PDA

View Full Version : Prostorni Plan Za Sjenicu


Tahirovce
03-10-2007, 21:43
IZRAĐENA STRATEGIJA RAZVOJA, UREĐENJA I KORIŠĆENJA PROSTORA OPŠTINE SJENICA



PROSTORNI PLAN ZA SJENICU



Sjenica je jedna od prvih opština u Srbiji za koju je izrađen prostorni plan. Ovih dana u sali Skupštine opštine Sjenica održana je javna rasprava i prezentacija Strategije razvoja, uređenja i korišćenja prostora ove opštine. Prezentaciji su prisustvovali i u javnoj raspravi, svojim predlozima, primedbama i pohvalama, učestvovali predstavnici vlasti, javnih i privatnih preduzeća i građani Sjenice.

Strategija prostornog plana nudi opredeljenja za korišćenje, organizaciju i unapređenje prostora, kao i osnovne pravce ekonomskog i socijalnog razvoja opštine, koji će biti razrađeni u drugoj fazi, odnosno u predlogu planskog dokumenta. Radnu verziju Strategije, prema Odluci SO-e Sjenica iz decembra 2003.godine, izradio je Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija. ,,Po pitanju mreže naselja, ne samo opštinskog centra Sjenice, već i sekundarnog naselja Duga Poljana, perifernih i turističkih centara i slično, Strategija je osnov, odnosno prvi deo prostornog plana. Mi smo izdvojili skijališta Jadovnik, Ozren sa Caričinom, prostor sjeničkog jezera, koji treba zaštititi, ali i turistički iskoristiti, kao i ostale prelepe predele koji ovde postoje. Stanovništvo na ovom području može se zadržati ukoliko se bude radilo na unapređenju poljoprivrede i turizma. Potrebno je zaštititi dragocene resurse vode. A jako je važno lobirati, da se sjenički aerodrom otvori za civilne potrebe što bi fantastično promenilo poziciju na bolje za čitav ovaj region a ne samo za Sjenicu'', rekla je, ispred ekspertskog tima obrađivača Strategije za Sjenicu, arhitekta dr Marija Maksin.

Mreža prostornog plana za Sjenicu, izrađena je na osnovu elemenata iz Strategije održivog razvoja za opštine: Novi Pazar, Sjenica i Tutin. Glavni arhitekta opštine Novi Pazar Fahro Zatrić je sastanak u Sjenici ocenio vrlo uspešnim. On je istakao da su opštine za koje je izrađen ovakav dokument u velikoj prednosti, jer u njemu su sadržane najopštije smernice budućeg razvoja jednog kraja.

,,Skupština je donela ovakvu Odluku čisto iz praktičnih razloga, zato što se budući razvoj zasniva na projektima, i ako nemamo Strategiju, nemoguće je postići određeni stepen razvoja opštine u svim segmentima. Na osnovu onoga što smo danas čuli, mislim da je radna verzija dokumenta dosta dobro urađena, i da će uz određene dopune, poslužiti kao dobar osnov budućeg razvoja Sjenice'', rekao je predsednik Skupštine opštine Sjenica Fahrudin Fijuljanin.

supergirl
05-10-2007, 07:41
I sad ce da grade,a? :lol: