PDA

View Full Version : Humoristicka serija na BBC razljutila muslimane u Britaniji


iSelektor
03-09-2012, 23:27
http://img14.imageshack.us/img14/6977/gradjaninkan.jpg

Poslije emitovanja prve epizode humorističke serije “Građanin Kan”, koju je režirao Adil Rej, na adresu televizije BBC pristiglo je oko 200 pritužbi u kojima se navodi da serija ismeva islam, iznosi stereotipe o Azijcima i ne poštuje Kur'an.

Scena u kojoj našminkana ćerka glavnog junaka Kana žuri da veže mahramu i pravi se da čita Kur'an u trenutku kada otac ulazi u sobu, posebno je razjarila muslimanske gledaoce.

“Ovo je užasna stereotipizacija, koja odražava neznanje, naprosto odvratno”, napisao je jedan od gledalaca, dok je drugi “veoma razočaran, naročito zbog scene u kojoj otac ulazi u sobu, a ona bez poštovanja otvara Kur'an!”
Serija “Građanin Kan”, očigledno nazvana po čuvenom filmu “Građanin Kejn”, ismijeva Kanovu umišljenu veličinu, uključujući iluzije o sopstvenom položaju u društvu i poslovnom svijetu. Kritičari su iznjeli primjedbe da serija potvrđuje mnoštvo stereotipa o britanskim muslimanima. S druge strane, u Bi-Bi-Siju su veoma zadovoljni gledanošću.

“Građanin Kan” je imao veoma dobar početak. Prvu epizodu videlo je 3,6 miliona ljudi”, izjavio je portparol Bi-Bi-Sija.
Autor serije Adil Rej, koji je i sam musliman, nedavno je gostujući u Bi-Bi-Sijevom jutarnjem programu izjavio da serija omogućava muslimanskoj zajednici da se nasmije na sopstveni račun.

Citizen Khan - New Comedy Series Launch Trailer - BBC One - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=mMESKXubTJo)