva amabasadoru Crne gore u Beogradu.
Hronika najavljenog priznanja
Da nema dileme da će Crna Gora priznati Kosovo još prošlog petka su u parlamentu najavili premijer Milo Đukanović i šef diplomatije Milan Roćen, a prekjuče i šef države Filip Vujanović.
Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je današnjim "Vijestima" rekao da je priznanje Kosova neraskidivi deo obaveza Crne Gore i doprinosa regionalnoj stabilnosti.
"Ne vidim drugi način da se doprinese toj stabilnosti nego kroz jasno određenje prema nezavisnosti Kosova", smatra Krivokapić.
Napomenuvši da je reč o političkoj, a ne pravnoj odluci, Krivokapić je precizirao da je priznanje država "u domenu političkog suvereniteta svake države I mislim da je to deo naših evropskih integracija".
"Crna Gora u skladu sa svojim nacionalnim interesima treba da ide dalje u realizaciju puta ka EU i NATO. Sastavni dio toga je naš odnos prema regionalnoj stabilnosti, a ključni element regionalne stabilnosti trenutno je Kosovo", istakao je Krivokapić.

mersija
10-10-2008, 19:38
Skelani/

Otkriven najveci ocuvani podni rimski mozaik na Balkanu


U utrobi zemlje, u Skelanima u srebrenickoj opcini, na dubini od 80 do 180 centimetara, arheolozi su ovih dana otkrili ostatke arhitekture, gradevinske fragmente i mozaike s unikatnim ornamentima iz rimskog perioda. Konture rimskog grada nalaze se u zemlji ispod Skelana.

Voda arheološkog tima za izvodenje istražnih radova na lokaciji Skelana, magistar Mirko Babic, direktor Regionalnog muzeja iz Bijeljine, kaže da su otkriveni ostaci iz tri razdoblja, a da su na pocetku arheoloških istraživanja naišli na ostatke prostorija, zidove i mozaike centralne vijecnice rimskog municipija iz prvog vijeka.

''Otkriven je najveci ocuvani rimski podni mozaik na Balkanu, a vjerovatno i u Evropi. Radi se o 40 metara kvadratnih otkrivenih mozaika jedinstvenih po raznovrsnosti boja, do sada neotkrivenih mozaickih slika i ornamenata fantasticnog kolorita'', istice Babic.

Napomenuo je da se naišlo i na tragove gradevina i ulica iz rimskog perioda što ukazuje da je u rimsko doba u Skelanima bio izuzetno znacajan, razvijen i bogat centar velikog obima i da se ispod ovog podrinjskog naselja nalaze jedinstveni arheološki ostaci rimske imperije.


Izvor:BH Telecom

36310
11-10-2008, 09:23
MAARTI AHTISAARI DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR

Objavljeno: 10. Oct 2008

Prestižnu Nobelovu nagradu za mir je ove godine dobio bivši finski predsjednik Maarti Ahtisaari za svoj rad na postizanju mirnih rješenja za sukobe od Namibije do Kosova. Nobelov komitet je danas objavio da su napori gospodina Ahtisaarija u periodu od više od 30 godina doprinijeli mirnijem svijetu. Gospodin Ahtisaari je norveškim medijima rekao da svoje mirovne napore u Namibiji smatra svojim najvecim postignucem. Maarti Ahtisaari i organizacija koju je osnovao su takoðer radili i na postizanju mira u Iraku, Indoneziji i sjevernoj Irskoj.

Gospodin Ahtisaari je nedavno sastavio i plan za Kosovo kojim je Kosovu data nezavisnost uz meðunarodnu superviziju. Vijest o dodjeli Nobelove nagrade za mir Maartiju Ahtisaariju, pozdravili su, meðu prvima, lideri Kosova.

Naglasivsi da je upravo gospodin Ahtisaari zasluzan sto je svojedobno utabana staza koja je na kraju dovela do nezavisnosti Kosova, kosovski premijer Hashim Thaci je rekao:

Hashim Thaci, Premijer Kosova:
Objavili smo neovisnost Kosova u skladu s dokumentom koji je gospodin Ahtisaari pripremio, i stoga nam je drago da je on dobio ovu prestiznu nagradu. To je bila pravilna odluka, a dokumenat gospodina Ahtisaarija je donio neovisnost Kosova, ali i vise mira i stabilnosti , regionalne suradnje, te ovoren put ka konacnoj integraciji u Evropsku Uniju i NATO savez.

Gospodin Thaci je nastavio prisjecajuci se tijesne suradnje s Ahtisaarijem, koji je, kako kaze, znao u svakom trenutku sta zeli, i sta je dobro za ljude Kosova, ali i cijeloga svijeta.

Maarti Ahtisaari je bio i predsjedavajuci radne grupe za Bosnu i Hercegovinu tijekom mirovne konferencije 1992. i 93.te,a potom i posebni savjetnik generalnom tajniku UN-a za bivsu Jugoslaviju.

iSelektor
11-10-2008, 13:51
Mrsko da prevodim citavu vijest... Ali ukratko...

Jutros rano poginuo Austrijski politicar, koji je bio desno nastrojen Jörg Haider... Poznato je bilo da je bio protiv stranaca i imao je ideje tipa, svi stranci da se obeleze trakama u Austriji, kao za vrijeme rata sto je bilo sa jevrejima itd...
Ja sam bio veliki protivnik njegove politike, i ako nemam veze sa austrijom, ali ipak sam citao svakodnevno o tome

Pozzzz 8)

halilce
11-10-2008, 13:58
Jerg Hajder!?
Pre nekoliko godina,zapanjio Evropu osvajanjem vlasti u Austriji,u vrijeme priče o ujedinjenju Evrope!

36310
11-10-2008, 20:36
PROMJENA ODNOSA PREMA MUSLIMANSKIM ZEMLJAMA

Trideset i četvero istaknutih Amerikanaca - među kojima i bivša državna tajnica Madeleine Albright i bivši izaslanik Sjedinjenih Država na Srednjem istoku Dennis Ross - u jednom su izvještaju ustvrdili da sljedeći američki predsjednik mora zauzeti novi stav prema muslimanskim zemljama.

Cilj ovog izvještaja - zajedničkog projekta dviju neprofitnih organizacija iz Washingtona - jest izdići se nad sukobom, međusobnim nerazumijevanjem i nepovjerenjem.

Od terorističkih napada 2001. godine te američke invazije na Irak 2003., tenzije između Sjedinjenih Država i mnogih muslimanskih zemalja su eskalirale. Vlada Sjedinjenih Država, ali i Sjedinjene Države u cjelini, postale su omražene u mnogim muslimanskim zemljama. A američki rat protiv terorizma često se smatra ratom protiv islama. Usprkos negiranju Sjedinjenih Država, Arapi pretežno misle da je Amerika duboko antimuslimanska zemlja. Tom uvjerenju je pridonijela i američka politika prema arapsko-izraelskom sukobu, koju Arapi vide kao favoriziranje židovske države.

Autori ovog izvješća kažu da bi se smjer američke politike po ovom pitanju trebao promijeniti. David Fairman jedan je od direktora tog projekta.

"Naš izvještaj temelji se na takozvanoj ‘strategiji četiri stupa'. Prvi je rješenje sukoba, prvenstveno diplomatskim putem. Drugi je poboljšanje vladine uprave i učešća građana u formiranju politike u muslimanskim zemljama, bez diktiranja forme u kojoj bi se trebala odvijati vlast ili demokratski razvoj. Treći je zajednički rad na razvijanju uzajamno korisnog gospodarskog partnerstva s ciljem ekonomskog razvoja i kreiranja novih radnih mjesta u muslimanskim zemljama, kao i trgovinskih odnosa sa Sjedinjenim Državama. Posljednji - četvrti stup je izgradnja poštovanja i razumijevanja među našim društvima i narodima na svakoj razini."

David Fairman kaže da je američka predsjednička kampanja odredila vrijeme objavljivanja ovog izvještaja. Njime su, kaže, željeli navesti republikanca Johna McCaina i demokrata Baracka Obamu da podrobnije razmisle o svojoj vanjskoj politici.

"Mi novom predsjedniku savjetujemo da jasno i glasno pozove sve američke građane da se s predanošću posvete poboljšanju odnosa s muslimanskim svijetom. To bi trebao biti njihov prioritet na planu vanjske politike od samog početka nove administracije."

Ingrid Mattson direktorica je islamskog društva Islamic society of North America. Ona kaže da ovaj izvještaj pruža alternativu strategiji koja je rasplamsala neprijateljsko raspoloženje muslimanskog svijeta prema Sjedinjenim Državama.

"U izvještaju smo prepoznali važnost medija, medijskog prikaza islama i muslimana, te Amerikanaca u muslimanskom svijetu. Stoga moramo zajamčiti da se te dvije stvari odvijaju istovremeno - da postoji ispravna politika, ali i ispravne informacije i dijalog na svim razinama populacije."

Ahmed Younis je analitičar pri istraživačkom centru Gallup za muslimanske studije, organizacije koja je provela anketu javnog mnijenja među muslimanima širom svijeta. On pojašnjava na čemu se bazirao spomenuti izvještaj:

"Preporuke zabilježene u izvještaju temelje se na mišljenju muslimana i Arapa o tome kako bi Sjedinjene Države trebale promijeniti način na koji komuniciraju s njihovim društvima i zemljama."

Autori ovog izvještaja se nadaju da će on pomoći u formiranju javnog mišljenja u Sjedinjenim Državama te pridonijeti promjenama u američkoj politici prema islamskom svijetu, javio je Glas Amerike.

sanna72
12-10-2008, 19:09
Indija dobila prvu sveticu

Papa Benedikt XVI proglasio je prvu ženu sveca u Indiji - uvrštavanjem sestre Alfonse na listu svetaca.

"Njeno herojsko strpljenje i duhovna čistoća u sred ove duboke patnje podsećaju nas kako Bog uvek daje snagu koja nam je potrebna da istrajemo kroz iskušenja," rekao je papa nakon ceremonije.

36310
12-10-2008, 20:39
Osama za predsednika


Na stotine građana u okrugu Renseler u Njujorku primilo je glasačake listiće sa greškom na kojima su mogli da izaberu "Baraka Osamu" za predsednika SAD.



Glasači koji su se opredelili da svoju dužnost obave poštom dobili su listiće sa greškom na kojima je predsednički kandidat demokrata "dobio" ime lidera Al Kaide i neprijatelja broj jedan SAD Osame bin Ladena. Izborna komisija je po otkrivanju greške uništila preostale listiće, poslala nove i pokušala da se izvini javnosti.
"Ovo je ljudska greška, zaista je nesrećna, ali nije namerna. Očigledno je da je ovo velika sramota za našu kancelariju. Voleli bismo da možemo da vratimo vreme unazad, ali na žalost, to nije moguće", rekao je Edvard MekDonou član okružne izborne komisije.
On je dodao da će ipak biti priznate obe verzije listića, pa će među važećim glasovima za predsednika Amerike zaista biti negde zaokruženo i ime Barak Osama.

(:smeh2: :smeh2: :smeh2:)

Javnost, međutim, i nije tako ubeđena da je ovo nenamerna štamparska greška. Mnogi glasači uvereni su da je ovo "očajnička mera" njegovog rivala, neki da je ovo "čist rasizam", dok su drugi nešto umereniji i smatraju da bi trebalo dati otkaze članovima odbora jer su nesposobni.

BLIC

Elvis-Eko
13-10-2008, 05:59
Cuo sam nesto za ovu vijest i stvarno je ovo smijesno uzet kao neciju gresku. Oni koji su pravili ovu "gresku" misleci da ce nekome donijeti koristi upravo su napravili suprotno

sanna72
14-10-2008, 09:50
Zemljotres pogodio centralnu Grčku, nema žrtava

ATINA - Zemljotres jačine 5,1 stepeni Rihterove skale pogodio je danas centralnu Grčku, severno od ostrva Evia, ali za sada nema izveštaja o žrtvama.

Geodinamički institut u Atini je saopštio da se epicentar zemljotresa, koji se dogodio u 4 sata i 6 minuta po srednjoevropskom vremenu, nalazio u Egejskom moru, oko 40 kilometara severno do ostrva Evia, u blizini obala centralne Grčke.
Zemljotres se osetio i u prestonici Atini, prenele su agencije. Kako su saopštili grčki zvaničnici za sada nema izveštaja o žrtvama i materijalnoj šteti, ali su hitne službe u stanju pripravnosti.

sanna72
14-10-2008, 09:52
Više od 170 svatova otrovano sredstvom za skidanje rđe

Oko 170 osoba, pozvanih na svadbeni ručak u jednom selu na severu Kine, hitno je prebačeno u bolnicu nakon što su konzumirali jelo "začinjeno" praškastim sredstvom za čišćenje rđe za koje su verovali da je so, javljaju danas kineski mediji.


Nakon što su probali jelo koje se krčkalo u velikom loncu, gostima se učinilo bezukusno par je neko od njih uzeo posudu za koju je mislio da je slanik i dobro ga "posolio".
Ubrzo je gostima pripala muka i svi su prebačeni u najbližu bolnicu, gde su zadržani jedan dan. Na sreću, nije bilo težih posledica. Samo dan ranije, 61 gost na jednom svadbenom ručku na severoistoku zemlje odveden je u bolnicu sa sličnim simptomima nakon štu su jeli meso od patke i magarca.

sanna72
14-10-2008, 09:53
Pojeo 45 kriški pice za 10 minuta

Džoi Čestnat proglašen je pobednikom takmičenja u jedenju pice, pošto je za 10 minuta progutao 45 kriški pice.


Na takmičenju održanom proteklog vikenda na Tajms skveru u Njujorku, Čestnat je kriške uvijao i sabijao kako bi olakšao gutanje. Naveo je da je više od jednog dana postio kako bi se pripremio za događaj. Čestnat (24), koji živi u američkoj državi Kaliforniji, 2007. godine je pobedio na takmičenju u jedenju hot-dogova, a titulu je odbranio letos, kada je za 10 minuta progutao 59 hot-dogova. Prošlog meseca je pobedio u jedenju hamburgera, kada je za osam minuta uspeo da pojede 93.

36310
16-10-2008, 19:49
ISTANBUL DOMACIN POVJESNOG SUSRETA BALKANKSIH MUFTIJA

Četvrtak, 16 Oktobar 2008


U organizaciji medjunarodne humanitarne fondacije IHH u Hotelu Grand Dzevahir u Istanbulu 18-19. oktobra 2008 godine odrzava se simpozij pod nazivom "Vizija buducnosti Balkana" na kojem ce uzeti ucesce poglavari 9. islamskih zajednica sa Balkana. Ocekuje se da ce simpoziju koji podrzava i Islamska zajednica Turske "Diyanet" biti prisutan i premjer Erdogan sa nekoliko ministara.

Ocekuje se da ce Simpozij koji ce poceti 18.10.2008 u Subotu u 09:30 biti prvina na kojoj ce se nakon ratova i nestabilnosti na zajednickoj platformi sastati svi poglavari islamskih zajednica, akademici i prestavnici nevladinih organizacija. Prvu sesiju otvorit ce zamjenik predsjednika Islamske zajednice Turske Prof.Dr. Mehmet Görmez.

Ucesce u radu Simpozija uzece Reisu-l-ulema Prof.Dr. Mustafa ef. Ceric, predsjednik islamske zajednice Albanije Selim ef. Muca, kosovsku muftija Naim Trnava, Reis islamske zajednice Makedonije Sulejman ef. Redzepi, Glavni muftija Mesihata islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlic, Glavni muftija Bugraske Mustafa Alis, predsjednik Mesihata islamske zajednice Crne Gore Rifat ef. Fezic, predsjednik Mesihata islamske zajednice u Hrvatskoj Sefko ef. Omerbasic i muftija zapadne trakije Ibrahim Serif.

sanna72
17-10-2008, 09:07
Mendelin muzej zatvoren zbog invazije zečeva

Južnoafrički muzej na ostrvu Roben, nekadašnji zatvor u kojem je bio Nelson Mendela, bivši predsednik zemlje, biće zatvoren dok vlasti ne reše problem kolonije zečeva koji su izvršili invaziju na područje, javio je Reuters.


Brojni turisti koji dolaze na ostvro da vide Mendelinu ćeliju moraće da sačekaju dok vlada Južne Afrike ne pobije većinu zečeva, kako bi zaštitila biljke i istorijsko zdanje.
"Trenutno brojno stanje zečeva je toliko ogromno da preti da uništi osetljivu vegataciju ostrva i predstavlja veliku pretnju životinjskim vrstama," rekao je izvršni direktor muzeja Silan Naidu, dodajući da tačan broj zečeva nije poznat.
Vlasti će na zečeve primeniti i program sterilizacije kako bi održali mali broj ovih glodara, u cilju lakše kontrole. Muzej će biti zatvoren od 1. do 16. novembra.

sanna72
17-10-2008, 09:10
Radile u istoj radnji, a nisu znale da su davno izgubljene sestre

Britanke Debi Dej (44) i Merilin Moris (45) su više od godinu dana radile zajedno u hipermarketu "Tesko" kao tinejdžerke, nešto kasnije su im deca išla u istu školu, ali sve do nedavno nisu znale da su davno izgubljene sestre. Do toga verovatno ne bi ni došlo da se u neverovatnu priču nije umešala i treća sestra.



Zajedno posle više od 30 godina - Merilin, Debi i Seli

Debi je data na usvajanje, dok su njene starije sestre Merilin i Seli En (46) ostale sa biološkim roditeljima. Pre osam godina Debi i Seli su se ponovo našle nakon što je Seli pronašla sestru preko hrišćanske humanitarne organizacije "Vojska oslobođenja". Međutim, njih dve dugo nisu nisu bile u kontaktu sa Merilin, sa kojom se Seli En nije videla još od mladosti.
Pre oko godinu dana njih dve su se ponovo srele, a ispostavilo se da sve tri žive u krugu od samo dva kilometra u Somersetu.
"Nisam mogla da verujem kada sam videla Merilin i primetila koliko ličimo. Bilo je šokantno kada smo shvatile i da smo pre više od 20 godina radile zajedno. Dok smo bile u Tesku znale smo da smo slične i da smo na neki način povezane, ali mi nikada nije palo na pamet da mi je Merlin sestra. Sve tri živimo samo nekoliko kilometara jedna od druge, što je neverovatno s obzirom na to da do pre osam godina nisam znala gde je bilo koja od mojih sestara", kaže Debi, koja živi sa suprugom i troje dece.
Merilin, takođe majka troje dece, je dodala da su i njihova deca veoma srećna što su "otkrili" nove rođake i da se veoma dobro slažu. Tri srećne sestre su se okupile kako bi proslavile osmu godišnjicu od kako su se Debi i Seli pronašle.

mersija
17-10-2008, 20:41
E pa sta ovi "Svedjani"nece jos da nam serviraju...:)

Zato moje dame "VI" koje volite kafu.....

Švedska studija upozorava: Oprez, kafa smanjuje grudi kod žena


Ženama koje konzumiraju previše kafe mogle bi se smanjiti grudi, pokazali su rezultati najnovije švedske studije. Oko polovine žena u svijetu ima gen koji povezuje rast grudi s ispijanjem kave, prenosi The Local. "Pijenje kafe može uvelike utjecati na velicinu ženskih grudi", kazala je Helena Jernstrom, predavacica eksperimentalne onkologije na sveucilištu Lund. No ima to i svoju pozitivnu stranu, jer osim tog umanjujuceg efekta, smanjuje se i mogucnost raka dojki.

Žena koja je prosjecne težine ali ima velike grudi izložena je natprosjecnom riziku od pojave raka dojke.

Prijašnje studije pokazale su kako žene taj rizik mogu smanjiti pijuci šalicu kafe bar triput dnevno. Jernstrom je htjela istražiti i drugu korelaciju vezanu uz grudi i ispijanje kafe, onu postoji li povezanost izmedu velicine šalice kafe i velicine grudi.

U studiji je sudjelovalo gotovo 270 žena te je nedvojbeno dokazana povezanost izmedu kolicine kafe koju žene popiju i velicine njihovih grudi, tj. njihovo smanjivanje.

Rezultati istraživanja Jernstrom, objavio je British Journal of Cancer.

mersija
17-10-2008, 20:43
Maraton dug 1000 kilometara za Tošu Proeskog


Na godišnjicu smrti Toše Proeskog, 16. listopada, u 6 sati i 20 minuta, zapocet ce jedan od najdužih maratona, dug gotovo 1000 kilometara. Maraton pocinje u Novoj Gradiški, a krajnje odredište je Tošino rodno Kruševo, gdje ce na njegov grob položiti cvijece i upaliti svijece. Maratonci podijeljeni u cetiri grupe, trcat ce neprekidno cetiri dana U Kruševo stižu u nedjelju u 12 sati. Prvotna ideja bila je da trci 26 maratonaca buduci da je Toše imao toliko godina kad je poginuo. Projekt je odobrila Tošina obitelj i Medunarodna Fondacija koja nosi ime pjevaca.

Svi su maratonci redom makedonski sportaši. Organizatori, medju kojima i makedonski maratonski klub Delta, procjenjuju da ce im se pridružiti i nekoliko hrvatskih trkaca. Maraton ce trcati svake godine.

nc.biber
17-10-2008, 22:22
E pa sta ovi "Svedjani"nece jos da nam serviraju...:)

Zato moje dame "VI" koje volite kafu.....

Švedska studija upozorava: Oprez, kafa smanjuje grudi kod žena


... e pa ja mislim da je ova studija mjerodavna kao i ona o uticaju ujeda obada na brzinu domacih zivotinja u mjesecu januaru :obeseni:

te pare bolje da je potrosila da sebi ugradi dobre silikone - od cega sta ima! :wink:.

sanna72
23-10-2008, 08:57
Mnogi nemački lekari pate od bolesti zavisnosti


BERLIN - Psihički problemi, alkoholizam, tabletomanija i suicid, odnosno, bolesti koje bi oni trebalo da leče su, zapravo, ono od čega pate nemački lekari, piše tabloid ''Bild''.
''Ako jedan lekar želi da se ubije, onda mu to (za razliku od drugih) i uspeva'', navodi list ocenu profesora Štefana Arensa, šefa jedne specijalizovane klinke za psihosomatska oboljenja u Hamburgu.
Statistika kaže da od 300.000 nemačkih lekara, koliko ih je bilo 2003. godine, njih šest do sedam odsto pati od bolesti zvisnosti, a da od 100 do 200 godišnje izvrši samoubistvo.
List prenosi ocenu predsednika nemačke lekarske komore Ditriha Hopea da su štednja i ''neljudski'' težak rad razlozi za sve češće bolesti nemačkih lekara.
Brojke su, prema statističkim podacima, kako piše ''Bild'', zapravo, zastrašujuće.
Jedna anketa, sprovedena među 900 lekarki, pokazuje da se većina njih tužila na prekoveremeni rad i duge noćne smene. Nemačke lekarke se ubijaju pet puta češće nego što su to čine pripadnici drugih profesija, a lekari tri puta češće, piše ''Bild''.
''Sve više mojih pacijenata su, zapravo, lekari'', izjavio je Arens, naglasivši da su, pored menadžera u privredi, lekari najčešća profesionalna grupa koja završava na toj klinici za psihosomatske bolesti u Hamburgu.
Kod lekara su, kako je rekao Arens, posebno pogođeni psihijatri i anesteziolozi.
Mnogi lekari se, međutim, stide da prijave svoju bolest, tvrdi ovaj profesor, koji kaže da svaki deseti nemački lekar pati ili je ugrožen sindromom straha depresije i preopterećenosti.
''Put u saomoubistvo onda više nije daleko'', rekao je Arens.
O tome šta se tamno krije ispod mantila ''polubogova u belom'' postoje različita sumorna saznjanja.
''Bild'' prenosi da je jedan poznati ortoped Kristijan T. sa klinike u Ulmu za vreme operacije kuka, jednostavno, pao i da mu je zatim, u krivi, pronađeno 2,4 promila alkohola.
Frank Kenig, specijalista za neurologiju i autor nekoliko knjiga iz života lekara kaže da mu sve više kolega stiže s problemom alkoholizma ili droga. ''Tretirao sam kolege, jer su toliko drhtali da nisu mogli držati instrumente'', rekao je Kenig.

sanna72
23-10-2008, 08:58
U Kolumbiji uhapšeno više od 100 švercera droge

Kolumbijske vlasti razbile su mrežu šverca droge i pranja novca, u okviru međunarodne operacije u kojoj je uhapšeno više od 100 osumnjičenih, od kojih troje za koje se veruje da su prosleđivali novac gerilcima Hezbolaha.

Hapšenja su izvršena u Kolumbiji i drugim delovima sveta, a šverceri su u okviru mreže, koja se protezala od Južne Amerike do Azije, radili za kolumbijski kartel "Norte del Valje" i za paravojnike, saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca.
"Kriminalna organizacija je koristila pravce preko Venecuele, Paname, Gvatemale, Bliskog istoka i Evrope za unošenje keša od prodaje tih supstanci," navodi se u saopštenju.
Među uhapšenima u Kolumbiji se nalazi i troje ljudi koji su osumnjičeni da su upravljali švercom droge kako bi slali deo profita grupama kao što je Hezbolah, zaključila je kancelarija državnog tužioca. Kolumbija je i dalje najveći proizvođač kokaina na svetu.

sanna72
23-10-2008, 08:59
U eksploziji pirotehnike 17 mrtvih, 18 povređenih

NJU DELHI - Najmanje 17 osoba, uključujući desetoro dece, izgubilo je život u eksploziji do koje je noćas došlo u fabrici pirotehničkih sredstava na zapadu Indije.

Još 18 lica je povređeno u ovoj nesreći u gradu Digu u državi Radžastan, prenela je agencija Rojters, pozivajući se na policijske izvore.
Od eksplozije je srušeno više kuća u krugu i oko fabrike, izjavio je jedan policijski funkcioner.
Agencija navodi da deca iz siromašnih indijskih porodica u potaji učestvuju u proizvodnji pirotehičkih sredstava, često organizovanih po privatnim kućama, pa skoro svake godine dolazi do nesreća sa fatalnim ishodom.

sanna72
25-10-2008, 20:22
RIM - Italijanska policija uhapsila je danas dve osobe, dok je još 98 pod istragom zbog širenja dečje pornografije, saopštila je policija u gradu Udine, uz granicu sa Slovenijom. Policija je zatvorila veliki internet portal koji je objavljivao dečju pornografiju, a delovao je iz Belorusije. Pristup portalu naplaćivan je 72 eura, a kako navodi policija, portal je osnivačima doneo profit od 3,2 miliona evra.

sanna72
25-10-2008, 20:26
Američki naučnici izbrisali memoriju mišu

Istraživači Medicinskog koledža u Džordžiji tvrde da su u mogućnosti da selektivno brišu neprijatna sećanja. Eksperimentišući sa miševima, oni su uspeli da izbrišu njihovu memoriju, ne oštećujući pri tom mozak ovih glodara, piše BBC.

Oni su ocenili da će ovakva tehnika, koja može da se upotrebi na određenom delu mozga, "jednog dana pomoći ljudima da prevaziđu traumatične događaje". Ipak, kako su istakli, taj dan je godinama, ili čak decenijama daleko. Sećanja, čak i ona bolna, važan su deo iskustvenog procesa učenja, ali za neke ljude sećanje na proživljenu traumu može i više nego štetno uticati na njihove živote.
Eksperimentišući na miševima, naučnici su otkrili da određeni protein igra ključnu ulogu u formiranju sećanja. Oni su naterali miša da proizvodi ovaj protein u preteranim količinama, paralelno mu prizivajući sećanje na specifičan bolni događaj, što je prouzrokovalo potpuno brisanje ovog dela memorije glodara, preneo je BBC.
U budućnosti ćemo možda napraviti pilulu koja briše sećanja na traumatični i strašni događaj iz naših života, kažu američki naučnici.
Džo Cien, profesor Instituta za istraživanja mozga i ponašanja, kaže da bi se jednog dana ova tehnika mogla primeniti na ratne veterane, "koji često pate od sećanja na traume koje su proživeli." Sada, međutim, ova metodologija još ne može da se primeni na ljude, rekli su naučnici.

sanna72
26-10-2008, 20:04
Redovan voz između Južne i Severne Koreje skoro uvek prazan

Teretni voz koji svakodnevno saobraća između Južne i Severne Koreje, vozi prazan 90 odsto vremena, pokazuju podaci južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje.

Detalj sa otvaranja železničke linije
u decembru prošle godine Ta linija nekada je pozdravljana kao simbol ekonomske saradnje dve države. Prvi redovni voz između dve države posle više od 50 godina pušten u saobraćaj u decembru prošle godine, na 20 kilometara dugoj trasi koja spaja južnu Koreju sa "industrijskim parkom" na severu, gde firme s juga koriste jeftinu severnokorejsku radnu snagu za proizvodnju.
Voz je, međutim, prevozio robu svega 14 puta u 163 dana između 11. decembra, kada je pruga puštena u saobraćaj, i kraja avgusta. Železnička linija između korejskog severa i juga prekinuta je tokom Korejskog rata 1950-1953. godine. Rat je okončan primirjem, a dve zemlje nikada nisu potpisale mir.

sanna72
26-10-2008, 20:06
Cijanid otkriven u japanskim kobasicama

LONDON - Jedna japanska kompanija za preradu mesa saopštila je da povlači milione kobasica i pica sa tržišta nakon što je u jednom od njenih pogona pronađena smrtonosna supstanca cijanid.
Kompanija Itoham Fuds saopštila je da su testovi otkrili da je količina cijanida u njenoj fabrici u Čibi, blizu Tokija, bila i do tri puta veća od maksimalne koju dozvoljavaju japanski zakoni, prenosi danas BBC.

sanna72
26-10-2008, 20:09
U kolumbiji zaplenjeno 10 tona kokaina

BOGOTA - Kolumbijska policija je u karipskom gradu Barankilji zaplenila pošiljku od 10 tona kokaina, čija vrednost na ulici iznosti oko 200 miliona dolara.

Droga, pronađena u dva kamiona koja su prevozila dečje igračke, bila je na putu ka meksičkom gradu Verakrusu, preneo je britanski radio Bi-Bi-Si (BBC). Kokain je pripadao Danijelu Bareri, jednom od glavnih trgovaca drogom u Kolumbiji, izjavio je šef kolumbijske policije, general Oskar Naranho

sanna72
30-10-2008, 10:07
Najmanje 25 mrtvih u 18 eksplozija u Indiji

GUVAHATI - Najmanje 26 ljudi je jutros poginulo, a više desetina je ranjeno u 18 eksplozija bombe koje su skoro istovremeno ođeknule u četiri grada u državi Asam, na severoistoku Indije, uključujući prestonicu Guvahati, javila je indijska televizija NDTV.

Lokalna televizija emitovala je snimak na kojem vatrogasci gase automobile u plamenu dok se iznad Guvahatija uzdiže gust dim.
Najmanje četiri bombe eksplodirale su u tom gradu, od kojih jedna u zoni pod snažnim obezbeđenjem, u kojoj se nalaze sud i kancelarije visokih funkcionera policije, javljaju agencije.
Policija je saopštila da je u Guvahatiju život izgubilo najmanje pet ljudi, ali da bi broj žrtava mogao da bude veći pošto su neki od povređenih u kritičnom stanju.
Nekoliko desetina ljudi, besnih zbog napada, zasuli su policajce kamenjem. U okršaju koji je usledio policija je pucala u vazduh kako bi rasterala rulju.
Većina eksplozija ođeknula je na pijacama punim ljudi.
Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napade, prenele su agencije.
Asam je decenijama poprište pobune separatista. Prošlog meseca, najmanje 47 ljudi je poginulo u sukobima domorodačkih plemena i muslimanskih naseljenika.
U oktobru, najmanje dvoje ljudi je ubijeno, a 100 povređeno u četiri eksplozije bombi, za koje policija okrivljuje islamske ekstremističke grupe bazirane u susednom Bangladešu.
Veruje se da je separatistička grupa Ujedinjeni oslobodilački front Asama, koja se bori za nezavisnost te savezne indijske države sa 26 miliona stanovnika, odgovona za većinu tih napada.
U talasu bombaških napada koji su potresli Indiju proteklih meseci život je izgubilo više od 125 ljudi. Za većinu napada osumnjičeni su muslimanski separatisti, mada je policija privela i neke hinduističke ekstremiste.
Na severoistoku Indije, oblasti koja se graniči s Kinom, Mjanmarom, Bangladešom i Butanom, živi više od 200 plemena. Taj region je u više navrata bio žarište pobuna separatista otkad je Indija 1947. stekla nezavisnost od Velike Britanije.

sanna72
30-10-2008, 10:08
Mršavi mogu slobodno da voze u Vijetnamu

Vijetnamske vlasti odustale su od namere da vožnju svojim niskim i mršavim sunarodnicima.
Propis je predviđao da osobe niže od 145 do 150 centimetara, teške manje od 40 kilograma i sa obimom grudi manjim od 72 centimetra ne mogu da dobiju vozačku dozvolu za automobile i motore.

mersija
04-11-2008, 18:37
Avionom do SAD za 10 evra?


Irska avikompanija „Rajaner”, najveci evropski diskontni avioprevoznik, najavila je da bi do kraja iduce godine mogla da ponudi letove u ekonomskoj klasi prema SAD za svega 10 evra. Jeftine karte ce morati da budu rezervisane ranije, a putnici ce placati i aerodromsku taksu, preneo je Bi-Bi-Si.

Direktor „Rajanera” Majkl O´Liri izjavio je da kompanija mora da obezbedi veci broj aviona, da otvara nove linije i da ponudi putnicima mnogo jeftinije letove, kao bi se suprostavila recesiji.

Jefitni trasatlantski letovi najverovatnije ce se obavljati sa londonskog aerodroma „Stansted” i iz Dablina prem Njujorku, Floridi, Los Andelesu, San Francisku i Bostonu.

„Rajaner” je ove godine u prvoj sedmici avgusta ponudio milion sedišta za po jedan evro za letove u septembru.

Uprava „Rajnera” je saopštila da je profit kompanije u drugom tromesecju ove fiskalne godine pao 31 odsto, zbog rasta troškova za gorivo i najavila dalje smanjivanje cene karata kako bi se privukao veci broj putnika.

Neto prihod za tri meseca do kraja septembra smanjen je na 185,8 miliona evra, sa 268,9 milona u istom lanjskom periodu, izvestila je agencija Blumberg.

Prosecna cena goriva u severnoj Evropi bila je u tom periodu 65 procenata veca nego minule godine u istom tromesecju, premda je od tada cena nafte smanjivana.

„Ukoliko cena nafte ostane na prosecnih 80 dolara po barelu iduce godine, naša zarada ce znacajno skociti”, izjavio je O´Liri.

Izvor:Blic

Elvis-Eko
05-11-2008, 03:37
Irska avikompanija „Rajaner”, najveci evropski diskontni avioprevoznik, najavila je da bi do kraja iduce godine mogla da ponudi letove u ekonomskoj klasi prema SAD za svega 10 evra.

A jok , ja u taj avion ne sjedim :ne ne:

Crni Gruja
05-11-2008, 06:23
HAhaha, pa ti ni ne moras, ti si vec tamo :mrgreen:

36310
05-11-2008, 09:01
Amerika izabrala promenu

Demokratski kandidat Barak Obama postaće novi predsednik SAD, nakon istorijskih izbora na kojima je pobedio republikanca Džona Mekejna. Širom Amerike slavlje traje, a projekcije rezultata pokazuju ubedljiv trijumf i otvaraju vrata 44. stanaru Bele kuće, prvom predsedniku afroameričkog porekla u 232 godine dugoj istoriji te zemlje. Senator Obama je oko pet časova po našem vremenu, kada su objavljene projekcije sa zapadne obale, probio magičnu cifru od 270 elektorskih glasova. Potpredsednik SAD biće Džo Bajden.



:079: :3some: :circle[1]:

Rarica
05-11-2008, 09:09
Sretno Obama-sad da te vidimo na delu!

36310
05-11-2008, 09:28
Sretno Obama-sad da te vidimo na delu!




"Put će biti dug. Naš će uspon biti strm. Možda ne stignemo tamo u jednoj godini ili jednom mandatu, no Ameriko – nisam nikada imao više nade da ćemo tamo stići".
Barack Obama.

nc.biber
05-11-2008, 10:47
cestitke za USA :bravo:

... zar nije "Ironija" da se predsjednik USA (SAD) zove: Barack Hussein Obama
http://de.wikipedia.org/wiki/Barack_Obama
na "nas" postiji samo skracena verzija ali ima

sanna72
05-11-2008, 12:48
Obama već favorit kladioničara za izbore 2012.

LONDON - Tek što je izabran za predsednika SAD, Barak Obama već je favorit za sopstvenog naslednika 2012, ako je verovati irskoj kladionici Padi Pauer, koja njegove izglede za pobedu za četiri godine procenjuje na četiri prema pet.
Kandidatkinja republikanaca za potpredsednika Sara Palin, koja će se vratiti na funkciju guvernera Aljaske posle poraza Džona Mekejna favoritkinja je, sa šansama tri prema jedan, za kandidaturu svoje stranke za izbore za predsednika SAD 2012.
Ipak, kladioničari njene šanse da za četiri godine postane predsednica SAD procenjuju na jedan prema sedam.

Elvis-Eko
05-11-2008, 15:54
HAhaha, pa ti ni ne moras, ti si vec tamo :mrgreen:


pa valjda se taj avion vraca za Irsku, ili je samo iz Irske 10 eura a iz Amerike za Irsku 1000 :)


E da , sto se Obame tice , ovdje je veliko slavlje u svim gradovima Amerike.
Istorijski dan , prvi put je izabran crnac za predsednika i za njega vec predvidjaju da ce ujediniti sve Republikance i Demokrate.
Sve u svemu, bitno je da Bushu vidimo ledja a ostavlja haos iza sebe

STRANAC
05-11-2008, 16:10
E da , sto se Obame tice , ovdje je veliko slavlje u svim gradovima Amerike.
Istorijski dan , prvi put je izabran crnac za predsednika i za njega vec predvidjaju da ce ujediniti sve Republikance i Demokrate.
Sve u svemu, bitno je da Bushu vidimo ledja a ostavlja haos iza sebe
:bravo::bravo::bravo:

dido
06-11-2008, 13:24
Svaka cast za Obamu,svaka cast Americi,konacno pade teroristicka vladavina Busa:bravo::bravo:

dido
06-11-2008, 14:09
pa valjda se taj avion vraca za Irsku, ili je samo iz Irske 10 eura a iz Amerike za Irsku 1000 :)


E da , sto se Obame tice , ovdje je veliko slavlje u svim gradovima Amerike.
Istorijski dan , prvi put je izabran crnac za predsednika i za njega vec predvidjaju da ce ujediniti sve Republikance i Demokrate.
Sve u svemu, bitno je da Bushu vidimo ledja a ostavlja haos iza sebe
evo ko mu je prvi cestitao:smeh2:

Elvis-Eko
07-11-2008, 03:51
:31_1_42: ma dacu ja tebi :evilwait:

iSelektor
07-11-2008, 18:51
pa valjda se taj avion vraca za Irsku, ili je samo iz Irske 10 eura a iz Amerike za Irsku 1000 :)


Kompanija www.ryanair.com je pokrila skoro citavu evropu za jeftinim letovima i veoma je uspesna...
Ja sam Reskovom Babu bas kod njih kupio kartu iz Frankfurta za Goeteborg za 4,50 evra...
Ovde u Evropi su broj 1 i veoma su uspesni...

A cijene uporedjujte sami!

Sto se Obame tice, ja mu cestitam, od samog pocetka sam za njega, jos kad se protiv Hilari borio za kandidata...

Cestitam i idem dalje...

Pozzz 8)

sanna72
08-11-2008, 16:03
Haiti: Prilikom rušenja škole poginulo najmanje 58 dece

Najmanje 58 osoba, uglavnom dece, poginulo je u rušenju škole koju pohađa oko 700 dece u Pjetonvilu, predgrađu Port-o-Prensa, a spasilačke ekipe i dalje tragaju za preživelima. Do sada smo pronašli 58 mrtvih i 100 povređenih osoba. Ima međutim, još puno dece koja su pod ruševinama. Ima znakova da su živi i naše spasilačke ekipe pokušavaju da dođu do njih, izjavila je predstavnica civilne zaštite Haitija Nadija Lošar. Prvi sprat trospratnice obrušio se u 10 sati ujutru po lokalnom vremenu, što je porouzrokovao rušenje cele zgrade dok su deca bila na časovima, rekli su očevici.

sanna72
09-11-2008, 10:09
Bez dogovora o proizvodnji i upotrebi kasetnih bombi

Na sastanku u Ženevi, gde su učestvovali predstavnici 108 država povodom sporazuma o konvencionalnom naoružanju, stavovi pojedinih država isuviše su bili udaljeni za postizanje dogovora o ograničenju upotrebe kasetnih bombi. Danac Bent Vijotski je kao predsedavajući najavio da će sledeće nedelje nastaviti neformalne konsultacije.


Sastanak koji je održan u petak poslednji je u seriji susreta ove godine posvećenih predlogu SAD o ograničenju, ali ne i zabrani korišćenja kasetnih bombi. Kasetne bombe se sastoje od mnoštva manjih bombi, a mogu da eksplodiraju i više godina nakon što su izbačene.
Za pregovore pod pokroviteljstvom UN neki aktivisti navode da treba da sačuvaju čast onih država koje ne prihvataju sporazum o zabrani kasetnih bombi koji je u maju usvojilo više od 100 zemalja. SAD, Rusija, Kina, Indija, Pakistan i Izrael se protive zabrani kasetnih bombi navodeći da je upotreba tog oružja legitimna. Direktor za kontrolu naoružanja nevladine organizacije Hjuman rajts voč ocenio je da su pregovori "osmišljeni kako bi se osiguralo da neke države ne budu preoštro kritikovane kada većina država sveta potpiše konvenciju o zabrani u decembu". U Oslu u Norveškoj za 3. decembar je zakazana zvanična svečanost potpisivanja konvencije o zabrani kasetne municije. Šef američke delegacije rekao je da je nerealistično očekivati da će zemlje s velikim vojnim interesom pristati na zabranu kasetne municije.

sanna72
17-11-2008, 11:31
U požarima u Kaliforniji uništeno više od 1.000 kuća

Više od 1.000 kuća, uključujući vile vredne više miliona dolara, uništeno je, a 50.000 ljudi je primorano da napusti domove zbog požara koji već četvrti dan bukte u južnoj Kaliforniji. Jedno od najteže pogođenih područja je park sa kamp prikolicama u okrugu Silmar u Los Anđelesu, gde je tokom noći uništeno 500 prikolica. Zvaničnici navode da su požari uništili više od 8.000 hektara šuma severno od Los Anđelesa, od Orindž kauntija prema jugu, kao i u Montesitu, u blizini Santa Barbare, gde mnoge slavne ličnosti imaju kuće. Požar u Montesitu izbio je u četvrtak, a pre nego što je stavljen pod kontrolu, 210 kuća je izgorelo do temelja. Uzroci požara u kojem je povređeno najmanje 13 osoba još nisu poznati.

sanna72
17-11-2008, 11:33
Zvezde zabavljale princa Čarlsa povodom 60. rođendana

Niz zvezda predvođenih Rodom Stjuartom zabavljalo je britanskog princa Čarlsa na gala večeri koju mu je u subotu uveče, povodom 60. rođendana, priredila supruga Kamila.


Uz Stjuarta, poznatog po hitovima kao što su "Do Ya Think I'm Sexy" i "Maggie May", gost na privatnoj zabavi organizovanoj na prinčevom imanju Hajgrouv, na jugozapadu Engleske, bio je komičar Rouan Atkison poznat kao "Mister Bin", javile su svetske agencije.
Među gostima su bile i glumice Džudi Denč i Džoana Lamli, unuk Vinstona Čerčila Nikolas Soums kao i Kamilin bivši muž Endru Parker Bouls. To je bila treća zabava prošle nedelje u čast princa od Velsa kome je rođendan bio u petak

mersija
18-11-2008, 21:20
Gladuje 36,2 miliona Amerikanaca

Oko 36,2 miliona Amerikanaca gladuje, dok trećina njih povremeno nema šta da jede, saopštila je Vlada SAD, u istraživanju koje je sprovedeno pre ovogodišnje velike ekonomske krize koja je pogodila zemlju. Grupe za borbu protiv gladi saopštile su da se glad pogoršala od kraja 2007. godine, kada je vlada sprovela istraživanje na 45.600 domaćinstava u SAD.

One su tražile od Kongresa da u ovonedeljnom stimulativnom ekonomskom paketu mera bar privremeno poveća pomoć za one koji nemaju dovoljno hrane.

Istraživanje je pokazalo da je 11,1 odsto američkih domaćinstava, ili 36,2 miliona ljudi imalo nedovoljno hrane u 2007. godini, što je nešto više nego u 2006. kada je taj procenat iznosio oko 10,9 odsto ili 35,5 miliona ljudi.

Prehrambena nesigurnost je definisana kao "teškoća da se obezbedi dovoljno hrane da bi se zadovoljile osnovne prehrambene potrebe".

Čak 11,9 miliona ljudi u SAD, ili 4,1 odsto je ocenjeno "sa veoma niskom prehrambenom sigurnošću", što znači da imaju veoma oskudne obroke ili ih čak preskaču.

U poslednjih deset godina taj broj je u stalnom porastu i 1998.
godine iznosio je 3,8 miliona ljudi ili 3,7 odsto.

Istraživanje američke vlade je takođe pokazalo da tipično "prehrambeno sigurno" američko domaćinstvo troši 35 odsto više novca na hranu od domaćinstava sa nedovoljno hrane.

Prehrambeno nesigurna domaćinstva jedu manje raznovrsnu hranu, koriste državne beneficije ili se hrane u narodnim kuhinjama.

Najviše prehrambeno nesigurnih domaćinstava ima na jugu zemlje, među manjinskim grupama, samohranim majkama i siromašnim stanovnicima, pokazalo je istraživanje američke vlade.

Izvor:Mondo

borichi
19-11-2008, 19:40
Ako ima u Americi gladnih?? - Onda su vecina njih to sami izabrali.

..Ja razumijem da ne mogu da plate troskove lijecenja, medicinu,.. ali da su gladni! zvuci kao neka senzacionalna zapisana statistika. Oni ni ne znaju sta je glad u pravom smislu. Sta oni rade, izaberu nekoliko familija i proucavaju koliko i kakvih hranjivih sastojka su unijeli za jedan dan. Pa ako su samo jeli haburgere i french-fries, (sto dobrovoljno najradje konzumiraju)- naravno da nedostaje vitamina...i ostalih potrebnih hranjivih materija,... odmah sticu kvalifikaciju "gladnih".

U Americi jos niko radno ne-sposoban nije odbijen od mogucnosti da dobije "food stamps" (neka vrsta bonova za kupovinu hrane).
Radno sposobni ljudi ili ljudi sa nekom zaradom koja je iznad limita, najcesce budu odbijeni od FS.

Oni nikako da shvate da ne moraju imati 5-6 mobilnih telefona, DVR-a, kompjutera, video igara, najskuplju odjecu, i skupa auta.. i dalje da ne nabrajam, ili ti nedaj Boze da spomenem drogu i alkohol...

U ovoj zemlji sve idividualni izbor, pa ko sta voli nek izvoli..

Ali eto polako ulazimo u socijalizam, pa oni koji ne zele ne moraju vise ni raditi...


U nastavku cu postaviti taj tekst koji se bavi nekakvim takvom statistikom.
__________________________________________________ _________
Hunger in american households has risen by 43 percent over the last five years, according to an analysis of US Department of Agriculture (USDA) data released today. The analysis, completed by the Center on hunger and Poverty at Brandeis University, shows that more than 7 million people have joined the ranks of the hungry since 1999.

The USDA report, Household Food Security in the United States, 2004, says that 38.2 million americans live in households that suffer directly from hunger and food insecurity, including nearly 14 million children. That figure is up from 31 million americans in 1999.
"This is an unexpected and even stunning outcome," noted center director Dr. J. Larry Brown, a leading scholarly authority on domestic hunger. "This chronic level of hunger so long after the recession ended means that it is a man-made problem. Congress and the White House urgently need to address growing income inequality and the weakening of the safety net in order to get this epidemic under control."According to the Center on hunger and Poverty, food insecurity increased by nearly a million households from 2003 to 2004. Rates of hunger increased in almost every single category of household during the same time, with single mothers and those living in or near poverty continuing to suffer from severely high rates of both food insecurity and hunger.

California, Texas, Arkansas, Missouri, North Carolina, New Mexico, Oklahoma and South Carolina all have food insecurity and hunger rates that are significantly higher than the national average. The lone bright spot in the nation is Oregon. Once considered to have the worst hunger in the country, Oregon has shown significant decreases in food insecurity and hunger since 1999-2001.


"With this astonishing level of food deprivation in america," Brown concluded, "we need President Bush to step up to the plate. If he now asks Congress to cut federal food programs, hunger will increase even further. We n
'"/>

Source:Brandeis University (http://www.brandeis.edu/)

Elvis-Eko
21-11-2008, 04:20
Ako ima u Americi gladnih?? - Onda su vecina njih to sami izabrali.




Ma oni su uvijek gladni, i kad su najvise siti , oni su gladni. Halapljiviji narod nema na zemaljskoj kugli. Ako u Americi ima 36.2 miliona gladnih onda u tih 36 miliona spadaju oni kojima su OCI GLADNE a onih 200.000 stvarno gladuje

sanna72
23-11-2008, 15:25
U Venecueli danas lokalni izbori, test podrške Čavesu

U Venecueli danas oko 17 miliona građana na izborima bira guvernere saveznih država i gradonačelnike,
a ovi lokalni izbori se ocenjuju kao test podrške režimu predsednika Uga Čavesa i njegovog projekta socijalizma za 21. veka.
Analize ukazuju da će Čavesovi sledbenici pobediti u većini sredina,
ali da neće biti tako uspešni kao 2004 kada su trijumfovali u 20 od 22 savezne države, javio je Rojters.

sanna72
23-11-2008, 15:47
Klintonova krenula stopama Olbrajtove

Sve izvesnija perspektiva da Barak Obama, novoizabrani predsednik, imenuje svog nekadašnjeg ljutog stranačkog rivala Hilari Klinton za
novog državnog sekretara pokrenula je čitav talas prognoza o mogućim potezima bivše prve dame za kormilom američke diplomatije.
Mnoge zemlje vest da Hilari dolazi na čelo Stejt departmenta neće obradovati, pre svega Iran, kojem je tokom neuspele predsedničke
trke ona i otvoreno pretila. Istovremeno, njena diplomatska karijera
u novoj administraciji mogla bi biti uvod za buduću kandidaturu za predsednika SAD na sledećim izborima.

sanna72
29-11-2008, 13:20
Demostranti na Tajlandu primorali policiju da se povuče

BANKOK - Oko dve hiljade demostranata, pristalica antivladine Narodne alijanse za demokratiju (PAD) primorala je, bez nasilja, oko 150 tajlandskih policajaca da se udalje oko kilometar od međunarodnog aerodroma "Suvarnabumi".
Jedan dan pošto je šef policije zatražio da se oštro razračuna sa demostrantima, policijski komandanti na terenu naveli su da, još neće rasteravati silom hiljade demostranata sa dva aerodroma u Bankonu- "Suvarnabumi" i "Don Maung".
Pristalice PAD-a neće da rizikuju, pa su ispumpali gume na ambulantnim i policijskim vozilima kod policijskog kontrolnog punkta, dok su nekoliko vozila ostala preprečena nasred puta, navodi agencija Rojters u najnovijem izveštaju iz tajlandske prestonice.
Tajlandski premijer Somčaj Vongsavat najavio je da će vlada preduzeti "blage mere" protiv demonstranata koji su zauzeli dva aerodroma u Bangkoku.
Nešto ranije, on je smenio šefa nacionalne policije, generala Patčaravatu Vongsuvana, dan posle proglašenja vanrednog stanja (u četvrtak) na dva aerodroma u Bangkoku, koje su zauzeli antivladini demonstranti.
Pripadnici PAD, koji su pre šest meseci započeli proteste tražeći ostavku premijera, navode da neće odblokirati aerodrome dok premijer Vongsavat ne preda vlast.
Premijer je uzvratio da nikada neće podneti ostavku, da neće da raspusti parlament niti brzo raspisati izbore.

mersija
03-12-2008, 20:53
Zimbabve uvodi novcanicu od 100 miliona dolara


Zimbabve od sutra uvodi novcanicu od 100 milijuna zimbabveanskih dolara zbog inflacije koja iznosi na stotine milijuna posto godišnje. Nacionalna banka Zimbabvea (ZRB) povisila je na 50 milijuna dolara za pojedince i 100 milijuna za tvrtke limit dnevnog bankovnog podizanja. Uvodenje novih novcanica od 100, 50 i 10 milijuna dolara provodi se u trenutku kad tisuce Zimbabveanaca svakodnevno ceka u redovima nekoliko sati pred bankovnim šalterima i bankomatima kako bi podigli imovinu.

Gideon Gono, guverner ZRB-a, nedavno je rekao da ce vlasti poduzeti mjere kako bi omogucile stanovništvu da raspolaže s dovoljno gotovine za nadolazece blagdane. U posljednjih godinu dana zimbabveanska nacionalna banka uvela je 27 novih novcanica.

mersija
03-12-2008, 20:56
"Fast-fud" podstice pojavu Alchajmerove bolesti

Prehrambeni proizvodi bogati šecerom, masnocom i holesterolom, tipicni za "fast-fud" (brzu hranu), mogu da podstaknu pojavu Alchajmerove bolesti, jednog od najcešcih oblika demencije, pokazali su rezultati istraživanja grupe naucnika s istraživackog instituta "Karolinska" u Stokholmu (Švedska). Istraživaci su došli do tog zakljucka posmatranjem ponašanja genetski modifikovanih miševa, nakon što su im devet meseci davali hranu bogatu masnocom, šecerom i holesterolom.
"Ispitivanjem mozga tih miševa otkrili smo istu hemijsku promenu kao i u mozgu osoba obolelih od Alchajmera", izjavila je rukovodilac istraživanja Suzan Akterin.
Povecanje nivoa fosfata koji sprecavaju neke celije da normalno funkcionišu bila je jedna od najuocljivijih promena.
Naucnici su primetili i da veca kolicina holesterola u hrani smanjuje prisustvo moždanog proteina - ark, koji ucestvuje u procesu pamcenja.
Miševi su pre ispitivanja bili podvrgnuti genskim modifikacijama, kako bi se kod njih podražavao uticaj jedne varijante ljudskog gena apoE4 koja je jedan od velikih faktora rizika za nastanak Alchajmera, a cija je jedna od funkcija transport holesterola.
"Zakljucili smo da unos u organizam vecih kolicina masnoce i holesterola, u kombinaciji s drugim faktorima kao što je apoE4, može negativno da utice na više supstanci u mozgu i da bude jedan od uzroka razvoja Alchajmerove bolesti", istakla je Akterinova.
Alchajmer i njemu slicna oboljenja pogadaju više od 24 miliona osoba u svetu, a ta cifra ce se udvostrucavati svakih 20 godina, navedeno je u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor:Blic

Tahirovce
03-12-2008, 23:08
Zimbabve uvodi novcanicu od 100 miliona dolara

.

eh kad je to Srbija imala :biggrin: :smeh2: ...

tmusa
04-12-2008, 00:49
Nas to nece bogoti...Mi zivimo u Srbiju kod nas nema tih kancerogenih krompira,prehrambenih proizvoda bogatih šecerom, masnocom i holesterolom....
TOGA KOD NAS NEMA KOD NAS SE STVARAJU ZESCE BOLESTI...GLADOVANJE

mersija
05-12-2008, 12:40
Biljana Plavšić ostaje u zatvoru


Švedska je saopštila da je odbila drugi zahtev haške osuđenice i bivše predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić da bude puštena na slobodu. Švedska vlada nije obrazložila odbijanje 78-godišnje osuđenice da bude prevremeno puštena iz švedskog zatvora u kome služi 11-godišnju kaznu za ratne zločine.

Plavšićka, koja bi trebalo da izađe iz zatvora 2013. godine, bila je vodeća figura u vladi bosanskih Srba tokom rata od 1992. do 1995. godine, a osuđena je za planiranje "etničkog čišćenja" nesrpskog stanovništva koje je živelo u oblastima pretežno naseljenim Srbima.

Ona je u junu ove godine tražila da bude oslobođena iz zatvora zbog poodmaklih godina i lošeg zdravlja.

Švedska je, takođe, u aprilu 2004. odbila njen prvi zahtev za oslobađanje iz zatvora.

Biljana Plavšić je jedina žena osuđena u Haškom tribunalu, zbog zločina protiv čovečnosti. Na izdržavanju kazne u ženskom zatvoru Hinsenberg u švedskom gradu Orebro nalazi se od juna 2003. godine.

Elvis-Eko
10-12-2008, 06:46
http://www.novosti.rs/images/basic/clanak2.gif (http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=11&status=jedna&vest=133628&datum=2008-12-10#)

Uhapšen Rod
Blagojević

VAŠINGTON
OD STALNOG DOPISNIKA

GUVERNER američke države Ilinois Rod Blagojević (51) i šef njegovog kabineta Džon Heris uhapšeni su rano u utorak ujutru u Čikagu, na osnovu optužnice da je "ilegalno pokušavao da ostvari finansijsku korist" u tekućem procesu određivanja kandidata za mesto u nacionalnom Senatu, upražnjeno posle izbora Baraka Obame za predsednika SAD (o tome odlučuje guverner, na osnovu ustavnih ovlašćenja). U optužnici se, takođe, navodi da je Blagojević "ilegalno uslovljavao" odobrenu državnu pomoć ugroženom lokalnom dnevniku "Čikago tribjun", zahtevom da se otpusti nekoliko urednika i novinara koji su kritikovali njegov rad na funkciji prvog čoveka Ilinoisa.
Već skoro tri godine, u javnosti se čuju nezvanični nagoveštaji o istrazi koju povodom optužbi za korupciju vodi Federalni istražni biro (Ef-Bi-Aj) protiv Roda Blagojevića, rođenog u SAD 1957. godine, od roditelja izbeglih iz tadašnje Jugoslavije. U utorak su, međutim, te priče dobile zvaničnu formu. Agenti su ga sproveli u federalni istražni zatvor u Čikagu, što, kako se objašnjava, govori o ozbiljnosti optužbi i situacije u kojoj se našao - jer je uobičajena praksa u manje dramatičnim slučajevima te vrste - da se optuženom dozvoli da se sam, u pratnji advokata (i TV kamera), "stavi na raspolaganje" istražnim organima.
U optužnici Ef-Bi-Aja na 76 stranica, dostupnoj medijima, navodi se - na osnovu od suda odobrenih prisluškivanja Blagojevićevih telefonskih razgovora - da je guverner u proteklih mesec dana "tajno pokušavao da prodajom ili trgovinom sa upražnjenim mestom u Senatu" obezbedi imovinsku korist za sebe i svoju suprugu Pati. Kako se navodi, on je planirao da to izvede putem "značajne nadoknade" za svoje angažovanje u jednoj nevladinoj organizaciji ili u jednoj organizaciji povezanoj sa radničkim sindikatima, dok je za suprugu
tražio mesto u bordu direktora jedne velike kompanije, sa godišnjom platom od 150.000 dolara.
U obrazloženju za intervenciju federalne policije navodi se, pored toga, da je guverner Blagojević - u telefonskim razgovorima, presretnutim od policije - tražio za sebe i neke druge usluge da mu se obezbede sredstva za sledeću kampanju, da se za njega "eventualno pronađe" neko mesto u predsedničkom kabinetu ili da mu se obezbedi ambasadorski položaj posle završetka drugog mandata guvernera Ilinoisa. "Hoću da napravim pare", citiraju se njegove reči iz jednog takvog snimljenog telefonskog razgovora, u optužnici dostavljenoj medijima.
- Zaprepašćujući je stepen korupcije o kojoj se govori u ovim optužbama. Ispada da je guverner Blagojević stavio na prodaju mesto budućeg senatora - saopštio je u Vašingtonu, povodom senzacionalne informacije iz Čikaga, javni tužilac SAD Patrik Ficdžerald.
Posle Obamine pobede na predsedničkim izborima, kao kandidati za dolazak na njegovo senatorsko mesto u javnosti Ilinoisa pominjani su dvojica Afroamerikanaca - kongresmen Deni Dejvis i poznati aktivist Džesi Džekson. Obamino povlačenje je učinilo da svih ostalih 99 mesta u Senatu na Kapitol hilu pripada belim Amerikancima, tako da je bilo opšte očekivanje da će na upražnjenu poziciju Blagojević delegirati nekog od crnih kandidata.
Prva istraga protiv guvernara Blagojevića, zbog navodnih finansijskih malverzacija, počela je još pre tri godine. Njegov prethodnik na mestu guvernera Ilinoisa, republikanac Džordž Rajan, osuđen je na šest godina zatvora zbog korupcije i reketiranja tokom svog mandata.

KARIJERA U SENCI KORUPCIJE
ROD (Milorad) Blagojević (51) sin je Radiše, koji je bio pripadnik Jugoslovenske kraljevske vojske i došao u Čikago posle Drugog svetskog rata. Radio je u lokalnoj čeličani. Rod je završio pravni fakultet, a potom pripravnički staž u advokatskoj kancelariji Edvarda Vrdoljaka, čikaškog političara hrvatskog porekla. I Vrdoljak je kasnije završio u zatvoru zbog prevara.
Blagojevićeva karijera je praktično započela kada se oženio Patrišom Mel, kćerkom uticajnog čikaškog političara Ričarda Mela. Uz njegovu pomoć postao je gradski tužilac, zadužen za porodično nasilje, 1992. godine je izabran za člana Predstavničkog doma države Ilinois, a 1996. i u Predstavnički dom američkog Kongresa. Tokom NATO bombardovanja 1999. godine boravio je u Srbiji, zajedno sa Džesijem Džeksonom. Za guvernera Ilinoisa izabran je 2002. i ponovo 2006. godine. Poznat je po levičarskim stavovima i zalaganju za prava homoseksualaca, ukidanje smrtne kazne i prava na držanje oružja. Poznat je i po brojnim optužbama za korupciju, a među ličnostima upetljanim u te skandale nalazi se i Toni Resko, preduzetnik, koji je optužen za poslovne malverzacije. (D. M.)

borichi
11-12-2008, 20:17
Koja je ovo bruka ovaj Blagojevic!.

Jedna obicna korumpirana, halucionidna, sizofrenicna razvratna spodoba.

Cijela Amerika se zgrazava na ovo.. Dobio je karijeru zahvaljujuci svom puncu, i mislio je ako je Guverner Drzave da moze da radi ta hoce..(sarlatan)

Samo se jedno nadam da ce dobiti ono sto je i zasluzio:

http://i42.photobucket.com/albums/e321/ninahadcentury21/5162-LifeInPrison.jpg

I jos se jedno nadam!!... Da ce mu zatvoru osisati onu uzasno neurednu kosu...

Elvis-Eko
12-12-2008, 15:06
Koja je ovo bruka ovaj Blagojevic!.

Jedna obicna korumpirana, halucionidna, sizofrenicna razvratna spodoba.





Hahahah Borichi, pa samo kad procitas njegovo porijeklo odmah ti sve bude jasno

36310
16-12-2008, 23:24
Novinar Busha gađao cipelom i promašio za dlaku :bravo: :8836:

AMERIČKOG predsjednika Georga W. Busha gnjevni je muškarac gađao cipelama na konferenciji za novinare u Bagdadu.

Tijekom konferencije na kojoj su bili američki predsjednik i irački premijer jedan je novinar bacio svoju cipelu, no američkog predsjednika nije pogodio, piše BBC. U svom stilu, Bush je vrlo zanimljivo prokomentirao taj nemio događaj. "Sve što mogu reći je da je (cipela) broj 10", rekao je Bush.

Napadača su s konferencije izbacili zaštitari i nakon toga je konferencija nastavljena u miru. Bush je u Bagdad danas došao sasvim nenajavljeno te se susreo s iračkim čelnicima s kojima je raspravljao o sporazumu o povlačenju američke vojske do kraja 2011. godine, a pozdravio je i vojnike koji su provodili njegovu "politiku" prema toj zemlji.

Bush u posljednjem posjetu Iraku

Bush je, naime, danas nenajavljeno i po zadnji puta na toj funkciji posjetio Irak, zemlju koju je okupirao u svome mandatu.

Bush se tajno iskrao iz Bijele kuće tijekom vikenda i otputovao u Bagdad gdje je razgovarao s iračkim premijerom Naurijem al-Malikijem te je posjetio američke vojnike, piše Reuters.

Zahvalio se trupama i proslavio novi sporazum

"Bush je otišao u posjet iračkim vođama, zahvaliti se vojnicima i proslaviti novi sigurnosni sporazum", rekao je službenik Bijele kuće.

To je četvrti Bushev put u Irak od 2003. godine kada je SAD krenula u invaziju na tu zemlju. On je došao potvrditi sigurnosni sporazum između Washingtona i Bagdada u kojem se utire put za povlačenje američke vojske do kraja 2011. godine.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/video-novinar-busha-gadjao-cipelom-i-promasio-za-dlaku/413614.aspx

adnan
16-12-2008, 23:35
Kriva mu ruka. :)

Kod nas je jedan gadjao cipelom Zoricu Brunclik u sjenickom bioskopu i pogodio. :) Ne znam da li se jos neko seca?

MajkaMaca
16-12-2008, 23:36
hahahahaaaaaaaaaaaaaa,secam se..hahahahaaaaaaaaaaa

STRANAC
16-12-2008, 23:49
Kriva mu ruka. :)

Kod nas je jedan gadjao cipelom Zoricu Brunclik u sjenickom bioskopu i pogodio. :) Ne znam da li se jos neko seca?
cuo sam,komsija moj, rahmetli...

halilce
17-12-2008, 00:24
cuo sam,komsija moj, rahmetli...

Koliko znam,taj što je gađao Zoricu je Ćemal Burović...:)

MajkaMaca
17-12-2008, 00:29
Koliko znam,taj što je gađao Zoricu je Ćemal Burović...:)



nije Necko ,ja znam ko je, al nije lijepo prozivat rahmetli coveka,stranac je u pravu.

36310
17-12-2008, 00:30
Cuo sam i ja za taj biser,samo koliko ja znam to je uradio Galib-efendija Mujovic(birvaktile,dok jos nije bio u ilumu)??? :smeh2: ...Ili se mozda varam!??

sanna72
17-12-2008, 09:17
Majorka: Hotel se urušio, četvoro mrtvih

Najmanje četvorica radnika izgubila su život pošto se, kao posledica jakih kiša, delimično srušio devetospratni hotel "Son mol" na istoku španskog ostrva Majorka, saopštili su danas lokalni funkcioneri.

Spasilačke ekipe su pronašle četiri tela u ruševinama hotela u Kala Rajadi, letovalištu popularnom posebno među nemačkim turistima, javio je Rojters. Hotel je bio u fazi restauracije i zatvoren za goste.
Jedan lokalni funkcioner, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je preliminarna istraga pokazala da su temelji hotela oslabili nakon dva dana uzastopnog padanja jakih kiša i da su se zato obrušila četiri od devet spratova "Son mola". Jake kiše na Majorki izazvale su zatvaranje puteva i evakuaciju 120 ljudi iz poplavljenih domova.

Elvis-Eko
17-12-2008, 17:29
Cuo sam i ja za taj biser,samo koliko ja znam to je uradio Galib-efendija Mujovic(birvaktile,dok jos nije bio u ilumu)??? :smeh2: ...Ili se mozda varam!??


Nije Galib gadjao cipelom ali za njega ima druga prica. Naime , po prici , on se dogovorio sa Zoricom da kad bude ona izlazila na binu , izneada vidi njega i da ga prozove. Sve je to trebalo da ispadne kao iznenadjenje za publiku da kao fol galib dobro poznaje Zoricu , tako je pricao narodu.
Plan je napravljen , Zorica je izasla na binu , pozdravila publiku i na kraju rekla ovako nekako : Ooooo koga ja to vidim , pa gde si Galibe stari druze , dugo se nismo videli, kako si mi ......... Zorica sva sretna sto vidi Galiba :)
A Galib ustane pa ce ti njoj : Ma bezi tamo, tu mi se sad javljas , gde si bila ranije , sto se nisi javljala , uglavnom Galib ospe drvlje i kamenje na Zoricu i izadje iz sale a Zorica ostane ukopana na mjestu :)
Eh , uz to kasnije dobije i cipelu :)
Koliko je ovo tacno , neznam ali tako sam ja cuo

Elvis-Eko
17-12-2008, 17:33
Novinar Busha gađao cipelom i promašio za dlaku :bravo: :8836:




Za cipelu kojom je gadjan Bush ponudjeno 10 miliona dolara


Saudijski biznismen ponudio je danas deset miliona dolara za jednu od cipela koje je irački novinar Muntazer al Zaidi bacio na američkog predsjednika Georgea Busha. Još nije poznato šta se dogodilo sa cipelama, iako se smatra da ih je iračka sigurnosna služba uzela kao dokazni materijal ili ih je neki od članova Bushove administracije uzeo kao suvenir.
Tokom konferencije za novinare američkog predsjednika i iračkog premijera Nurija al Malikija dopisnik televizijskog kanala Al Bagdadija, bacio je cipele na odlazećeg američkog predsjednika uzvikujući "Ovo ti je oproštajni poljubac od iračkog naroda, pseto jedno". Nakon toga savladali su ga i odveli pripadnici osiguranja. Udarac djonom cipele u arapskom svijetu smatra se za najveću uvredu.


:smeh2:Hahahahh jojjjjj, da ga je pogodio , sigurno bi davali 10 puta vise

Tahirovce
17-12-2008, 20:02
http://www.rtvfbih.ba/uimages/ismet-bajramovic-celo-2.jpg http://www.rtvfbih.ba/images/dot.gif Uzrok smrti Ismeta Bajramovića Ćele najvjerovatnije je samoubistvo Sarajevo, 17.12.2008 - Onasa Uzrok smrti Ismeta Bajramovića Ćele, pronađenog mrtvog u svom stanu u Sarajevu, najvjerovatnije je samoubistvo, potvrdio je Dragan Mioković, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Mioković je rekao da je uviđajem utvrđeno da se radi o samoubistvu, što bi trebalo biti potvrđeno obdukcijom tijela koja će biti obavljena u četvrtak.

Prema nezvaničnim informacijama, Bajramović je samoubistvo izvršio vatrenim oružjem.

Ismet Bajramović Ćelo je bivši komandant Vojne policije Armije BiH, koji je nakon rata dovođen u vezu sa brojnim kriminalnim aktivnostima. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu prije osam godina protiv njega je podiglo optužnicu za ubistvo Rahmana Hajdarpašića.

Bajramović se, zbog problema sa srcem, jedno vrijeme liječio u Centru za srce Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Chupka_
18-12-2008, 14:07
http://www.rtvfbih.ba/uimages/ismet-bajramovic-celo-2.jpg http://www.rtvfbih.ba/images/dot.gif Uzrok smrti Ismeta Bajramovića Ćele najvjerovatnije je samoubistvo Sarajevo, 17.12.2008 - Onasa Uzrok smrti Ismeta Bajramovića Ćele, pronađenog mrtvog u svom stanu u Sarajevu, najvjerovatnije je samoubistvo, potvrdio je Dragan Mioković, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Mioković je rekao da je uviđajem utvrđeno da se radi o samoubistvu, što bi trebalo biti potvrđeno obdukcijom tijela koja će biti obavljena u četvrtak.

Prema nezvaničnim informacijama, Bajramović je samoubistvo izvršio vatrenim oružjem.

Ismet Bajramović Ćelo je bivši komandant Vojne policije Armije BiH, koji je nakon rata dovođen u vezu sa brojnim kriminalnim aktivnostima. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu prije osam godina protiv njega je podiglo optužnicu za ubistvo Rahmana Hajdarpašića.

Bajramović se, zbog problema sa srcem, jedno vrijeme liječio u Centru za srce Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.


Prije ce biti da je ubijen!!!

STRANAC
18-12-2008, 16:04
Prije ce biti da je ubijen!!!
sve moze da bude,cak sam cuo podatak da niej najden mrtav u stanu kako s navodi,vec da je samoubistvo pocinio na klinici gde se lecio...
inace,imao je jake zdravstvene probleme,a i skoro je izgubio sestru,tako da ne sumnjam u samoubistvo...

Chupka_
18-12-2008, 16:10
sve moze da bude,cak sam cuo podatak da niej najden mrtav u stanu kako s navodi,vec da je samoubistvo pocinio na klinici gde se lecio...
inace,imao je jake zdravstvene probleme,a i skoro je izgubio sestru,tako da ne sumnjam u samoubistvo...


Mislis da nije imao vecih problema u zivotu, no sto ih je sada imao...sta znam....covjeku kada se pamet okrene i sitnice mogu da ga dotuku...
Vidis cim pocne jedna laz da se vrti i duga ce za njom- mislim na tu inf. koju si napisao.
Ja ipak mislim da je tu neko umjesao svoje prste...ali zivi bili pa vidjeli, istina kad-tad ispliva....

STRANAC
18-12-2008, 18:52
Mislis da nije imao vecih problema u zivotu, no sto ih je sada imao...sta znam....covjeku kada se pamet okrene i sitnice mogu da ga dotuku...
Vidis cim pocne jedna laz da se vrti i duga ce za njom- mislim na tu inf. koju si napisao.
Ja ipak mislim da je tu neko umjesao svoje prste...ali zivi bili pa vidjeli, istina kad-tad ispliva....

ne znam,opet i ja ostavljam prostora za druge mogucnosti,
ali nekako sam misljenja da nekad i jedna kap je dovoljna da prepuni i onako prepunu casu vode...

NeXeN
21-12-2008, 16:07
Drevni švajcarski sat iz dinastije Ming
Nedelja, 21. decembar 2008. 09:04
http://www.mtsmondo.com/slike/vesti/001/192/v119255p0.jpg

Svetska javnost zapanjena je pronalaskom sto godina starog švajcarskog sata u ruševinama drevne grobnice zapečaćene pre četiri veka.

Tim arheoloških stručnjaka ušao je u zapečaćenu grobnicu dinastije Ming u gradu Šansi, i imali šta da vide!

U njoj su pronašli minijaturni sat u obliku prstena. Osim samog sata, stvar koja je iznenadila, čitaj prepala, tim arheologa, jeste činjenica da je na poleđini "drevnog artifekta" na poleđini bila ugravirana reč "swiss".

Arheolozi i dalje pokušavaju da reše ovu misteriju.

(MONDO) (http://www.mtsmondo.com/entertainment/gossip/text.php?vest=119255)

Crni Gruja
21-12-2008, 22:21
Nema ti tu misterije moj NeXeN. To samo pokazuje da su Kinezi jos tad pravili kopije svajcarskih satova :D

adnan
21-12-2008, 23:32
Nema ti tu misterije moj NeXeN. To samo pokazuje da su Kinezi jos tad pravili kopije svajcarskih satova :D

Taman tako Grujane. :smeh2:

sanna72
22-12-2008, 09:28
Kriza na Islandu

Ne tako davno, Island je bio poznat kao skupo, egzotično geološko čudo u severnom Atlantiku. Danas je Island, prva suverena žrtva globalne ekonomske krize, nešto posve drugo - zvono na uzbunu, prva privreda koja je doživela kolaps pod nepodnošljivim pritiskom kreditne krize i primer za ostale zemlje koje bi uskoro mogle da se nađu u sličnoj situaciji.



Protesti na Islandu zbog finansijske krize 8. oktobra
Kolaps islandskog bankarskog sistema i nacionalne valute krune bio je tako brz i neočekivan da su ekonomske prilike u zemlji potpuno naderalne.
Država je osiromašila do te mere da više ne može da plaća uvoznu robu, gradilišta su napuštena, a građanima ne preostaje ništa drugo do da bacaju skupa jaja na zgradu parlamenta.
Islanđani su još uvek u šoku, jer se njihov svet srušio praktično preko noći. Za one koji su ostali bez posla, ali i one koji imaju kakvo-takvo zaposlenje, nova godina donosi samo neizvesnost, navodi "Gardijan".

sanna72
26-12-2008, 19:30
Kina šalje studente da obrazuju seosko stanovništvo

Vlasti u Kini su odlučile da primene jednu od najkontroverznijih strategija Mao Ce Tunga i šalju više hiljada tek svršenih studenata koji ne mogu da se zaposle sa zadatkom da obrazuju seosko stanovništvo, piše "Dejli telegraf".

Ekonomska kriza je primorala studente da ponovo krenu put sela, 40 godina nakon što je u periodu od 1968. do 1980. godine tokom Kulturne revolucije Mao Ce Tunga u provinciju poslato skoro 17 miliona mladih kako bi ih "život među ideološki čistim seoskim stanovništvom" transformisao. Ova strategija je prestala da se primenjuje zbog kritika da se na taj način zapravo udaljuju disidenti i klasni neprijatelji iz centara u kojima leži kineska vlast, podseća ovaj list. Međutim, sada problem leži ne samo u nezaposlenosti, već i u povećanom broju svršenih studenata.
Kina će, naime, ove godine dobiti rekordnih 5,6 miliona novih diplomaca, slobodnih radnih mesta je veoma malo, a čak 700.000 svršenih studenata iz 2007. godine još uvek nije zaposleno, piše "Dejli telegraf". Stoga je Ministarstvo prosvete u Pekingu saopštilo da je u cilju borbe protiv nezaposlenosti povecalo obim novog projekta. Za studente koji se odluče da rade u udaljenim krajevima zemlje biće obezbeđene olakšice, te oni neće plaćati školarinu, a vlada će otplaćivati njihove pozajmice, ističe ovaj list. Novu radnu snagu zapošljava i kineska vojska koja mladima zauzvrat nudi mogućost studiranja na vojnim univerzitetima i "brzo napredovanje", piše "Dejli telegraf".

sanna72
26-12-2008, 19:31
U Rusiji otkrivena velika nalazišta nafte, gasa i zlata

Ukupne ruske zalihe nafte i gasa se ove godine nisu smanjile, a pronađena su nova velika nalazišta u kojima ima oko 500 miliona tona "crnog zlata" i oko 660 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, izjavio je ministar za prirodne resurse Rusije Jurij Trutnjev.


On je predočio da su geolozi otkrili i nova ležišta zlata u kojima se, kako se procenjuje, nalazi 513 tona tog plemenitog metala.Za deset ovogodišnjih meseci, od januara do oktobra, u ruskim rudnicima izvađeno ukupno 136,8 tona zlata, objavile su danas svetske agencije.
Potvrđene rezerve uglja porasle su ove godine za 58 miliona tona, a srebra za 2.080 tona.Rusko ministarstvo energetike prognozira da će se ove godine u toj zemlji proizvesti maksimalno 488 miliona tona nafte, što je za oko jedan odsto manje nego lane, dok će proizvodnja gasa u 2008. dostići oko 600 milijardi kubnih metara. Rusija je najveći izvoznik prirodnog gasa, a posle Saudijske Arabije je drugi najveći eksporter nafte u svetu.

sanna72
27-12-2008, 10:21
Ubica u kostimu Deda Mraza

Najmanje osam lica je ubijeno nakon što je Brus Džefri Pardo (45), odeven u kostim Deda Mraza, otvorio vatru na ljude koji su slavili Badnje veče i zapalio kuću, saopštila je policija Los Anđelesa. Policajci se plaše da u toj kući u Kovini, 40 kilometara istočno od Los Anđelesa, ima još ugljenisanih tela.

Pardo je kasnije izvršio samoubistvo u bratovljevoj kući, četrdesetak kilometara od mesta zločina.
Kako se saznaje, Pardo se nedavno razveo i istovremeno ostao bez posla. Policajac Pet Bjukenan je izjavio da je ubica imao bračnih problema.
Policija je saopštila da se Pardova bivša supruga možda nalazila na tom slavlju. Pardo je u sredu uveče pucao iz pištolja na tridesetak gostiju, a zatim je zapalio kuću nekakvim zapaljivim materijalom kućne izrade. Očevici kažu da je pre nego što se udaljio skinuo kostim Deda Mraza.
Komšinica Džen Gregori je ispričala da je videla kako iz kuće izleči tinejdžer i viče: "Pobili su mi porodicu." Ubrzo je vatra zahvatila celu jednospratnicu. Među povređenima se nalazi i osmogodišnja devojčica.
Ed Vinter, predstavnik okružnog istražnog sudije Los Anđelesa, rekao je da su tela pronađena na zgarištu "ugljenisana ili imaju užasne opekotine". Policija je saopštila da je Pardov leš pronađen nekoliko sati posle pucnjave u kući njegovog brata u Silmi. Preminuo je nakon što je sebi pucao u glavu.

Držao bombu u automobilu U iznajmljenom automobilu Brusa Džefrija Parda u četvrtak uveče je eksplodirala bomba. Auto je bio parkiran ispred kuće u Silmi. Antibombaški odred je pokušao da ukloni sumnjivu napravu, kada se ona zapalila. Okolne kuće su evakuisane.

sanna72
27-12-2008, 10:43
Pijani pilot uhapšen pred samo poletanje

Pilot jednog "boinga 777" koji je sa londonskog aerodroma Hitrou trebalo da poleti za Bombaj bio je primoran da napusti letelicu nakon alko testa kojem ga je podvrgla policija.


U akciji izvedenoj na sam Božić, naoružani policajci upali su u kokpit i pred samo poletanje uhapsili pilota Majkla Hara, starog 62 godine. Har je prijavljen za prekomerno konzumiranje alkohola za badnje veče. Nakon kraćeg zadržavanja, pilot je privremeno pušten na slobodu do februara kada ga čeka suđenje, saopštio je Skotland jard. Ovo nije prvi slučaj te vrste na aerodromu Hitrou. Pre nekoliko meseci jedan pilot star 44 godine bio je primoran da izađe iz aviona pred poletanje za San Francisko. Utvrđeno je da je u krvi imao suviše visok nivo alkohola. Pilotima je zabranjeno da konzumiraju alkohol osam sati pre sedanja za komande aviona.

Tahirovce
04-01-2009, 12:35
Palestinski izvori saopćili su jutros da je izraelska armija podijelila pojas Gaze na tri dijela u nastojanju da presječe transport oružja, zaliha i palestinskih boraca na sjever tog pojasa.

U međuvremenu su tenkovi viđeni u području bivšeg jevrejskog naselja Necarima i vojska je navodno stigla nadomak samog grada Gaze.

Na početku kopnene ofanzive, sinoć, izraelska vojska dejstvovala je u manje naseljenim područjima, odakle se ispaljuju rakete i mine na Izrael. Ona je i tu naišla na žestok otpor Palestinaca.

Svjetske agencije javljuju da su izraelski vojnici poslije toga ušli dublje u pojas Gaze. Oni opkoljavaju grad, javljaju izraelski mediji, ali to još nije zvanično potvrđeno.

Radio Izrael javlja da su očevici rekli arapskim medijima da su tenkovi i buldožeri viđeni između Necarima i grada Gaze.

Britanski Sky News je javio da je u Necarimu čak 150 tenkova. Očito je cilj izraelske armije da stvori što veću konfuziju među pripadnicima Hamasa, radikalne islamističke organizacije koja vlada tim područjem i koja je glavna meta izraelskih napada.

http://www.hayat.ba/content/view/21649/57/

Tahirovce
04-01-2009, 12:38
E dje nepozive Hitler jos koju godinu....

sanna72
13-01-2009, 15:14
Evropska komisija: Novi prekid dotoka gasa je neprihvatljiv

Evropska komisija (EK) smatra da je novi prekid dotoka ruskog gasa neprihvaljiv
i da situacija sa transportom gasa mora hitno da bude rešena.
Nećemo da prejudiciramo odgovornost, ali ovo je veoma ozbiljna situacija
koja mora pod hitno da bude rešena,
izjavila je portparol EK Pia Hansen.
Drugi portparol EK, Feran Taradeljas, izjavio je da svi posmatrači nemaju
pun pristup dispačerskim centrima ni u Kijevu ni u Moskvi.
Nije nam dato objašnjenje, ali je reč o jasnom kršenju odredbi dogovora, istakao je Taradeljas.

sanna72
14-01-2009, 16:05
Sneg otežao saobraćaj u Beču

BEČ - Snažne padavine otežale su danas saobraćaj na istoku Austrije, posebno u Beču,
gde je gradski saobraćaj, zbog visine snega, morao privremeno da obustavi neke linije.
Koliko su saobraćajnice i trotoari bili klizavi najbolje svedoči činjenica da je odobreno "privremeno korišćenje soli u borbi protiv leda",
što se u Austriji izbegava zbog negativnih posledica po životnu sredinu.

Crni Gruja
15-01-2009, 16:40
Chupkaaaaa, javi nam se da znamo da ti se nije nista desilooo...

Chupka_
16-01-2009, 11:42
Živa sam Grujaneeee:)...
Sreca nisam bila u Becu kada je ta ledena kisa padala...

sanna72
18-01-2009, 10:33
Obama postaje predsednik u utorak tačno u podne

VAŠINGTON - Pobednik na američkim predsedničkim izborima, Barak Obama, u utorak 20. januara tačno u podne položiće zakletvu kao 44. predsednik SAD i time zvanično preuzeti dužnost od Džordža Buša. Amerika će tim činom dobiti do sada najmlađeg i prvog u istoriji predsednika afričkog porekla, a svet sa nadom očekuje da će dolazak novog lidera na čelo Bele kuće pomoći u prevazilaženju aktuelne svetske ekonomske krize i doprineti smirivanju brojnih kriznih žarišta širom planete. Devojčica zaražena virusom ptičjeg gripa10:00 PEKING, 18. januara (Tanjug) - Zdravstveni zvaničnik kineske provincije Šansi saopštio je danas da je dvogodišnja devojčica obolela od ptičjeg gripa, što je drugi slučaj u januaru. Prvi znaci bolesti kod devojčice ispoljili su se 7. januara posle čega je primljena u bolnicu. Posle obavljene analize, kod devojčice, čije je stanje kritično, potvrđeno je prisustvo virusa tipa H5N1, javila je kineska agencija Sinhua. Buš odlazi kao jedan od najnepopularnijih predsednika09:57 VAŠINGTON, 17. januara (Tanjug) - Popularnost odlazećeg američkog predsednika Džordža Buša ni u završnim danima njegovog mandata nije porasla, pa on odlazi iz Bele kuće sa najnižom stopom popularnosti u istoriji, od svega 22 odsto, pokazuju najnovija istraživanja lista "Njujork tajms" i tv mreže CBS. Buš se, tako, svrstao među najnepopularnije predsednike u istoriji SAD, pri čemu je čak 73 odsto ispitanika reklo da ne odobrava način na koji je on obavljao dužnost prvog čoveka SAD u poslednjih osam godina. Olmert: Ofanziva postigla cilj, proglašavam prekid vatre09:56 TEL AVIV, 17. januara (Tanjug) - Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert objavio je večeras u Tel Avivu da je ofanziva Izraela u pojasu Gaze postigla sve svoje ciljeve i da proglašava jednostrani prekid vatre, posle 22 dana sukoba. Na konferenciji za novinare, nakon sastanka bezbednosnog kabineta, Olmert je rekao da je je izglasan prekid vatre jer je palestinskom Hamasu nanet težak udarac, posebno sposobnosti organizacije da ispaljuje rakete na Izrael. Prekid vatre počinje noćas u dva sata po izraelskom vremenu. Tada će utihnuti oružje, avioni će prestati da bombarduju ciljeve u Gazi i prestaće paljba s brodova i napredovanje na kopnu. Brauči: Napuljska mafija Kamora skrivala Gotovinu09:53 ZAGREB, 17. januara (Tanjug) - General Ante Gotovina neko vreme je bio skriven u blizini Napulja kod jednog od najvećih mafijaških klanova u gradu, izjavio je italijanski književnik i scenarista Mauricio Brauči. "Nisam upoznat sa specifičnim stanjem u Hrvatskoj, ali bavio sam se dosta odnosima medu mafijom na čitavom Balkanu i znam da postoji veza izmedu hrvatske mafije, napuljske Kamore i kalabrijske organizacije 'Ndrangeta", koja je najveća u Evropi, a možda i u svetu", rekao je Brauči. B Protesti u Parizu i Kairu zbog izraelskih napada na Gazu19:22 PARIZ, KAIRO, 17. januara (Tanjug) - Nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je danas u Parizu u znak protesta zbog izraelskih napada u pojasu Gaze, u kojima je za tri nedelje ubijeno više od 1.000 Palestinaca. Neki od demonstranata palili su američke i izraelske zastave, a jedna grupa polupala je prozore restorana "Mekdonalds" u ulici Rivoli.

sanna72
18-01-2009, 10:34
SAD ne menja politiku prema Balkanu

Politika novog predsednika SAD Baraka Obame razlikovaće se od politike predsednika Džordža Buša prema Iraku, Iranu i Avganistanu, ali ne i prema Balkanu, smatra profesor političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu za odbranu Stiven Majer.


Majer je za Glas Amerike rekao da će se Obamina administracija pre svega posvetiti ekonomskim problemima, a da će prioritet na spoljnopolitičkom planu biti dat Avganistanu, Iraku, Pakistanu i Iranu.
Nova administracija će se, takođe, odmah angažovati na rešavanju izraelsko-palestinskog konflikta, dok će Balkan imati daleko manju važnost, ocenio je on.
"To znači da će politika prema Balkanu biti u domenu birokrata srednjeg ranga u Stejt departmentu, a to su ljudi koji su i ranije bili deo demokratske administracije. Ti ljudi će voditi istu politiku kao Klintonova administracija, koja se, barem u pogledu Balkana, nije značajnije razlikovala od Bušove", rekao je Majer.
On je dodao da će nova administracija nastaviti da podržava nezavisnost Kosova i da će se pridržavati već poznatih stavova u vezi sa Bosnom i Hercegovinom i drugim zemljama regiona.
"Međutim, takva politika otvara mogućnost da Srbija krene svojim putem, mada dosadašnja politika Beograda ne ohrabruje u tom pogledu. Da li će, recimo, lideri Srbije imati političku hrabrost i volju da zaplivaju novim i neisprobanim vodama, ostaje da se vidi", rekao je Majer.
On je dodao da će Obama donositi strateške odluke svoje administracije, ali da će istovremeno ovlastiti brojne saradnike da deluju na svim drugim nivoima vlasti. "Na planu spoljne politike, interesantno je, pa u neku ruku i iznenađujuće, u svetlu Obaminih najava o ’promeni’ da se u administraciju vraćaju mnoge ličnosti iz Klintonove administracije", dodao je američki stručnjak.

SEJO31-de
23-01-2009, 14:01
Sukob teniskih navijača u MelburnuMelburn -- Nakon teniskog meča između Novaka Đokovića i američkog tenisera bosanskog porekla Amera Delića došlo je do sukoba navijača koji su se gađali flašama i stolicama

http://www.b92.net/news/pics/2009/01/1754418525497982962807e980975018_extreme.jpgPozdra v nakon završetka meča: Novak Đoković i Amir Delić (Beta)Tokom meča, u kom je pobedu odneo srpski teniser, međutim, nije bilo incidenata. Neredi su se dogodili nakon njegovog završetka, kada se, kako prenose agencije, nekoliko desetina navijača srpskog i bosanskog porekla sukobilo, prvo verbalno, a potom i fizički. Veći deo publike brzo se sklonio od gužve.

Obezbeđenju i policiji trebalo je nekoliko minuta da stignu i spreče veći sukob. Jedna devojka bosanskog porekla pogođena je stolicom u glavu i pala je pre nego što su joj pomogli prijatelji i policija.

Lokalna policija u Melburnu saopštila je da je devojka prošla sa lakšim povredama i da neće podneti krivičnu prijavu protiv navijača.

Inspektor australijske policije Kris Djuti izjavio je da se sve odvijalO munjevitom brzinom, ali i da je policija reagovala vrlo efikasno. On je još dodao da narednih dana ne očekuje nove nerede.

Jedan od Delićevih pristalica kaže da su srpski navijači prvi počeli, dok jedan od srpskih navijača, koji je želeo da ostane anoniman, optužuje bosanske rivale da su na tribine "poneli oružje", pokazajuću na krvavu ruku svog prijatelja, koji je uboden oštrim predmetom.

Komentarišući današnji sukob srpskih i bosanskih navijača u Melburnu, teniser Srbije Novak Đoković rekao je da igrači ne mogu da utiču na njihovo ponašanje i da bi time trebalo da se bave nadležne službe.

"Pokušavam da ne razmišljam o tim stvarima. To je nešto na šta mi ne možemo da utičemo. Mi, igrači, možemo samo da ih zamolimo da budu malo tiši. Ako se navijači ponašaju loše, time treba da se bave nadležne službe. U neku ruku, mogu da razumem navijače jer nemaju često priliku da uživo vide sportiste iz svojih zemalja", rekao je Đoković za zvanični sajt turnira.

Žaljenje je izrazio i američki teniser bosanskog porekla.

"Zaista mi je žao što se to dogodilo. Takvim stvarima ovde apsolutno nije mesto. Ovo je teniski meč. Na kraju su, ipak, svi mogli da vide da smo Novak i ja prijatelji. Obojica se takmičimo, a meč je bio izuzetno korektan. Nije bilo razloga za incidente. Ipak, ne možemo mi sve da kontrolišemo. Neko se napije i onda krene da pravi probleme", kazao je Delić.

Delić je dan pre duela sa Đokovićem pozvao navijače da ga podrže na fer i sportski način.

Policija je saopštila da je više ljudi dobilo zabranu ulaska na terene u Melburnu i da će nastaviti istragu o incidentu. Pripadnici obezbeđenja turnira odveli su na ispitivanje navijače koji su osumnjičeni da su učestvovali u incidentu.

Iza "ratobornih" navijača u Melburn parku ostale su polomljene stolice, prazni kontejneri i flaše.


IZVOR:b92

Crni Gruja
23-01-2009, 14:28
cccc, eto ti naseg mentaliteta. Da se taj narod dole nikad nece opametit, to je cudo jedno....