PDA

View Full Version : Husein ef. Kavazovic je novi reisu-l-ulema IZ BiH


STRANAC
23-09-2012, 18:29
IZABRAN VEĆINOM GLASOVA

Husein ef. Kavazović je novi reisu-l-ulema IZ BiH

Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović izabran je glasovima članova izbornog tijela za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH), potvrđeno je agenciji Anadolija od više izvora koji prisustvuju sjednici koja se održava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.


http://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_120923091.jpg
Husein ef. Kavazović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


Muftija Kavazović osvojio je 240 glasova, travnički muftija Nusret ef. Abdibegović 69 glasova, a sarajevski muftija Husein ef. Smajić 45 glasova.

Husein ef. Kavazović je 14 muftija Islamske zajednice u BiH,

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović rođen je 03.07.1964. godine u Gradačcu. Potiče iz familije koja je tradicionalno ulemanska sa velikim brojem imama i hafiza.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, studije islamskih tradicionalnih nauka učio pred amidžom Husejn ef. Kavazovićem. Školovanje je nastavio u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu gdje je stekao zvanje imama, hatiba i muallima. Od 1985-1990. godine studira šerijatsko pravo na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu, Egipat.

Nakon okončanih studija radi kao imam, hatib i muallim u Gradačcu.

Na položaj muftije tuzlanskog izabran je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1993. godine.

U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu radio na odbrani zemlje i rodnog grada, a 1993. godine, kao muftija tuzlanski, biva zarobljen i odveden u logor HVO-a Konjic.

Predavač je islamskog prava u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Od stranih jezika aktivno se služi arapskim jezikom, a pasivno engleskim.


izvor:klix.ba