PDA

View Full Version : Tri kandidata za Cericevog naslednika


iSelektor
20-09-2012, 20:09
Novi reis-ul-ulema IZ BiH bira se 23. septembra

Novi Pazar - Novi vrhovni poglavar muslimana BiH i jednog dela u Srbiji biće izabran u nedelju 23. septembra. U konkurenciji za mesto reis-ul-uleme IZ BiH su trojica muftija: tuzlanski Husein Kavazović, travnički Nusret Abdibegović i sarajevski Husein Smajić. Novi duhovni poglavar bira se na sedmogodišnji mandat.

Dr Mevlud Dudić, predstavnik Islamske zajednice (IZ) u Srbiji u Izbornom telu, kaže da će za novog vrhovnog poglavara tajno glasati 377 sabornika IZ, članova Rijaseta, muftija, predsednika mešihata IZ, dekana i direktora islamskih ustanova, glavnih imama i predsednika izvršnih odbora medlisa, ali i da prilikom određivanja kandidata za izbor reis-ul-uleme nije bilo kršenja normativnih akata. Novi reis-ul-ulema treba da dobije dvotrećinsku većinu. Mešihat IZ u Srbiji je pre mesec i po dana jednoglasno podržao kandidaturu tuzlanskog muftije Kavazovića i time su otklonjenje sve spekulacije da bi za to mesto mogao da se kandiduje muftija Muamer Zukorlić.

Sadašnji reis-ul-ulema Mustafa Cerić na čelu IZ BiH bio je prethodne dve decenije i nedavno je nizom svečanosti u Sarajevu obeležen taj jubilej. Primopredaja dužnosti između starog i novog vrhovnog poglavara biće obavljena 19. novembra. IZ u Srbiji organizaciono pripada IZ BiH od ujediniteljskog sabora 2007. godine.

Autor: S. N.

Tahirovce
20-09-2012, 20:29
Ode Ceric kao da ni bio nije :put: ...

halilce
20-09-2012, 23:05
Ode Ceric kao da ni bio nije :put: ...
Šta ti smeta bosanski reis..:D
Imaš ti tvog,pa se raduj kad ode..:lmao::lmao:

Tahirovce
21-09-2012, 08:08
Videces sto se radujem njegovom odlasku :) ....