PDA

View Full Version : Pljevljaci se guse u prasini


iSelektor
07-06-2012, 23:10
Ekološki incident u okolini Pljevalja

Pljevlja - Prije nekoliko dana u Pljevljima se dogodio ekološki incident, kada je usled jakog južnog vjetra ogromna količina prašine sa odlagališta pepela i šljake na Maljevcu zasula grad i okolna sela.

Rešenjem glavnog ekološkog inspektora, Termoelektrana Pljevlja dužna je da deponiju drži pod takozvanim vodenim ogledalom, ali TE i dalje ne poštuje odluke zvaničnih državnih organa. Na odlagalištu pepela i šljake Maljevac je vrlo mali dio pokriven vodenim ogledalom dok je oko 90 odsto deponije nezaštićeno i vjetar svakodnevno nosi ogromne količine prašine na grad. Više nije u pitanju zaštita od zagađenja okolnih sela, već zaštita samog gradskog jezgra.
Deponiju pepela i šljake je posjetila Olgica Otašević, rukovodilac RJ „Gradsko zelenilo“ i odbornica u lokalnom parlamentu. „Ekološki problemi ove vrste traju već 38 godina, a poslednjih godina su kulminirali. Nakon ovog slobodno možemo reći ekološkog incidenta, ostajem pri stanovištu da se ovo odlagalište odmah zatvori i da se izvrši rekultivacija cijelog prostora u mjeri onoliko koliko je to moguće. Termoelektrana Pljevlja je imala vremena ako je htjela da izmjesti odlagalište pepela i šljake, jer je prije četiri godine kupila lokaciju u Šumanama za tu namjenu. Pored ove deponije grad i okolina su ovih dana zasuti velikom količinom opasne prašine i sa deponije Jagnjilo, gdje Rudnik uglja Pljevlja vrši odlaganje laporca prilikom otkrivke, što je takođe veliki problem“, kazala je Olgica Otašević. Pljevljaci se s pravom pitaju - kada će reagovati državne institucije.

Autor: J. Durgut