PDA

View Full Version : Revizija Sengena opasna za Srbiju


STRANAC
10-06-2012, 16:29
"Revizija Šengena opasna za Srbiju"

Novi Sad -- Evroparlamentarka iz Slovenije Tanja Fajon izjavila je da bi eventualna privremena suspenzija bezviznog režima, mogla da bude veoma opasna po Srbiju.


http://www.b92.net/news/pics/2012/06/10/12770310854fd4713fe47dd376766891_orig.jpg


Ona je ocenila da Srbija ima veliki broja azilanata.

"Ako bude prihvaćen mehanizam privremene suspenzije bezviznog režima to će biti veoma opasno jer neke članice EU mogle bi vrlo brzo posegnuti za tom merom, pa čak i tražiti da Srbija bude vraćena na crnu šengensku listu", rekla je ona.

Naglasivši da je veliki broj azilanata iz Srbije veoma ozbiljan problem, Tanja Fajon je za novosadski Dnevnik rekla da je, prema podacima Evropske komisije, samo prošle godine bilo skoro 14.000 zahteva za dobijanje azila u zemljama EU.

“Veoma je važno da vlasti u Srbiji čine sve što je u njihovoj moći da se smanji broj azilanata, kao i da građani budu potpuno upoznati sa pravilima koja važe za slobodu kretanja u EU”, rekla je ta evroparlamentarka napominjući da je reforma šengenskih pravila tehnički proceš.

To što se tim povodom dešava u EU, odnosno definisanje mehanizma suspenzije bezviznog režima, nema nikakve veze sa izborima u Srbiji, istakla je Tanja Fajon.

Ona je dodala da je Srbija ušla u bezvizni režim i da se nada da njeni građani nikad više niće doći u situaciju da moraju da čekaju na vize kako bi putovali u zemlje EU.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU saglasili su se ove sedmice na sastanku u Luksemburgu da u izuzetnim slučajevima bude dozvoljena privremena kontrola granica, uprkos Ssengenskom sporazumu.

Uvođenje te mere, koja bi bila u rukama nacionalnih vlada članica EU, opravdava se bezbednosnim razlozima, poput opasnosti od terorizma ili prirodnih katastrofa kao i u slučaju velikog talasa izbeglica iz pojedinih kriznih područja u svetu.

iSelektor
10-06-2012, 22:32
uvesce nam ih opet ko sto gledam!!!