PDA

View Full Version : Svetska stampa o novom predsedniku Srbije


STRANAC
21-05-2012, 13:19
Kao da je kraj sveta ili kraj Srbije,niko ni jednu jedinu lepu rec da napise ili kaze.
Ako se po jutru dan poznaje,ovde svitati nece vise.

STRANAC
21-05-2012, 13:21
Priština -- Srbiji se vraća staroj politici, glavne su ocene današnjih prištinskih medija povodom predsedničkih izbora na kojima je pobedio Tomislav Nikolić.

http://www.b92.net/news/pics/2012/05/21/3684752224fba0f6ee56ae248437889_extreme.jpg


Dnevnik "Koha ditore" piše da se u Srbiji dogodio politčki zemljotres i u podnaslovu prenosi deo izjave Nikolića da Srbija neće napustiti evropski put, kao i da želi da odbrani "naš narod na Kosovu i Metohiji".

Dnevnik takođe ističe izjave Nikolića u predizbornoj kampanji da ukoliko dođe na vlast, neće priznati sporazume koji su postignuti između Kosova i Srbije u okviru pregovora o tehničkim pitanjima.

Dnevnik "Zeri" piše da je Nikolić iznenadio pobedom na predsedničkim izborima u Srbiji. U uvodniku, taj dnevnik ističe da treba sačekati i videti hoće li Nikolić održati obećanje da neće priznati sporazume koje je Beograd postigao sa Prištinom.

"On (Nikolić) će pokušati da razgovore sa tahničkog nivoa podigne na politički. I tu je šansa Kosova. Jer centri odlučivanja znaju njegovu nacionalističku prošlost i insistiraće da se ostvari sve što je dogovoreno", piše list.

"Zeri" navodi i da je izbor Nikolića šansa za Kosovo posebno kada se shvati da nije Beograd mesto gde se stvara politika o Kosovu već da je to Priština, koja odlučuje o usopostavljanju dijaloga i uređivanju odnosa na svojoj teritoriji.

Dnevnik "Ekspres" piše da kada je u pitanju odnos prema Kosovu nema razlike između Borisa Tadića koji se smatra demokratom i Nikolića
koji se smatra radikalom.

Prištinske televizje su davale šture izveštaje o jučerašnjim izborima, dok su jedino u ponoćnim vestima javile da je Nikolić pobednik predsedničkih izbora u Srbiji.

Za sada nema zvaničnih reagovanja iz institucija Kosova na izbor Nikolića za predsednika Srbije.

STRANAC
21-05-2012, 13:22
Berlin -- Nemački mediji, u izveštajima o predsedničkim izborima u Srbiji, ističu da je novoizabrani predsednik Tomislav Nikolić "nacionalista", "kontroverzna figura".

http://www.b92.net/news/pics/2012/05/21/21118961814fb9ff87e1c8e438257444_v4%20big.jpg

Ističe se takođe i da je do pre nekoliko godina on bio bliski saradnik i sledbenik za ratne zločine u Hagu optuženog predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

U većini novinskih izveštaja se naglašava i da je Nikolićevim dolaskom na čelo Srbije pod znak pitanja stavljeno proevropsko opredeljenje Srbije.

Švajcarski dnevnik na nemačkom Noje cirher cajtung piše da se Nikolić sinoć "doduše trudio da ostavi državnički utisak, u šta su spadale i pohvalne reči na račun Tadića".

Dodaje se da "budući predsednik ipak ostaje kontroverzna figura" i podseća da se Nikolić "do pre samo nekoliko godina nije odvajao od ratnog huškača Vojislava Šešelja" i da je "zastupao ultranacionalističke stavove".

"U poslednje četiri godine on (Nikolić) glumi ubeđenog zagovornika ulaska u EU i ne želi da ga niko više podseća na njegove ranije izjave. U najmanju ruku postavlja se pitanje koliko je ova čudesna promena verodostojna", pita se Noje cirher cajtung.

Minhenski Zidojče cajtung navodi da je "Nikolićeva pobeda udarac naporima Srbije da se približi Evropskoj uniji", jer "ne on, već Boris Tadić slovi kao ljubimac Zapada".

"A Tadić nije propustio nijednu priliku da pravi reklamu za ulazak u EU. Drugi krug izbora je čak proglasio referendumom o tome da li Srbija želi da se integriše u EU ili ne. Taj cilj, glasila je prikrivena poruka, može da se postigne samo s njim, a ne s Nikolićem koji je godinama bio žestoki nacionalista i od 2008. prešao na proevropski kurs", piše Zidojče cajtung.

Frankfurter rundšau u tekstu pod naslovom "Nacionalista novi predsednik Srbije" ocenjuje da je Tadić "kažnjen pre svega zbog ekonomskog neuspeha zbog kojeg je nezaposlenost porasla na 24 odsto". Ovaj list navodi i da Srbija ekonomski "grca i zbog toga što je u zemljama koji su joj najvažniji privredni partneri u Zapadnoj Evropi došlo do zastoja u investicijama".

Nemački šef diplomatije Gido Vestervele je juče u Čikagu, kako su preneli nemački mediji, istakao da je posle pobede Nikolića "od odlučujućeg značaja da Srbija ostane na proevropskom kursu" i dodao da je sada na novoizabranom predsedniku "velika odgovornost".

STRANAC
21-05-2012, 13:24
Beč -- Srbija je u nedelju preživela politički zemljotres, ocenjuje austrijska štampa, navodeći da je lider SNS potpuno neočekivano izabran za predsednika.

http://www.b92.net/news/pics/2012/05/21/10112372314fba007fb73c9334171228_v4%20big.JPG


Bečki dnevnik "Kronen Cajtung" ukazuje da je Nikolić u četvrtom pokušaju od 2003. uspeo da pobedi na predsedničkim izborima.

List navodi da će se sada "karte u politici Srbije ponovo promešati", jer je bivši nacionalista Nikolić, kome je prognozirano političko penzionisanje, ipak izborio pobedu.

"Kronen cajtung" podseća da je Nikolić već dva puta, 2004. i 2008., bio poražen od Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora.

Slaba izlaznost građana Srbije u nedelju bila je, kako dodaje dnevnik, povoljna po pobedu Nikolića, čija je pobeda bila iznenađenje, pre svega što su analitičari predskazivali pobedu Tadića, dodaje list, ukazujući da je uspeh Nikolića još značajniji kada se ima u vidu da su mediji u SAD i EU, kao i u Srbiji snažno podržvali Tadića

Austrijska štampa podseća da je Nikolić sa svojom ekstremno nacionalističkom Srpskom radikalnom strankom (SRS) često pobeđivao na parlamentarnim izborima, ali nikada nije mogao formirati vladu.

Nikolić se, prema pisanju bečke štampe, promenio iz ekstremiste ka Evropljaninu i demokrati.

Takođe se podseća da je on bio vatreni obožavalac Vojislava Šešelja, optuženog pred Haškim tribunalom, i da je kao dobrovoljac proveo četiri meseca u građanskom ratu u Hrvatskoj.

STRANAC
21-05-2012, 13:26
Svetski mediji iznenađeni

Beograd -- U prvim reakcijama nakon pobede Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora, svetski mediji upozoravaju da bi to moglo uticati naput Srbije ka EU.

Posle pobede Nikolića, Srbija je suočena sa političkom neizvesnošću oko formiranja nove vlade, a lider SNS ističe uverenje da će saradnja sa Rusijom pomoći njegovoj zemlji, javljaju danas svetske agencije.

"Srbija je suočena sa političkom neizvešnošću posle pobede desničarski orijentisanog Nikolića na izborima za predsednika Srbije, koja je podstakla sumnje u pogledu sastava nove vlade i zabrinula region koji Nikolića još uvek čvrsto vezuje za krvavi raspad Jugoslavije," piše Rojters.

Nikolić je, kako dodaje britanska agencija, pobedio liberalnog Tadića "na tesnim izborima na koje je mrlju bacila apatija birača". On sada kao predsednik ima pravo da poveri mandat za formiranje vlade najvećoj stranci - tj. njegovoj sopstvenoj, dodaje Rojters.

Međutim, "čak i ako demokrate formiraju vladu nezgodna "kohabitacija" sa Nikolićem bi mogla usporiti reforme koje su neophodne za oživljavanje ekonomije i smanjenje javnog duga kao i početak pregovora o pridruživanju EU" navela je agencija, napominjući da je po ustavu premijer moćniji od predsednika, ali da šef države može da "zadržava" zakone.

Ruska agencija Itar-Tas navodi da je Nikolić u sinoćnjem obraćanju javnosti izjavio da je "ubeđen da će saradnja sa Rusijom da pomogne Srbiji." Nikolić je takođe rekao da će prisustvovati skupu Jedinstvene Rusije 25. maja, dodaje ruska agencija, povodom najave da će lider SNS govoriti na kongresu stranke Vladimira Putina u Moskvi.

Posle "iznenađujuće" pobede "nacionaliste" Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji, očekuje se da će političke stranke danas početi pregovore o formiranju nove vlade, javio je AFP.

"Nikolić je uprkos očekivanjima pobedio Tadića, ali zarekao sa da će slediti napore svog predsednika u nastojanju da uvede Srbiju u EU," prenosi AFP, podsećajući da je predsednik SNS ranije rekao da ne bi ušao u EU po svaku cenu, a da je u tom smislu Kosovo "crvena linija" koju nije spreman da predje.

Slovenačka agencija STA prenosi pisanje tamnošnje štampe o "šokantnom" ishodu predsedničkih izbora u Srbiji navodeći da je Tadić izgubio pre svega zbog apatije birača. "Pored toga, Tadić je očigledno pogrešno shvatio politički priručnik kada je sazvao prevremene izbore," piše slovenački "Dnevnik" u tekstu pod nazivom "Šok u Srbiji."

Kako prenosi STA, novoizabrani predsednik Nikolić je obećao da će zadržati Srbiju na evropskom putu ali veće pitanje je kako će se odnositi prema Kosovu i koja će biti njegova strategija za izlazak iz ekonomske krize.

Pobeda "nacionalističkog kandidata" Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima dodatno komplikuje politička previranja u toj zemlji i mogla bi usporiti napore Srbije da se pridruži EU, ocenjuje AP.

Prema američkoj agenciji ovakav ishod takođe pokazuje da slabi privlačnost Evropske unije opterećene dužničkom krizom kao i nezadovoljstvo birača ekonomskom situacijom. Nikolić sada treba da imenuje premijera, ali taj zadatak je komplikovan zbog ishoda parlamentarnih izbora 6. maj, ukazuje AP.

Tadićeve demokrate su se načelno dogovorile o savezu sa Socijalistima, čime bi imali većinu, ali Nikolić je rekao "videćemo šta će biti," navodi AP.

Nikolićeva pobeda došla je iznenada, navodi "Špigl", ukazujući da je nisko učešće građana na izborima koristilo Nikoliću. I magazin ''Fokus'' i dnevnik ''FTD'', kao i elektronski nemački mediji javljaju o pobedi Nikolića, ukazujući da je on desni populista i da je bio saveznik nekadašnjem srpskom predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Udarna vest u BiH
Nikolićeva pobeda udarna je vest na Internet portalima u BiH.

Svi internet portali u oba bosansko-hercegovačka entiteta večeras su kao glavnu vest objavili da je novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Sarajevski "Dnevni avaz" preneo je da je Nikolić proglasio pobedu, kao i njegovu izjavu da Srbija "neće skrenuti sa evropskog puta".

Banjalučke "Nezavisne novine" kao udarnu vest objavile su ishod drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji. "Tomislav Nikolić novi predsednik Srbije - Tadić priznao poraz", navele su "Nezavisne novine", prenoseći preliminarne rezultate izbora, i Nikolićevu izjavu posle proglašenja izborne pobede.

Za sada mediji u BiH još ne komentarišu šta za BIH i njene buduće odnose sa Srbijom znači pobeda Nikolića

misis
21-05-2012, 15:54
Kao da je kraj sveta ili kraj Srbije,niko ni jednu jedinu lepu rec da napise ili kaze.
Ako se po jutru dan poznaje,ovde svitati nece vise.

Upravo ovo sto se dogodilo je dobar znak svanjavanja....rano je jos suditi,a ni ne razumem zasto toliki pesimizam...strah od nepoznatog????
kao sto rece jedan uvazeni gospodin:



Glavni muftija islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer ef. Zukorlić izjavio je večeras za agenciju Anadolija, komentirajući rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora u toj zemlji, da ga raduje pobjeda lidera Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića.

http://img846.imageshack.us/img846/9...c221224917.jpg

Uvjeren je da su izbore u Srbiji odlučili glasovi Bošnjaka, pa i oko 65 hiljada glasova koje je on lično osvojio u prvom krugu predsjedničkih izbora 6. maja.

„Presudili su glasovi koje je na prošlim predsjedničkim izborima Boris Tadić dobio od nas Bošnjaka. Sad ih je izgubio i za toliko je izgubio i izbore. Pogledajte brojke, mislim da je nesporno da su upravo ti glasovi presudili. Ustvari, Tadić je presudio i sam sebi, jer nije ispunio obećanja bošnjačkom narodu, prije svega oko jedinstva Islamske zajednice u Srbiji. I sada je definitivno kažnjen“, istakao je muftija Zukorlić.

Tvrdi da „prihvatljivo ono što je Nikolić govorio u posljednje vrijeme“.

„Od Nikolića ne možemo previše očekivati, ali treba ga pustiti da vidimo kako će obnašati funkciju. Ja mislim da je on bolja varijanta i za Bosnu, i za Sandžak i za Bošnjake općenito, jer je iskreniji čovjek. Uvijek ćete znati na čemu ste. Tadić i njegova politika su bili jako licemjerni. Vi ste imali jednu demokratsku retoriku, a potpuno nedemokratsko djelovanje. S druge strane, Nikolić će zbog svoje prošlosti biti pod svjetlima i međunarodne zajednice i domaće javnosti. On će se na tim stvarima morati dokazivati, što smatram pozitivnim i za Bošnjake i za BiH“, procjenjuje Zukorlić.

Ne očekuje nikakvo radikalno djelovanje prema BiH, Sandžaku i Kosovu.

„Nikolić je u karijeri jako puno naučio. Sada bolje razumije i kontekst. Osim toga, ostao je dosljedan proevropskoj politici uprkos osporavanjima i satanizaciji. No, svakako mislim da je pobjeda Nikolića dobra za demokratiju u Srbiji. Jer, ovo je znak da nije pobijedio totalitarizam. Pobjeda Tadića bi gurnula Srbiju u dublji totalitarizam. Jer, pod Tadićem smo imali nezapamćenu kontrolu medija, nezapamćen monopol na svim nivoima vlasti, nezapamćen utjecaj izvršne vlasti na sudsku, zloupotrebu vlasti u finansijske svrhe, kupovinu izbora i krađu. Prijetio nam je totalitarizam najgore vrste, onaj u bijelim rukavicama“, istakao je on.

Na pitanje da li će Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Elmira Elfića, čijoj ideji je on blizak, uči u vladu koju će voditi Nikolićevi „naprednjaci“, muftija Zukolić ističe da se ulazak u vlast ne smije desiti samo radi pozicije.

„Ukoliko ponuda bude postojala, ona treba biti u interesu bošnjačkog naroda u Srbiji“, preporučio je Zukorlić.
.................................................. .................................................. .....................................


BITNO JE DA SE OKRECE......ako se ne bude dokazao i pokazao lakse cemo ga zameniti.....

,,
Dzaba bilo konja vranih, po livadi razigranih
dzaba bilo sata i salasa..i 2000 din/glasu.....

Tahirovce
21-05-2012, 16:17
hvala bogu pa je narod u Sandzaku snalazljiv, istina tesko ali mudro istrpesmo slobicu pa i njega cemo ...



kao sto rece jedan uvazeni gospodin:



:smeh2: :smeh2: :smeh2: a jel vi trazite miraza njega :) eto vam ga povedite ga sto dalje od Sandzaka, al da znate nemate pravo na reklamaciju tj vracanje ...

Al onaj osecaj kad si obrazovaniji od predsednika zemlje u kojoj zivis, ne procenjivo :) ....

misis
21-05-2012, 16:23
:smeh2: :smeh2: :smeh2: a jel vi trazite miraza njega :) eto vam ga povedite ga sto dalje od Sandzaka, al da znate nemate pravo na reklamaciju tj vracanje ...

:appl[1]::smeh2:
ako ces mi svedok biti:smeh2::smeh2:

STRANAC
21-05-2012, 17:57
rano je jos suditi,a ni ne razumem zasto toliki pesimizam...strah od nepoznatog????

najgore je sto nam on nije nepoznat,da je srece da je tako i da je doslo neko novo lice, pametno,obrazovano, lepo, harizmaticno,nesto kao Biljana Srbljanovic...

nazalost,njega znamo i pamtimo po najgorem.
ucestvovanju u agresorskim ratovima, nacionalistickoj i rasnoj mrznji, pretanjma ubistvima i progonima svih nesrba, zatitom ratnih zlocinaca, izazivanjem nemira koji su imali za posledicu ubistva i destrukciju gradova i jos milion i jedan ruzan razlog ali to svi znaju pa me mrzi da pisem...

Tahirovce
21-05-2012, 18:15
ima titulu cetnickog vojvode, a to se ne dobija na lijepe oci ... vec kako ono rekose to se zasluzuje pustanjem necije krvi ... mrzi i mene da pisem o tome ali ako bude trebalo jos razloga ti trazi.. pa mozda svatis ...

STRANAC
22-05-2012, 10:03
Beč -- Izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije predstavlja test za Srbiju, ali i za EU, ocenjuje austrijska štampa.

http://www.b92.net/news/pics/2012/05/02/1766026954fa0eb9f49f46630438212_extreme.jpg


Socijalno loše stanje u zemlji je bivšem ekstremnom nacionalisti pomoglo da pobedi, na brigu Evrope, konstatuje bečki dnevnik "Kurir".

Svoju radikalnu ratnu retoriku Nikolić je napustio još pre par godina u korist proevropskih parola, a umesto grubih vredjanja i javnog sna o Velikoj Srbiji neočekivani pobednik srpskih izbora opredelio se za što skorije pristupanje zemlje EU, naglašava list.

"Sadržajno se Nikolić nikada nije distancirao svoje prošlosti", ukazuje Mihael Erke iz nemačke fondacije "Fridrih Ebert".

"On se samo iz taktičkih razloga odvojio od Šešelja, ali i dalje vodi politiku radikalne stranke", tvrdi nemački analitičar koji smatra da Nikolić kao predsednik Srbije, potresene socijalnom i ekonomskom krizom predstavlja "pravo nazadovanje Srbije".

Nikolić, prema "Kuriru" nema ekonomski koncept protiv krize, a ni njegova Srpska napredna stranka (SNS). List istovremeno naglašava da moć u Srbiji nema predsednik, već vlada, i da, iako je SNS pobedio na parlamentarnim izborima, dosadašnji koalicioni partneri oko Demokratske stranke (DS) nameravaju ponovo da formiraju vladu.

Bečki dnevnik "Prese" se pita šta li trenutno misli Vojislav Ssešelj u svojoj haškoj ćeliji povodom pobede svog nekadašnjeg političkog sina. List ocenjuje da se sigurno ne raduje pobedi Nikolića, jer je ovaj zvanično napustio nacionalistički tvrdi put, koji je raniji šef zadao.

Zvanično, ističe "Prese" budući predsednik Srbije se prikazuje kao umereni političar, koji se zalaže za pristupanje Srbije EU, ali dodaje da još treba da se visi koliko će se umereno pokazati na vrhu države.

"Što se vlasti, tiče srpski predsednik može učiniti onoliko koliko i austrijski. To ne mora biti puno, ali može biti i ne tako malo. Medjutim, ovo ima odredjenu simboliku da je nekadašnji zamenik premijera (iz vremena) Slobodana Miloševića na vrhu države. Nije tako daleko da su se čuli zapaljujući govori Nikolića vezani za Kosovo", podseća list.

Istovremeno "Prese" upozorava EU da ostane "atraktivan klub", što je moguće samo ako dobro funkcioniše i može da rešava interne probleme.
Zbog toga će EU morati dobro da sagleda da li buduće članice kao Srbija ispunjavaju sve kriterijume pre nego što budu primljene, poručio je list dodajući da atraktivnost članstva daje i takozvanu "meku moć" Uniji.

"Nikolić je očigledno već uveren u prednosti članstva u EU, i sada preostaje samo još da uveri EU u svoju promenu", zaključuje "Prese".
"Jednog jutra se probudio Nikolić i bio je promenjen u Evropljanina. Tako bi mogla početi nova biografija novog predsednika Srbije", konstatuje bečki dnevnik "Standard" predstavljajući Nikolića kao čoveka "kojem je sve zaboravljeno".

List piše da je promenu ideologije, pred kamerama, Nikolić objasnio time što je primetio da sa starim stavom ne može doći na vlast.
"Standard" ukazuje da je Brisel sa olakšanjem primio razbijanje SRS, pa je zaboravio na Nikolićeve ranije izjave.

Najvažnije je, kako kritikuje list, bilo da antievropske snage u Srbiji više ne mogu biti opasne. Zaboravljeno je, takodje, dodaje "Standard", da je Nikolić, kao dobrovljac bio u ratu, i od Šešelja postavljen za vojvodu za svoje zasluge.

STRANAC
22-05-2012, 23:40
"Nacionalista i bivši upravnik groblja Tomislav Nikolić je izabran za predsednika Srbije, a njegova iznenađujuća pobeda bi mogla da dovede u pitanje put zemlje ka Evropskoj uniji", piše danas američki "Njujork tajms".

http://www.blic.rs/data/images/2012-05-20/245312_nikolic-glasanje-beta_f.jpg?ver=1337586336

List navodi da bi Nikolić mogao da okrene Srbiju više ka Rusiji. "Njujork tajms" citira ocene neimenovanih analitičara da je Nikolić osvojio ljude koji se suočavaju sa teškoćama zbog pada standarda, u vreme kada je EU izgubila na privlačnosti
zbog sopstvenih problema.


List piše da se dosadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću desilo isto što i političarima u Grčkoj i Francuskoj, koje su razočarani glasači kaznili.

"Nikolić će morati da uvede stroge mere kako bi se izborio sa deficitom i da ubedi Međunarodni monetarni fond da Srbiji oslobodi zajam zamrznut u februaru", navodi "Njujork tajms".

List ocenjuje i da će Nikolić morati da se bori da povrati poverenje stanovištva u vlast.

STRANAC
06-06-2012, 17:06
Sjedinjene američke države su izrazile žaljenje zbog toga što je nov predsednik Srbije Tomislav Nikolić negirao postojanje genocida u Srebrenici 1995. godine što je Vašington ocenio kao "kontraproduktivnu izjavu".

http://www.mondo.rs/slike/vesti/002/471/v247140p0.jpg

"Genocid u Srebrenici nije subjektivno utvrđena kvalifikacija", rekao je portparol Stejt Departmenta Mark Toner.

"To je jasno definisano krivično delo koje je prepoznao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju", dodao je on.

"Međunarodni krivični sud je takođe zaključio da je u Srebrenici bio genocid. To se ne može poreći", dodao je on.

Predstavnik je dodao da je Nikolić imao "priliku da prihvati ton konstruktivan za region, a takve, neosnovane izjave o Srebrenici i drugim ratnim zločinima su kontraproduktivne za jačanje stabilnosti i pomirenja u regionu".

Toner je pozvao sve strane "da deluju odgovorno i podrže saradnju i pomirenje" u regionu.

U intervjuu Televiziji Crne Gore, koji je emitovan 31. maja, predsednik Nikolić je rekao da je genocid teško dokaziv na sudu.

"U Srebrenici nije bilo genocida. U Srebrenici je bio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda, koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti", rekao je Nikolić.