PDA

View Full Version : Pismo Evropskoj akreditacionoj komisiju o akreditaciji Internacionalnog Univerziteta


iSelektor
15-09-2012, 11:42
Zbog neravnopravnog tretmana i uskrićvanja akreditacije Internacionalnom univerzitetu od strane srbijanskog režima, Bošnjačka demokratska zajednica u zapadnoj Evropi obratila se Evropskoj akreditacionoj komisiji i institucijama EU
Zbog neravnopravnog tretmana od strane politički orjentirane Akreditacione komisije Republike Srbije, Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru već dugi niz godina čeka na zasluženu akreditaciju. U cilju eliminacije ove diskriminacije Bošnjačka demokratska zajednica u zapadnoj Evropi se zahtjevom obratila Evropskoj akreditacionoj komisiji, tražeći od nje da sa ovom nepravdom upozna sve relevantne institucije Evropske Unije kako bi se proces akreditacije Univerziteta što prije okončao. U zahtjevu stoji:

Cijenjena komisijo,
Evropski proces razvoja obrazovanja je u posljednjih nekoliko godina rezultirao osiguravanjem kriterija koji, danas, garantiraju kvalitet prepoznatljiv u svijetu.
Kroz sticanje naprednih znanja i vještina u različitim oblastima, visoko obrazovanje i u regiji Sandžak ima značajnu ulogu u podsticanju privrednog i društvenog razvoja. U tom cilju je, u Novom Pazaru 2002. godine, otvoren Internacionalni Univerzitet, kao vakufska zadužbina – javno dobro.
Iste godine Univerzitet je dobio dozvolu za rad. Obezbijedio je studijske programe koji sadrže sve zakonom predviđene elemente i obezbjeđuju sticanje kvalifikacija za brojne profesije i zanimanja.

Ciljevi ovih studijskih programa su jasno formulisani i u skladu su sa zadacima ustanove. Program je sveobuhvatan, cjelovit i multietničkog je karaktera.
Na Univerzitetu radi kvalificirano nastavno osoblje, različite nacionalne pripadnosti, čiji kvaliteti odgovaraju nivoima njihovih zaduženja.
Univerzitet je obezbijedio prostor od 7.073 metara kvadratnih, amfiteatar, atelje, učionice, biblioteke, laboratorije, kao i računare i svu tehničku opremu potrebnu za kvalitetno izvođenje nastave.

Obezbijedio je brojne departmane: pravne nauke, filološke, prirodno tehničke, ekonomske, psihološko – pedagoške, umjetnost…
Akreditaciona komisija Republike Srbije je 2010. godine akreditovala studijski program osnovnih akademskih studija prava. Međutim, nakon što je politička situacija u Srbiji te godine doživjela znatne promjene, proces akreditacije Internacionalnog Univerziteta je iznenada, iz nejasnih razloga, zaustavljen!
U isto vrijeme (dok je proces akreditacije Internacionalnog Univerziteta bio zaustavljen) u istom gradu, Novom Pazaru, je velikom brzinom otvoren još jedan Univezitet koji je, pod sumnjivim okolnostima, akreditovan u roku od tri sedmice!
Odugovlačenje prosesa akreditacije Internacionalnog Univerziteta je potrajalo evo već nekoliko godina. Navode se razlozi bez ikakvog utemeljenja, poput tobožnjeg nedostatka kvalitetnih studijskih programa, kvalificiranog osoblja i prostora.
Svojom pristrasnošću i politički iniciranim zauzimanjem stava, Akreditaciona komisija Republike Srbije je Internacionalnom Univerzitetu nanijela nematerijalnu i milionsku materijalnu štetu.

Univerzitet je osim odjeljenja u zemlji na putu otvaranja i odjeljenja u drugim evropskim zemljama. Dobio je američku akreditaciju preko Heritage univerziteta u Kaliforniji. Na putu je dobijanja i svjetske akreditacije u Bankoku, gdje akreditaciona komisija nije, kao ona u Srbiji, politički obojena.
Zato se, cijenjena komisijo, obraćamo Vama i svim nadležnim institucijama u Evropskoj Uniji da nam, kao politički nezavisna kolegijalna institucija, pomognete riješiti problem ove očigledne diskriminacije.

Predsjednik naše stranke – Bošnjačke demokratske zajednice, Emir Elfić, je na skupštini srbijanskog parlamenta pokrenuo ovo pitanje i od ministra obrazovanja Žarka Obradovića tražio odgovor, ali ministar je još jednom ponovio negativan odgovor, navodeći one iste neosnovane razloge.
Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta je 1. marta ove godine usvojio Prijedlog rezolucije o evropskim integracijama Srbije, gdje u članu 53. stoji:
“Poziva se Vlada Srbije na rješavanje pitanja akreditacije Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru u Sandžaku.”
U istom se članu naglašava “važnost osiguranja nezavisnih i nepristrasnih Komisija za akreditaciju i provjeru kvaliteta.”
Republika Srbija se na ovo, još uvijek, oglušuje.

Zato Vas molimo da sa ovim problemom upoznate sve relevantne nadležne institucije Evropske Unije, kako bi se pronašlo rješenje da se, nakon objektivnog uvida u rad ovog Univerziteta, okonča proces njegove akreditacije.
Raduje nas činjenica da je Republika Srbija dobila status kandidata za pristup Evropskoj Uniji, ali bojimo se da ona ovo svoje članstvo ne može ostvariti ukoliko ne otkloni sve diskriminacije i nepravde, u koje spada i bezrazložno odugovlačenje proseca akreditacije Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru, konstatira u pismu Mirsad Kuburović, koordinator Bošnjačke demokratske zajednice u zapadnoj Evropi.

Tahirovce
15-09-2012, 17:04
A jos ih nisu zatvorili ? :) ...