PDA

View Full Version : Grejanje U Sjenickim Skolama Pre Zvanicnog Roka


Tahirovce
19-10-2007, 18:06
GREJNA SEZONA U SJENICI I DO OSAM MESECI GODISNJE



GREJANJE U SJENIČKIM ŠKOLAMA PRE ZVANIČNOG ROKA



Zbog niskih temperatura i specifičnih klimatskih uslova, grejna sezona u Sjenici počinje pre zvaničnog roka, i traje u proseku i do osam meseci godišnje. Gradske škole, dve osnovne i dve srednje, za sada nemaju problema sa grejanjem, dok se pojedine seoske matične škole, zbog zastarele instalacije, greju smanjenim kapacitetom. Ako se uskoro ne izvrši rebalans opštinskog budžeta, sve škole na teritoriji sjeničke opštine, susrešće se sa problemom nabavke energenata u narednom periodu.

Sa površinom od oko 5.000 metara kvadratnih i oko 1.200 đaka, O.Š. ''12 decembar'' je najveca gradska škola, a samim tim i najveći potrošač ogreva. Pre rekonstrukcije kotlova, ova škola je trošila oko 700 tona uglja po sezoni, ali nakon rekonstrukcije potrošnja je znatno smanjena. ,,Ove godine smo, za razliku od prošle, na vrijeme nabavili ugalj, a grejna sezona je počela prvog oktobra, iako je postojala potreba da počne i ranije'', rekao je za naš sajt Murat Hodžić, direktor O.Š.''12 decembar'' i predsednik Aktiva direktora osnovnih škola u Sjenici. Hodžić je kazao da je grejna setona počela i u ostalim školama, i da u gradskim školama, za sada nema problema, ali da u pojedinim seoskim školama, to nije slučaj. Zbog zastarele mehanizacije i čestih kvarova, najviše problema sa grejanjem ima škola u Dugoj Poljani, koja se greje smanjenim kapacitetom. Sličnih problema imale su i matične škole u Raždaginji i Karajukiće Bunarima, a za izdvojena seoska odeljenja sa manjim brojem đaka, obezbeđen je ogrev (drva i ugalj).

,,Ukoliko se ne izvrši rebalans budžeta, s obzirom da su škole već potrošile budžetom predviđena sredstva, i da je, na primer za našu školu, potrebno do kraja godine obezbrditi još oko 200 tona uglja, nabavka energenata će biti veliki problem u svim školama'', rekao je Hodžić.