PDA

View Full Version : Delegacija Medjunarodne krizne grupe u posjeti Muftiji Zukorlicu


iSelektor
15-09-2012, 11:41
Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić razgovarao je sa tročlanom delegacijom Krizne grupe koja se interesovala o stavovima Muftije za aktuelne političke procese u BiH te skori izbor vrhovnog poglavara Islamske zajednice u Sarajevu.

http://sandzak.tv/sandzak/wp-content/uploads/2012/09/images3.jpg

Tom prilikom Muftija je istakao da su Bošnjaci jedini autohtoni narod u Evropi bez nacionalne države i odgovarajućih političko-bezbjedonosnih mehanizama zaštite biološkog opstanka i nacionalnog identiteta. Ove činjenice izazivaju nesigurnost kod pripadnika bošnjačkog naroda, što predstavlja akumulaciju negativne energije koja može ugroziti mir i stabilnost.

Govoreći o obespravljenosti Bošnjaka, Muftija je istakao da nema mira i stabilnosti bez slobode i pravde, kao što ne može biti slobode i pravde bez mira i stabilnosti.
Na interesovanje gostiju o pojavi različitih vjerskih frakcija među muslimanima, Muftija je istakao da ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice podržano od strane vlasti prijeti da proces edukacije i organizovanja muslimana u Sandžaku i Balkanu općenito izmakne kontroli, što bi se takođe dugoročno moglo odraziti na stabilnost ovog prostora.
Muftija Muamer Zukorlić danas je primio i visoku delegacija ausrtrijske ambasade u Crnoj Gori.

Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić primio je 14. septembra u Novom Pazaru Martina Tamera, ambasadora Austrije u Crnoj Gori, sa kojim je razgovarao o općoj situaciji u Sandžaku, kršenju kolektivnih prava Bošnjaka od strane vlasti na polju vjere, kulture, jezika, zapošljavanja, infrastrukture i privrede. Tom prilikom Muftija je istakao da dosadašnje ponašanje vlasti prema Bošnjacima i nedovoljna zainteresiranost međunarodnih institucija izazivaju osjećaj nesigurnosti pripadnika bošnjačkog naroda.
Muftija je takođe naglasio da su Turska i Austrija historijski najodgovornije za rješavanje statusa Sandžaka te zato očekuje da se ove zemlje aktivnije uključe u rješavanje sandžačkog pitanja.
Austrijski ambasador boravi u Sandžaku predvodeći 40-očlanu delegaciju oficira i profesora Bečkog univerziteta koji se bave izučavanjem historije Austrougarske.

A. Šabotić