PDA

View Full Version : Sta kazu, a sta misle: Ovako funkcionisu zene i muskarci


iSelektor
31-05-2012, 02:56
Mozak žene i mozak muškarca različito reaguju na emocionalne nadražaje, pa ne čudi što među partnerima često dolazi do nerazumevanja. Da biste bolje razumeli jedni druge, dajemo vam tabele koje će vam pojasniti šta žene i muškarci govore, a šta zapravo misle.

Oduvek se znalo da se muškarci i žene razlikuju u psihološkom, fizičkom i biološkom pogledu. Naučnici su ustanovili da su te razlike veće nego što smo mislili i da su duboko ukorenjene u razvoju naše vrste. Najnovija istraživanja pokazala su da se muški i ženski mozak mnogo razlikuju. U muškom se mozgu informacije brže kreću unutar obe hemisfere, pa se oni bolje snalaze u prostoru, brže reaguju na objekte i okolinu.

U ženskom mozgu područje moždane kore, tj. centra za govor, prosuđivanje i memoriju ima više nervnih ćelija nego kod muškog mozga. Zato žene bolje upijaju informacije i mogu da budu koncentrisane na više stvari odjednom, dok je muškarcima to teško. Upravo zbog ovih razlika nastaju problemi u komunikaciji. Ovaj podatak uopšte ne čudi, jer mozgovi jednostavno drugačije funkcionišu. Žene verbalizuju svoje osećaje, dok muškarci nisu skloni tome i teško mogu da shvate poruke koje im šalju žene.

Da biste bolje razumeli jedni druge, dajemo vam tabele koje će vam pojasniti šta žene i muškarci govore, a šta zapravo misle.

http://img163.imageshack.us/img163/6853/15010434782orig.png

http://img33.imageshack.us/img33/6301/15010442965orig.png