PDA

View Full Version : Starinska imena sve popularnija


iSelektor
01-09-2012, 17:20
Ovo ime smo do nedavno mogli čuti samo u seriji - sada i na novopazarskim ulicama.

http://img339.imageshack.us/img339/3853/starinskaimenasvepopula.jpg

Imena iz turskih serija: Ali Riza, Mehmed, Sulejman su ona za koja se Novopazarci neretko odlučuju. Iako, za ove prostore, pomalo neobično zvuče, imena sa dve reči su zakonom dozvoljena.
''Ima imena sa dve reči, kao što su Abdul Kerim, Mehmed Fatih, Ali Riza, Mehmed Alija, .. Nama je po zakonu dozvoljeno da ime može da se sastoji od tri reči sa prezimenom. Znači, dve reči u imenu, sa prezimenom'', kaže matičar novopazarske Matične službe, Harun Dugopoljac.

Ono što je, prema rečima Dugopoljca, sve upečatljivije u poslednje vreme kod oba većinska naroda u našem gradu su starinska imena, što ukazuje na povratak korenima.

''Kod muslimana se javljaju stara imena kao što su : Ahmed, Mehmed, Ibrahim, Omer, Amir, Emin, Osman, Redžep, Sulejman, Hamza, Elmaz, Ilmaz, Šemsudin... Stara ženska, kao: Zejna, Emina, Azra, Ajša, Merima, Zehra, Vildana, ..
Kod pravoslavaca: Lazar, Stefan, Jovan, Mihajlo, Nikola, Miloš, Vladimir, Pavle, Dušan... Zagorka, Emilija, Sofija, Anka, Branka, Aleksandra, Vera, Magdalena..
Od novijih imena kod Bošnjaka zastupljena su: Amar, Ali, Omar, Džan, Jilmaz, Ema, Ena, Šejla, Nejla, Lina, Kanita, i Sara, žensko ime koje je neretko prisutno i kod Srba, gde su od novijih imena najzastupljenija: Novak, Luka, Nenad, Veljko, Jana, Iva, Maša i Lana.
Prema podacima gradske službe, u Novom Pazaru, gradu mladih, nedeljno se rodi najmanje 50 beba.

Selma LJ.

Starinska imena sve popularnija - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=wloLDnE4ESo)