PDA

View Full Version : Zukorlic: Rijesiti status Sandzaka i ravnopravnost Bosnjaka


iSelektor
20-05-2012, 14:03
SARAJEVO - "Nužno afirmirati jačanje veza između BiH i Sandžaka", istakao sandžački muftija Muamer Zukorlić na sesiji Kruga 99

http://img23.imageshack.us/img23/3417/muamerzukorlicnovipazar.jpg

O položaju Bošnjaka u Sandžaku i aktuelnim političkim kretanjima u Srbiji, danas je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu govorio muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

On je istakao da je za stvaranje normalnog ambijenta za život “uz nužnost rješavanja statusa Sandžaka” potrebno obezbijediti i “ravnopravnost Bošnjaka” u tom dijelu Srbije.

Inače, tema sesije bila je "Izazovi identiteta - Bošnjaci između vjerske skupine i nacije?!", a u uvodnoj riječi o ovoj temi, predsjednik Kruga 99 prof. dr. Sulejman Redžić istakao je da "Sandžak postaje sve vruća društveno-politička tačka u regiji i Balkanu, te da je isti faktor stabilnosti i razvoja koegzistentnih odnosa između centara političke moći kao što su zvanični Beograd, Sarajevo i Ankara".

"Uređenje Sandžaka kao entiteta treba biti u skladu sa pravima većine u datoj regiji, kao što je regulisano i u drugim zemljama Evrope. Pri tome, faktor jedinstva unutar samog Sandžaka mora biti na daleko višem niviou. Nema niko pravo razarati sopstveno tkivo i ugrožavati opstojnost, te dovoditi u pitanje političku konzistentnost ovog teritorijalnog, kulturnog i društveno-političkog entiteta u okviru Republike Srbije, uređene po evropskim standardima", kazao je Redžić.

Pojašnjavajući potrebu afirmacije jačanja veza između Bosne i Hercegovine i Sandažaka, muftija Zukorlić je rekao da "institucionalna nedovršenost bošnjačke nacije i nedovršenost BiH otvaraju brojna pitanja značajna za Bošnjake u cjelosti".

Zukorlić je naglasio da je samo polemiziranje o Bošnjacima kao vjerskoj skupini, nedopustivo, a da se nedostatak bošnjačke države nadomješta uspostavom obrazovnih, kulturnih, naučnih i političkih institucija koje imaju za cilj zaštitu identiteta Bošnjaka unutar zemalja u kojima žive.