PDA

View Full Version : Actibump: Lezeci policajac koji kaznjava samo brze vozace


STRANAC
04-10-2012, 20:01
U švedskom mestu Linköping, od 2010. godine se testira "ležeći policajac" pod nazivom Actibump. Ovo neobično rešenje za usporavanje samo brzih vozila je razvila kompanija Edeva, a prema prvim reakcijama, biće ih ugrađeno još nekoliko. Iako je funkcija ista, ovaj revolucionarni "ležeći policajac" radi po suprotnom principu od klasičnog...

http://www.automagazin.rs/slike/vesti/20121004035551_photo_0.jpg

Ovaj "ležeći policajac" je karakterističan po tome, što usporava samo ona vozila, koja se kreću brzinom većom od dozvoljene. Povezan je sa radarom koji meri brzinu kretanja vozila. Ukoliko se automobil kreće brže, nego što je na tom mestu dozvoljeno, Actibump se uvlači u asfalt. Upravo zbog toga smo istakli, da radi suprotno od klasičnog. Jer, dok klasičan ležeći policajac predstavlja izbočinu na asfaltu, ovaj se uvlači u asfalt i stvara "rupu". To primorava prebrze vozače da uspore.

http://www.automagazin.rs/slike/vesti/20121004035551_photo_1.jpg


Autori ovog sofisticiranog Actibump sistema tvrde, da njihov izum ne oštećuje automobile. Ravna metalna ploča uvlači se do 6 centimetara u asfalt, što je dovoljan znak da vozač uspori, ali ne pravi štetu na automobilu. Najveća prednost ovog sistema je u tome, što opominje samo one vozače koji se kreću brže od brzine dozvoljene saobraćajnim znakom. Ukoliko radar detektuje, da je brzina vozila u skladu sa predviđenom, ploća ostaje u nivou asfalta, bez ikakvog uticaja na kretanje automobila.

http://www.automagazin.rs/slike/vesti/20121004035551_photo_3.jpg

Prednost Actibump-a je u tome, što je vek trajanja ovog sistema duži nego u slučaju standardnog "ležećeg policajca", koji je potrebno zameniti u periodu od sedam do deset godina. Actibump je potrebno samo pravilno kontrolisati. Najveći "nedostatak" ovog sistema je njegova visoka cena, koja je i glavna prepreka za njegovu masovnu proizvodnju. Nažalost, u bliskoj budućnosti ovakvo rešenje sigurno nećemo videti u Srbiji.

VIDEO:

Actibump - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=KxpvwKiOpag)

iSelektor
17-10-2012, 03:25
Uuu kako je ovo mocna stvar...
Kamo srece da se ovo ubaci na mnogo mesta...