PDA

View Full Version : ''kucni Prag'' Autobiografski Roman Kao Epski Sp


Tahirovce
19-10-2007, 17:10
PROMOCIJA KNJIGE VELIBORA VELIČKOVIĆA



''KUĆNI PRAG'' – AUTOBIOGRAFSKI ROMAN KAO EPSKI SPOMENIK



U organizaciji Ustanove za kulturu i gradske biblioteke ''Muhamed Abdagić'', u Sjenici je, pre par dana, održana promocija najnovije knjige poznatog zavičajnog pisca, profesora srpskog jezika u penziji, Velibora Veličkovića. Roman ''Kućni prag'' je autobiografsko delo, jer, kako reče pisac: ''Najbolja i najiskrenija djela nastaju iz ličnog iskustva''. Po autorovoj ideji, promocija je, i otvorena i zatvorena, muzikom i pesmom Sjeničkih tamburaša, što je novina u književnim promocijama Sjenice. Odlomke iz romana kazivao je najpoznatiji glumac amaterskog pozorišta u Sjenici Edo Mašović, a o knjizi je govorio magistar književnosti iz Pljevalja Isak Kalpačina.

''Roman ''Kućni prag'' je reljefni otisak jednog vremena, zasnovan na motivima ovog kraja. Ako bi se pokušalo sažeti bogatstvo univerzalnih formi, iskaza i poruka ovog sadržajno, leksičko i stilski, zanimljivog i vrijednog djela, možda bi se njegovi težišni oslonci mogli vezati za tri riječi: dobrota, ognjište i zavičaj. U knjizi je vjerno sačuvan govor jednog kraja sa mnogim leksemama i pojedinim grafemama, koje nijesu više u upotrebi. I po obimu takvih riječi, ovo je istovremeno i svojevrsno leksikografsko djelo, jer, da nije ove i ovakvih knjiga, mnogo leksičko blago, ostalo bi zaprtano, zaboravljeno i van vidokruga generacija koje dolaze,'' kazao je magistar Isak Kalpačina.

''Ovo jeste autobiografski roman, i na taj način sam htio da ocu podignem i jedan ''epski spomenik''. A tamburaši su, svojom pjesmom i raskošnim repertoarom, donijeli jedno proljeće u ovo doba jeseni. Posebno mi je drago što su otpjevali dvije pjesme iz romana. Prvu, pjesmu moga oca ''Oj moja, oj moja ružo rumena'' i drugu ''Sjela Hajra kraj bunara'' njegovog komšije i prijatelja,'' rekao je za naš sajt, autor Velibor Veličković. On se zahvalio svim prisutnima i posebno onima koji su dali doprinos da ova knjiga dođe do čitalaca. Njima posvećeni, u knjizi štampani redovi glase: ''Oni, svojim milosrđem, omogućiše da ova knjiga dođe u ruke čitalaca i tako se još više približiše Bogu.''

Autorov bogat stvaralački opus i književnost sjeničkog kraja, prema planovima za naredni period, biće obogaćeni još jednim zbirkom poezije, a potom i jednom zbirkom zdravica.

supergirl
19-10-2007, 21:46
Cestitke,jer je tesko na danasnji vakat isplivat na povrsinu! Koliko samo ima dela u Sjenici koja nikad nece bit objavljena!

MajkaMaca
19-10-2007, 23:49
i ja mu cestitam...

keiselbach
06-11-2007, 11:07
Procitao sam knjigu.Na tako nesto od ovog pisca smo navikli.USPEH...