PDA

View Full Version : Nobelovka drzi govor 21 godinu kasnije


STRANAC
21-05-2012, 23:40
Liderka opozicije Mijanmara Aung San Su Ći konačno će imati priliku da održi govor povodom dobijanja Nobelove nagrade za mir, 21 godinu nakon što joj je pripalo veliko priznanje.

http://www.mondo.rs/slike/vesti/002/453/v245363p0.jpg

Portparolka Nobelovog instituta za mir Sigrid Langebreke saopštila je da će Su Ći održati govor 16. juna u gradskoj većnici Osla, tokom trodnevne posete Norveškoj.

Nakon što je postala lider pro-demokratskog pokreta Mjanmara nobelovka je stavljena u kućni pritvor, u kojem je ostala 15 godina pod vojnim režimom u njenoj zemlji, podseća AP.

Zbog kućnog pritvora bila je sprečena da 1991. godine prisustvuje ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir.

Norveška vlada je danas saopštila da će se Su Ći tokom svoje posete Norveškoj, od 15. do 18. juna, sresti sa premijerom Jensom Stoltenbergom, a tokom njenog putovanja u Evropu predviđena je i poseta Velikoj Britaniji.

(Tanjug)

STRANAC
21-05-2012, 23:42
po zivotu ove zene je Luc Beson snimio film prosle godine i pisali smo o njemu ovde

http://www.sjenica.com/forum/244607-post762.html

obavezno pogledati taj film,istinita prica...

STRANAC
18-06-2012, 22:32
Muzičar Bono Voks danas je konačno upoznao dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći - kojoj je pre nekoliko godina posvetio pesmu "Walk On", ali i turneju njegovog benda U2.

http://www.mondo.rs/slike/vesti/002/486/v248645p0.jpg
Foto: Beta/AP


"Potpuno sam opčinjen njome, ali to polako prevazilazim", rekao je 52-godišnji Bono, a prenosi AP.

Bono i Su Ću su više od sat vremena odgovarali na pitanja učesnika konferencije mirovnih posrednika u Oslu, a zatim su njegovim privatnim avionom odleteli u Dablin, na koncert u čast mjanmarske aktivistkinje.

On je 2000. godine napisao hit "Walk On" u čast Su Ći, a svetsku turneju svog benda 2009. je posvetio njoj - iako je nikada nije upoznao.

Su Ći je danas otkrila da ju je Bono dirnuo pesmom koja je napisana iz perspektive njenog supruga Majla Arisa - koji nije mogao da vidi svoju ženu od 1995. do svoje smrti od raka, 1999.

"Dopada mi se ta pesma jer se tako i ja osećam. Ti si taj koji mora da nastavi", rekla je Su Ći koja će sutra napuniti 67 godina: "Dobro je kada imate podršku, kada imate oko sebe ljude koji vas razumeju. Ali, na kraju krajeva, vaše dve noge su te koje treba da vas odnesu."

Su Ći je u Norveškoj održala dva govora zahvalnosti za nagrade koje je dobila pre više godina - Nobelovu nagradu za mir 1991. i nagradu Rafto 1990. godine.

U Dablinu, Bono će joj uručiti glavnu nagradu Amnesti internešonela, a na koncertu će Su Ći postati i počasni doktor Triniti koledža i dobiti počasnu titulu grada Dablina. U planu je i rođendanska torta.

Bono je danas u Oslu rekao i da je Su Ći izuzetno filozofski i duhovno nastrojena za jednog političara i dodao da se divi njenoj nenasilnoj borbi tokom 15 godina kućnog pritvora iz koga je puštena 2010.

"Upravo je ta njena nenasilnost ono što smatram impresivnim jer mi je teško to da prihvatim", rekao je on i dodao da veruje da će Su Ći pamtiti po njenoj duhovnosti, ali i čvrstom političkom ubeđenju.

Su Ći je u Oslu govorila o izazovima sa kojima je demokratija u Mjanmaru suočena, ali i etničkim sukobima u njenoj zemlji.

"Rane otvorene sukobima dugo se zaceljuju. Nenasilan pristup možda duže traje, ali na kraju ima manje rana koje treba zaceliti", smatra Su Ći.


U2 360 Walk On Rose Bowl Pasadena California - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=o-pMfXUF-cw)