PDA

View Full Version : Otkrivena Najstarija Grobna Humka U Srbiji


Tahirovce
24-10-2007, 17:13
U OKVIRU ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA MUZEJA ''RAS'', NA TERITORIJI SJENIČKE OPŠTINE



OTKRIVENA NAJSTARIJA GROBNA HUMKA U SRBIJI



Trećeg dana istraživanja na arheološkom lokalitetu u sjeničkom selu Sugubine, arheolozi novopazarskog Muzeja ''Ras'', pronašli su najstariju grobnu humku sa ljudskim ostacima. To je prva, do sada pronađena, grobna humka u Srbiji, kojom se potvrđuje sahranjivanje u devetom veku. Prilikom ranijih istraživanja na teritoriji sjeničke opštine, (gde je do sada istraženo sedamnaest humki), nalaženi su različiti predmeti: mnoštvo keramike, ostaci lomača, razna oruđa, životinjske kosti, ali nikada do sada, ljudski skelet. Takav nalaz ima veliki naučni i istorijski značaj.

,,Na početku istraživanja ove humke našli smo samo parčiće keramike, ne baš u velikom broju, ali za nas vrlo značajne, jer nam ukazuju na period kome pripadaju. Trećeg dana međutim, ukazale su se, prvi put, ljudske kosti. Skelet sahranjenog čoveka, uokviren kamenim pločama, koje su postavljene u vidu kamenog korita. Prema prvim procenama, u pitanju je deveti vek (na to ukazuju ostaci keramike), a ovo je prva, do sada otkrivena, grobna humka na teritoriji Srbije, pa i Crne Gore, kojom se potvrđuje sahranjivanje. Kao takva, ova humka ima veliki istorijski i naučni značaj, rekla je za naš sajt Dragica Premović Aleksić, arheologinja i direktorka Muzeja ''Ras'' u Novom Pazaru. Ona je rekla da su Srbi, pre nego su primili hrišćanstvo, kao i ostali slovenski pagani, posle smrti u tom periodu spaljivani, i da je ovo prvi slučaj da u grobnoj humci budu nađeni ljudski ostaci koji nisu spaljeni.

Pronađeni ljudski ostaci su pažljivo iskopani radi detaljnijih antropoloških istraživanja, nakon čega će ponovo biti pohranjeni. Posle izvršenih analiza znaće se i konačni rezultati.

Lokalitet u Sugubinama je, u arheološkom smislu zanimljiv i po hanovima, za koje se predpostavlja da potiču iz osamnaestog veka. ,,Na ovom lokalitetu bilo je planirano da se uradi jedna humka i da se sondiraju ostaci jednog od hanova. Međutim, nakon ovakvog nalaza možda ćemo, ukoliko nam vremenski uslovi dozvole, preinačiti odluku pa istražiti još jednu humku,'' kazala je direktorka Muzeja ''Ras'' Dragica Premović Aleksić. Prema njenim rečima, Sjenica je bogata značajnim arheološkim lokalitetima – do sada je evidetirano 210 – koji su nedovoljno istraženi, zbog nedostatka finansijskih sredstava. Inače, prjektom istraživanja humki, već godnama rukovodi arheologinja Dragica Premović Aleksić. Njena stručnost i višegodišnje iskustvo dovelo je do nesvakidašnjeg rezultata. S toga se, s pravom očekuje i povećanje finansijskih ulaganja u arheološka istraživanja područja koje vredi istraživati, zbog kompletnije slike nas samih.

supergirl
25-10-2007, 00:46
Trećeg dana istraživanja na arheološkom lokalitetu u sjeničkom selu Sugubine, arheolozi novopazarskog Muzeja ''Ras''

A kako oni to traze? Lupe:idemo u Sugubine,mozda tamo nesto ima!, i podju, Je l?

keiselbach
06-11-2007, 11:01
Pa uglavno ih nesto navede da obrate paznju na neko mesto.

Kod nas su to najcesce specificno obelezena mesta o kojima se prnose predanja a niko tacno ne zna sta je.



Jesam li bio jasan?

supergirl
07-11-2007, 01:12
Pa,recimo da sam uspela da skontam....ponesto....

Tabi-hvala najljepse! Nisi ti kriv sto sam ja glupa!

keiselbach
12-11-2007, 11:10
Nisi ti kriv sto sam ja glupa!



Nije lepo potcenjivati sebe.

supergirl
12-11-2007, 21:50
Stvarno???

keiselbach
15-11-2007, 11:30
DOBRO JEL ME TI TO SAD MALO PRAVIS MAGARCEM ILI SE SALIS SA MNOM?