PDA

View Full Version : Vucic : Nastavit cemo dobru saradnju sa Turskom


halilce
24-05-2012, 16:09
Sporazumi Srbije i Turske, prije svega ekonomski, bit će poštovani, kazao je Vučić
http://www.aa.com.tr/t.php?src=documents/AA/content_new/1000/aleksandar-vucic-jpg20120524112851.jpg&w=609&h=424

SARAJEVO - Zamjenik predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, najbliži saradnik novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u izjavi za agenciju Anadolija najavio je nastavak dobre saradnje Srbije sa Republikom Turskom.

On se u ime u ime SNS-a zahvalio turskom predsjedniku Abdulahu Gulu na čestitkama koje uputio u povodu pobjede Tomislava Nikolića u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji 20. maja ove godine.

"Turska je velika zemlja i Turska je prijatelj Srbije. Sa Turskom trebamo da imamo dobre, ekonomske i političke odnose. Mi živimo u državi kontinuiteta. Sve što je ugovarala prethodna vlast, dakle, sporazumi Srbije i Turske, prije svega ekonomski, bit će, naravno, poštovani. Veoma smo zahvali predsjedniku Gulu na čestitkama", izjavio je Aleksandar Vučić za agenciju Anadolija.


Podsjetimo, turski predsjednik Gul je u svojoj čestitci izrazio očekivanje da će Srbija pod Nikolićevim "vizionarskim i vještim vodstvom, nastaviti da doprinosi miru i stabilnosti u regionu i u godinama koje dolaze i da napreduje na putu integracija u Evropu i evroatlantske institucije".

"Uvjeravam Vas da će održavanje prijateljskih odnosa na visokom nivou između Turske i Srbije i njihovo dalje jačanje tokom Vašeg predsjedničkog mandata biti od izuzetnog značaja za nas", naveo je predsjednik Gul, a prenijela Ambasada Republike Turske u Beogradu.

Komentirajući današnje navode čelnika predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića da "Zapad gura koaliciju Demokratske stranke (DS) i Srpske napredne stranke (SNS)", Vučić je za agenciju Anadoliju podvukao:

"Jedino što možemo reći jeste da mi poštujemo Zapad i poštujemo Istok. Ali, izvinite, građani Srbije su ti koji odlučuju o svakoj vladi i u skladu s tim ćemo se mi i opredjeljivati".

Dačić je izjavio da pojedine vrlo moćne zapadne zemlje žele da novu Vladu Srbije zajedno formiraju DS i SNS, te da na tome insistiraju i preko svojih ambasadora i drugih diplomata.