PDA

View Full Version : U Iscekivanju Skupstinskog Zasedanja


Tahirovce
19-10-2007, 18:08
PROBLEMI BEZ REŠENJA



U IŠČEKIVANJU SKUPŠTINSKOG ZASEDANJA



Kada će, i na koji način, Skupština opštine u Sjenici nastaviti rad, još uvek se nezna. Problemi sa smećem i psima lutalicama i dalje postaje, a neophodno je i što pre izvršiti rebalans opštinskog budžeta. Poslednje zasedanje na kome je vladajuća koalicija, Lista za Sandžak i DSS i NS, pokazala da je saglasna, ali samo po pitanju angažovanja sredstava NIP-a za ovu godinu, održano je prošle sedmice. Mnoga pitanja međutim, ostala su nerešena, a 'kamen spoticanja' je umnogome u prvoj verziji predloženog dnevnog reda osme sednice, koja pri prvom pokušaju nije održana, jer su se pozivu odazvali jedino odbornici iz vladajuće koalicije Lista za Sandžak. Predsednik Skupštine Fahrudin Fijuljanin, za narednu sednicu očekuje inicijativu i predloge dnevnog reda od ostalih odborničkih klubova, a predstavnici odborničkih klubova očekuju od predsednika Skupštine poziv za konsultacije. Ko će načiniti prvi korak?

Podsetimo, neslaganja unutar vladajuće koalicije, Lista za Sandžak, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija, ispoljena su na sedmom zasedanju, koje je održanao i ubrzo, zbog nedostatka kvoruma prekinuto, 5.jula ove godine. Tada je, potpredsednik Skupštine Veroslav Karličić (DSS) rekao da sednicu smatra nepripremljenom i neprofesionalnom, te da zato povlači svoje odbornike dok se ne postigne dogovor. Skupština je potom, u nepotpunom sastavu vladajuće koalicije (u odsustvu odbornika DSS i NS), zbog višemesečnog neodvoženja smeća iz grada, donela Odluku o formiranju Opštinskog kriznog štaba, a za predsednika istog imenovala predsednika Skupštine Fahrudina Fijuljanina. Napomenimo, iako je Skupština predhodno, većinom glasova, donela Odluku da deponija bude na Goveđaku (ranije korišćena lokacija za deponiju), članovi vladajuće koalicije DSS i NS, nisu bili saglasni. Oni smatraju da je jedino ispravno rešenje regionalna deponija na teritoriji novovaroške opštine, koja je u izgradnji, a za koju je, predsednik opštine Esad Zornić (SDP) ranije potpisao Ugovor. Takav Ugovor je međutim, po mišljenju predsednika Skupštine i Liste za Sandžak neprihvatljiv za Sjenicu.

Tri meseca kasnije, sazvana je, ali ne i održana, Osma redovna sednica, jer su se pozivu odazvali samo odbornici Liste za Sandžak. Ostali odbornici nisu došli, uglavnom zbog neslaganja sa predloženim dnevnim redom koji se, između ostalog, odnosio na pitanja u vezi odlaganja smeća, rebalansa budžeta, povraćaja zemljišta vlasnicima i postupaka vezanim za privatizaciju kombinata ''Pešter'', kao i o zabrani zaduživanja opštine mimo propisa i slično. Nakon par dana, ista sednica održana je iz drugog pokušaja, ali sa skraćenim dnevnim redom.

Kada, prvi put sazvana Osma sednica nije održana, predsednik Skupštine Fahrudin Fijuljanin je rekao da su oni koji su došli, odbornici Liste za Sandžak, pokazali da žele da rešavaju probleme. Nedolazak koalicionih partnera Fijuljanin je prokomentarisao kao izraz trenutnog neslaganja, a za opozicione partije je rekao da priželjkuju privremene mere kako bi spremnije dočekali predstojeće izbore. Na osnovu obrazloženja onih koji nisu došli na tada zakazanu sednicu, može se izvesti zajednička primedba da se dnevni red donosi jednostrano i bez konsultacija sa odborničkim klubovima.

Saglasno donoseći Odluku o sredstvima NIP-a, vladajuća koalicija je ipak pokazala da je u punom sastavu, ali oko vaznih pitanja još uvek nije postignut dogovor. Na pitanje da li će se i kada održati naredno zasedanje, predsednik Skupštine Fahrudin Fijuljanin odgovara da bi sednica svakako trebalo da se održi, ali da očekuje i od ostalih odborničkih klubova, kako iz vlasti tako i opozicije, inicijativu i predloge o dnevnom redu. Iz razgovora sa potpredsednikom Skupštine Veroslavom Karličićem (DSS) saznajemo, da će koalicija DSS i NS ućestvovati u daljem radu Skupštine i u, kako kaže, donošenju odluka od opšteg interesa, ali i da od koalicionog partnera, Liste za Sandžak očekuju da im pokaže veću spremnost i otvorenost za saradnju i usaglašavanje stavova. Karličić još ističe da DSS i NS neće učestvovati u donošenju odluka koje, kako tvrdi, nisu pod ingerencijom opštine, a tiču se privatizacije kombinata ''Pešter'' i odluke da deponija bude na Goveđaku.

Koalicija ''Zajedno za Sjenicu'' (SDP,DS i G17 Plus) smatra da su tačke predloženog dnevnog reda Osme sednice više subjektivne prirode sa akcentom na, kako kažu, promociju jedne stranke, nego sto su stvar dogovora. Rebalans budžeta je, prema stavovima ove koalicije, jedno od važnih pitanja oko kojih se ne slažu. Predloženi rebalans je po njihovom mišljenju neprimeren i nerealan jer, kako kažu, predlagač je vodio računa da se sredstva prebacuju tamo gde su direktori iz stranke SDA, pa je tako, navode primer, Gimnaziji opredeljeno manje novca nego školi u Dugoj Poljani. Između ostalog, po njihovom mišljenju je neprihvatljivo da se Direkciji za urbanizam projektovanje i izgradnju, izdvoji 8,5 miliona za plaćanje kazni. Ovakav predlog budžeta predsednik opštine Esad Zornić (SDP) ne želi da potpiše.

Po mišljenju odbornika koalicije ''Zajedno za Sjenicu'', i u slučaju da nisu ispunjeni zakonski uslovi za raspuštanje parlamenta, s obzirom na aktuelnu situaciju u Skupštini i uopšte lokalnoj vlasti, kada zakonodavna vlast ne može da radi zbog izvršne a prema nekima obrnuto, privremene mere su način da se, kako kažu, prevaziđe 'status kvo' ili nerešavanje ničega. Oni, i pored svega tvrde, da će učestvovati u radu Skuptine kada je u pitanju donošenje važnih i ispravnih odluka u iteresu svih građana Sjenice.

ado
19-10-2007, 22:49
joj koliki text, tahirovce daj prepricaj nam :mrgreen:

supergirl
19-10-2007, 22:58
Ja sam citala napreskok i naisla na nesto pametno....



Oni smatraju da je jedino ispravno rešenje regionalna deponija na teritoriji novovaroške opštine, koja je u izgradnji, a za koju je, predsednik opštine Esad Zornić (SDP) ranije potpisao Ugovor. Takav Ugovor je međutim, po mišljenju predsednika Skupštine i Liste za Sandžak neprihvatljiv za Sjenicu.

riki
19-10-2007, 23:38
nerazumijem se u politiku ali koliko cujem zakon neki kaze ukoliko se skupstina neodrzi u roku od 3 mjeseca ta skupstina se raspusta i nepostojana je

neznam sta se sad iscekuje hahaha

o kakvom je sad zasedanju AVNOJA rijec

Tahirovce
19-10-2007, 23:47
dobro si napisao ne razumijes se

procitaj pazljivo,a imas i vijest skoro postavljenu da je odrzana.......

riki
19-10-2007, 23:54
hahah nakon 3 mjeseca i par dana zakon nepoznaje to haha

a procitao sam bas lijepo citiram recenicu koju si prenijo

Tri meseca kasnije, sazvana je, ali ne i održana, Osma redovna sednica, jer su se pozivu odazvali samo odbornici Liste za Sandžak.

hahahhaa joj sto volim kad te nadjem u slabu tacku hahahah

nauci covece da i ja znam d apobedjujem neljuti se covece hahah

Tahirovce
20-10-2007, 14:49
Ipak nisi procitao....

riki
20-10-2007, 23:57
hahaha ipak jesam procitao hahah

Tahirovce
21-10-2007, 11:57
e onda ti moram reci da si glup,hahahahhahahhah.......

riki
21-10-2007, 12:41
ja citam kako si ti napisao ako smatras da sam ja glup onda je zbog toga sto si ti GLUPO NAPISAO

HAHA

Tahirovce
21-10-2007, 14:37
Ipak nisi dobro procitao.....