PDA

View Full Version : Darko Saric nikada nece biti uhapsen


STRANAC
13-06-2012, 17:34
Darko Šarić je sada Jan Van Husel?

Darko Šarić u Južnoj Africi ima pasoš pod imenom Jan Van Husel iz Stelenbuša. Nacionalnost koja mu je upisana je - Južnoafrički bur. Krije se u Kraljevini Lesoto. Male šanse da ikada bude uhapšen, piše "Press" u izdanju "Nedeljnik".


http://www.mondo.rs/slike/vesti/002/479/v247988p0.jpg
Foto: Naslovna strana "Nedeljnika"


Novinar istraživač Džon Rasten, koji se u Južnoafričkoj Republici već godinama bavi spregom narko mafije i državnog vrha, za nedeljno izdanje "Pressa" kaže da su najmanje dva razloga zbog kojih Šarić najverovatnije nikada neće biti uhvaćen.

Prema njegovim rečima, prvi razlog je taj što je "debelo podmazao" najviše ljude iz južnoafričke policije i tužilaštva, mnogo pre nego što je optužnica protiv njega i podignuta.

Rasten objašnjava da to nije nikakva novost, jer to rade svi narko bosovi u toj republici, a to je, kako dodaje, radio i Dobrosav Gavrić, koji upravo zbog tih veza, odnosno podmićivanja, nije izručen Srbiji.

Drugi razlog, kako ističe Rasten, je taj što je Šarić legalno ušao u južnoafrički sistem, odnosno državni kompjuter kupivši dražvljanstvo, ime, adresu i nacionalnost još 2007.

Tako se on sada zove Jan Van Hasel, koji je rođen u Stelenbušu, provincija Zapadni Kejp, a nacionalnost koja mu je upisana je- Južnoafrički bur.

Na fotografiji je, kako su potvrdili izvori novinara, on sa naočarima, paperjastom bradom i dužom kosom.

"Konačno , ne zaboravite presretnuti telefonski razgovor Šarića i njegovog saradnika iz 2009. godine, kada je sve krenulo nizbrdo posle operacije Balkanski ratnik u Južnoj Americi gde Šarić u šiframa kaže da će, nažalost, sve što su uložili propasti, ali da je sreća da su na vreme mislili", navodi novinar.

"Ako ne prođu ni ta dva broda, idemo kući. Spasiće nas Nemci i vinogradi", rekao je tada Šarić kroz smeh".

Šarić ima i još jedan pasoš južnoafričke republike, po kom ga je i policija nedavno našla u okolini Kejptauna.

Tada je, podseća Rasten, policija Južnoafričke Republike najavila da će srpskoj policiji dostaviti sve podatke o Šariću koga prate već duže vreme. Međutim, sve je stopirano jer je Šarić namerno pušten da se skloni na sigurno.

Rasten veruje da se Šarić i dalje nalazi u Južnoafričkoj Republici, a ne u Pretoriji kako se nagađalo, s tim da se najverovatnije sakrio u Kraljevini Lesoto, koja se naziva i "crna rupa“.

Tamo se, naime, kako objašnjava, Rasten, može lako ući ali se teško izlazi zbog čega je ona raj za kriminalce koji žele da se sakriju.

Međutim, problem u tom slučaju je nedostatak novca. Šarić taj problem nema, kaže Rasten i dodaje da mu se određena količina novca dotura od prodaje narkotika koji svakodnevno prolaze kroz luku u Kejptaunu.

Rasten naglašava da se raskrinkavanje sprege narko mafije i najviših državnih institucija u Južnoafričkoj Republici neće desiti sve dok se u ceo slučaj ne umeša američka DEA, jer sada se, kako kaže, ogromne svote novca odvajaju kako bi se lobiralo kod najviših zvaničnika da se taj lanac i ta sprega ne otkriju i ne procesuiraju.

(MONDO)