PDA

View Full Version : Mirno zavrsen protest zbog filma "Nevinost muslimana"


iSelektor
21-09-2012, 19:35
Nekoliko hiljada Novopazaraca održalo je danas protest u centru grada povodom objavljivanja dela filma "Nevinost muslimana" koji je pokrenuo burne antiameričke proteste širom sveta, jer navodno izlaže ruglu proroka Muhameda i islamsku veru.

http://i.imgur.com/wwQnl.jpg

Skup je protekao bez incidenata i uz prisustvo policije, a organizovala ga je navijačka grupa fudbalskog kluba Novi Pazar "Torcida Sandžak".

Demonstranti su tom prilikom nosili turske i bošnjačke zastave sa ljiljanima, kao i transparente na kojima je pisalo "Poslanik (Muhamed) u mom srcu" i "Sloboda za Palestinu, Avganistan, Irak i Libiju".

Jedan od učesnika skupa koji je imam Islamske zajednice u Srbiji Irfan Malić rekao je nakon protesta da je film "Nevinost muslimana" još jedna u nizu hajki protiv muslimana koji ima za cilj da ukalja ugled proroka Muhameda i da ljude odvrati od islama.

"Mi smo se okupili da na dostojanstven način kako i dolikuje vernicima podignemo glas protiv ovakvog čina, i nije na nama da palimo zastave i izigravamo huliganstvo, jer mi nemamo ništa protiv bilo kog naroda, ali imamo protiv pojedinaca koji su se usudili da
urade to što su uradili", rekao je Malić.

Malić koji je na skupu govorio u ime svih prisutnih vernika, a ne u ime Islamske zajednice u Srbiji, dodao je da savremena ljudska civilizacija treba da se uzdrži od uvreda na verskoj, kulturnoj i nacionalnoj osnovi.

Dodao je da onaj ko mrzi pripadnike druge vere mrzi i sve druge.

Film "Nevinost muslimana", snimljen u SAD, izazvao je proteste širom muslimanskog sveta, jer navodno izlaže ruglu proroka Muhameda i islamsku veru.

U Libiji su u napadu na američki konzulat u Bengaziju ubijena četvorica diplomata, među kojima je i američki ambasador, dok je širom sveta u protestima zbog "Nevinosti muslimana" stradalo više od 30 ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=rDIgRJqR3cQ

E.Đulović